ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟ
Απέσπασαν οικονομική ενίσχυση για τους ανέργους

Με μια συντονισμένη κινητοποίηση, κλιμάκωσαν χτες τον πολύμηνο αγώνα και έβαλαν στον τοίχο τη διοίκηση του ΟΑΕΔ

Η ομάδα των διαδηλωτών που βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, την ώρα που συνάδελφοί τους καταλάμβαναν τα καταστήματα του ΟΑΕΔ
Η ομάδα των διαδηλωτών που βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, την ώρα που συνάδελφοί τους καταλάμβαναν τα καταστήματα του ΟΑΕΔ
Χίλια ευρώ έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όλους τους ανέργους λόγω των γιορτών του Πάσχα κατάφεραν να αποσπάσουν οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Πρόκειται για το πρώτο θετικό αποτέλεσμα που καταγράφει η δυναμική δράση του Συντονιστικού που έχουν συγκροτήσει τα ταξικά Σωματεία της Ζώνης, με τα Σωματεία Μετάλλου Αθήνας, Ελευσίνας και Βοιωτίας.

Η καταβολή των 1.000 ευρώ αποφασίστηκε χτες από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΔ. Επιβλήθηκε κάτω από την αποφασιστικότητα των εργατών, που κλιμάκωσαν τον πολύμηνο αγώνα τους με βασικό άξονα «την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» και διεκδικητικό πλαίσιο, που, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική, αφορά την πραγματική προστασία των ανέργων.

Οι εργάτες με οδηγό τα ταξικά σωματεία τους, χτες, με υποδειγματική οργάνωση, κατάφεραν να καταλάβουν συμβολικά, ταυτόχρονα, 5 περιφερειακά γραφεία του ΟΑΕΔ και το κεντρικό κτίριο του Οργανισμού στους Τράχωνες, ενώ παράλληλα βρισκόταν σε εξέλιξη και μαζική παράσταση στο υπουργείο Απασχόλησης. Με την αποφασιστικότητά τους, απογυμνώνοντας τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, ανάγκασαν την κυβέρνηση σε αναδίπλωση. Ανέδειξαν ότι όπου γίνονται συντονισμένοι, καλά οργανωμένοι ταξικοί αγώνες, υπάρχουν και κατακτήσεις και έδωσαν το «σινιάλο» σε ολόκληρη την εργατική τάξη να βγει στην αντεπίθεση.

Υποδειγματική κινητοποίηση

Η όλη «επιχείρηση» ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι, οπότε και είχε αποφασιστεί παύση εργασιών. Ακριβώς στη 1 το μεσημέρι, τέθηκαν υπό κατάληψη τα γραφεία του ΟΑΕΔ Πειραιά, Νίκαιας, Κερατσινίου, Αιγάλεω, Ελευσίνας και τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού. Παράλληλα, στην Ομόνοια βρισκόταν σε εξέλιξη συγκέντρωση εργατών και συνδικαλιστών που εξελίχθηκε σε πορεία προς το υπουργείο Απασχόλησης.

Κάτω από την αποφασιστικότητα των εργατών, η διοίκηση του Οργανισμού, σε συνεδρίασή της, αποφάσισε ότι όλοι οι άνεργοι που το πρώτο τρίμηνο του 2009 έχουν από 50 έως μηδέν ένσημα θα πάρουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ, με μοναδική προϋπόθεση μία υπεύθυνη δήλωση. Η απόφαση αναμένεται να υπογραφεί σήμερα από την υπουργό Απασχόλησης και να αρχίσει η καταβολή των χρημάτων τις επόμενες μέρες. Αποφασίστηκε, ακόμα, μία ειδική ρύθμιση, για έξτρα οικονομική ενίσχυση σε εργαζόμενους της Ζώνης που πάσχουν από βαριές ασθένειες.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους εργάτες έξω από το υπουργείο Απασχόλησης, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σ. Πουλικόγιαννης χαρακτήρισε την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης ως πρώτο θετικό αποτέλεσμα. Ομως, ξεκαθάρισε ότι είναι ένα ψίχουλο απέναντι στις ανάγκες των ανέργων. «Ο αγώνας μας - τόνισε - θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί μέχρι να επιβάλουμε το διεκδικητικό μας πλαίσιο». Οι εργάτες απαιτούν επίδομα ανεργίας στο 80% του μεροκάματου μέχρι να βρουν δουλειά, ο χρόνος ανεργίας να είναι ασφαλίσιμος και συντάξιμος, πλήρης ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη των ανέργων και των οικογενειών τους, πάγωμα των δόσεων δανείων κ.ά.

Το ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τον αγώνα των Μεταλλεργατών, που μαζικά, οργανωμένα και αποφασιστικά δίνουν τη μάχη κατά των απολύσεων, την προστασία των ανέργων. Καλεί τα συνδικάτα και τις ομοσπονδίες να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο μέταλλο και να απαιτήσουν μέτρα προστασίας των ανέργων, διεκδικώντας 1.120 ευρώ επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία. Καλεί τους εργαζόμενους και τους άνεργους να καταδικάσουν με την πάλη, αλλά και την ψήφο τους το επόμενο διάστημα τις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, που στηρίζουν την αντεργατική πολιτική. Να συνεχίσουν με μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα τους, διεκδικώντας να πληρώσουν την κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν και όχι οι εργαζόμενοι.

ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Σκληραίνει η αναμέτρηση

Προκλητικοί εμφανίστηκαν χτες οι εργοδότες. Επόμενος αγωνιστικός σταθμός η Πρωτομαγιά

Οι οικοδόμοι έξω από τα γραφεία των εργοδοτών
Οι οικοδόμοι έξω από τα γραφεία των εργοδοτών
Σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την έδρα του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρας Τάξης (ΣΤΕΑΤ) προχώρησαν χτες οι οικοδόμοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας συναντήθηκε με τους εργοδότες για την κλαδική σύμβαση μέσα σε συνθήματα από τους συγκεντρωμένους έξω από το κτίριο: «Σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά»! «Ολα τα νέα μέτρα τα αντεργατικά με ταξικό αγώνα θα μείνουν στα χαρτιά»!

Με την ίδια αποφασιστικότητα απάντησαν οι οικοδόμοι και στη νέα πρόκληση των κατασκευαστών που χτες πρότειναν αυξήσεις κάτω από τα όρια της ΕΓΣΣΕ. «Εχουμε να κάνουμε με μια καλοκουρδισμένη ορχήστρα, ΣΕΒ, εργοδότες, κυβέρνηση, αντιπολίτευση... Ολοι μαζί έχουν πάρει την απόφαση να ρίξουν όσο μπορούν την τιμή της εργατικής δύναμης», τόνισε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Γ. Πάσουλας. «Δε θα δεχτούμε αυτή την κοροϊδία. Μόνος τρόπος για να κάμψουμε την αδιαλλαξία των εργοδοτών είναι ο αγώνας του κλάδου, ο αγώνας της εργατικής τάξης», σημείωσε. Σ' αυτή την κατεύθυνση το επόμενο διάστημα θα συνεδριάσουν οι διοικήσεις της Ομοσπονδίας και των συνδικάτων για να καθορίσουν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα του κλάδου.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καταγγέλλουν μαύρο μέτωπο σε βάρος τους

Συνέντευξη Τύπου χτες για το ρόλο κυβέρνησης, πρυτάνεων και διευθυντών νοσοκομείων

Το μαύρο μέτωπο εργολάβων, πρυτάνεων και διοικήσεων νοσοκομείων, που στηρίζεται στις πλάτες της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ χτες, διαλύει εργασιακά δικαιώματα, κατακλέβει τους εργάτες και το δημόσιο χρήμα, κατήγγειλε χτες μέσα από συνέντευξη Τύπου που έδωσε το Σωματείο Εργολαβικών Καθαριστριών και Φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας. Στο πλευρό των καθαριστριών και στο πάνελ της συνέντευξης ήταν ο ΓΓ του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ Σ. Ζαριανόπουλος.

Οπως ανέφεραν, την ώρα που εκκρεμούν ποινικές διώξεις σε βάρος του εργολάβου (ISS), που έχει αναλάβει την καθαριότητα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, γιατί κατακλέβει τις εργαζόμενες και δεν εφαρμόζει τη σύμβαση, την ώρα που φουντώνουν οι στοιχειοθετημένες καταγγελίες για αυθαιρεσίες των εργολάβων και καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας σε όλες τις εργολαβίες που λειτουργούν στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και στα δύο Πανεπιστήμια (ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ), η κυβέρνηση δίνει εντολή για παράταση των εργολαβιών.

Ετσι π.χ. το υπουργείο Υγείας αντί να καλέσει τους διοικητές των νοσοκομείων να κηρύξουν έκπτωτους τους εργολάβους, έστειλε εγκύκλιο με την οποία τους καλεί να δώσουν παράταση στις εργολαβίες μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη. Οι συνδικαλιστές εκτιμούν ότι αντίστοιχα πιθανά έπραξε και το υπουργείο Παιδείας.

Οπως αναφέρθηκε, διοικήσεις νοσοκομείων, πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις ανέλαβαν να στηρίξουν τους εργολάβους. Στην περίπτωση του Ιππόκρατειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, ο διοικητής απειλεί να καλέσει τον εισαγγελέα αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις των καθαριστριών που απαιτούν να φύγει ο εργολάβος και να προσληφθούν απευθείας από το νοσοκομείο.

Στην περίπτωση του ΑΠΘ, μετά τον πρύτανη, προχτές ο αντιπρύτανης Γιαννακουδάκης ανέλαβε να ολοκληρώσει τη δουλειά. Εμφανίστηκε στη συνέλευση των εργολαβικών και απειλούσε τους εργαζόμενους πως σε περίπτωση που φύγουν οι εργολάβοι θα χάσουν τη δουλειά τους, ενώ στην περίπτωση που αλλάξουν οι εργολάβοι θα χάσουν τριετίες και άλλα δικαιώματα.

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Φεσώνουν και το ΝΑΤ

Ανενόχλητοι οι ακτοπλόοι εφοπλιστές συνεχίζουν να «φεσώνουν» και το ΝΑΤ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εταιρεία «ΚΑΛΛΙΣΤΗ» του εφοπλιστή Σπανού που οι οφειλές του έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε προχτές το απόγευμα η διοίκηση του ΝΑΤ αναγκάστηκε να εκδώσει απαγόρευση ελευθεροπλοΐας στο πλοίο «ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΒΕΡΑ». Από τα επίσημα στοιχεία του ΝΑΤ, για το «ΣΑΡΔΗΝΙΑ» ο εφοπλιστής οφείλει μέχρι τώρα 250 χιλιάδες ευρώ εισφορές στο ΝΑΤ και άλλα 14.266,11 ευρώ στο Κεφάλαιο Ασφάλισης Επιβατών και Οχημάτων (ΚΑΕΟ) χρήματα που έχει εισπράξει από τα εισιτήρια και τα έχει παρακρατήσει. Για την καταβολή των 250 χιλ. ευρώ η πλειοψηφία της διοίκησης του ΝΑΤ είχε συμφωνήσει να γίνει διακανονισμός. Ο Σπανός δεν έχει καταβάλει ούτε την πρώτη δόση και απαίτησε να γίνει νέος διακανονισμός, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ