ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Την Κυριακή η αγωνιστική συγκέντρωση στο Κιλελέρ

Στις 12 το μεσημέρι, στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων

Στιγμιότυπο από την περσινή συγκέντρωση
Στιγμιότυπο από την περσινή συγκέντρωση
Με αγωνιστική συγκέντρωση στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων την Κυριακή 17 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, θα τιμηθεί η 109η επέτειος του Κιλελέρ.

Στο κάλεσμά της προς τους αγροτοκτηνοτρόφους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση, η οποία έρχεται ως συνέχεια της 20ήμερης πανελλαδικά συντονισμένης αγροτικής κινητοποίησης, με το στήσιμο πάνω από 20 μπλόκων σ' όλη τη χώρα, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων σημειώνει πως «το μήνυμα της εξέγερσης των κολίγων πριν από 109 χρόνια παραμένει και σήμερα επίκαιρο» και επισημαίνει: «Σήμερα αντιμετωπίζουμε τους σύγχρονους "τσιφλικάδες", τους μεγαλοεπιχειρηματίες, που ορμούν να αρπάξουν το βιος μας και να μας μετατρέψουν ξανά σε κολίγους. Σήμερα αυτή η πολιτική οδηγεί σε πιο γρήγορη συγκέντρωση της παραγωγής αλλά και της γης σε λίγα χέρια επιχειρηματιών - μεγαλοαγροτών και στη δημιουργία των σύγχρονων τσιφλικιών, μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων και τους μικρομεσαίους αγρότες να χάνουν τη γη τους».

Υπενθυμίζοντας την εχθρική στάση απέναντι στα δίκαια αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων, που τήρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στη διάρκεια των φετινών μπλόκων, καθώς και την επίδειξη του κυβερνητικού αυταρχισμού σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών, η Πανελλαδική Επιτροπή τονίζει: «Οι αγώνες που έδωσε το οργανωμένο αγροτικό κίνημα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και φέτος, δείχνουν ότι με οργάνωση, μαζική συμμετοχή, αγωνιστικό πλαίσιο και την κοινή δράση, αλληλεγγύη και συμμαχία με τους εργατοϋπαλλήλους και αυτοαπασχολούμενους, μπορούμε να ανακόψουμε την επίθεση που δεχόμαστε και να έχουμε κάποιες κατακτήσεις».

Καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους να κλείσουν τα αυτιά τους στη βρώμικη επίθεση σε βάρος του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και να οργανώσουν καλύτερα τον αγώνα, με δυνατούς δραστήριους Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες, με ενότητα στο πλαίσιο πάλης και σε κοινή δράση και συμμαχία με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, ενάντια στη μοιρολατρία και την απογοήτευση, για τη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα εξασφαλίζουν την ανάπτυξη των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας προς όφελος των αγροτοκτηνοτρόφων και του λαού μας, με παραγωγή ποιοτικών και φθηνών προϊόντων για τη λαϊκή κατανάλωση και πρώτων υλών για τη βιομηχανία.

  • Κάλεσμα στη συγκέντρωση απευθύνει με ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας».
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Καταγγέλλει μεθόδευση της ΔΕΗ να του κοπεί το ρεύμα

Την απόπειρα κλιμακίου της ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα στα γραφεία του καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Μάλιστα η χτεσινή προσπάθεια ήταν η δεύτερη που καταγράφηκε μέσα σε λίγες μέρες. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο, οι ανεξόφλητες οφειλές προς τη ΔΕΗ ανέρχονται σε 13.000 ευρώ. Πρόκειται για χρέος που η σημερινή διοίκηση έχει «κληρονομήσει» από προηγούμενες και επιδιώκει να το ρυθμίσει, ενώ εξοφλεί κανονικά τους τρέχοντες λογαριασμούς. Παρ' όλα αυτά, χτες βρέθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες αντιμέτωπη με την απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης.

«Είναι σε γνώση της ΔΕΗ ότι επιχειρούμε από την πρώτη στιγμή να ρυθμίσουμε τα χρέη της προηγούμενης διοίκησης Γκάρτζου - Φασουλή. Ζητήσαμε εδώ και καιρό την ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων ώστε να αποπληρώσουμε το οφειλόμενο χρέος, με τρόπο που να μη σταματήσει η δράση του ΕΚΙ. Γνωρίζουν ότι εξοφλούνται κανονικά όλοι οι τρέχοντες λογαριασμοί ρεύματος στη διάρκεια της παρούσας θητείας», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο.

Οπως καταγγέλλει, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της διορισμένης διοίκησης της ΔΕΗ, επιδιώκει την οικονομική και πολιτική εξόντωση» της δράσης του, την ίδια στιγμή που «κάνει τις πλάτες στους μεγαλοοφειλέτες επιχειρηματίες του τόπου». «Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη!», τονίζει το Εργατικό Κέντρο και προσθέτει πως δεν θα σταματήσει τη λειτουργία των λαϊκών μαθημάτων που παρακολουθούν δεκάδες μαθητές, τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες και την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων, τις εκδηλώσεις για παιδιά ανέργων, προσφύγων και μεταναστών.

Καλεί συνδικαλιστές, εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους να αποτρέψουν με την καθημερινή παρουσία τους στο χώρο οποιαδήποτε μελλοντική απόπειρα διακοπής του ρεύματος, ενώ απευθύνει κάλεσμα στα σωματεία εργαζομένων της ΔΕΗ να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Κινητοποίηση αύριο για το πετ κοκ στον Βόλο

Συλλαλητήριο ενάντια στην καύση σκουπιδιών και πετ κοκ στην ΑΓΕΤ, καθώς και στην κατασκευή εργοστασίου SRF/RDF στον Βόλο, οργανώνουν εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της Μαγνησίας αύριο Σάββατο στις 12 μ., στην αρχή της οδού Ιάσονος, στον Βόλο.

Οπως καταγγέλλουν, οι ευθύνες γι' αυτό το έγκλημα σε βάρος της υγείας και της ίδιας της ζωής των κατοίκων ανήκει στις κυβερνήσεις - στις προηγούμενες και στην τωρινή - που έδωσαν αδειοδοτήσεις στην ΑΓΕΤ. Συνένοχη είναι και η Τοπική Διοίκηση, καθώς η Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχοντας προβλέψει και επιτρέψει στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων την καύση και τη δημιουργία εργοστασίων SRF/RDF στη Θεσσαλία, άνοιξε το δρόμο μαζί με την κυβέρνηση. Ο δε δήμος Βόλου προχώρησε παραπέρα, με την κατάπτυστη απόφαση για την κατασκευή ενός τέτοιου εργοστασίου στην πόλη, χρεώνοντας τους Βολιώτες με 40 εκατ. ευρώ, μαζί με τον καρκίνο και το θάνατο.

Ανακοινώσεις - καλέσματα συμμετοχής στην κινητοποίηση εξέδωσαν το Συνδικάτο Μετάλλου Νομού Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Ν. Μαγνησίας, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Ν. Μαγνησίας, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας, ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Βόλου και Νέας Ιωνίας, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» στην ΕΛΜΕ Μαγνησίας και άλλοι φορείς.

Το ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή της η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ καλεί «τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις γυναίκες να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο, να παλέψουν οργανωμένα μαζί με τους κομμουνιστές και τους άλλους αγωνιστές, μέσα από τα σωματεία και τους άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος, ώστε να μπει φρένο στη μετατροπή της πόλης σε θάλαμο επικίνδυνων αερίων για τα κέρδη του μονοπωλίου, και παράλληλα να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους».

Νέες ανακοινώσεις ενάντια σε απολύσεις και τρομοκρατία

Συνεχίζονται οι καταγγελίες συνδικαλιστικών οργανώσεων ενάντια στις απολύσεις και την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα από την εργοδοσία της «Rainbow Waters», αλλά και ενάντια στις τραμπούκικες πρακτικές που επιστράτευσε απέναντι σε εργαζόμενη, μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών και του Συνδικάτου της Αθήνας, με στόχο την τρομοκράτηση όλων των εργαζομένων.

Στις ανακοινώσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων από τα Τρόφιμα - Ποτά προστίθενται αυτές των κλαδικών Συνδικάτων Ηρακλείου, Αχαΐας, Εύβοιας - Βοιωτίας, Τρικάλων και Ημαθίας - Πέλλας, καθώς και των σωματείων στις επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα», «Δ. Κελαϊδίτη και Σία ΑΒΕ» και στις ιχθυοκαλλιέργειες «Νηρεύς». Επίσης, οι ανακοινώσεις από την Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, τα Εργατικά Κέντρα Θεσπρωτίας, Λάρισας, Νάουσας και Αγρινίου.

Στα σωματεία που καταγγέλλουν προστίθενται το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσπρωτίας.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΡΓΑΤΩΝ - ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ!
Διήμερο δράσης του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη

Σε μαζική συμμετοχή στο διήμερο δράσης που οργανώνει σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, με σύνθημα «έξω η εργοδοσία από τα σωματεία - Σωματεία εργατών όχι των εργοδοτών», καλεί τους εργαζόμενους η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Στο πλαίσιο του διημέρου προγραμματίζεται:

Σήμερα Παρασκευή 15 Μάρτη, στις 5 μ.μ., συγκέντρωση στο χώρο του ΕΚΘ. Στις 7 μ.μ., εκδήλωση συζήτηση με θέμα «Συνδικάτα εργατών - όχι των εργοδοτών». Οι τελευταίες εξελίξεις από το συνέδριο.

Αύριο Σάββατο 16 Μάρτη, στις 11 π.μ., ραντεβού στο χώρο του ΕΚΘ απ' όπου θα ξεκινήσει εξόρμηση σωματείων σε κεντρικά σημεία της πόλης για ενημέρωση των εργαζομένων για το συνέδριο της ΓΣΕΕ. Από τις 12.30 μ.μ. - τις 5 μ.μ., θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις σωματείων στο χώρο του ΕΚΘ και άλλες πρωτοβουλίες. Στις 5 μ.μ., θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Αλλάζουμε ζωή» από μέλη σωματείων.

Στο χώρο, θα υπάρχει προβολή βίντεο και συνεχής ενημέρωση για τις εξελίξεις από τη μάχη που δίνουν οι ταξικές δυνάμεις στην Καλαμάτα, για να γίνει το συνέδριο της ΓΣΕΕ συνέδριο εργατικής οργάνωσης χωρίς τη συμμετοχή εργοδοτών, διευθυντικών στελεχών και ανύπαρκτων συνδικάτων.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Εκδήλωση για τα 20χρονα του ΠΑΜΕ

Εκδήλωση για τα 20 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΜΕ διοργανώνει η Γραμματεία Εβρου, την Τετάρτη 20 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες, προβολή βίντεο, θεατρικό δρώμενο, κ.ά.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org