ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
Οχημα ικανοποίησης αναγκών του κεφαλαίου και χειραγώγησης του λαού η αναθεώρηση

INTIME NEWS

Το μαύρο άσπρο επιχείρησε να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός μιλώντας χτες στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση, σε μια ακόμα προσπάθεια να επαναλάβει κάλπικα, όπως η ζωή επιβεβαιώνει, και προεκλογικής κοπής διλήμματα! Ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, που ανέδειξε τη στρατηγική σύμπλευση των κομμάτων του κεφαλαίου, αντανακλά τη «σύγκρουση δύο κόσμων». Υποτίθεται, από τη μία είναι η τάση «που επιδιώκει την ενίσχυση του αυταρχισμού, την απαξίωση των δημόσιων αγαθών» και «η ελίτ (...) που πολιτικά εκφράζει σήμερα η Νέα Δημοκρατία», και απ' την άλλη η τάση «που επιδιώκει την ενίσχυση της δημοκρατίας και της λαϊκής παρέμβασης, την ενισχυμένη προστασία των κοινωνικών αγαθών και των κοινωνικών δικαιωμάτων, την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης στον κοινοβουλευτισμό (...) που πολιτικά εκφράζεται σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ»!

Παρουσιάζοντας την πραγματικότητα αναποδογυρισμένη, αφού καθ' όλη τη διάρκεια της συζήτησης αποτυπώθηκε η αγωνία όλων των αστικών κομμάτων, από τη μία, να αποκαταστήσουν στη λαϊκή συνείδηση το φθαρμένο πολιτικό σύστημα και, από την άλλη, να εξασφαλίσουν την απαραίτητη για το κεφάλαιο σταθερότητά του, ο πρωθυπουργός εμφάνισε τις προτάσεις του, μια διαδικασία προσαρμογών, σαν δήθεν «προοδευτική τομή».

Στο πλαίσιο αυτό υπερασπίστηκε τις παραπάνω βασικές στοχεύσεις, ώστε να εξασφαλίζεται η «συνέχεια» της αντιλαϊκής πολιτικής, ρητορεύοντας περί της αναγκαίας «ομαλότητας», δηλαδή της απρόσκοπτης υλοποίησης του «μεταμνημονιακού» μνημονίου.

«Βρισκόμαστε σε μια εποχή που ο κοινοβουλευτισμός, αλλά και η δημοκρατική αρχή, δέχεται διαρκώς πιέσεις από πολλαπλά κέντρα», είπε μεταξύ άλλων, δείχνοντας την αγωνία του να ξελασπώσει το αστικό πολιτικό σύστημα και να ανανεώσει την ικανότητά του να εγκλωβίζει λαϊκές δυνάμεις.

Υπεραμυνόμενος της ανάγκης «ενίσχυσης» του Κοινοβουλίου και της εκάστοτε κυβέρνησης υπερασπίστηκε, στο ίδιο πνεύμα «ομαλότητας», δηλαδή «προστασίας» των εκάστοτε κυβερνήσεων από τις λαϊκές αντιδράσεις, την ανάγκη για «πολιτικούς κύκλους τετραετίας», με «ισχυρές κυβερνήσεις».

Ειδικότερα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε την αποσύνδεσή της από πιθανή διάλυση της Βουλής, μέσω ενός μηχανισμού «εκβιασμού» της συναίνεσης, όπως μεταφράζεται η πρόταση της κυβέρνησης για διαδοχικές ψηφοφορίες και τελικά απευθείας εκλογή από το λαό ως ύστατη καταφυγή. Απέρριψε τις αιτιάσεις περί προεδρικής διολίσθησης του πολιτικού συστήματος με το επιχείρημα ότι δεν ενισχύονται οι αρμοδιότητες του ΠτΔ.

Επέκρινε τη σχετική πρόταση της ΝΔ λέγοντας ότι οδηγεί σε έναν ΠτΔ «διορισμένο - τοποτηρητή της εκάστοτε συγκυριακής απλής πλειοψηφίας της Βουλής».

Για τις υπόλοιπες προτάσεις (π.χ. λαϊκά δημοψηφίσματα) αναλώθηκε σε πομφόλυγες περί ενίσχυσης της λαϊκής συμμετοχής, απογειώνοντας την υποκρισία, αφού ο λαός γνώρισε από πρώτο χέρι πόση σημασία δίνει η κυβέρνηση στη λαϊκή ετυμηγορία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το δημοψήφισμα του 2015. Μίλησε ακόμα για «ενίσχυση της διαφάνειας» και για «εξορθολογισμό των σχέσεων με την Εκκλησία» αν και ούτε καν το υπερώριμο αίτημα του διαχωρισμού αυτών των σχέσεων δεν προώθησε η κυβέρνηση.

Ολα τα παραπάνω, πασπαλισμένα με κατηγορίες προς τη ΝΔ, προς ενίσχυση του κάλπικου δίπολου, προσάπτοντάς της ότι επιχείρησε να παίξει φτηνά αντιπολιτευτικά παιχνίδια με το Σύνταγμα, να υπονομεύσει την προσπάθεια και να σαμποτάρει την αναθεώρηση.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «χαμένες» ευκαιρίες για τον «πραγματικό θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας», χαρακτηρίζοντας έτσι την ακόμα μεγαλύτερη προσαρμογή στις ανάγκες του κεφαλαίου. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αρνήθηκε την πρότασή του «να ψηφιστούν, τουλάχιστον με τη σύμφωνη γνώμη των δύο μεγάλων κομμάτων της Βουλής, όλα τα άρθρα που εμείς και ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε ότι πρέπει να αναθεωρηθούν».

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι «δεν είχε προτάσεις» για τη δημόσια διοίκηση, για την Παιδεία, τη Δικαιοσύνη, την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ιδιαίτερα στάθηκε στην ανάγκη του κεφαλαίου για «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς» και για «σταθερή φορολογία», ώστε «να γίνει πιο ελκυστικό το επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα».

Επέμεινε και αυτός, όπως και ο πρωθυπουργός, στην «καθιέρωση σταθερού εκλογικού κύκλου περιορίζοντας τους λόγους πρόωρης διάλυσης της Βουλής». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία, και όταν αυτό δεν επιτυγχάνεται, να τον επιλέγει η απλή πλειοψηφία των βουλευτών. Επανέλαβε την ανάγκη για «σταθερό και αναπτυξιακό οικονομικό περιβάλλον με κανόνες που να αποτρέπουν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Υποχρέωση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς», ώστε να περιορίζονται στο ελάχιστο τα όποια ελάχιστα φιλολαϊκά μέτρα μπορεί να αποσπάσει ο λαός, ενώ ξεχώρισε τη «δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων».

Εξέφρασε δε γνήσια την αγωνία του για τους «επενδυτές», λέγοντας: «Ποιος επενδυτής θα εμπιστευτεί μία γραφειοκρατική διοίκηση, ένα κράτος χωρίς σταθερό φορολογικό καθεστώς, χωρίς ανεξάρτητη Δικαιοσύνη;».

Σε ένα τέτοιο κλίμα είπε ότι οι ερχόμενες τοπικές εκλογές και ευρωεκλογές θα είναι «δημοψήφισμα απέναντι στην κυβέρνηση και την πολιτική της». Αναπαράγοντας τη λογική της «χαμένης ψήφου», συνέχισε λέγοντας ότι «στις 26 Μαΐου δεν υπάρχουν, πια, περιθώρια για ανώδυνες επιλογές, δεν υπάρχουν περιθώρια για εύκολες διαμαρτυρίες, για άσκοπες ψήφους σε δυνάμεις που δεν μπορούν να αλλάξουν τη ροή των γεγονότων. Το μήνυμα πρέπει να σταλεί. Και πρέπει να είναι ηχηρό. Καμία ψήφος δεν θα πάει χαμένη».

Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί

Η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ότι «"θόλωσαν" το ισχυρό πολιτικό μήνυμα που αυτή η Αναθεώρηση όφειλε να έχει» και «αρνήθηκαν να διαμορφώσουν τις αναγκαίες συνθήκες συναίνεσης», με αποτέλεσμα να «χαθεί ξανά - όπως το 2008 - κι αυτή η ευκαιρία». Επέμεινε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε «επίδοξους της εξουσίας να κόψουν και να ράψουν την αναθεώρηση στα μέτρα τους. Καμιά διάταξη προς αναθεώρηση με 180 ψήφους», τόνισε. Επέμεινε, πάντως, κι αυτή με τη σειρά της, στην αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη θητεία της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, όπως επίσης ο επόμενος ΠτΔ «να προέλθει από την προοδευτική παράταξη». Τέλος, τόνισε τη διαφωνία του ΚΙΝΑΛ «με την επιλογή να έχουμε έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποψήφιο να κάνει προεκλογική εκστρατεία στα μπαλκόνια. Το θεωρούμε αδιανόητο και πραγματικά αλλάζει το ίδιο το πολίτευμα», είπε.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε για «άλλες τρεις μεγάλες χαμένες ευκαιρίες για τη Συνταγματική Αναθεώρηση». Οτι «αποχαιρετούμε τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, την αλλαγή στο καθεστώς της βουλευτικής ασυλίας και μία ενωτική λύση στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας». Ασκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θέλει μια ανεξάρτητη Δικαιοσύνη με ηγεσία που θα απολαμβάνει «ευρεία δημοκρατική νομιμοποίηση», και στη ΝΔ που, όπως είπε, δεν θέλει μια νέα σχέση του Κράτους με την Εκκλησία, με σεβασμό στην Ορθοδοξία, στις θρησκείες όλων, χωρίς παρεμβάσεις των μητροπολιτών στην εκπαίδευση, στα ατομικά δικαιώματα, στην καύση των νεκρών. Επέμεινε, επίσης, για ένα νέο Ποινικό Δίκαιο, μαζί με αναμόρφωση του Σωφρονιστικού Κώδικα και κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου.

Με αντικομμουνισμό, μπόλικο εθνικισμό, αλλά και παραπονάκια για αποκλεισμό από τις διαδικασίες της Βουλής, σέρβιρε τις αντιδραστικές προτάσεις του κόμματός του για τη συνταγματική αναθεώρηση ο αρχηγός της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Επιτέθηκε μάλιστα στο ΚΚΕ γιατί, όπως είπε, στο Καταστατικό του «μιλάει για δικτατορία του προλεταριάτου και λέει ότι σε περίπτωση πολέμου θα στραφεί κατά της αστικής τάξεως», σε αντίθεση με τη Χρυσή Αυγή που, ως υπερασπιστής προφανώς της «αστικής τάξεως» έχει καταθέσει, είπε, δήλωση στον Αρειο Πάγο ότι δεν σκοπεύει να ανατρέψει το σύστημα. Προσπάθησε να καλύψει το δωράκι που προσφέρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο φασιστικό μόρφωμα με την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, ενώ αβαντάρισε και τον ΣΥΡΙΖΑ προσδίδοντάς του χαρακτηριστικά όπως «αριστερό κόμμα», «κομμουνιστές» που δεν έχει.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, εμφανίστηκε ξανά πρόθυμο δεκανίκι να στηρίξει οποιαδήποτε αντιλαϊκή κυβέρνηση, κατηγορώντας μάλιστα τη ΝΔ για αλαζονεία όταν κάνει λόγο για αυτοδυναμία.

Κάλλιο αργά...

Μόλις χτες, μετά από τέσσερα χρόνια, πήρε χαμπάρι ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θ. Τοσουνίδης ότι το ΚΚΕ χαρακτηρίζει το κόμμα του (και πρώην συγκυβερνήτη του ΣΥΡΙΖΑ) ακροδεξιό κόμμα. Αφού συνήλθε από το σοκ, ξεφούρνισε το αντικομμουνιστικό του έμεσμα, χαρακτηρίζοντας το ΚΚΕ «οπαδό του κόκκινου ολοκληρωτισμού» και επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για βαθιά αντιδραστική, αντικομμουνιστική και ακροδεξιά δύναμη. Μόλις λίγες μέρες πριν, άλλωστε, οι ΑΝΕΛ συμφώνησαν συνεργασία με τον γνωστό ακροδεξιό - αντικομμουνιστή Π. Μπαλτάκο, που συναγελαζόταν με τους φασίστες της Χρυσής Αυγής. Μ' αυτούς συγκυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2015, ενώ με ένα κομμάτι τους συνεταιρίζεται ακόμα (βλ. Κουίκ, Κουντουρά, Χρυσοβελώνη κ.ά.). Μ' αυτούς φτιάχνει τα δήθεν «προοδευτικά μέτωπα» για να αντιμετωπίσει την ακροδεξιά, την οποία, αφού πρώτα «ξέπλυνε», στη συνέχεια νομιμοποίησε, συμμαχώντας μαζί της στην κυβέρνηση που τσάκισε εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ