ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εκρηκτική η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία

Στο φόντο των πρώτων νεκρών στο Σλαβιάνσκ, της παρουσίας του αρχηγού της CIA στο Κίεβο, συνεχίζεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ, ΕΕ και καπιταλιστικής Ρωσίας

Από τις διαδηλώσεις στη Χορλίβκα χτες ενάντια στη νέα εξουσία του Κιέβου
Από τις διαδηλώσεις στη Χορλίβκα χτες ενάντια στη νέα εξουσία του Κιέβου
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

«Εκρηκτική» είναι η κατάσταση σε όλη την ανατολική Ουκρανία, όπου στη μια πόλη μετά την άλλη οι ρωσόφωνοι ένοπλοι διαδηλωτές καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτίρια. Το επίκεντρο της αντίθεσης με τη νέα αντιδραστική εξουσία του Κιέβου είναι η περιφέρεια του Ντονέτσκ, που ήδη πάνω από μια βδομάδα αναπτύσσονται οι λεγόμενες «λαϊκές πολιτοφυλακές» και έχει ανακηρυχθεί σε «κυρίαρχη λαϊκή δημοκρατία». Τα ζητήματα που προβάλλουν οι ρωσόφωνοι διαδηλωτές είναι περισσότερη αυτονομία των περιοχών τους ή και ένωση με τη Ρωσία. Επίσης, υπάρχουν συνθήματα ενάντια στη φασιστική κυβέρνηση του Κιέβου και ενάντια στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Βέβαια, υπάρχουν και αντιφατικά στοιχεία, δίπλα στα σοβιετικά σύμβολα και τις σημαίες και σημαίες με τσαρικές κορώνες. Το βέβαιο είναι ότι η περιοχή αποτελεί το επόμενο πεδίο έκφρασης της σύγκρουσης ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και την καπιταλιστική Ρωσία, που θα συνεχιστεί.

Οι πρώτες ένοπλες συγκρούσεις την Κυριακή, σε οδόφραγμα έξω από την πόλη Σλαβιάνσκ, 100 χιλιόμετρα από το Ντονέτσκ, μεταξύ των ρωσόφωνων «πολιτοφυλάκων» και δυνάμεων που έστειλε η νέα εξουσία του Κιέβου, με 2 νεκρούς, έναν Ουκρανό αξιωματικό και ένα ρωσόφωνο πολιτοφύλακα και αρκετούς τραυματίες, δείχνουν ότι η κατάσταση κλιμακώνεται. Στη συγκεκριμένη επιχείρηση, όπου ελικόπτερα μετάφεραν μαυροντυμένους ένοπλους, υπάρχουν έντονες υπόνοιες ότι πρόκειται για μισθοφόρους τύπου «Μπλακγουότερ».

Τα συνεχόμενα τελεσίγραφα που απευθύνει ο αυτοανακηρυγμένος πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ για εγκατάλειψη των κατειλημμένων κτιρίων και την παράδοση των όπλων, φαίνεται να αγνοούνται, ενώ η λεγόμενη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στις ανατολικές περιοχές έχει οδηγήσει στο φούντωμα της απειθαρχίας και των καταλήψεων και σε άλλες πόλεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Τουρτσίνοφ έπαυσε από τα καθήκοντά του τον επικεφαλής της επιχείρησης, ενώ συχνά δυνάμεις ασφαλείας και στρατιώτες στην Ανατολική Ουκρανία δεν υπακούν εντολές. Κινητοποιήσεις και καταλήψεις κτιρίων γίνονται σε πολλές πόλεις, το Χάρκοβο (όπου σημειώθηκαν και σφοδρές συγκρούσεις με φιλοκυβερνητικούς οπαδούς), το Λουγκάνσκ, τη Χορλίβκα, τη Μαριούπολη στη Θάλασσα του Αζόφ, εκδηλώσεις αναπαράστασης της νίκης του Κόκκινου στρατού κατά των Ναζί, για τα 70 χρόνια από την απελευθέρωση της μαρτυρικής πόλης της Συμφερούπουλης στην Κριμαία.

Ταυτόχρονα, ο Τουρτσίνοφ δήλωσε ότι «δεν τάσσεται εναντίον της διεξαγωγής δημοψηφίσματος» για τον τύπο κράτους που θα πρέπει να είναι η χώρα και πρόσθεσε πως είναι σίγουρος ότι ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα επιβεβαίωνε την επιθυμία της πλειοψηφίας για μια ενωμένη, ανεξάρτητη χώρα και πρόσθεσε ότι μια τέτοια ψηφοφορία θα μπορούσε να διεξαχθεί ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές στις 25 Μάη.

Διπλωματική κόντρα ΗΠΑ - Ρωσίας

Ενόψει της προγραμματισμένης για την Πέμπτη τετραμερούς συνάντησης στη Γενεύη ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία, Ουκρανία και ΕΕ, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, που είναι πιθανό ανάλογα και με τις εξελίξεις να αναβληθεί, η διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας μεταφέρθηκε την Κυριακή το βράδυ (ξημερώματα Δευτέρας ώρα Ελλάδας), στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε συνάντηση που είχε ζητηθεί από τη Ρωσία μετά τις δηλώσεις του προεδρεύοντος της Ουκρανίας, Ολεκσάντρ Τουρτσίνοφ, για μια «σημαντική αντιτρομοκρατική επιχείρηση» κατά των φιλορωσικών ένοπλων ομάδων στην ανατολική Ουκρανία.

«Το αίμα έχει ήδη ρεύσει και πρέπει να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», προειδοποίησε ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Βιτάλι Τσούρκιν. Ζήτησε δε από τους δυτικοευρωπαίους και τις ΗΠΑ να ασκήσουν πιέσεις στις αρχές του Κιέβου, ώστε «να σταματήσει η χρήση βίας κατά του ουκρανικού λαού και να αρχίσει ένας πραγματικός διάλογος».

Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, κατήγγειλε την «παραπληροφόρηση και τη ρωσική προπαγάνδα» και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έχει προκαλέσει μια «ενορχηστρωμένη προσπάθεια για να δημιουργήσει αστάθεια» στην ανατολική Ουκρανία.

Τα πρόσφατα γεγονότα στην περιοχή «είναι ένα πιστό αντίγραφο από τις τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στα πρώτα στάδια της κρίσης στην Κριμαία», υποστήριξε η κ. Πάουερ και πρόσθεσε: «Ξέρουμε ποιος είναι πίσω από αυτό, μόνο η Ρωσία είναι σε θέση να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια στην περιοχή».

Αντίστοιχες τοποθετήσεις έκαναν και οι Βρετανός και Γάλλος πρέσβης, ενώ η συνάντηση, όπως αναμενόταν, κατέληξε σε αδιέξοδο.

Πάντως, ενόψει της προγραμματισμένης για την Πέμπτη τετραμερούς συνάντησης στη Γενεύη ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία, Ουκρανία και ΕΕ, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, που είναι πιθανό ανάλογα και με τις εξελίξεις να αναβληθεί, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε χτες οι ρωσόφωνες ανατολικές επαρχίες να έχουν λόγο στις συνομιλίες, όπως και στη σύνταξη του νέου ουκρανικού συντάγματος. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας μια διάσπαση της Ουκρανίας, αρνήθηκε τις κατηγορίες της Ουκρανίας και των ΗΠΑ ότι η Ρωσία διατηρεί καμουφλαρισμένους πράκτορες οι οποίοι δυναμιτίζουν την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και ζήτησε εξηγήσεις για τις πληροφορίες περί επίσκεψης του επικεφαλής της CIA Τζον Μπρέναν στο Κίεβο, το Σαββατοκύριακο, γεγονός που δεν διαψεύδει, αλλά επιβεβαιώνει η αμερικανική κυβέρνηση.

Στη Μαύρη Θάλασσα, επίσης, ρώσικο μαχητικό τύπου Σουχόι πέταξε 12 φορές σε χαμηλό ύψος πάνω από το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Donald Cook», που ισχυρίζεται ότι «περιπολούσε σε διεθνή ύδατα». Ο συνταγματάρχης Στίβεν Γουόρεν, του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «οι κινήσεις του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους ήταν προκλητικές και μη επαγγελματικές και αντίκεινται και στις συμφωνίες για τις σχέσεις ανάμεσα στους στρατούς των δύο χωρών». Τελικά, το αντιτορπιλικό κατέπλευσε στη συνέχεια σε ρουμανικό λιμάνι.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο λεγόμενος υπουργός Οικονομικών της νέας εξουσίας στην Ουκρανία, Ο. Σλαπάκ, παρέλαβε χτες δάνειο «βοήθεια» 1 δισ. δολαρίων με έγκριση του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Νέα παρέμβαση του Γιανουκόβιτς

Ο ανατραπείς πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, από το Ροστόφ της Ρωσίας όπου βρίσκεται από τον περασμένο Φλεβάρη, κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις να μην υπακούν την κυβέρνηση που προέκυψε με πραξικόπημα και να μην στρέψουν τα όπλα τους ενάντια στο λαό. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η νέα εξουσία ευθύνεται για το ότι η χώρα είναι «με το ένα πόδι στον εμφύλιο πόλεμο» και ότι στο Κίεβο βρίσκεται ο επικεφαλής της CIA που καθοδηγεί τις επιχειρήσεις ενάντια στο λαό στις ανατολικές περιοχές. Τέλος, πρότεινε να παγώσει η διαδικασία για τις προεδρικές εκλογές στις 25 Μάη, να προηγηθούν δημοψηφίσματα για ευρύτερη αυτονομία και νέο σύνταγμα που θα κρατήσει την Ουκρανία ενωμένη και μετά να πραγματοποιηθούν νέες βουλευτικές εκλογές.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Προωθεί βαθύτερη διείσδυση στην Ουκρανία

Τη χορήγηση συμπληρωματικού δανείου ύψους 1 δισ. ευρώ στο Κίεβο και μείωση των τελωνειακών δασμών των ουκρανικών προϊόντων που εξάγονται στην ΕΕ αποφάσισε, χτες, το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, σε μια προσπάθεια εδραίωσης της ευρωενωσιακής επιρροής στην Ουκρανία, στην κόντρα με την αστική Ρωσία.

Το δάνειο σκοπό έχει να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τρέχουσες χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις και προστίθεται στα 610 εκατ. της μακροοικονομικής βοήθειας που έχει συμφωνήσει να χορηγήσει η ΕΕ στο Κίεβο, αλλά δεν έχει ακόμη εκταμιευτεί. Συνολικά η ΕΕ προβλέπει να χορηγήσει οικονομική βοήθεια ύψους 11 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, αλλά η εκταμίευση του ποσού έχει όρο τη σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στο Κίεβο και το ΔΝΤ. Η δε μείωση των δασμών θα ισχύσει ως την 1/11/2014.

Ακόμη, το Συμβούλιο προσέθεσε τέσσερα πρόσωπα στον κατάλογο των φιλορώσων αξιωματούχων της Ουκρανίας σε βάρος των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις για «διασπάθιση δημοσίου χρήματος». Ο κατάλογος αυτός περιείχε έως τώρα 18 πρόσωπα. Σε βάρος τους έχουν επιβληθεί πάγωμα πόρων και απαγόρευση χορήγησης θεώρησης διαβατηρίων.

Υπήρξαν φωνές, όπως Βρετανών και Πολωνών αξιωματούχων, για ευρύτερες κυρώσεις. Προσπάθεια που για την ώρα σκοντάφτει στις ενδοαστικές διαφορές εντός ΕΕ. Πολλοί Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ εξέφρασαν «επιφυλάξεις» εν αναμονή της τετραμερούς συνόδου της Πέμπτης στη Γενεύη με συμμετοχή Ουκρανίας, Ρωσίας, ΗΠΑ και ΕΕ.

Σήμερα, Τρίτη, ακολουθεί στο Λουξεμβούργο η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (συμμετέχει και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Κάθριν Αστον). Παρουσία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, θα συζητηθούν η κατάσταση στην Ουκρανία, η επίδραση της ουκρανικής κρίσης στην ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική και η συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ. Οι υπουργοί θα συναντηθούν και με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας. Τέλος, στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου περιλαμβάνονται η λεγόμενη ευρωπαϊκή στρατηγική θαλάσσιας ασφαλείας και οι επιχειρήσεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Επίσκεψη Στάινμαγερ στο Πεκίνο

ΠΕΚΙΝΟ.--

Στην κινεζική πρωτεύουσα βρέθηκε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, στο πλαίσιο του τέταρτου γύρου υπουργικών συναντήσεων των δύο χωρών και της αναβάθμισης των διμερών σχέσεων.

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι σημείωσε ότι οι δυο χώρες πρέπει να δυναμώσουν την ανταλλαγή στοιχείων και τη συνεργασία σε περιφερειακά αλλά και διεθνή ζητήματα, καλώντας παράλληλα σε ενίσχυση των κοινών προσπαθειών για «ανάπτυξη» και «μεταρρυθμίσεις».

Ο Στάινμαγερ χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία το πρόσφατο ταξίδι του προέδρου Τζινπίνγκ στη Γερμανία, ενώ προγραμματίστηκαν μια σειρά διμερών επισκέψεων το προσεχές διάστημα.

Σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, το πρακτορείο «Σινχουά» μετέδωσε πως ο Γι ανέφερε ότι οι εξελίξεις επηρεάζονται από σύνθετες ιστορικές αφετηρίες και πρακτικούς παράγοντες. «Μια πολιτική λύση αποτελεί τη μόνη διέξοδο», πρόσθεσε.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ