ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη οι προτεινόμενες «λύσεις»

Με κεντρικό άξονα την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση των επιτοκίων, συνεχίζονται τα παζάρια και οι ανταγωνισμοί γύρω από τρόπους «ελάφρυνσης» του ελληνικού κρατικού χρέους. Επόμενα βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η «πιστοποίηση» των πρωτογενών πλεονασμάτων του κρατικού προϋπολογισμού από τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ (Γιούροστατ), η οποία θα προσδιορίσει το ύψος τους στις 23 Απρίλη. Στη συνέχεια, η αντιλαϊκή σκυτάλη θα περάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) στη συνεδρίαση στις 5 Μάη, κατά την οποία θα «αξιολογηθεί» η πορεία του προγράμματος της «δημοσιονομικής προσαρμογής». Στο προσκήνιο επανέρχονται σενάρια για τη μετακύλιση του χρέους κατά 20 χρόνια (επιμήκυνση αποπληρωμής στα 50 από 30 σήμερα), ενώ στα παζάρια είναι και το ενδεχόμενο παροχής νέου δανείου για την κάλυψη των «χρηματοδοτικών αναγκών» της διετίας 2014 - 2015.

«Οι άμεσες ξένες επενδύσεις θα επιστρέψουν στην Ελλάδα και οι επενδυτές θα τη θεωρήσουν ως ένα μέρος που αξίζει να βάλουν τα χρήματά τους και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Και νέα χρηματοδότηση;

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ έβαλε ξανά στο τραπέζι το ζήτημα χορήγησης και νέου δανείου λέγοντας ότι οι «ανάγκες χρηματοδότησης παραμένουν πολύ μεγάλες για την Ελλάδα», ενώ «επιτυχημένη» και «θετικό γεγονός» χαρακτήρισε την «έξοδο στις αγορές», δηλαδή την άντληση κρατικού δανείου από τις χρηματαγορές. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Π. Τόμσεν, τόνισε ότι «το πρόγραμμα συνεχίζεται μέχρι τις αρχές του 2016. Και κατά τη γνώμη μας η χρηματοδότηση δεν επαρκεί μέχρι το 2016 και στη νέα αξιολόγηση θα χρειαστούν κι άλλα χρήματα, αλλά δεν μιλάμε για ένα μεγάλο ποσό όπως στο παρελθόν».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, «η δημοπράτηση κρατικών ομολόγων από την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί αισιόδοξη εξέλιξη», αλλά ταυτόχρονα «μείζονα πρόκληση» αποτελούν οι ανάγκες χρηματοδότησης για την επόμενη διετία.

Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, υπέδειξε τη λύση της διολίσθησης του ευρώ σε σχέση με τα ανταγωνιστικά νομίσματα, ως μέτρο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των βιομηχάνων και άλλων τμημάτων του κεφαλαίου. Σε χτεσινές δηλώσεις του σημείωσε ότι η «συναλλαγματική ισοτιμία είναι ισχυρή και αν συνεχίσει να αυξάνεται είναι πιθανόν να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη»...

Ανεξάρτητα από τις όποιες συνταγές διαχείρισης (νέο «κούρεμα», επιμήκυνση, χαμηλότερα επιτόκια), η «αποκατάσταση» του κρατικού χρέους θα απαιτεί διαδοχικά, αντιλαϊκά μέτρα, είτε με μνημόνια είτε χωρίς αυτά. Με τους νέους κανονισμούς «ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας» που ισχύουν σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη της ΕΕ προβλέπονται ταχύτατοι ρυθμοί μείωσης μέχρι και 5% το χρόνο, προκειμένου να προσεγγίσουν την «τιμή αναφοράς» (60% του ΑΕΠ σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας). Οι αντιλαϊκές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, τα χτυπήματα στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα ήρθαν για να μείνουν, γιατί μόνο έτσι υπηρετούνται η κερδοφορία του κεφαλαίου, η «ανταγωνιστικότητα» των ευρωπαϊκών μονοπωλίων έναντι των ανταγωνιστών τους.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014
«Πρωτογενή πλεονάσματα» στις πλάτες του λαού

Η παραπέρα συρρίκνωση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών, ταυτόχρονα με τα μέτρα φοροαφαίμαξης, συνθέτουν την πορεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη από το Α' τρίμηνο (Γενάρης - Μάρτης 2014), καταγράφονται «πρωτογενή πλεονάσματα» ύψους 1,6 δισ. ευρώ, τα οποία στους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να απογειωθούν στα 4,6 δισ. ευρώ, σε μια εξέλιξη με τους ασήκωτους φόρους και τα βαριά χαράτσια που θα επιβληθούν με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών (Α' τρίμηνο 2014):

-- Το σύνολο των δαπανών (τακτικός προϋπολογισμός) καρατομήθηκε στα 12,2 δισ. ευρώ, από 13,2 δισ. ευρώ στο Α' τρίμηνο του 2013. Οι πρωτογενείς δαπάνες που αφορούν σε συντάξεις, μισθούς στο Δημόσιο, Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, επιχορηγήσεις προς ασφαλιστικά ταμεία, συμπιέστηκαν περαιτέρω στα 9,8 δισ. ευρώ (από 11,2 δισ. ευρώ), με νέα μείωση ύψους 1,4 δισ. ή 12,5%. Τα ποσά που δαπανήθηκαν για τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους διαμορφώθηκαν σε περίπου 2 δισ. ευρώ (από 1,9 δισ. πέρυσι).

-- Τα έσοδα (πριν τις επιστροφές φόρου) φτάνουν στα 11,4 δισ. ευρώ (από 10,9 δισ.).

-- Το «πρωτογενές πλεόνασμα» καταγράφεται στα 1,57 δισ. ευρώ, σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με πέρυσι (520 εκατ. ευρώ). Για το 2013, διαμορφώθηκε στο 0,4% του ΑΕΠ, ενώ το 2014 προβλέπεται η διαμόρφωση πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5% του ΑΕΠ, στο 3% για το 2015 και στο 4,5% για το 2016.

Ενισχύσεις στις τράπεζες

Στα 19,2 δισ. ευρώ είναι το έλλειμμα που φορτώθηκε στον προϋπολογισμό (γενική κυβέρνηση), εξαιτίας των κρατικών ενισχύσεων που δόθηκαν στις τράπεζες κατά τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) στη Γιούροστατ, στο πλαίσιο της «διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος του 2014»:

Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, «χωρίς την επίπτωση της υποστήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων», για το 2013 θα διαμορφωνόταν στο 2,1% του ΑΕΠ (έναντι 12,1% συνολικά), θα ήταν δηλαδή 8 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο! Τα παραπάνω ποσά προκύπτουν από τις «κεφαλαιακές μεταβιβάσεις» από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες, τα οποία αποφάσισαν να εμφανίσουν στον κρατικό προϋπολογισμό και στους λογαριασμούς που τηρούν οι υπηρεσίες της ΕΕ. Η δαπάνη αυτή συμφωνήθηκε να καταγραφεί στο «έλλειμμα», αλλά να μην παρθεί υπόψη από την τρόικα κατά την αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

ΑΕΠ: Στην περίοδο 2010-2013, καταγράφεται πτώση ύψους 40 δισ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές), συγκεκριμένα στα 182 δισ. ευρώ (από 222,1 δισ.).

Κρατικό χρέος: Στο τέλος του 2013 διαμορφώθηκε στο 175,1% του ΑΕΠ, από 148,3% για το 2010.

Νομοσχέδιο για την «τραπεζική εποπτεία»

Στην ενσωμάτωση Οδηγίας της ΕΕ, σχετικά με την «εποπτεία» των τραπεζών, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, με την κατάθεση σχετικού πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Επί της ουσίας πρόκειται για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, με στόχο την αποφυγή νέων κραδασμών, με τη διαμόρφωση των κριτηρίων «κεφαλαιακής επάρκειας», την εισαγωγή «αποθεμάτων ασφαλείας» κ.ά., τα οποία προβλέπονται και στη «συμφωνία» που σημειώθηκε στην ΕΕ σχετικά με τον «Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης».

Εξάλλου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και αυτό παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε ανακοινώσει ότι θα κάλυπτε τις κεφαλαιακές ανάγκες με άλλες διαδικασίες. Τόσο η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ όσο και η Τράπεζα της Ελλάδας έχουν υποδείξει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, μέσω της οποίας αναμένεται να μειωθεί το ποσοστό που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που είναι και ο βασικός μεγαλομέτοχος της τράπεζας.

ΚΚΕ
Δεν ελαφρύνει το λαό μια πιθανή ελάφρυνση του χρέους

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για τα σενάρια σχετικά με το ελληνικό χρέος, τονίζει:

«Μια πιθανή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δε θα σημάνει ελάφρυνση για το λαό, ούτε ανακοπή της αντιλαϊκής πορείας, αλλά συνέχιση των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων, δηλαδή των βάρβαρων μέτρων. Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν:

Πρώτον, ότι η αντιλαϊκή πολιτική δεν αφορά μόνο το χρέος, αλλά συνιστά υλοποίηση της πολιτικής της ΕΕ προς όφελος του κεφαλαίου, με διαρκή έλεγχο - εποπτεία.

Δεύτερον, ότι η αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο μείωσης του χρέους - με ελάφρυνση ή "κούρεμα" - είναι παραπλανητική για το λαό, αφού και οι δύο αναγνωρίζουν ότι ο λαός πρέπει να πληρώσει για το χρέος και πάνω από όλα αποδέχονται τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Τρίτον, μοναδική ρεαλιστική φιλολαϊκή λύση είναι η πρόταση του ΚΚΕ για μονομερή διαγραφή όλου του χρέους, για το οποίο δεν ευθύνεται ο λαός, που μπορεί να επιτευχθεί αν ο ίδιος σπάσει τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων».

Κινητικότητα στα ενεργειακά

Στο πλαίσιο προώθησης συμφωνιών με ξένα και ντόπια μονοπώλια, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της γαλλικής EDF (Electricite de France). Oπως ανακοινώθηκε, «κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν ενεργειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

Με απόφαση του Α. Σαμαρά, εξάλλου, ορίστηκε ως Σύμβουλος επί θεμάτων Ενεργειακής Πολιτικής ο Σόλων Κασίνης, για τον οποίο στο βιογραφικό που δόθηκε στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση, αναφέρει ότι «συνεισέφερε καταλυτικά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων σχετικά με τις συμφωνίες οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου με τις γειτονικές χώρες και μέσω των θέσεων που κατείχε στο υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, εξειδικεύτηκε στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων έρευνας υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου».

ΤΑΙΠΕΔ
Στο «σφυρί» ο ΟΛΘ

Στην προκήρυξη της πρώτης φάσης του διεθνούς διαγωνισμού για την εκχώρηση σε ιδιώτες του 67% του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) προχώρησε χτες το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), ενώ η σχετική προθεσμία που δόθηκε στους ενδιαφερόμενους «επενδυτές» λήγει στις 5 Ιούνη.

Οι όροι του διαγωνισμού, μεταξύ άλλων, προβλέπουν την εξέλιξη του ΟΛΘ σε «διαμετακομιστικό κόμβο των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης», καθώς και τη «συμβιωτική σχέση με το Δήμο και την πόλη της Θεσσαλονίκης», αφού «ληφθούν υπόψη οι απόψεις των τοπικών φορέων». Οι ακριβείς όροι θα προσδιοριστούν στη β' φάση της διαδικασίας, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Ενίσχυση 1,7% στην Ευρωζώνη

Ενίσχυση 1,7% κατέγραψε το Φλεβάρη του 2014, σε σύγκριση με το Φλεβάρη του 2013, η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη. Τον ίδιο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ, ο ρυθμός ενίσχυσης στην ΕΕ των 28 κρατών - μελών διαμορφώνεται σε 2,1%. Η Γερμανία εμφανίζει ρυθμό αύξησης 4%, η Ιταλία 0,4%, η Ισπανία 3,2%. Αντίθετα, πτώση του επιπέδου παραγωγής καταγράφεται στην Ολλανδία (8,9%), Γαλλία (1%) κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ