ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Απρίλη 2000
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
Σκληρή καταγγελία της απάνθρωπης «παγκοσμιοποίησης»

Οι ηγέτες των φτωχών χωρών που συμμετείχαν στη Διάσκεψη

Associated Press

Οι ηγέτες των φτωχών χωρών που συμμετείχαν στη Διάσκεψη
ΑΒΑΝΑ.-

Κλείνοντας την εναρκτήρια καταλυτική ομιλία του στις εργασίες της Διάσκεψης των Αναπτυσσόμενων Kρατών, που πραγματοποιείται στην κουβανική πρωτεύουσα, Αβάνα, ο ηγέτης της φιλοξενούσας χώρας Φιντέλ Κάστρο, ήταν τρομακτικά σαφής και αποκαλυπτικός, καθώς κατηγόρησε ευθέως τον καπιταλισμό για τα εκατομμύρια θανάτων και θηριωδιών, που λαμβάνουν χώρα σχεδόν σε όλη την υφήλιο, σε τέτοια κλίμακα που μπορεί να συγκριθεί μόνο με το ναζιστικό ολοκαύτωμα.

Η χαοτική και απάνθρωπη πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στον πλανήτη, εξαιτίας της νέας οικονομικής τάξης είναι απλά η προσωποποίηση της φρίκης. «Η παγκοσμιοποίηση είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα, που υπόκειται στο γεγονός ότι όλοι είμαστε επιβάτες στο ίδιο πλοίο, που είναι ο πλανήτης στο οποίο ζούμε. Ωστόσο, οι επιβάτες σε αυτό το πλοίο ταξιδεύουν κάτω από πολύ διαφορετικές συνθήκες. Οι οικτρές μειοψηφίες ταξιδεύουν σε πολυτελείς καμπίνες, που είναι επιπλωμένες με το Διαδίκτυο, κινητά τηλέφωνα και φυσικά πρόσβαση στα παγκόσμια τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, τη στιγμή που απολαμβάνουν πλήρη θρεπτική διατροφή, καθαρό πόσιμο νερό και παράλληλα έχουν πρόσβαση στην πιο εξειδικευμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Από την άλλη πλευρά, η συντριπτική και εξαθλιωμένη πλειοψηφία ταξιδεύει σε συνθήκες που ομοιάζει με το φρικαλέο σκλαβοπάζαρο από την Αφρική προς την Αμερική του αποικιακού παρελθόντος μας, όπου το 85% των επιβατών στοιβάζεται σε άθλιες συνθήκες, συνθήκες πείνας, ασθενειών και χωρίς καμίας βοήθεια».

«Αλλη Νυρεμβέργη»

Ο Φ. Κάστρο, ενώ διαβάζει την καταγγελτική ομιλία του

Associated Press

Ο Φ. Κάστρο, ενώ διαβάζει την καταγγελτική ομιλία του
Οσο για τους ιθύνοντες που ηγούνται και επιβάλλουν τη λαίλαπα της περίφημης παγκοσμιοποίησης με τις τρομακτικές αυτές επιπτώσεις, την εξαθλίωση και τον αργό θάνατο που καταδικάζει τη συντριπτική πλειοψηφία της οικουμένης, η λύση που υπάρχει είναι μία: «νέα Νυρεμβέργη»... για τις «εικόνες που βλέπουμε, μητέρων και παιδιών σε ολόκληρες περιοχές της Αφρικής, υπό τη μάστιγα της ξηρασίας και άλλων φυσικών καταστροφών, μας θυμίζει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη ναζιστική Γερμανία, μας φέρνουν και πάλι στο νου όλες τις εικόνες των στοιβαγμένων άψυχων κορμιών ή των ετοιμοθάνατων ανδρών, γυναικών και παιδιών», θα τονίσει ο Κάστρο και θα κάνει έκκληση για τη συσπείρωση όλων των κρατών, που θα ζητούν την κατάργηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς η πολιτική που επιτάσσει ούτε τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας εξασφαλίζει, ούτε εμποδίζει την οικονομική κρίση των αναπτυσσόμενων κρατών που τις σπρώχνει ακόμη περισσότερο στο θανατηφόρο εναγκαλισμό των πιστωτών τους και τελικά το μόνο που κατορθώνει να επιτύχει είναι να γίνεται ο αρωγός για τη διάδοση της φτώχειας και της πείνας στον κόσμο. Εξάλλου, για το χρέος των αναπτυσσόμενων χωρών ο Φιντέλ Κάστρο τόνισε ότι πρόκειται για πολιτικό και όχι οικονομικό θέμα, το οποίο απαιτεί και πολιτικές λύσεις.

«Απαιτείται μία άλλη Νυρεμβέργη, για να δικαστεί η οικονομική τάξη που μας έχει επιβληθεί και η οποία κάθε τριετία σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από την πείνα ή τις αρρώστιες που μπορούν και να προληφθούν, αλλά και να γιατρευτούν, από το σύνολο των νεκρών στα έξι χρόνια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου». Για να γίνει, όμως, αυτό και να οδηγήσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα πρέπει να γίνει με λαϊκή βούληση. Και ο Φιντέλ Κάστρο προτρέπει να πουν: «Είτε είμαστε ενωμένοι και εγκαθιδρύουμε μια στενή συνεργασία είτε πεθαίνουμε».

Ο νότος που αργοπεθαίνει

Χωρίς τη σαφή οριοθέτηση και την απολύτως ξεκάθαρη άποψη για το «πλοίο της παγκοσμιοποίησης η ομιλία του Προέδρου της Νιγηρίας Ολουσένγκουν Ομπασάνγιο και η ομιλία του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, που παρευρίσκονται και αυτοί στη Διάσκεψη της Ομάδας των 77 -που συμμετάσχουν 122 αντιπροσωπείες και 42 πρωθυπουργούς κρατών- προσπάθησαν να «θολώσουν» λίγο το αγωνιστικό πνεύμα, με το οποίο ξεκίνησε η Διάσκεψη, αλλά δεν μπόρεσαν να μην επικεντρώσουν και αυτοί με τη σειρά τους, στην παγκοσμιοποίηση και τις συνεχώς διευρυνόμενες ανισότητες μεταξύ του πλούσιου βορρά και του φτωχότερου νότου. Εξάλλου, ήταν απαίτηση να είναι το κύριο από τα ζητήματα, που θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών και των διαβουλεύσεων.

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΝΤ - ΠΤ
Αντιμέτωπη με χιλιάδες διαδηλωτές

Οι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται

Associated Press

Οι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ηδη χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στην Ουάσιγκτον με στόχο να επαναλάβουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που είχαν πραγματοποιηθεί κατά τη σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου τον περασμένο Νοέμβρη στο Σιάτλ. Αυτή ακριβώς η παλλαϊκή κινητοποίηση είναι που εσκίασε τον προσωρινό Γενικό Διευθυντή του ΔΝΤ, Στάνλεϊ Φίσερ που τόνισε σε συνέντευξη Τύπου κάπως υποκριτικά ότι «πρέπει να ακούσουμε τους διαδηλωτές, καθώς έχουμε τον ίδιο στόχο που δεν είναι άλλος από τον περιορισμό της φτώχειας»! Ωστόσο, ο Φίσερ υπεραμύνθηκε πάντως, της παγκοσμιοποίησης και απέκρουσε τις κατηγορίες ότι το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα υπερασπίζονται τη βίαιη απελευθέρωση των αγορών.

Πάντως, δεν έχουν την ίδια γνώμη οι χιλιάδες των διαδηλωτών που ήδη συγκεντρώθηκαν και οι υπόλοιποι που αναμένονται... Συγκλίνοντας προς την αμερικανική πρωτεύουσα οι διαδηλωτές έχουν ένα διπλό στόχο. Κατ' αρχήν να διατρανώσουν την αντίθεσή τους κατά του υπάρχοντος οικονομικού συστήματος και όχι απλά να εμποδίσουν τις εργασίες του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας καθώς επίσης και να προβάλουν τη θέλησή τους και απαίτησή τους ότι είναι έτοιμοι να παλέψουν για να δημιουργήσουν ένα κίνημα που θα αγωνιστεί για την κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη.

Ωστόσο, αυτή η θέλησή τους και ο διπλός αυτός στόχος που θα προσπαθήσουν να επιτύχουν αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, εκτός από την εύλογη αντίθεση των ιθυνόντων και της καθεστηκυίας τάξης των ΗΠΑ, έχει να αντιμετωπίσει και τους υπαλλήλους της: Τα έγκυρα και «καθιερωμένα» ΜΜΕ και την αστυνομία. Αφ' ενός τα αμερικανικά ΜΜΕ όταν προβάλλουν το θέμα των διαδηλώσεων, είναι πολύ φειδωλά ως προς τις πληροφορίες και απλά υπερτονίζουν το γεγονός ότι μπορεί να προκληθούν αναταραχή και καταστροφές τύπου Σιάτλ, από διάφορους «αναρχικούς»... αποκρύπτοντας τεχνηέντως το γεγονός ότι οι διοργανωτές έχουν σαφέστατα δηλώσει πως πρόκειται για απολύτως ειρηνικές διαμαρτυρίες.

Αφ' ετέρου η αστυνομία η οποία δείχνει πανέτοιμη να πατάξει «οποιαδήποτε εκδήλωση κοινωνικής ανυπακοής». Ηδη κλιμακώνεται η αστυνομική παρενόχληση ενώ χωρίς καμία αιτία αλλά ούτε και αφορμή, 7 διαδηλωτές συνελήφθησαν χθες το βράδυ στην Ουάσιγκτον. Είναι απλά το τελευταίο κρούσμα, γεγονός που έκανε την Ενωση Αμερικανών Δικηγόρων να αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας προς την υπουργό Δικαιοσύνης Τζάνετ Ρίνο, καταγγέλλοντας τα περιστατικά αυτά, «που αποτελούν σοβαρότατες παραβιάσεις του Συντάγματος και των δικαιωμάτων των διαδηλωτών».

ΣΕΡΒΙΑ
Επιχείρηση αποσταθεροποίησης της κατάστασης

«Φιλόδοξη» κινητοποίηση της λεγόμενης αντιπολίτευσης στο Βελιγράδι

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Μετά από οκτώ μήνες και, κατά καιρούς, οξύτατες αντιπαραθέσεις, οι περισσότερες δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατάφεραν να πραγματοποιήσουν χτες από κοινού αντικυβερνητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Βελιγράδι. Οι διοργανωτές της συγκέντρωσης εξέφραζαν την ελπίδα πως η συμμετοχή του κόσμου θα ξεπερνούσε τους 100.000. Κάτι όχι και τόσο απίθανο, καθώς από νωρίς χτες το μεσημέρι κατέφθαναν στη σερβική πρωτεύουσα πλήθη αντικυβερνητικών διαδηλωτών από διάφορες σερβικές πόλεις, ιδιαίτερα δε από αστικά κέντρα, όπου οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έχουν μεγαλύτερη επιρροή...

Τα περισσότερα πανό και συνθήματα είχαν ως μόνιμη επωδό την απαίτηση για απομάκρυνση του προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ενώ ακούγονταν και άλλα υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων «δημοκρατικών εκλογών» και συνθήματα που καλούσαν «να τεθεί τέλος στην κρατική καταπίεση»...

«Παρών» έδωσαν οι περισσότεροι αρχηγοί κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως ο αρχηγός του «Σερβικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος» και συντονιστής της λεγόμενης «Συμμαχίας για την Αλλαγή», Βλάνταν Μπάτιτς, ο αρχηγός του «Κινήματος Σερβικής Ανανέωσης», Βουκ Ντράσκοβιτς, ο αρχηγός του «Δημοκρατικού Κόμματος», Ζόραν Τζίντζιτς, ο πρόεδρος του «Συνασπισμού Βοϊβοντίνας», Ντράγκαν Βεσελίνοφ, ο Μομτσίλο Πέρισιτς αρχηγός του «Κινήματος για μια Δημοκρατική Σερβία» και ο Νεμπόιτσα Κόβιτς της «Δημοκρατικής Εναλλακτικής».

Από τις ομιλίες των περισσότερων αρχηγών της αντιπολίτευσης δεν έλειψαν τα πυρά κατά του προέδρου Μιλόσεβιτς. Ο Βλάνταν Μπάτιτς, για παράδειγμα, σε μία προσπάθεια να ενθουσιάσει τα πλήθη των διαδηλωτών, ούρλιαζε από τα μικρόφωνα ατάκες όπως: «Αρκετά με τον τρόμο του τελευταίου δικτάτορα της Ευρώπης», «Εδώ δίνεται η μάχη της επιβίωσης» και άλλα τινά...

Στη συγκέντρωση, που είναι η πρώτη μαζική κινητοποίηση της αντιπολίτευσης από τον περασμένο Αύγουστο και η πρώτη στην οποία συμμετέχει ο αρχηγός τους «Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης», απηύθυναν μηνύματα συμπαράστασης, μεταξύ άλλων, και εκπρόσωποι της «Ανεξάρτητης Ενωσης Σέρβων Δημοσιογράφων», του φοιτητικού αντικυβερνητικού κινήματος«Οτμόρ».

Παρατάξεις προσκείμενες φιλικά προς το κυβερνών «Σοσιαλιστικό Κόμμα», υποστήριξαν πως η χτεσινή συγκέντρωση στο Βελιγράδι αποσκοπεί στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη Σερβία, ενώ το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ, επικαλούμενο δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, μετέδωσε πως «η εκστρατεία της αντιπολίτευσης ήταν μια μη - πατριωτική προσπάθεια που διοργανώθηκε από ανδρείκελα των ΗΠΑ για να διαλύσουν την ενότητα της χώρας».

Ωρες πριν την έναρξη της αντιπολιτευτικής εκστρατείας στο Βελιγράδι, οι αστυνομικές αρχές στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας κράτησαν τα διαβατήρια μιας μικρής ομάδας ξένων δημοσιογράφων και στη συνέχεια αρνήθηκαν προσωρινά την είσοδό τους στη Σερβία, όπου επρόκειτο να καλύψουν τις εκδηλώσεις της αντιπολίτευσης.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Οι κάλπες δεν έβγαλαν αυτοδύναμη κυβέρνηση...

ΣΕΟΥΛ.-

Οι κάλπες που στήθηκαν προχτές στη Νότια Κορέα δεν κατάφεραν να οδηγήσουν στη συγκρότηση αυτοδύναμης κυβέρνησης, παρά το γεγονός πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «Μείζον Εθνικό Κόμμα» προπορεύτηκε έναντι της κυβερνώσας παράταξης του προέδρου Κιμ-Ντάε Γιουνγκ (Δημοκρατικό Κόμμα Χιλιετίας).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Μείζον Εθνικό Κόμμα» καταλαμβάνει τις 133 από τις 273 έδρες της νέας Βουλής. Αντίθετα, η παράταξη του προέδρου Κιμ-Ντάε Γιουνγκ «Δημοκρατικό Κόμμα της Χιλιετίας» κατέκτησε 115 έδρες στο νέο Κοινοβούλιο. Την τρίτη θέση κατέκτησαν οι «Ενωμένοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες» καταλαμβάνοντας 17 έδρες, ενώ μικρότεροι σχηματισμοί πήραν τις υπόλοιπες οκτώ έδρες. Ωστόσο, ο εκλογικός νόμος της χώρας δεν ευνοεί το σχηματισμό κυβέρνησης από το επικρατέστερο «Μείζον Εθνικό Κόμμα». Ετσι, οι δύο επικρατέστερες πολιτικές παρατάξεις θα πρέπει να αναζητήσουν λεπτές ισορροπίες για να επιτύχουν συμμαχίες με τα άλλα κόμματα που εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή.

Παράγοντας που οδήγησε στην αδυναμία κάποιας από τις δύο μεγαλύτερες παρατάξεις να σχηματίσουν κυβέρνηση εκτιμάται πως ήταν η γενική πεποίθηση του εκλογικού σώματος για εκτεταμένη διαφθορά στους κυβερνητικούς κύκλους. Αυτό το τελευταίο φαίνεται πως ήταν και η βασική αιτία για τη χαμηλή, για τα δεδομένα της Νότιας Κορέας, προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες, που αυτή τη φορά κυμάνθηκε στο 57,2%.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ