ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Πάλη για να αποτραπούν τα χειρότερα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος σχετικά με την Εκθεση της λεγόμενης Αναλογιστικής Αρχής

Να μην περιμένουν τα χειρότερα και να αλλάξουν με τον αγώνα και την ψήφο τους το συσχετισμό δυνάμεων καλεί το ΚΚΕ τους εργαζόμενους, με σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος σχετικά με την έκθεση της Αναλογιστικής Αρχής για το Ασφαλιστικό που προοιωνίζεται ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης. Στο σχόλιο σημειώνεται:

«Η έκθεση της λεγόμενης Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής για το Ασφαλιστικό δεν είναι τυχαία. Γίνεται με κριτήρια που υπηρετούν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου. Εντάσσεται στην προετοιμασία και στην καλλιέργεια του εδάφους για τα χειρότερα μέτρα που ήδη έχουν αποφασιστεί στην ΕΕ, για νέα αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, μείωση συντάξεων και αύξηση εισφορών. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να περιμένουν τα χειρότερα. Εχουν στα χέρια τους ισχυρά όπλα. Να αλλάξουν με τον αγώνα και την ψήφο τους το συσχετισμό των δυνάμεων και να μην επιτρέψουν στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να ολοκληρώσουν τα αντιασφαλιστικά τους σχέδια».

Υπενθυμίζεται ότι δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών επανέφεραν το ζήτημα σχετικής μελέτης για το Ασφαλιστικό, μέρη της οποίας είχε δημοσιοποιήσει το Σεπτέμβρη του 2008 η Εθνική Αναλογιστική Αρχή. Βασικές προτάσεις της μελέτης είναι η θέσπιση γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, ο καθορισμός ενιαίας μεθόδου υπολογισμού και αναπροσαρμογής των συνταξιοδοτικών παροχών, η σταδιακή σύγκλιση παροχών υγείας των φορέων, με απώτερο στόχο τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Παροχών Υγείας.

Με δεδομένες τις μέχρι τώρα αντιασφαλιστικές πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η συζήτηση για τις προτάσεις αυτές στρώνει το έδαφος για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων, μείωση των παροχών και υπηρεσιών στον τομέα της Υγείας. Αλλωστε, στο άμεσο μέλλον αναμένεται η κατάργηση, ουσιαστικά, του θεσμού των ΒΑΕ και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Να σημειωθεί ότι η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά απαντώντας, χτες, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη μελέτη, ανέφερε πως «την πολιτική τη χαράσσει και την εφαρμόζει η κυβέρνηση».

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πεδίο ανούσιας δικομματικής αντιπαράθεσης

Σε πεδίο ύπουλης όσο και ανούσιας δικομματικής αντιπαράθεσης μετατρέπεται ολοένα και πιο απροσχημάτιστα η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την υπόθεση Παυλίδη, η οποία ολοκληρώνει σήμερα την ακρόαση των μαρτύρων με την εξέταση του ίδιου του Αριστοτέλη Παυλίδη. Χτες κατέθεσαν ο αδελφός του πρώην υπουργού Αναστάσιος Παυλίδης, ο Ιωάννης Κανταράς, μέλος του ΔΣ της εταιρείας του εφοπλιστή Φ. Μανούση, και ο εφοπλιστής Αλ. Αγούδημος. Για επικοινωνιακά παιγνίδια κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με δήλωσή της χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου που συμμετέχει στις εργασίες της επιτροπής.

Σχολιάζοντας την προχτεσινή ανακοίνωση των βουλευτών της ΝΔ, στην οποία κατήγγειλαν το ΠΑΣΟΚ για προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης μέσω διαρροών, η Βέρα Νικολαΐδου τόνισε σε δήλωσή της: «Είναι απαράδεκτα αυτά που συμβαίνουν από την πρώτη μέρα λειτουργίας της επιτροπής και όχι για πρώτη φορά. Σχόλια, παρεμβάσεις, ενστάσεις, συνεντεύξεις και μοίρασμα ανακοινώσεων ανάλογα με την περίσταση και από τα δύο μεγάλα κόμματα, με τις καταθέσεις μαρτύρων και με προβοκατόρικα σχόλια για μέλη της επιτροπής. Είχαμε δεσμευθεί για τη μυστικότητα της διαδικασίας και απ' ό,τι φαίνεται είμαστε οι μόνοι που τηρούμε τα συμφωνηθέντα. Αποδοκιμάζω αυτή την τακτική. Θεωρώ ότι είναι υποκριτική η δήλωση σχεδόν στο τέλος της διαδικασίας, ενώ αυτά συμβαίνουν καθημερινά. Παίζετε και οι δύο προεκλογικά επικοινωνιακά παιγνίδια. Εσείς έχετε την ευθύνη, εμείς θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους την προσπάθεια διερεύνησης όλων των πτυχών της υπόθεσης Παυλίδη για την απόδοση ποινικών ευθυνών όπου υπάρχουν με όποια ιδιότητα και αν εμπλέκονται».

Αίτηση εξαίρεσης από τις διαδικασίες ακρόασης μαρτύρων της προανακριτικής επιτροπής κατέθεσε ο συνεργάτης του Αρ. Παυλίδη Παναγιώτης Ζαχαρίου προκειμένου να μην καταθέσει. Επικαλέστηκε το γεγονός ότι είναι ήδη υπόδικος για την υπόθεση και έχει απολογηθεί με βάση τα σχετικά άρθρα του ποινικού κώδικα και η ένσταση έγινε δεκτή από την επιτροπή. Παρά την άρνησή του όμως να καταθέσει στην επιτροπή απεδείχθη ...λαλίστατος σε συνομιλίες με δημοσιογράφους μερικά λεπτά αργότερα. Εκεί υποστήριξε ότι ουδέποτε έλαβε βαλίτσα με 100.000 ευρώ όπως έχει κατηγορηθεί, σημειώνοντας ότι αν είχε λάβει αυτά τα χρήματα προκειμένου να κάνει εκδούλευση στον εφοπλιστή Φ. Μανούση, θα του είχαν ζητηθεί πίσω. Κατηγόρησε επίσης τον εφοπλιστή για συγκεκριμένο σχέδιο εξόντωσης του Αρ. Παυλίδη, προκειμένου να έχει την ευχέρεια να «κάνει παρανομίες» και να «παίρνει δουλειές».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αδελφός του Αρ. Παυλίδη, Αναστάσιος, κατέθεσε αναφορικά με το τίμημα του σπιτιού της κόρης του πρώην υπουργού, υποστηρίζοντας ότι αυτό ήταν 235.000 ευρώ, ότι αρχικά της έδωσε 210.000 ευρώ, στη συνέχεια 15.000 ευρώ καθώς και μία τρίτη δόση των 20.000 ευρώ μετά την αγορά της κατοικίας προκειμένου να καλυφθούν δαπάνες επισκευής. Επίσης, υποστήριξε ότι δε θέλησε να του επιστρέψει η ανιψιά του τα χρήματα αφού δεν είχε την οικονομική δυνατότητα.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιτροπή της Βουλής κατέθεσε και ο Ι. Κανταράς, πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας του Φ. Μανούση, υποστηρίζοντας ότι το ΔΣ δεν ενέκρινε την υποβολή μήνυσης εναντίον του Αρ. Παυλίδη καταγγέλλοντας ότι ο Φ. Μανούσης πλαστογράφησε την υπογραφή του αφού στην επίμαχη συνεδρίαση του ΔΣ της εταιρείας ήταν απών. Αόριστη χαρακτηρίζεται η κατάθεση του ανταγωνιστή του Φ. Μανούση εφοπλιστή Αλ. Αγούδημου, ο οποίος δήλωσε ότι είχε συναντηθεί με τον Αρ. Παυλίδη, όμως δε θυμόταν το περιεχόμενο της συζήτησής τους.

Πάντως, με ανεπίσημες δηλώσεις τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ φροντίζουν να διατηρούν το κλίμα της ανούσιας σκανδαλολογίας. Οι «γαλάζιοι» βουλευτές υποστηρίζουν ότι με βάση τα στοιχεία αποδεικνύεται η σχεδιασμένη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης. Αντίστοιχα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ βάλλουν εναντίον του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου υποστηρίζοντας ότι με τις πρακτικές του έδωσε τη δυνατότητα στον Π. Ζαχαρίου να μην καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή, ενώ καθιστά αδύνατο το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Διευρύνεται το κατηγορητήριο

Διευρύνεται το κατηγορητήριο για το «δικομματικό σκάνδαλο» της «Ζήμενς», αφού ο 4ος ειδικός ανακριτής Ν. Ζαγοριανός ζήτησε την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για απάτη κατά του Δημοσίου και αφορά τη σύμβαση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4i.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προέκυψαν αποχρώσες ενδείξεις ότι η σύμβαση του συστήματος C4i για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν επιζήμια για το ελληνικό δημόσιο. Η σύμβαση αυτή εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ το 2003.

Η ποινική δίωξη αναμένεται να προσωπoποιηθεί, ενώ ο ανακριτής έχει καταλήξει στα πρόσωπα που θα αποδώσει κατηγορίες. Κάποιοι από αυτούς ήδη είχαν κληθεί να καταθέσουν ως ύποπτοι από τον εισαγγελέα Π. Αθανασίου, αλλά θα περιληφθούν και νέα πρόσωπα. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη από το καλοκαίρι του 2008 για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και της δωροδοκίας.

Στο μεταξύ, ο 4ος ειδικός ανακριτής Ν. Ζαγοριανός έχει συντάξει μέχρι στιγμής τα κατηγορητήρια των επτά εμπλεκόμενων, για τους οποίους έχει αποστείλει κλήσεις σε απολογία. Οι επτά κατηγορούμενοι μέχρι στιγμής είναι έξι πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της «Ζήμενς Ελλάς» και ένας πρώην γενικός διευθυντής τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ, οι οποίοι εμπλέκονται στην προγραμματική συμφωνία 8002/1997 για την ψηφιοποίηση του οργανισμού.

Στα κατηγορητήρια αναφέρεται ότι η προγραμματική συμφωνία 8002 υπογράφηκε στις 15-12-1997 και εγκρίθηκε στις 23-12-1997 από τον υπουργό Μεταφορών Τ. Μαντέλη. Επίσης, επισημαίνεται ότι υπήρχε μεταξύ της μητρικής «Ζήμενς» και της θυγατρικής της στην Ελλάδα για καταβολή «ωφελημάτων - χρηματικών» ποσών, ισόποσων με το 8% του τζίρου των πωλήσεων από την επιχειρηματική δραστηριότητα της «Ζήμενς» Ελλάδος με τον ΟΤΕ. Τέλος, στα κατηγορητήρια περιγράφεται και η μεταφορά λογαριασμών σε διάφορους παραλήπτες.

Εκκληση της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Η «Δημοκρατική Μέριμνα», σε έκκλησή της προς τα μέλη και τους φίλους της, τους καλεί να συμβάλουν στη βοήθεια των αγωνιστών που την έχουν ανάγκη. «Ζητάμε λίγα από το υστέρημά σας που θα βοηθήσει όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία και την Εθνική ανεξαρτησία και που τώρα είναι ξεχασμένοι από το κράτος». Οι προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία της «Δημοκρατικής Μέριμνας», Ακαδημίας 78, τηλ. 210.3822.776 και στην Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό 129,592361-13.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ