ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάρτη 2023
Σελ. /28
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Στο επίκεντρο τα ζητήματα της ασφάλειας των μαθητών: Σχολική στέγη, αντισεισμική θωράκιση και έλεγχοι των σχολείων, ασφαλείς μετακινήσεις και σχολικές εκδρομές. Διαρκείς οι διεκδικήσεις σωματείων εργαζομένων και οργανώσεων γονέων.
  • Αρθρο μπροστά στη σημερινή εκδήλωση της ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με ομιλητή τον Γραμματέα του ΚΣ.
Να κάνουμε πράξη τους φόβους τους!

Σήμερα κλείνουν δύο βδομάδες από το έγκλημα στα Τέμπη, ένα έγκλημα προδιαγεγραμμένο. Δυο βδομάδες μέσα στις οποίες ο λαός και η νεολαία βάζουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις. Η θλίψη έγινε οργή και το ποτήρι ξεχείλισε. Αυτό εξέφρασαν οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις όλες τις προηγούμενες μέρες, που ένωσαν τη φωνή χιλιάδων φοιτητών σε όλη τη χώρα, δίνοντας υπόσχεση ότι αυτό το έγκλημα δεν θα συγκαλυφθεί.

Αυτήν την υπόσχεση έδωσαν τα μέλη της ΚΝΕ μέσα σε κάθε τμήμα και έτος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Να μην αφήσουν σε χλωρό κλαρί όλους τους υπεύθυνους, την κυβέρνηση, το κράτος, την εταιρεία, τα υπόλοιπα αστικά κόμματα που το καθένα τους φέρει ευθύνη στο ακέραιο, είτε ως προηγούμενη κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση. Ακόμα κι ας κάνουν τώρα όλοι ότι κοιτάζουν αλλού, κι ας προσπάθησαν με κάθε τρόπο το πένθος να γίνει σιγή υποταγής. Πήραν όμως το μήνυμά τους ξανά και ξανά.

Δεν πέρασε η προσπάθεια της κυβέρνησης να τα φορτώσει όλα σε «ανθρώπινα λάθη». Δεν θα περάσει και η προσπάθειά της να βάλει τον λαό, τη νεολαία και όσους αγωνίζονται στο κάδρο των ευθυνών με τη λογική του «όλοι φταίμε». Δεν πέρασε η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει ότι δεν έχει κανένα μερίδιο ευθύνης. Σε όλη την Ελλάδα ακούστηκε το σύνθημα «ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Νέα Δημοκρατία, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία».

Υπάρχουν χιλιάδες νέοι και νέες που προβληματίζονται για το «τώρα τι πρέπει να κάνουμε», «πώς θα αλλάξει επιτέλους αυτή η κατάσταση». Συζητούν και δρουν γι' αυτό με τα μέλη της ΚΝΕ σε κάθε χώρο.

Ως εδώ!

Ολες αυτές τις μέρες δεν έχει επιβεβαιωθεί μόνο ότι το σύστημά τους, το κράτος τους, έχει βαμμένα τα χέρια του με αίμα και η πολιτική τους δολοφονεί. Εχει επιβεβαιωθεί και η δύναμη του κοινού αγώνα φοιτητών, μαθητών και εργαζομένων. Η αξία τού να συσπειρώνονται στους φοιτητικούς συλλόγους και στις μαθητικές κοινότητες, να λένε τη γνώμη τους και να αναλαμβάνουν ευθύνες.

Περισσότεροι είναι αυτοί που αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να οργανωθούν και να παλέψουν για μια σειρά από ζητήματα που αντιμετωπίζουν.

Για παράδειγμα, στην πόλη των Ιωαννίνων, οι φοιτητές ξέρουν καλά τι σημαίνει «ασφαλής, φτηνή, σύγχρονη μετακίνηση»... Ξέρουν πώς είναι να ξεκινάς για το Πανεπιστήμιο αλλά να κατεβαίνεις σε άλλη στάση γιατί το λεωφορείο είναι «φίσκα». Ξέρουν όμως και πως μέσα από τους αγώνες των φοιτητικών τους συλλόγων κατάφεραν να μειωθεί το κόστος της κάρτας μετακίνησης και να αυξηθούν τα δρομολόγια του αστικού λεωφορείου που εξυπηρετούν το Πανεπιστήμιο.

Ξέρουν καλά τι σημαίνει οι σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές των πανεπιστημίων να αντιμετωπίζονται ως κόστος. Δύο φορές έχει ξεσπάσει πυρκαγιά στις εστίες της Αρτας! Και σε αυτήν την περίπτωση οι φοιτητές άμεσα οργανώθηκαν και απαίτησαν να παρθούν μέτρα προστασίας των φοιτητικών κατοικιών.

Ομως, οι φοιτητές έχουν αμέτρητους λόγους για να βγουν στον δρόμο. Εχουν συγκεκριμένα αιτήματα που παλεύουν για την υλοποίησή τους.

Αγωνίζονται ενάντια σε μια πολιτική που οδηγεί αυτούς και τις οικογένειές τους να μην έχουν φράγκο τις πρώτες μέρες του μήνα. Με τα μέλη της ΚΝΕ μπροστά, οι φοιτητικοί σύλλογοι διεκδικούν αύξηση του φοιτητικού επιδόματος. Με απανωτές κινητοποιήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο διεκδικούν να μην πληρώνουν οι φοιτητές τα δημοτικά τέλη από τους λογαριασμούς, να μην κοπούν το ρεύμα και το νερό σε κάθε φοιτητή που αδυνατεί να πληρώσει. Οργάνωσαν τον αγώνα για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των πρακτικάριων φοιτητών Νοσηλευτικής και τα κατάφεραν.

Παλεύουν να εκφραστούν και να δημιουργήσουν μέσα στον ζόφο αυτού του συστήματος, γι' αυτό έχουν δημιουργήσει - και απαιτούν να ενισχυθεί - τον Πολυχώρο Νεανικής Δημιουργίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Οργανώνουν για κάθε ζήτημα την αλληλεγγύη. Συγκεντρώθηκαν μέσα σε λίγες μέρες μεγάλες ποσότητες ειδών πρώτης ανάγκης για τους σεισμόπληκτους στην Τουρκία και τη Συρία. Με πρωτοβουλία του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού γίνονται μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας από φοιτητές μεγαλύτερων ετών και μεταπτυχιακούς σε φοιτητές μικρότερων ετών.

Τώρα είναι η ώρα χιλιάδες φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να πάρουν την απόφαση να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Για όσους νιώθουν ότι μας στερούν «τα καλύτερά μας χρόνια» και θέλουν να τιμωρήσουν όλους τους υπεύθυνους καλά θα κάνουν και μπορούν να εκφράσουν αυτήν την οργή με ψηλά το κεφάλι, όπως κάναμε οργή τη θλίψη μας για τα 57 θύματα, για τους συμφοιτητές μας στο έγκλημα στα Τέμπη.

Αποδεικνύοντας ότι η νέα γενιά είναι ελεύθερη να κοιτά στα μάτια το μέλλον και να το φτιάξει αντάξιο των ονείρων της, αντάξιο των κόπων αυτής και των γονιών της, χωρίς να αφήσει καμία εγκληματική πολιτική, από όποια κυβέρνηση, να της το κλέψει μέσα σε 12 λεπτά. Γνωρίζοντας ότι αντίπαλός μας είναι όλες οι κυβερνήσεις που μας έφτασαν σήμερα «να μετριόμαστε και πάλι να είμαστε λιγότεροι».

Γνωρίζοντας ότι αυτό το κράτος όπως και να το βαφτίσουμε θα είναι εχθρικό γιατί στη ζυγαριά πάντα βάζει «το κόστος και το όφελος», «τα κέρδη και τις ζημιές».

Μπορούμε να κάνουμε πράξη τους φόβους τους. Ολων αυτών που μιλούν στο όνομα της νεολαίας. Που προσπαθούν να την πείσουν να κάνει την «οργή της δημιουργία», εννοώντας να στηρίξει ξανά στις εκλογές τα πολιτικά κόμματα που μας έφεραν ως εδώ. Που έχουν κάνει τις ζωές μας «πάμε και όπου βγει». Ολων όσοι βαφτίζουν τους φασίστες, τα καλύτερα παιδιά του συστήματος, «αντισυστημική δύναμη» που μπορούν να βγουν ενισχυμένοι, όπως λένε, αν επικρατήσουν ο θυμός και η οργή για όλο το πολιτικό σύστημα μπροστά στις επερχόμενες εκλογές.

Η νέα γενιά μπορεί και πρέπει να ψηφίσει αντισυστημικά. Γιατί ο θυμός και η οργή είναι για ένα σάπιο αστικό πολιτικό σύστημα, ένα αστικό κράτος που δολοφονεί τις ζωές, τα όνειρα και τα δικαιώματά μας. Τώρα οι φοιτητές και με την ψήφο τους να απαντήσουν ότι φτιάχνουν τη δική τους ζυγαριά, που το βάρος της γέρνει στις ανθρώπινες ζωές και δίνει μία γερή κλοτσιά στα «κέρδη τους». Τώρα μπορούν να συμβάλουν για ένα πιο δυνατό ΚΚΕ παντού και στις εκλογές.

Γιατί «πυρετώδεις προετοιμασίες» για μας, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, είναι η κάθε μέρα, πάνω στη φωτιά της μάχης, μέσα σε κάθε χώρο νεολαίας. Γι' αυτό κάθε φοιτητής που οργίζεται μπορεί να εκφραστεί, να οργανωθεί και να παλέψει μαζί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ.


Ελλη ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ

Συγκεντρώσεις της ΚΝΕ με ομιλητή τον Γραμματέα της Οργάνωσης

Η πρώτη σήμερα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Μια σειρά συγκεντρώσεις νεολαίας διοργανώνει αυτές τις μέρες η ΚΝΕ, με ομιλητή τον Γραμματέα του ΚΣ Θοδωρή Κωτσαντή, ως εξής:

  • Γιάννενα: Σήμερα Τετάρτη στις 2 μ.μ., στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης «Δ. Χατζής» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (απέναντι από το κυλικείο Β' εστιών).
  • Πεύκη: Το Σάββατο 18 Μάρτη στις 7 μ.μ., στην πλατεία Σοφούλη.
  • Λάρισα: Την Κυριακή 19 Μάρτη στις 6.30 μ.μ., στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας.
  • ΠΑΔΑ: Την Τετάρτη 22 Μάρτη στις 12 μ., στην Πανεπιστημιούπολη 2.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ