ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν όλο και πιο άμεσα

Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ προσκάλεσε τους υπουργούς Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ στο υπουργικό και επενδυτικό Φόρουμ «για τη Διατλαντική Ενεργειακή Συνεργασία», στο Χιούστον του Τέξας

Από τη συζήτηση για την «Αναγέννηση της Ανατολικής Μεσογείου μέσα από το αέριο», που έγινε στο Χιούστον, με τη συμμετοχή Σταθάκη και Λακκοτρύπη
Από τη συζήτηση για την «Αναγέννηση της Ανατολικής Μεσογείου μέσα από το αέριο», που έγινε στο Χιούστον, με τη συμμετοχή Σταθάκη και Λακκοτρύπη
Οι ενεργειακές εξελίξεις και προοπτικές της Νοτιοανατολικής Μεσογείου είχαν την τιμητική τους στο φετινό διεθνές ενεργειακό συνέδριο CERAWeek 2019, που γίνεται κάθε χρόνο στο Χιούστον των ΗΠΑ και θεωρείται κορυφαίας σημασίας για τον συγκεκριμένο κλάδο.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου, Γ. Σταθάκης, Γ. Λακκοτρύπης, Γιουβάλ Στάινιτζ και Τάρεκ Ελ Μόλα συνδιοργάνωσαν πάνελ με τίτλο «Η Αναγέννηση της Ανατολικής Μεσογείου μέσω του αερίου».

Επίσης, οι 4 υπουργοί αναμενόταν χτες να συμμετάσχουν, μετά από πρόσκληση του υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ, Ρικ Πέρι, στο «υπουργικό και επενδυτικό Φόρουμ της Εταιρικής Σχέσης για Διατλαντική Ενεργειακή Συνεργασία». Οπως αναφέρει ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου, αυτό θα επικεντρωνόταν σε θέματα όπως: Η «ενεργειακή ασφάλεια», οι «περιφερειακές προκλήσεις», τα «νέα έργα υποδομής».

Από τη μεριά του, ο Γ. Σταθάκης υποστήριξε σε παρέμβασή του ότι «οι πρόσφατες ανακαλύψεις κοιτασμάτων στην περιοχή διαμορφώνουν πολύ θετικές προσδοκίες για το μετασχηματισμό της περιοχής σε μεγάλο εξαγωγέα φυσικού αερίου», ενώ σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ είπε: «Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων η περιοχή της ΝΑ Μεσογείου μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη των παραγωγών φυσικού αερίου, με σημαντικές δυνατότητες να καλύψει το έλλειμμα τροφοδοσίας φυσικού αερίου της Ευρώπης και την ασφάλεια εφοδιασμού της στις επόμενες δεκαετίες. Το φυσικό αέριο είναι απαραίτητο για τη μετάβαση σε ένα πράσινο ενεργειακό μοντέλο, με βάση τις ΑΠΕ. Η συνεργασία των χωρών της ΝΑ Μεσογείου και η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών συμβάλλει στη γεωπολιτική σταθερότητα της περιοχής».

Στο μεταξύ, την επόμενη βδομάδα αναμένεται στο Ισραήλ η νέα τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, στην οποία θα εκπροσωπηθούν και οι ΗΠΑ, με τον ίδιο τον ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, αναδεικνύοντας και έτσι την όλο και αμεσότερη παρέμβαση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην περιφέρεια. Πολλά δημοσιεύματα έκαναν και χτες λόγο για τη «δυναμική» που αποκτά το σχέδιο για τον «EastMed» (τον αγωγό που θα μεταφέρει αέριο από τη Ν/Α Μεσόγειο στην Ευρώπη συνδέοντας Ισραήλ - Κύπρο - Ελλάδα, αργότερα ίσως και Ιταλία), που στην παρούσα φάση φαίνεται να «κερδίζει έδαφος» στις εναλλακτικές που εξετάζουν τα αμερικανικά και άλλα μονοπώλια, χωρίς ωστόσο να έχουν αποκλειστεί άλλες επιλογές και ενώ φουντώνει ένα σύνθετο παζάρι με διάφορους σημαντικούς «παίκτες» της περιοχής, ειδικά την Τουρκία.

Το Κυπριακό

Στο ίδιο πλαίσιο, των πυκνών γεωπολιτικών ανταγωνισμών, έντονα συνεχίζεται και η κινητικότητα γύρω από την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο και της συνάντησης των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, κυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν χτες ότι ο Κατρούγκαλος αναμένεται την Τρίτη να συναντηθεί στη Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογό του, Ν. Χριστοδουλίδη, αλλά και τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, ενόψει και της νέας συνάντησης που θα έχει την επόμενη βδομάδα με τον Τσαβούσογλου, στην Αττάλεια.

Χτες, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομος Προδρόμου, σε συνάντησή του με ξένους διπλωμάτες και εμπορικούς ακολούθους πρεσβειών είπε ότι μέχρι τώρα η λύση του Κυπριακού δεν στάθηκε δυνατή, εξαιτίας της εμμονής της Τουρκίας στη διατήρηση των εγγυήσεων και της παρουσίας τουρκικού στρατού στην Κύπρο.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Τουρκία προετοιμάζει νέες ασκήσεις, με αληθινά πυρά, σε περιοχή του κεντρικού Αιγαίου, για τη δέσμευση της οποίας εξέδωσε NAVTEX, για τις χρονικές περιόδους 11 - 12 και 13 Μάρτη, 25 - 28 Μάρτη, 15 - 18 Απρίλη, 22 Απρίλη και 24 - 30 Απρίλη.


ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Παζάρια και μέσω ΟΗΕ επιδιώκει το Βελιγράδι

ΤΙΡΑΝΑ - ΣΚΟΠΙΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Εντείνονται οι διεργασίες και τα παζάρια Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών αξιωματούχων μέσω δηλώσεών τους στον Τύπο. Χτες, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς έβαλε «στο παιχνίδι» τον ΟΗΕ, λέγοντας ότι εάν Βελιγράδι και Πρίστινα καταφέρουν να φτάσουν σε μία μεταξύ τους συμφωνία για την ομαλοποίηση των σχέσεων, τότε «θα ήταν λογικό να ακολουθήσει μία πορεία μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Πρόσθεσε, έτσι, πως ό,τι συζητηθεί μεταξύ των δύο πλευρών θα πρέπει να περάσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να αποκτήσει «διεθνή νομιμότητα». Σημείωσε δε ότι μία τέτοια συμφωνία, για να ψηφιστεί, θα πρέπει να είναι «καθολικά αποδεκτή» και από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, απαιτώντας ουσιαστικά να έχουν λόγο στο όποιο αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης και οι γεωπολιτικοί αντίπαλοι των ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα. «Φαίνεται πως η Αμερική ενδιαφέρεται να συμμετάσχει, αλλά μαζί με τη Ρωσία. Η Αμερική πάντα ρωτά τι σκέφτεται η Ρωσία και το αντίθετο. Ο Τζον Μπόλτον (Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας) με ρώτησε τι σκέφτεται η Ρωσία και ο (Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι) Λαβρόφ μού είπε πως το ίδιο ρώτησε (ο Μπόλτον) και τον Πούτιν στη Μόσχα», είπε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε τέλος πως η δεδομένη χρονική συγκυρία «είναι ιδανική» για την εξεύρεση μίας συμβιβαστικής λύσης.

Αφορμή για αυτήν τη δήλωση του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών έδωσε η πρόσφατη αναφορά της επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, πως μία μελλοντική συμφωνία μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών θα πρέπει να ψηφιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τι συμφώνησαν Ζάεφ - Ράμα στα Τίρανα

Αυτά ενώ το τελευταίο 48ωρο βρέθηκε στα Τίρανα, για επαφές με τον Αλβανό ομόλογό του Εντι Ράμα, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Σε συνάντηση που είχαν την Τετάρτη συμφώνησαν για το καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων, την ανάγκη περαιτέρω στενότερης συνεργασίας ώστε να μειωθούν κατά 20% οι συνοριακοί έλεγχοι σε άτομα και αγαθά στα μεταξύ τους σύνορα, ενώ δεν παρέλειψαν να παινέψουν τη συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι ήταν «ιστορική». Ο Αλβανός πρωθυπουργός, μάλιστα, τη χαρακτήρισε και «μεγαλοπρεπή», τονίζοντας ότι μετά από την εφαρμογή της θα ενισχυθούν και τα δικαιώματα των μειονοτήτων στις χώρες τους. Εξήρε μάλιστα τον Ζάεφ, λέγοντας ότι «λόγω της διορατικότητάς του άνοιξε ο δρόμος για την αρμονική συμβίωση ανάμεσα στους Αλβανούς και τους Μακεδόνες κατοίκους της Βόρειας Μακεδονίας». Σε άλλο σημείο υποστήριξε τη δημιουργία «ελεύθερης ζώνης» και «ελεύθερης κίνησης αγαθών και ατόμων» μεταξύ Αλβανίας, Κοσσυφοπεδίου και Βόρειας Μακεδονίας, με πρότυπο όπως είπε τη ζώνη Σένγκεν της ΕΕ. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι δέχτηκε επικρίσεις για σχέδιο «Μεγάλης Αλβανίας», όταν πέρσι άρχισε να προωθεί εντατικά το σχέδιο για την κατάργηση τελωνείων και συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου...

Αργότερα, ο Ζάεφ έδωσε συνέντευξη στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό «Top Channel», τονίζοντας ότι «η Αλβανία είναι πιο φιλική χώρα για μας». Πρόσθεσε ότι «βοηθώντας ο ένας τον άλλον προοδεύουμε στο μέλλον με τελικό σκοπό να βελτιώσουμε τις ζωές των πολιτών μας». Επισήμανε πως το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε πέρσι κατά 11,5% και πως υπάρχουν δυνατότητες για περαιτέρω αύξηση τα επόμενα χρόνια, ενθαρρύνοντας επενδυτές να έρθουν στις δύο χώρες και να δημιουργήσουν «περισσότερες θέσεις εργασίας, υψηλότερο ΑΕΠ και περισσότερες εξαγωγές». Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση πως η ΕΕ θα αποφασίσει τον Ιούνη την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Τέλος, χτες η αμερικάνικη πρεσβεία στα Σκόπια, σε ανακοίνωσή της, επέκρινε τη χρήση «εμπρηστικής ρητορικής» από πολιτικούς ηγέτες στα Σκόπια που «προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το φόβο και το διχασμό, χρησιμοποιώντας εσφαλμένα γεγονότα του παρελθόντος όπως η Δίκη της Νυρεμβέργης για πολιτικούς σκοπούς».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ