ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η επιτροπεία και τα μνημόνια διαρκείας ΕΕ - αστικών κυβερνήσεων είναι εδώ

Την υποκρισία των πανηγυρισμών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη δήθεν «έξοδο από τα μνημόνια», την ώρα που τα αντιλαϊκά μέτρα διαρκείας, με εργαλεία όπως το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» της ΕΕ, παραμένουν σε πλήρη ισχύ, αποκάλυψε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος με παρέμβασή του στη συζήτηση για το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Μεταξύ άλλων στις εκθέσεις της για το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» η ΕΕ εστιάζει στα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης, στρώνοντας το έδαφος για τα ακόμη μεγαλύτερα χτυπήματα στα δημόσια συστήματα και την αντικατάστασή τους από ιδιωτικά ανταποδοτικά συστήματα, χρησιμοποιώντας τα γνωστά αντιδραστικά επιχειρήματα περί γήρανσης, χειροτέρευσης του δείκτη και της αναλογίας εργαζομένων - συνταξιούχων κ.λπ. Παράλληλα, επαναφέρει τις γνωστές προτάσεις για «ενεργό γήρανση» (βλ. ακόμη μεγαλύτερη αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα), ενώ προωθεί τη σύνδεση μισθών - παραγωγικότητας, και ως προς την «προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων», δηλαδή ζητάει και νέες μειώσεις μισθών, όπως, μεταξύ άλλων, να συνυπολογίζεται στη «βιωσιμότητα» των ασφαλιστικών συστημάτων το μοναδιαίο κόστος εργασίας, που θα ρίξει ακόμη περισσότερο και τους μισθούς και τις συντάξεις.

Απαντώντας σε αυτά, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην τοποθέτησή του τόνισε τα εξής:

«Στην Ελλάδα οι διαψεύσεις των παραμυθιών ΣΥΡΙΖΑ είναι απανωτές.

Πανηγύριζε για αύξηση - ψίχουλα στον κατώτερο μισθό, καταργώντας τις Συλλογικές Συμβάσεις. Οι εκβιασμοί εργαζομένων να δεχθούν από πλήρη, μερική απασχόληση, εντάθηκαν. Οι απολύσεις αυξήθηκαν. Σούπερ μάρκετ καλούν εργαζόμενους να ευλογούν το αφεντικό γιατί παίρνουν 300 ευρώ και όχι μηδέν.

Πανηγύριζε που δεν έκοψε 23η φορά τις συντάξεις. Σαν μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, ρώτησα τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, κ. Σεντένο: Μήπως θα περικοπούν πάλι αν δεν πιαστούν τα πλεονάσματα;

Απάντηση ολοκάθαρη: Σιωπή.

Το "Ευρωπαϊκό Εξάμηνο" αποκαλύπτει: Η επιτροπεία είναι εδώ, γεμάτη αντιλαϊκά μέτρα. Βασικός στόχος της Ενωσης η διάλυση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Επικαλούμενη τη δημογραφική γήρανση αφαιρεί κρατικά κονδύλια από τα ασφαλιστικά ταμεία οδηγώντας τα στις μεγάλες επιχειρήσεις. Ανταγωνιστικότητα με συντάξεις - ελεημοσύνη, δουλειά έως το θάνατο ("ενεργός γήρανση"). Για όποιον έχει ιδιωτική ασφάλιση, τα αποθεματικά της τζάμπα στις επιχειρήσεις μέσω χρηματιστηρίων.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, με νεοφιλελεύθερους, ακροδεξιούς, είτε σοσιαλδημοκρατικά ψευτο-προοδευτικά μέτωπα, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο χειροτερεύει, γίνεται πιο επιθετική για τους λαούς».

Χωρίς τέλος αντιλαϊκά προαπαιτούμενα και συγχαρητήρια του κεφαλαίου

Οι «εκκρεμότητες» της τρέχουσας «αξιολόγησης» με αιχμή τη διάλυση της προστασίας στην πρώτη κατοικία για τα «κόκκινα» δάνεια καθώς και οι προετοιμασίες για το επόμενο πακέτο με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα (3η «μεταμνημονιακή» «αξιολόγηση») βρίσκονται στο επίκεντρο των διεργασιών και των συνεννοήσεων της κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς». Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υψηλόβαθμα κλιμάκιά τους επανέρχονται στην Αθήνα την 1η Απρίλη, με φόντο τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 5 Απρίλη, ενώ μια ακόμη «επίσκεψη» των «θεσμών» προγραμματίζεται για τις αρχές του Μάη.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΙΟΒΕ διοργανώνουν την επόμενη βδομάδα στην Αθήνα συνέδριο, με θέμα την ένταξη της ελληνικής οικονομίας στις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου (παράλληλα με την «ενισχυμένη «εποπτεία») με κεντρικό ομιλητή τον επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν για την Ελλάδα, Ντ. Κοστέλο. Επίσης, την επόμενη βδομάδα, θα διενεργηθεί στην Αθήνα η συνάντηση του ΟΟΣΑ, με θέμα την «περιφερειακή πολιτική».

Την ίδια ώρα, ο ΣΕΒ σε χτεσινή ανακοίνωσή του έσπευσε να επιβραβεύσει την κυβέρνηση για το μέτρο μείωσης του φορολογικού συντελεστή (10% από 15% πέρυσι) στα διανεμόμενα επιχειρηματικά κέρδη. Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν, «η μείωση του φόρου στα μερίσματα σίγουρα ενθαρρύνει την επιτάχυνση της επενδυτικής δραστηριότητας και της ανάπτυξης. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο αν ληφθεί υπόψη η προβλεπόμενη έως το 2022 υποχώρηση στο 25% (από 29% που ίσχυε έως το 2018) του φόρου στα επιχειρηματικά κέρδη».

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ), με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, βάζει στο τραπέζι πρόταση για υπογραφή «Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας», μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας. Σύμφωνα με τους βιομήχανους της Β. Ελλάδας η υπογραφή της σύμβασης «εξασφαλίζει την αποφυγή διπλής φορολογίας συμβάλλοντας σημαντικά στη διακίνηση προϊόντων, υπηρεσιών και επενδυτικών κεφαλαίων, και δημιουργεί πλαίσιο σταθερότητας και ασφάλειας».

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τα 20 χρόνια από την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία

Εκδήλωση, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την επέμβαση του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβία, διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί οπτικοακουστικό αφιέρωμα, ενώ θα λειτουργεί και έκθεση φωτογραφικού υλικού.

Στη Θεσσαλονίκη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφτεί την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης αύριο Σάββατο 16 Μάρτη. Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

-- Στις 12 μ., επίσκεψη στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής Θεσσαλονίκης (Κολοτούρου Κωνσταντίνου 14, Καλαμαριά).

-- Στις 7 μ.μ., θα μιλήσει σε συγκέντρωση των Κομματικών Οργανώσεων Καλαμαριάς στο αμφιθέατρο του 4ου - 5ου Λυκείου Βότση.

Ο Δ. Κουτσούμπας στην Καισαριανή

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει τη Δευτέρα 18 Μάρτη στις 7 μ.μ., στο κλειστό γήπεδο της Near East στην Καισαριανή, στην πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Ανατολικών Συνοικιών του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσει ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος.

ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση με όσους συνέβαλαν στις εκδηλώσεις για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση με τη συμμετοχή όσων συνέβαλαν στην επιτυχία των πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων προς τιμήν των 100 χρόνων του Κόμματος.

Θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 17 Μάρτη και ώρα 13.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων «ΑΡΙΩΝ», στο Μοσχάτο.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ