ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Πέταξέ τους έξω από τη διοίκηση της ΟΙΕΛΕ

Ανακοίνωση - καταγγελία της κατάπτυστης σύμβασης μηδενικών αυξήσεων

Στο πρώτο απόσπασμα τα περσινά δεδομένα: 648 ευρώ μισθός. Στα δύο επόμενα, η φετινή σύμβαση: 648 ευρώ μισθός.Δηλαδή 0% εις το πηλίκο... και επ' αόριστον!!!
Στο πρώτο απόσπασμα τα περσινά δεδομένα: 648 ευρώ μισθός. Στα δύο επόμενα, η φετινή σύμβαση: 648 ευρώ μισθός.Δηλαδή 0% εις το πηλίκο... και επ' αόριστον!!!
Την κατάπτυστη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε η συμβιβασμένη πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) με τους ιδιοκτήτες κέντρων ξένων γλωσσών (PALSO), η οποία προβλέπει επ' αόριστον μηδενικές αυξήσεις και δεν ικανοποιεί οποιοδήποτε θεσμικό αίτημα, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την πρώτη ΣΣΕ μηδενικής αύξησης που δημοσιοποιείται και η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο, αφού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις ΣΣΕ και άλλων εργαζομένων.

«Καταδικάζουν επ' αόριστον χιλιάδες εργαζόμενους σε μισθούς πείνας και ανέχειας. Δεν πρόκειται για φάρσα! Είναι η αλήθεια μιας εργατικής τραγωδίας που φέρνει την υπογραφή του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, την υπογραφή της ξετσίπωτης συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΟΙΕΛΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα των διαπραγματεύσεων και της υπογραφής της ΣΣΕ δε συζητήθηκε ποτέ στο ΔΣ της ΟΙΕΛΕ και όλα έγιναν "εν μια νυκτί" και "εν κρυπτώ"...», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ και συνεχίζει:

«Οι καρεκλοκένταυροι της ΟΙΕΛΕ ισχυρίζονται ότι η σύμβαση που υπέγραψαν είναι η καλύτερη δυνατή, ενώ διατείνουν ότι πιέστηκαν από τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Είναι άθλιοι! Η διαμεσολάβηση που επέλεξαν ως δρόμο, μπορούσε να γίνει γι' αυτούς το πρόσχημα, αν τους έδινε έστω και αυτό το άθλιο όριο (739,56 ευρώ) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) της ΓΣΕΕ. Αυτοί κατάφεραν το ακατόρθωτο! Να δώσουν ό,τι συμφέρει τα αφεντικά της PALSO. Αξιος ο μισθός τους!

Τέτοιες πρακτικές στο συνδικαλιστικό κίνημα δίνουν τον αέρα στο κεφάλαιο και την εργοδοσία να ξεσαλώσουν, να γίνουν ακόμα πιο επιθετικοί σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, προκειμένου να πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση, όπως πλήρωσαν και τα κέρδη τους. Το ΠΑΜΕ διεκδικεί βασικό μισθό στο νεοδιόριστο εκπαιδευτικό 1.800 ευρώ (μεικτά) και αυτό θεωρεί αφετηρία κάθε διαπραγμάτευσης στη ΣΣΕ».

Στη συνέχεια, καλεί τους εργαζόμενους να βγάζουν τα συμπεράσματά τους, σχολιάζοντας καυστικά: «Στις διαπραγματεύσεις όπου υπογράφτηκε η ΣΣΕ οι εργαζόμενοι δεν είχαν εκπρόσωπο. Συνδιαλέχθηκαν δύο εκπρόσωποι της εργοδοσίας. Ο εργοδοτικός Κουρουτός (ΟΙΕΛΕ) και ο εργοδότης Μιχαηλίδης (PALSO). Εχθρός των εργαζομένων δεν είναι μόνο οι εκμεταλλευτές τους, η εργοδοσία και το κεφάλαιο, αλλά και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΟΙΕΛΕ».

Και οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εκπαιδευτικούς: «Να ξεμπερδεύουμε με την εργατική αριστοκρατία των διάφορων "Κουρουτών". Πάρε το θέμα πάνω σου! Πάρε την υπόθεση στα χέρια σου! Πέταξέ τους έξω από τη διοίκηση της ΟΙΕΛΕ. Τώρα!»

«Σε συμφέρει η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ να αλλάξει χέρια, να περάσει στα χέρια των ταξικών δυνάμεων. Σε συμφέρει η ΟΙΕΛΕ από όργανο των σχολαρχών και των φροντιστηριούχων, να γίνει όργανο ταξικής πάλης και των εργαζόμενων εκπαιδευτικών», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ και καλεί συνδικαλιστές, όλα τα σωματεία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών να πάρουν αποφάσεις καταδίκης της ΟΙΕΛΕ και της κατάπτυστης ΣΣΕ, να συνεδριάσουν όλα τα ΔΣ, να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις, να κλιμακώσουν τώρα την πάλη τους. Να συντονίσουν τη δράση τους για την υπογραφή νέας ΣΣΕ που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων εκπαιδευτικών.


ΕΥΟΣΜΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Οχι» στη «διάθεση» δημόσιου σχολείου σε εταιρεία

Η Σχολική Επιτροπή 3ου και 4ου Γυμνασίου Ευόσμου αρνήθηκε να παραχωρήσει το σχολικό κτίριο σε εταιρεία πιστοποίησης ξένων γλωσσών

Να μη δεχτεί να γίνουν οι εξετάσεις αγγλικής γλώσσας της εταιρείας Peoplecert AE του Ομίλου ECDL Ελλάς (πιστοποιήσεις του Διεθνούς Βρετανικού Οργανισμού City & Guilds), στο κτίριο του 3ου και 4ου Γυμνασίου Ευόσμου, έναντι χρηματικής αμοιβής, αποφάσισε η Σχολική Επιτροπή των σχολείων εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή της στην πολιτική εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης.

Παρά τις πιέσεις που δέχτηκε από το μηχανισμό του υπουργείου Παιδείας, η Σχολική Επιτροπή αρνήθηκε να αποδεχτεί την παραχώρηση του σχολικού κτιρίου στην εταιρεία πιστοποίησης αγγλικής γλώσσας έναντι αμοιβής. Καθοριστική για την αντίσταση στην εμπορευματοποίηση ήταν η παρέμβαση της Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας στη Σχολική Επιτροπή.

Με σχετικό έγγραφο, πρωτοκολλημένο από το υπουργείο Παιδείας προς τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δυτικής Θεσσαλονίκης, Γ. Κωνσταντινίδη, η εταιρεία του Ομίλου ECDL «αναλαμβάνει να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων». Σε αυτά υπολογίζει την «καθαρίστρια», «ενίσχυση του ταμείου των Σχολικών Επιτροπών των Σχολείων» (300 ευρώ), «αμοιβή Διευθυντή του κάθε σχολείου» (100 ευρώ), «αμοιβή Επιτηρητή ανά εξεταστή» (30 ευρώ/εξέταση), «αμοιβή Επόπτη ανά εξέταση» (50 ευρώ/εξέταση).

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, παραινέσεις προς διευθυντές σχολείων να παραχωρήσουν τα σχολικά κτίρια για τις εξετάσεις πιστοποίησης της συγκεκριμένης εταιρείας, άσκησε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Γ. Κωνσταντινίδης, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πολιτικής του υπουργείου Παιδείας.

Ο Β. Τζίκας από τη Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία στη συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής των 3ου και 4ου Γυμνασίου Ευόσμου υπογράμμισε τις ευθύνες του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δυτικής Θεσσαλονίκης που «κάνει πλάτες» στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Η Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία εξέφρασε την αντίθεσή της στην εμπλοκή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην πιστοποίηση ξένης γλώσσας και την εκμετάλλευση των δημοσίων υποδομών της εκπαίδευσης γι' αυτό το σκοπό.

Προς τιμήν της, η Σχολική Επιτροπή αποφάσισε να αρνηθεί την παραχώρηση του σχολικού κτιρίου στην εταιρεία.


ΔΟΕ
Οι ταξικές δυνάμεις καλούν σε καταψήφιση της ημερήσιας διάταξης

Πρόσφατα στο ΔΣ της ΔΟΕ η νέα ανοιχτή πλειοψηφία των ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ συνέταξε και ψήφισε την προσωρινή ημερήσια διάταξη για την 78η ΓΣ του κλάδου (21, 22, 23 και 24 Ιουνίου), που, όπως ήταν φυσικό, υπηρετεί τις αναδιαρθρώσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ και για το ευέλικτο σχολείο της αγοράς.

Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τα όργανα των Διδασκαλικών Συλλόγων: «Να απορρίψουν την κοινή πρόταση των ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ. Να μη γίνει η 78η ΓΣ του κλάδου βήμα προώθησης των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που προωθεί ο δικομματισμός και οι συνδικαλιστικοί του λογιστές. Να τους σταματήσουμε με ταξική ενότητα, πείσμα, μαζί με κάθε έντιμο συνδικαλιστή όπου κι αν ανήκει, για να μη γίνουν αύριο θέσεις και πλαίσιο του κλάδου όσα σφαγιάζουν την εκπαίδευση, τον εκπαιδευτικό και τα παιδιά του λαού στο βωμό του μονοπωλιακού κεφαλαίου και του σκιάχτρου της καπιταλιστικής κρίσης». Με σύνθημα «Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», οι ταξικές δυνάμεις θα δώσουν και αυτή τη μάχη με το ταξικό πλαίσιο και πρόγραμμα δράσης του ΠΑΜΕ, παλεύοντας για την αλλαγή των συσχετισμών.

Σχολιάζοντας την ημερήσια διάταξη, ο Κ. Παπλωματάς, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και του ΔΣ της ΔΟΕ, καταγγέλλει: «Προαναγγέλλεται στο όνομα του Ολοήμερου ένα σχολείο με επέκταση του ωραρίου λειτουργίας του και μετά το μεσημέρι για όλες τις βαθμίδες! Σχολείο ευρωπαϊκών προδιαγραφών για το μονοπωλιακό κεφάλαιο και την κερδοφορία του, το οποίο με άλλοθι την ενιαία σύνδεση του προγράμματος και το χτύπημα της παραπαιδείας, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο ευρωπαϊκό αποκεντρωμένο μοντέλο διαφοροποίησης και ταξικής κατηγοριοποίησης, ιδιαίτερα με τη δεύτερη ζώνη λειτουργίας του, σαν ανοιχτό πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας».

«Η προτεινόμενη ημερήσια διάταξη με ψευτοδιαχειριστικά αιτήματα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων και να συγκαλύψει τις ευθύνες του δικομματισμού για την αποδόμηση της Υγείας και της Πρόνοιας, που αποτελούν εντολή του Συμφώνου Σταθερότητας και του Αμστερνταμ», σημειώνει ο Κ. Παπλωματάς και συνεχίζει: «Στο κυρίαρχο οικονομικό αίτημα πάλι, επικαλούνται τη σύγκλιση των μισθών με αυτούς των Ευρωπαίων εκπαιδευτικών, αγνοώντας σκόπιμα πως οι ευρωπαϊκοί εκπαιδευτικοί μισθοί διαφέρουν από βαθμίδα σε βαθμίδα και εργασιακή σχέση, με χαμηλότατους αυτούς του δασκάλου και ακόμη πως οικονομική σύγκλιση δεν μπορεί να υπάρξει ανάμεσα σε χώρες ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης και ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης. Ετσι, διαμορφώνουν αιτήματα όχι σε αντιπαράθεση με την κερδοφορία και τους στόχους του κεφαλαίου, αλλά δήθεν εξίσωσης με ανισότιμες αποδοχές άλλων εργαζομένων.

Στο τέλος της ημερήσιας διάταξης, παραπειστικά προτείνεται το ενιαίο συνδικάτο εκπαιδευτικών, υπονομεύοντας μιαν υπαρκτή ανάγκη, το οποίο αρχικά φαντάζονται σαν συνομοσπονδία (ΔΟΕ - ΟΛΜΕ) τύπου ΑΔΕΔΥ, με ανομολόγητο στόχο να γίνει μόνιμη και να ελέγχει το κίνημα σε επικείμενες μεγάλες αναταράξεις με την παραπέρα απονεύρωση των πρωτοβάθμιων συλλόγων»...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ