ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Κατά τη χτεσινή ψηφοφορία ψηφίστηκαν και οι 49 προτάσεις που τέθηκαν σε ψηφοφορία (32 του ΣΥΡΙΖΑ, 10 της ΝΔ και 7 συμπληρωματικές προτάσεις που κατέθεσαν μεμονωμένα βουλευτές των κομμάτων αυτών).

Θυμίζουμε ότι οι προτάσεις που χτες συγκέντρωσαν 151 ψήφους, στην επόμενη, αναθεωρητική Βουλή, η οποία θα προκύψει μετά από τις εθνικές εκλογές, θα πρέπει να υπερψηφιστούν από 180 βουλευτές για να ενταχθούν στο Σύνταγμα. Οσες χτες συγκέντρωσαν 180 ψήφους, στην επόμενη Βουλή θα χρειαστούν μόνο 151 για να ενταχθούν στο νέο αστικό Σύνταγμα.

Να σημειωθεί ακόμη ότι από τη χτεσινή ψηφοφορία απουσίαζαν 18 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, που και αυτήν τη φορά εκπροσωπήθηκε από έναν βουλευτή, τον Γιώργο Καρρά, καθώς η θέση του ήταν πως δεν πρέπει να λάβει καμία αναθεωρητέα διάταξη 180 ψήφους. Απόντες ήταν ακόμη οι βουλευτές της Ενωσης Κεντρώων, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ και πλέον ανεξάρτητοι Πάνος Καμμένος, Γιώργος Λαζαρίδης, Αριστείδης Φωκάς, οι επίσης ανεξάρτητοι Δημήτρης Καμμένος και Νίκος Νικολόπουλος και ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Καββαδάς.

Οι διατάξεις που υπερψηφίστηκαν

Με πάνω από 180 βουλευτές ψηφίστηκαν τα εξής:

-- Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 32, το οποίο αφορά την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής. Και οι δύο παράγραφοί του υπερψηφίστηκαν από 224 βουλευτές.

Επίσης, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 62 για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας, που πήρε 237 ψήφους, το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών που πήρε 255 ψήφους και το άρθρο 101Α για τις ανεξάρτητες αρχές που πήρε 232 ψήφους.

-- Οι προτάσεις της ΝΔ με κύρια το άρθρο 68 παρ. 2 για τη δυνατότητα της Βουλής να συνιστά δύο, ανά βουλευτική περίοδο, εξεταστικές επιτροπές, εφόσον η σχετική πρόταση υπερψηφιστεί από τα δύο πέμπτα του συνόλου των βουλευτών. Οι υπόλοιπες αφορούν την κατάργηση μεταβατικών διατάξεων παραγράφων των άρθρων 112, 113, 114, 115 και 119.

-- Από τις συμπληρωματικές προτάσεις, 237 ψήφους συγκέντρωσε το άρθρο 96 παρ. 5 που αφορά το δικαστικό σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με 151 και πάνω υπερψηφίστηκαν:

-- Οι δύο παράγραφοι (1 και 2) του άρθρου 3 για την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας (πήραν 156 ψήφους). Η παρ. 3 του άρθρου 3 για την κατάργηση της σχετικής παραγράφου που καθιέρωνε το αναλλοίωτο του κειμένου της Αγίας Γραφής και τη δυνατότητα π.χ. μετάφρασής της στα Νέα Ελληνικά μόνο ύστερα από έγκριση της Εκκλησίας της Ελλάδας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που πήρε 171 ψήφους.

-- Τα άρθρα 13, 33 και 59, για την κατοχύρωση του πολιτικού όρκου, πήραν αντίστοιχα 154, 169 και 169 ψήφους.

-- Το άρθρο 21 για τα κοινωνικά δικαιώματα και τα δίκτυα νερού και ηλεκτρικού ρεύματος πήρε 160 ψήφους.

-- Οι παράγραφοι 1, 2, 4 και 5 του άρθρου 22 για τις συλλογικές ελευθερίες έλαβαν αντίστοιχα 173, 160, 164 και 158 ψήφους.

-- Το άρθρο 28 για την κύρωση διεθνών συνθηκών με δημοψήφισμα πήρε 154 ψήφους.

-- Το άρθρο 37 για να είναι υποχρεωτικά βουλευτής ο εκάστοτε πρωθυπουργός πήρε 153 ψήφους.

-- Τα άρθρα 38 και 84 για την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας πήραν από 154 ψήφους.

-- Το άρθρο 44 για τα δημοψηφίσματα πήρε 153 ψήφους.

-- Στο άρθρο 54 η παρ. 1 «για την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος» πήρε 156 ψήφους, η παρ. 4 για την καθιέρωση βουλευτών του απόδημου Ελληνισμού πήρε 160 ψήφους και η ερμηνευτική δήλωση για το μπόνους του 10% που θα προβλέπει το ...αναλογικό κατά τ' άλλα εκλογικό σύστημα των εθνικών εκλογών πήρε 155 ψήφους.

-- Το άρθρο 56 για την εκλογή βουλευτών έως τρεις θητείες πήρε 157 ψήφους.

-- Το άρθρο 73 για τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία πήρε 171 ψήφους.

-- Το άρθρο 102 για την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος στην Τοπική Διοίκηση πήρε 169 ψήφους.

Οι διατάξεις που ψήφισε το ΚΚΕ

Από το σύνολο των διατάξεων των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, που τέθηκαν αυτήν τη φορά σε ψηφοφορία, το ΚΚΕ υπερψήφισε 14 διατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και 1 της ΝΔ, τις οποίες είχε υπερψηφίσει και στην πρώτη ψηφοφορία, πάντα με κριτήριο την υπεράσπιση λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Στις υπόλοιπες το ΚΚΕ ψήφισε κατά ή «παρών».

Ειδικότερα, από την πρόταση αναθεώρησης του ΣΥΡΙΖΑ το ΚΚΕ υπερψήφισε:

-- Αρθρο 3 παρ. 3: Κατάργηση της σχετικής παραγράφου που καθιέρωνε το αναλλοίωτο του κειμένου της Αγίας Γραφής και τη δυνατότητα π.χ. μετάφρασής της στα Νέα Ελληνικά μόνο ύστερα από έγκριση της Εκκλησίας της Ελλάδας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

-- Αρθρο 22 παρ. 1: Αναγνώριση ίσης αμοιβής για ίσης αξίας εργασία, ανεξάρτητα από ηλικία.

-- Αρθρο 22 παρ. 4: Αναγνώριση ότι η επίταξη υπηρεσιών απαγορεύεται ως μέτρο αντιμετώπισης των συνεπειών απεργίας.

-- Αρθρο 33 παρ. 2: Κατοχύρωση του πολιτικού όρκου για την ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

-- Αρθρο 59 παρ. 1: Κατοχύρωση του πολιτικού όρκου για την ορκωμοσία των βουλευτών.

-- Αρθρο 59 παρ. 2: Κατάργηση του θρησκευτικού όρκου των αλλόθρησκων βουλευτών, στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης του πολιτικού όρκου.

-- Αρθρο 73: Καθιέρωση λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας.

-- Αρθρο 86 παρ. 3: Περιορισμός των προνομιακών ρυθμίσεων περί ποινικής ευθύνης υπουργών, ιδίως μέσω της κατάργησης της αποσβεστικής προθεσμίας (σύντομης παραγραφής) και της κατάργησης της δυνατότητας αναστολής της δίωξης, της προδικασίας ή της κύριας διαδικασίας σε βάρος υπουργού, από τη Βουλή.

-- Αρθρο 86 (προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης): Αναφορά ότι το πεδίο εφαρμογής του άρθρου 86, ειδική ποινική μεταχείριση υπουργών, όσο διατηρείται, μετά την αναθεώρηση της παρ. 3 του άρθρου που είδαμε αμέσως πιο πάνω, αφορά αποκλειστικά στα αδικήματα που τελέστηκαν κατά τη διάρκεια (π.χ. απιστία) και όχι επ' ευκαιρία της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων (π.χ. ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δωροληψία κ.λπ.), τα οποία θα διώκονται και θα εκδικάζονται από τα κοινά ποινικά δικαστήρια.

-- Αρθρο 102 παρ. 2: Καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος στις τοπικές εκλογές, θέσπιση τοπικών λαϊκών συνελεύσεων, δημοψηφισμάτων και λαϊκών πρωτοβουλιών και αναγνώριση δυνατότητας απονομής εκλογικού δικαιώματος σε αλλοδαπούς με μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα.

-- Αρθρο 5 παρ. 2 (συμπληρωματική): Κατοχύρωση απόλυτης προστασίας ζωής, τιμής και ελευθερίας, χωρίς διάκριση φύλου, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

-- Αρθρο 25 παρ. 3 (συμπληρωματική): Εισαγωγή της αρχής της επιείκειας στο πεδίο των θεμελιωδών δικαιωμάτων και κατάργηση της ισχύουσας διάταξης περί καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος.

-- Αρθρο 101 παρ. 4 (συμπληρωματική): Εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της διοίκησης και της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των νησιωτικών και ορεινών περιοχών.

-- Αρθρο 101 (εισαγωγή ερμηνευτικής δήλωσης) (συμπληρωματική): Προσαρμογή του διοικητικού μοντέλου στο περιβάλλον των νησιωτικών και ορεινών περιοχών με την εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων και την παροχή κινήτρων στους δημοσίους υπαλλήλους.

Από την πρόταση αναθεώρησης της ΝΔ το ΚΚΕ υπερψήφισε το άρθρο 68 παρ. 2, για τη δυνατότητα της Βουλής να συνιστά δύο, ανά βουλευτική περίοδο, εξεταστικές επιτροπές, εφόσον η σχετική πρόταση υπερψηφιστεί από τα δύο πέμπτα του συνόλου των βουλευτών.

Γ. ΓΚΙΟΚΑΣ
Η σταθερότητα της αντιλαϊκής πολιτικής κοινός στόχος για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Τη σύμπτωση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σε ένα κοινό σχέδιο με παραλλαγές εξίσου αντιλαϊκές ανέδειξε στην τοποθέτησή του χτες στη Βουλή ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας. Τόνισε πως πρόκειται για ένα σχέδιο που διατηρεί και επεκτείνει τους μνημονιακούς νόμους, που διατηρεί τα ματωμένα πλεονάσματα και την αυστηρή εποπτεία της ΕΕ, σχέδιο θυσίας των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων για την καπιταλιστική ανάκαμψη, που βαφτίζει κοινωνική πολιτική τη φιλανθρωπία, ένα σχέδιο ΝΑΤΟικών δεσμεύσεων που εμπλέκει το λαό σε επικίνδυνες περιπέτειες. «Σε αυτά πού διαφωνείτε; Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα; Πουθενά! Και γι' αυτό προσπαθείτε να επινοήσετε ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Γ. Γκιόκας ανέδειξε επίσης τους κοινούς στόχους των προτάσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων ως προς τη συνταγματική αναθεώρηση. Πρώτος στόχος, τόνισε, είναι η κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα, ώστε να μη διαταράσσεται για κανένα λόγο η άσκηση της βάρβαρης πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, εντάσσονται προτάσεις όπως αυτή για «εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας», βαθιά αντιδραστική, αφού κατοχυρώνει συνταγματικά τις κυβερνήσεις μειοψηφίας. Συνολικά επιδιώκονται προσαρμογές στον τρόπο λειτουργίας του κράτους και των κυβερνήσεων, με δεδομένο ότι ο σημερινός πολιτικός συσχετισμός δεν επιτρέπει τη συγκρότηση σταθερών μονοκομματικών κυβερνήσεων με τον τρόπο που αυτό γινόταν στο παρελθόν. «Γι' αυτό επιχειρείτε να κατοχυρώσετε συνταγματικά τις κυβερνήσεις μειοψηφίας και να προσαρμόσετε το αστικό πολιτικό σύστημα σε συνθήκες μιας πιθανής μελλοντικής αστάθειας που μπορεί να είναι και πολύ μεγαλύτερη απ' αυτήν που έχουμε ζήσει έως τώρα», σημείωσε, προσθέτοντας πως «αυτήν την αστάθεια ο λαός όχι μόνο δεν πρέπει να τη φοβάται, αλλά να την επιδιώκει, για να εμποδίζει μέτρα, να αποσπά κατακτήσεις, να δημιουργεί ρήγματα στον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων και κυρίως να διαμορφώσει συνθήκες, να συγκεντρώνει δυνάμεις για μια ριζική ανατροπή».

Ο δεύτερος στόχος, σημείωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ, αφορά τη συνταγματοποίηση πλευρών που πέρασαν με τα μνημόνια, όπως π.χ. η ανταποδοτικότητα στην Κοινωνική Ασφάλιση και μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας. Ο τρίτος έχει να κάνει με την αναστήλωση του κύρους του αστικού πολιτικού συστήματος, με προτάσεις όπως αυτή για το νόμο περί ευθύνης υπουργών, που όμως - όπως κατήγγειλε ο Γ. Γκιόκας - δεν καταργείται, όπως ήταν το λαϊκό αίτημα, αλλά παραμένει με κάποιες βελτιώσεις.

«Η πραγματική υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού απαιτεί βαθύτερες ριζικές αλλαγές στην εξουσία και την οικονομία», είπε καταλήγοντας. «Ο λαός έχει δικαίωμα να παλεύει με όλες τις μορφές σε μια τέτοια κατεύθυνση, και έχει επίσης το δικαίωμα αλλά και τη δύναμη να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την αλλαγή του σημερινού Συντάγματος».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ