ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάρτη 2023
Σελ. /28
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ζητά την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Επίσης την κλήση όλων των υπουργών Μεταφορών από το 2007

Eurokinissi

Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τη διερεύνηση του εγκλήματος στα Τέμπη και την κλήση σε ακρόαση όλων των υπουργών Μεταφορών από το 2007 ζητά το ΚΚΕ με αίτημα που κατέθεσε στη Βουλή. Το ΚΚΕ ζητά επίσης να κληθούν οι διοικήσεις του ΟΣΕ και της «Hellenic Train» καθώς και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«ΠΡΟΣ τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, κ. Αθανάσιο Μπούρα

Αθήνα 14-3-2023

Με επανειλημμένες παρεμβάσεις της στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ την πλήρη διερεύνηση των ευθυνών για το σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη, που δεν περιορίζονται στις όποιες προσωπικές ευθύνες υπάρχουν και πρέπει να αποδοθούν, αλλά και στις διαχρονικές ευθύνες που εντοπίζονται στις πολιτικές που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το κυνήγι του κέρδους και η πολιτική της "απελευθέρωσης" στο σιδηροδρομικό δίκτυο είναι το έδαφος πάνω στο οποίο ανθούν οι ελλείψεις, οι καθυστερήσεις, τα κενά και τα ανθρώπινα λάθη.

Σε αυτήν την κατεύθυνση το ΚΚΕ στηρίζει τις συγκλονιστικές κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας, που ξεδιπλώνονται από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα.

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε και την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τη διερεύνηση αυτού του εγκλήματος και την κλήση σε ακρόαση όλων των υπουργών Μεταφορών που υλοποίησαν την πολιτική "απελευθέρωσης" και ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ από το 2007 μέχρι σήμερα, των διοικήσεων του ΟΣΕ και της "Hellenic Train", καθώς και των εκπροσώπων των εργαζομένων, όπως έχουν προταθεί.

Για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Μανώλης Συντυχάκης

Μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ούτε καν συζήτηση στην Ολομέλεια για το έγκλημα στα Τέμπη!

Το ΚΚΕ μετέφερε τη φωνή των διαδηλώσεων λαού και νεολαίας

Την ίδια ώρα που ο ελληνικός λαός απαιτεί απαντήσεις και πλήρη απόδοση ευθυνών για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη, που στέρησε τη ζωή σε 57 αδικοχαμένους ανθρώπους, είναι ενδεικτικό ότι το Ευρωκοινοβούλιο και οι πολιτικές του ομάδες προκλητικά απέρριψαν τη διεξαγωγή συζήτησης στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο. Με την παρέμβαση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, μέσω της διαδικασίας ομιλιών ενός λεπτού με θέμα της επιλογής των ευρωβουλευτών, η φωνή των διαδηλωτών ακούστηκε στο κοινοβούλιο της συνένοχης για το έγκλημα ΕΕ.

Στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος τόνισε τα εξής:

«Στην Ελλάδα ζούμε τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, προδιαγεγραμμένο έγκλημα με 57 νεκρούς. Εκατοντάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας με απεργίες και διαδηλώσεις απαιτούν να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα, να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι.

Δεν ήταν ούτε "ανθρώπινο λάθος", ούτε "κακιά στιγμή". Ηταν αποτέλεσμα της ευρωενωσιακής στρατηγικής της "απελευθέρωσης" των Μεταφορών, του τεμαχισμού και της παράδοσής τους σε μονοπωλιακούς ομίλους, με μειωμένο προσωπικό, χωρίς ασφάλεια δικτύου.

Αυτή η ευρωενωσιακή στρατηγική κόστισε 636 θύματα μόνο το 2021 στην ΕΕ, όπου μόλις το 13% του κεντρικού δικτύου καλύπτεται από συστήματα τηλεδιοίκησης. Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, την οποία μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε, προκλητικά δικαιολογούνται οι όμιλοι για τη μη εφαρμογή συστημάτων ασφαλείας, εάν αυτό βλάπτει την κερδοφορία τους.

Αυτό είναι το Ευρωκοινοβούλιο, που απέρριψε ακόμα και συζήτηση στην Ολομέλεια για τα Τέμπη. Αυτήν την ΕΕ θέλουν "πραγματογνώμονα" τα ελληνικά αστικά κόμματα, που κυβερνούν υλοποιώντας την επικίνδυνη στρατηγική της.

Το δίλημμα για την εργατική τάξη και τα παιδιά της είναι: Νέα θύματα και απώλειες για το κέρδος ή οργανωμένη πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας; Η απάντηση δίνεται με νέα απεργία στις 16 Μάρτη για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα!».

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

-- Σήμερα, Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ. θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση που οργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Σερρών του ΚΚΕ, στον κινηματογράφο «Cine Kronio».

-- Αύριο, Πέμπτη 16 Μάρτη, στις 11 π.μ., θα συμμετάσχει στην απεργιακή συγκέντρωση στην Καβάλα, και στις 7.30 μ.μ. θα μιλήσει στη συγκέντρωση που οργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.

-- Την Κυριακή 19 Μάρτη, στις 7 μ.μ., θα μιλήσει σε συγκέντρωση νεολαίας στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Δεν είναι η ώρα της σιωπής - Είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα - Με το ΚΚΕ για τη ζωή που μας αξίζει!», στον πολυχώρο «WE».

-- Τη Δευτέρα 20 Μάρτη θα μιλήσει στην εξ αναβολής εκδήλωση της ΤΟ Πανεπιστημίων - Ερευνας Αττικής του ΚΚΕ με θέμα «Με το ΚΚΕ για το πραγματικά νέο και καινοτόμο στην Επιστήμη και την Ερευνα», στις 7.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ