ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Η κυβέρνηση σε «πρωταγωνιστικό ρόλο» για τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Από τη χτεσινή φιέστα στο ΚΕΝΑΠ
Από τη χτεσινή φιέστα στο ΚΕΝΑΠ
Τη σημασία της Σούδας και ευρύτερα της Ελλάδας για τις ΗΠΑ τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για τη συμφωνία των Πρεσπών, χτες, στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), όπου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στήθηκε άλλη μια ευρωατλαντική φιέστα. Αυτήν τη φορά με αφορμή τα 20 χρόνια από την ένταξη των Ουγγαρίας, Πολωνίας και Τσεχίας στο ΝΑΤΟ, παρουσία και των πρεσβευτών τους, όπως και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Χρ. Χριστοδούλου.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της φιέστας διοργανώθηκε και σεμινάριο («Strategic Think Tank Forum») με θέμα «Χτίζοντας την ευρωατλαντική οικογένεια - 70 χρόνια ΝΑΤΟ, 20 χρόνια συμμετοχής των Πολωνίας, Τσεχίας και Ουγγαρίας» («Building Transatlantic Family - 70 years of NATO, 20 Years of Membership of Poland, the Czech Republic and Hungary»).

Μιλώντας εκεί ο Πάιατ αναφέρθηκε στη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας, τονίζοντας ότι έχει γίνει «πολύ καλά κατανοητή από τους στρατιωτικούς ηγέτες των ΗΠΑ». Το απέδωσε στη «γεωγραφία» της, λέγοντας ότι η χώρα συνδέεται γεωγραφικά με τα Βαλκάνια, την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τη Δυτική Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, επισήμανε την ανάγκη αναζήτησης τρόπων για το «χτίσιμο» μιας «κιβωτού σταθερότητας» στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο, επισημαίνοντας πως «τα καλά νέα είναι ότι κάνουμε πρόοδο». Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια, είχε την ευκαιρία να δει από πολύ κοντά πώς «η Ελλάδα χρησιμοποίησε την έξοδό της από την οικονομική κρίση για να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο με έναν τρόπο που σταθεροποιεί την περιοχή».

«Ενα ξεκάθαρο παράδειγμα είναι η πόρτα που άνοιξε με τη συμφωνία των Πρεσπών, χάρη στην οποία είμαστε στη διαδικασία να εντάξουμε στο ΝΑΤΟ τη Βόρεια Μακεδονία ως το 30ό μέλος του», τόνισε ο Πάιατ, αναδεικνύοντας τον ευρωατλαντικό χαρακτήρα της συμφωνίας και τους ρόλους «σημαιοφόρου» της κυβέρνησης στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

Εμφανίστηκε, μάλιστα, ικανοποιημένος για το γεγονός, όπως είπε, ότι οι πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία ήρθαν κοντά μετά τις Πρέσπες για τη δημιουργία πιο στενών δεσμών. «Με κάθε βήμα που κάνουμε για να καλωσορίσουμε τη Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ - και ελπίζω μια ημέρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση - θεμελιώνουμε συνθήκες που βελτιώνουν το εμπόριο, την οικονομική ανάπτυξη και το "χτίσιμο" σταθερότητας», υποστήριξε, συνδυάζοντας το όλο θέμα και με τις μπίζνες. Πρόσθεσε, άλλωστε, πως οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η συμφωνία των Πρεσπών δημιούργησε ευκαιρίες για την «πρόοδο» όλων των χωρών στα Δυτικά Βαλκάνια.

Εξάλλου, εστίασε στην ανάγκη συντονισμού των διμερών δράσεων όχι μόνο με στρατιωτικούς όρους αλλά και με την οικονομική ανάπτυξη, την ενεργειακή αυτονομία και σταθερότητα και τη «σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων», υπογραμμίζοντας ότι όλες αυτές οι παράμετροι είναι σημαντικές για να προστατευτεί και να διατηρηθεί η ασφάλεια.

Επικεντρώνοντας, χαρακτηριστικά, στις ενεργειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, είπε ότι «απελευθερώνονται» πλέον σταδιακά οι χώρες που μέχρι σήμερα στηρίζονται 100% στο ρωσικό φυσικό αέριο, κάνοντας και ονομαστική αναφορά στην εταιρεία ρωσικών συμφερόντων «Gazprom». Υποστήριξε, άλλωστε, ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τα ενεργειακά θέματα και το φυσικό αέριο ως πολιτικό όπλο.

Παραπέρα, ο Πάιατ έκανε ειδική αναφορά στον κόλπο της Σούδας, επισημαίνοντας ότι παραμένει κορυφαίο ζήτημα στις σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι στενή και διαρκής. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την «ισχυρή υποστήριξη» στην τέτοια συνεργασία του υπουργού Αμυνας, Ευ. Αποστολάκη, και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, πτέραρχου Χρ. Χριστοδούλου. «Μπορώ να σας πω ότι όταν μιλώ με τους πολιτικούς ηγέτες στην Ουάσιγκτον και στο αμερικανικό Κογκρέσο η συνεργασία μας στον κόλπο της Σούδας είναι στην κορυφή της ατζέντας», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορά έκανε και στο ΚΕΝΑΠ, σημειώνοντας πως «δεν έχει την προσοχή που του αξίζει»! Σημείωσε ότι είναι μοναδικό, ότι το έργο του είναι ζωτικής σημασίας, ότι έχει βοηθήσει πολλές χώρες που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα καταδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση, σε μία ακόμα επιβεβαίωση της σημασίας της Σούδας για τους Αμερικανούς, χτες κατέπλευσε στη βάση το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο των ΗΠΑ «USS Florida», δένοντας στο Μαράθι για ανεφοδιασμό.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
«Καθρέφτης» ανταγωνισμών που οξύνονται

Την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αποτυπώνουν δύο εκθέσεις του Ευρωκοινοβουλίου που εγκρίθηκαν μέσα στη βδομάδα, σχετικά με τις πολιτικές σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της «εχθρικής προπαγάνδας» ενόψει και των ευρωεκλογών.

Η πρώτη έκθεση τονίζει χαρακτηριστικά πως «υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να θεωρείται "στρατηγικός εταίρος"», ενώ καλεί το Συμβούλιο «να διατηρήσει και ενδεχομένως να ενισχύσει» τις κυρώσεις σε βάρος της. Από τα μέτωπα της αντιπαράθεσης ξεχωρίζουν η «κατακόρυφη αύξηση της εχθρικής κατασκοπευτικής δράσης της Ρωσίας», η «παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας», η «ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και οι παρεμβάσεις σε χώρες όπως η Λιβύη και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία», οι «ρωσικές παρεμβάσεις με στόχο να επηρεαστούν εκλογικές διαδικασίες και δημοψηφίσματα». Εκφράζεται μάλιστα η πεποίθηση ότι «οι κρατικοί φορείς της Ρωσίας παρενέβησαν στην εκστρατεία για το δημοψήφισμα σχετικά με το Brexit», ότι το Κρεμλίνο στηρίζει «αντιευρωπαϊκά κόμματα και ακροδεξιά κινήματα» και ότι αναπτύσσει σχέσεις με «αυταρχικά καθεστώτα».

Τα «επιχειρήματα» αυτά δεν είναι καινούργια και χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία. Οπως και η κατηγορία σε βάρος της ότι προσπαθεί «να αποσταθεροποιήσει τις υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες (...) για παράδειγμα, με τη στήριξη που παρέχεται από τη Μόσχα σε οργανώσεις και πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στη συμφωνία των Πρεσπών», δείχνοντας από μια ακόμα σκοπιά τι είδους «ασφάλεια» και «σταθερότητα» εξασφαλίζουν τα ευρωατλαντικά σχέδια, στα οποία πρωτοστατεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

* * *

Στην ίδια έκθεση, η Ρωσία καταγγέλλεται ότι «διεξάγει προκλητικές στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας πολύ κοντά στην ΕΕ», διαπίστωση που σκόπιμα αποκρύβει το ΝΑΤΟικό σχέδιο περικύκλωσης της Ρωσίας, το οποίο συνυπογράφουν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας και εκφράζεται με απανωτές «πρόβες πολέμου» στη βορειοδυτική συνοριογραμμή της.

Αλλες αναφορές, ωστόσο, φανερώνουν πόσο μπλεγμένο είναι το κουβάρι των ανταγωνισμών, στο φόντο της αλληλεξάρτησης των οικονομιών και κάτω από το φόβο μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης. Σημειώνεται, για παράδειγμα, ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα σε ΕΕ και Ρωσία θα πρέπει να μείνουν ανοιχτοί, καθώς «νέα διαίρεση της ηπείρου θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια τόσο της ΕΕ, όσο και της Ρωσίας», ενώ «η Ρωσία είναι σήμερα η πιο σημαντική εξωτερική πηγή φυσικού αερίου για την ΕΕ». Σ' αυτό το τελευταίο, οι συντάκτες της έκθεσης εκφράζουν ανησυχία για το γεγονός ότι «η Ρωσία χρησιμοποιεί την Ενέργεια ως μέσο για την προστασία και την προώθηση των συμφερόντων της εξωτερικής της πολιτικής» και καλούν την ΕΕ να «τρέξει» στην κατεύθυνση εξασφάλισης Ενέργειας και από άλλες πηγές.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, η έκθεση βγάζει στον «αφρό» τις αντιθέσεις και στο εσωτερικό της ΕΕ, συνολικά και σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία, αφού, όπως σημειώνει, ο αγωγός «Nord Stream 2» (ανάμεσα σε Γερμανία και Ρωσία) ενισχύει την εξάρτηση της ΕΕ από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου και συνεπώς πρέπει να σταματήσει, ενώ ζητά «να μην υλοποιούνται νέα έργα χωρίς να προηγηθεί νομική εκτίμηση της νομικής τους συμμόρφωσης με το δίκαιο της ΕΕ και με τις συμφωνηθείσες πολιτικές προτεραιότητες». Θυμίζουμε ότι ο «Nord Stream 2» αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα στις ΗΠΑ και κράτη της ΕΕ, κυρίως τη Γερμανία.

* * *

Εξίσου αποκαλυπτικά για το πώς οι ανταγωνισμοί λειτουργούν και ως καταλύτης στην παραπέρα αντιδραστικοποίηση της ΕΕ, είναι και όσα καταγράφουν οι δύο εκθέσεις για τις λεγόμενες «υβριδικές απειλές», με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προσάπτει σε Ρωσία, Κίνα, Ιράν, Βόρεια Κορέα «επιθετικές ενέργειες», με τις οποίες «επιδιώκουν να υποσκάψουν ή να αναστείλουν τα ιδρυτικά θεμέλια και τις βασικές αρχές των ευρωπαϊκών δημοκρατιών και της κυριαρχίας όλων των χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης».

Επικαλούμενο αυτές τις απειλές, το Ευρωκοινοβούλιο προτείνει μια σειρά ανατριχιαστικών μέτρων για την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών σε βάρος των λαών, όπως: Θέσπιση ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού, που θα επιτρέπει τον έλεγχο της χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων, καθώς και τη λήψη επακόλουθων μέτρων, «ώστε να αποφευχθεί η χρήση κάποιων κομμάτων και κινημάτων για σκοπούς αποσταθεροποίησης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος από το εσωτερικό». Η λήψη μέτρων ελέγχου του διαδικτύου και παρεμβάσεις στο επίπεδο των εκπαιδευτικών συστημάτων, ώστε «να βελτιωθεί η ικανότητα των πολιτών να εντοπίζουν την αποπληροφόρηση και να αντιδρούν σε αυτήν» κ.ά.

Στην κατεύθυνση αυτή, καλούνται τα κράτη - μέλη «να καλωσορίσουν τη δέσμη μέτρων που εγκρίθηκε από το ΝΑΤΟ με σκοπό την αντιμετώπιση νέων τύπων υβριδικών απειλών και την κοινή ανακοίνωση για τη συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ στο θέμα αυτό». Η έκθεση καλεί επίσης την ΕΕ να εντάξει τάχιστα τις συστάσεις στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας, ενώ εξαίρει τη σουηδική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας για την πρωτοβουλία της να υποστηρίξει τις συνδεδεμένες με την ΕΕ χώρες και τα Δυτικά Βαλκάνια με «βέλτιστες πρακτικές» και με «ανθρώπινο δυναμικό», απέναντι στην παραπληροφόρηση και προπαγάνδα, προερχόμενες από τη Ρωσία και άλλους εχθρικούς φορείς.

* * *

Αν κάτι επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω, είναι ότι οι αντιθέσεις ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα δυναμώνουν, όπως και στο εσωτερικό της ΕΕ. Η πολεμική ρητορική του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία, η στήριξη των ΝΑΤΟικών κρατών της ΕΕ στην απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συνθήκη για τα πυρηνικά μεσαίου βεληνεκούς με τη Ρωσία, η ένταση στις σχέσεις της Γερμανίας και άλλων κρατών της ΕΕ με τις ΗΠΑ, οι διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της ΕΕ για τη στάση της απέναντι στη Ρωσία και βέβαια η αντιπαράθεση ανάμεσα σε αστικές δυνάμεις της ΕΕ για το μέλλον και τις σχέσεις της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και το ΝΑΤΟ, προδίδουν κλιμάκωση των ανταγωνισμών που μυρίζουν κυριολεκτικά μπαρούτι για τους λαούς...


Β. Ν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ