ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέες απειλές Τραμπ για δασμούς στην ΕΕ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Επιχειρώντας να αξιοποιήσει τις κόντρες της Μεγάλης Βρετανίας με την ΕΕ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε χτες στο προσκήνιο τις απειλές για δασμούς σε πολλά ευρωπαϊκά βιομηχανικά προϊόντα και προειδοποίησε ισχυρές χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία) με «σοβαρές οικονομικές συνέπειες» εφόσον δεν επιτευχθεί σύντομα μία διμερής εμπορική συμφωνία που να διευθετεί τις μεταξύ τους διαφορές.

«Αν δεν μας μιλάνε, θα λάβουμε μέτρα που θα είναι οικονομικά σοβαρά. Θα επιβάλουμε τελωνειακούς δασμούς σε πολλά προϊόντα που θα εισέρχονται» στις ΗΠΑ, προειδοποίησε, κατηγορώντας την ΕΕ ότι «μας συμπεριφέρεται με τρόπο πολύ, πολύ άδικο». Παράλληλα, εξέφρασε την προθυμία του να προχωρήσει (αν και όταν γίνει το Brexit...) σε μία διαπραγμάτευση με το Ηνωμένο Βασίλειο, με στόχο νέα εμπορική συμφωνία. Διέκρινε μάλιστα «δυνατότητες για δυναμική εμπορίου άνευ ορίων». Ωστόσο, στη διάρκεια συνάντησης στον Λευκό Οίκο με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ, δεν παρέλειψε να εκφράσει την έκπληξή του για το «πόσο άσχημα εξελίχθηκαν τα πράγματα» σε σχέση με το Βrexit, υποστηρίζοντας ότι «θα μπορούσε να υπάρξει άλλος δρόμος στις διαπραγματεύσεις». Αποδοκίμασε ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το θέμα - «θα ήταν άδικο για αυτούς που κέρδισαν» - καθώς και τη στρατηγική που ακολούθησε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, για την οποία είπε ότι δεν εισάκουσε τις συμβουλές του με στόχο μία «πιο αποτελεσματική διαπραγμάτευση». Παραδέχτηκε πάντως ότι το θέμα των συνόρων Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας είναι δύσκολο και πολύπλοκο, τονίζοντας πως σχεδιάζει να μείνει μακριά από τις διαπραγματεύσεις.

Νωρίτερα, η πλειοψηφία των μελών του Ευρωκοινοβουλίου δεν ψήφισε σχέδιο απόφασης που υποστήριζε την έναρξη διαλόγου με τις ΗΠΑ ώστε να αποτραπούν οι δασμοί σε προϊόντα. Απέρριψε έτσι έκθεση για το αν πρέπει να συστήσει να ξεκινήσουν εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ. Η εξέλιξη προκάλεσε την αντίδραση του Αμερικανού πρέσβη στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες, Γκόρντον Σόναλντ, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον θα επιβάλει δασμούς σε σημαντικά προϊόντα από χώρες της ΕΕ εφόσον δεν επιτευχθεί ικανοποιητική διμερής εμπορική συμφωνία.


ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέα παζάρια για ... παράταση του Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Νέος γύρος σκληρών ενδοαστικών παζαριών εντός Ηνωμένου Βασιλείου αλλά με τα 27 μέλη της ΕΕ αναμένεται τουλάχιστον μέχρι το τέλος της επόμενης βδομάδας, έπειτα από τη χτεσινοβραδινή απόφαση 412 μελών της Βουλής των Κοινοτήτων (έναντι 202) να ψηφίσουν τροπολογία για αίτημα παράτασης του Brexit τουλάχιστον έως τις 30 Ιούνη. Αυτό βεβαίως εάν οι βουλευτές εγκρίνουν έως τις 20 Μάρτη τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, την οποία έχουν ήδη απορρίψει δύο φορές. Σε περίπτωση που απορριφθεί για τρίτη φορά, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει αίτημα για μεγαλύτερη αναβολή. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Βρετανία θα πρέπει να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Μάη.

Σε κάθε περίπτωση, το αίτημα της βρετανικής Βουλής για παράταση του Brexit, που είχε οριστεί για τις 29 Μάρτη, μπορεί να ικανοποιηθεί μόνο με ομόφωνη απόφαση των άλλων 27 ηγετών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής στις 21 και 22 Μάρτη. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χτες βράδυ, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο βρετανικό Κοινοβούλιο, τόνισε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί αυτόματα να πάρει παράταση του άρθρου 50» (της Συνθήκης της Λισαβόνας που αναφέρεται στην αποχώρηση μίας χώρας - μέλους της ΕΕ) επειδή η ΕΕ «θα πρέπει να σκεφθεί τα δικά της συμφέροντα προτού αποφασίσει».

Νωρίτερα, η Βουλή των Κοινοτήτων είχε απορρίψει, με 334 ψήφους κατά και 85 υπέρ, τροπολογία για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. Είχε επίσης ψηφίσει με 314 ψήφους υπέρ (έναντι 312 κατά) να διατηρήσει η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, τη διαμόρφωση της κυβερνητικής ατζέντας για το Brexit.

Ο σοσιαλδημοκράτης αρχηγός των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, άφησε περιθώριο για «διαπραγματεύσεις» δηλώνοντας χτες βράδυ πως πλέον «όλοι έχουμε ευθύνη και ευκαιρία να συνεργαστούμε για μία λύση στην κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα».

Πρώτες αντιδράσεις

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε χτες το πρωί ότι η ΕΕ θα ήταν ανοιχτή στη χορήγηση μίας «μεγάλης καθυστέρησης» στη διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας, τονίζοντας ότι θα το ζητήσει από τους 27 ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο της επόμενης βδομάδας. «Θα κάνω έκκληση στους 27 της ΕΕ να είναι ανοιχτοί σε μια μακρά παράταση εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρήσει ότι είναι απαραίτητη για να επανεξετάσει τη στρατηγική του για το Brexit και να διαμορφώσει συναίνεση γι' αυτή».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να συζητήσει «εποικοδομητικά» το ζήτημα της πιθανής καθυστέρησης του Brexit και ότι ο ίδιος δεν θα θέσει «τεχνητά» όρια σε αυτό.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλς Μισέλ, δήλωσε πως η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να αποσαφηνίσει τι θέλει από το Brexit, εάν ζητά αναβολή, τονίζοντας πως δεν είναι σίγουρος «εάν το να δοθεί περισσότερος χρόνος θα δώσει απάντηση» στο ζήτημα.

Επίσης, η Συνομοσπονδία Βρετανών Βιομηχάνων χαιρέτισε την απόφαση της Βουλής για παράταση της προθεσμίας του Brexit ως ένα «λογικό βήμα».


ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Επίθεση και σε εγκαταστάσεις πετρελαίου

Μετά το σχεδόν πενθήμερο μπλακάουτ στο σύστημα ηλεκτροδότησης στη Βενεζουέλα που ξεπεράστηκε, το οποίο η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε ως αποτέλεσμα σαμποτάζ που οργανώθηκε από τις ΗΠΑ και την αντιδραστική αντιπολίτευση, χτες καταγγέλθηκε και επίθεση σε εγκαταστάσεις της κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου (PDVSA) στην κοιλάδα του Ορινόκο στην περιοχή Πετρό Σαν Φελίξ, στο μπλοκ Τζουνίν.

Η επίθεση, που εκδηλώθηκε το πρωί της Τετάρτης, προκάλεσε την καταστροφή δύο δεξαμενών (μιας με χημικά και μιας με αργό πετρέλαιο 80.000 λίτρων η καθεμία) αλλά η έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών απέτρεψε την επέκταση της φωτιάς και σε άλλες εγκαταστάσεις, ενώ δεν αναφέρθηκαν θύματα, αλλά χρειάζεται να εκκενωθεί για κάποιες ώρες ένας παρακείμενος οικισμός.

Οπως δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Μανουέλ Κεβέδο, πρόκειται για «τρομοκρατική ενέργεια» και κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ ως ηθικό αυτουργό και εκτελεστικά όργανα την αντιδραστική αντιπολίτευση με ηγέτη τον αυτοανακηρυγμένο πρόεδρο - μαριονέτα Χουάν Γκουαϊδό.

Πάντως, σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει σε οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση κατά της Βενεζουέλας αν δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου. Οι Δημοκρατικοί βουλευτές συμφωνούν να αυξηθούν οι πιέσεις για την ανατροπή της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, ωστόσο προς το παρόν θεωρούν ότι στρατιωτική επέμβαση θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στον δοσμένο σχεδιασμό.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Σταμάτησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό άλλων επιζώντων από την προχτεσινή κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στο οποίο στεγαζόταν δημοτικό σχολείο στο Λάγκος της Νιγηρίας. Από τα συντρίμμια είχαν έως χτες απεγκλωβιστεί 40 άτομα ενώ οι νεκροί ήταν τουλάχιστον 8 άτομα, ανάμεσά τους παιδιά.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η αμερικανική 435μελής Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χτες, με 420 ψήφους, μη δεσμευτική νομικά απόφαση που καλεί τον ανεξάρτητο ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος έχει αναλάβει εδώ και δύο χρόνια να διερευνήσει το ρόλο της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, να δώσει την έκθεση στο Κογκρέσο και στη συνέχεια να δημοσιοποιηθεί. Αργότερα χτες βράδυ ενέκρινε ψήφισμα που τερματίζει το διάταγμα του Προέδρου Τραμπ για την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα νότια σύνορα των ΗΠΑ ώστε να εξασφαλίσει αργότερα χρηματοδότηση στην ανέγερση τείχους. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, ο Πρόεδρος είχε απειλήσει να ασκήσει «βέτο».

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ - ΠΑΡΙΣΙ.-- Γαλλική ειδική υπηρεσία ανέλαβε χτες την ανάλυση των δεδομένων που «κρύβονται» στα δύο «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους «Boeing ΜΑΧ8» που συνετρίβη την Κυριακή, 50 χλμ. μακριά από το αεροδρόμιο της Αντίς Αμπέμπα στην Αιθιοπία προκαλώντας το θάνατο 157 ατόμων.


ΣΥΡΙΑ
«Ανθρωπιστική βοήθεια» που καταλήγει στα ταμεία των μονοπωλίων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Υποσχέσεις για ανθρωπιστική «βοήθεια» για τους Σύρους πρόσφυγες και εκτοπισμένους αμάχους έδωσαν χτες στις Βρυξέλλες αξιωματούχοι δεκάδων χωρών, συμμετέχοντας στην κοινή τριήμερη Σύνοδο ΟΗΕ - ΕΕ. Η ΕΕ, που ήταν συνδιοργανωτής της εκδήλωσης, υποσχέθηκε να δώσει περίπου 2,1 δισ. ευρώ για Σύρους αμάχους, εκ των οποίων 1,5 δισ. ευρώ προορίζονται για Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία. Αλλα 560 εκατ. ευρώ προορίζονται για τους Σύρους πρόσφυγες σε Ιορδανία και Λίβανο. Σημαντικό μέρος αυτών των κεφαλαίων προήλθε από τη Γερμανία, που ανακοίνωσε ότι θα συνεισφέρει με 1,44 δισ. ευρώ. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα συνεισφέρουν με 397 εκατομμύρια δολάρια.

Στην ουσία, τα ποσά αυτά (σημαντικό μέρος των οποίων θα καρπωθούν με διάφορους τρόπους διεθνή μονοπώλια και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της καταστροφής που προκάλεσε από το 2011 η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία. Σε ομιλία που εκφώνησε νωρίτερα το πρωί η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, υποστήριξε πως σκοπός της συνόδου ήταν η υποστήριξη της λεγόμενης «πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ». Ωστόσο, στην πράξη δεν ανακοινώθηκε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα πέρα από μια ρητορική δήλωση υποστήριξης στον νέο ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν, και την επιθυμία για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Γενεύη και τον τερματισμό του πολέμου.

Στα τελευταία πεδία συγκρούσεων στη Συρία, τα διεθνή πρακτορεία επικέντρωσαν χτες το ενδιαφέρον τους στο χωριό Μπαγκχούζ όπου είναι από τα τελευταία «οχυρά» τζιχαντιστών. Χτες, αναφέρθηκε ότι πολλές εκατοντάδες παραδόθηκαν σε Κούρδους μαχητές των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» σε άσχημη κατάσταση. Τελευταία έκθεση ειδικών του ΟΗΕ αναφέρει πως αναμένεται ένα νέο κύμα 7.000 εκτοπισμένων (ανάμεσά τους και τζιχαντιστές με τις οικογένειές τους) προς τη βόρεια Συρία τις επόμενες μέρες.

Τέλος, σε βορειοδυτικές περιοχές της Συρίας, όπως η κωμόπολη αλ Ταμάνα, υπάρχουν τις τελευταίες μέρες νέες πληροφορίες για τη χρήση βομβών λευκού φωσφόρου που, αν και απαγορευμένες (επειδή προκαλούν φρικτά εγκαύματα στον άνθρωπο), χρησιμοποιούνται συχνά κυρίως από τις ΗΠΑ σε «δύσκολα» πεδία συγκρούσεων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ