ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι λαοί θα πληρώσουν με το αίμα τους την αλλαγή συνόρων και διεθνών συνθηκών

Την ανάγκη να μην υπάρξει καμία αλλαγή συνόρων και διεθνών συνθηκών, γιατί θα τις πληρώσουν οι λαοί με το αίμα τους, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, στην παρέμβασή του στη συζήτηση για την «κατάσταση στη Συρία», στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε τα παρακάτω:

«Συρία: 7 χρόνια, 350.000 νεκροί, 20.000 παιδιά. Μακελειό που προκλήθηκε με τον πόλεμο που κήρυξαν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία και το Ιράν, για τον έλεγχο πηγών και περασμάτων Ενέργειας. Μεγάλες οι ευθύνες του ευρωατλαντικού μπλοκ, της Σαουδικής Αραβίας και άλλων συμμάχων τους για τη συγκρότηση και τον εξοπλισμό του "Ισλαμικού Κράτους". Με την ήττα του ΙΚ εντείνεται ο ανταγωνισμός για τη "λεία", με επίθεση της Τουρκίας, απειλές και επιθετικές ενέργειες του Ισραήλ.

Δεν είναι όμως μόνο η Συρία. Κλιμακώνεται η επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, την Κύπρο, το Ιράκ, όπως και με τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, την οποία καταγγέλλουμε και ζητούμε την άμεση απελευθέρωσή τους. Οι δυνάμεις, μεταξύ αυτών και η ελληνική κυβέρνηση, που προωθούν την πολιτική της "γεωστρατηγικής αναβάθμισης", μιλούν για λογαριασμό μεγάλων οικονομικών ομίλων και τους ανταγωνισμούς τους σε βάρος των λαών.

Οι λαοί πρέπει σήμερα να απαντήσουν, καταδικάζοντας τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις. Καμία αλλαγή συνόρων και συνθηκών, γιατί θα τις πληρώσουν οι λαοί με το αίμα τους».

ΣΥΡΙΑ
Νέες απειλές Ερντογάν

Από τις συγκρούσεις στο Αφρίν

Copyright 2018 The Associated

Από τις συγκρούσεις στο Αφρίν
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

«Θα καθαρίσουμε το Αφρίν από τρομοκράτες, θα καθαρίσουμε το Μάνμπιτζ και ανατολικά του Ευφράτη ποταμού έως τα σύνορά μας με το βόρειο Ιράκ. Θα απαλλαγούμε από τρομοκράτες σε όλη την περιοχή με τον ίδιο τρόπο». Αυτές τις απειλές εξαπέλυσε χτες το βράδυ ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν εναντίον των Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία, στέλνοντας ταυτόχρονα σαφές μήνυμα προθέσεων σε «συμμάχους» εντός και εκτός της λυκοσυμμαχίας με τις ΗΠΑ...

Η «πρόβλεψή» του ότι μέχρι χτες το βράδυ το Αφρίν θα έπεφτε δεν φάνηκε να επαληθεύεται άμεσα. Ούτε ο ισχυρισμός του πως τάχα οι άμαχοι του Αφρίν «φεύγουν» από εκεί μέσω «ασφαλούς διαδρόμου» για να βρουν καταφύγιο... στην Τουρκία.

Αντίθετη εικόνα παρουσιάζουν άμαχοι της πολιορκημένης πόλης από τα τουρκικά στρατεύματα και τους μισθοφόρους του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», καθώς χιλιάδες προσπαθούν να γλιτώσουν όχι μόνο από τους ανελέητους βομβαρδισμούς, αλλά και από τη δίψα, καθώς οι τουρκικές δυνάμεις έχουν διακόψει εδώ και αρκετές μέρες την παροχή νερού και την ηλεκτροδότηση της πόλης για να πτοήσουν το ηθικό του πληθυσμού.

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις (OCHA) εκτίμησε πως οι εχθροπραξίες ανάγκασαν ήδη «χιλιάδες ανθρώπους» να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο καντόνι Αφρίν και να κατευθυνθούν προς περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση, και όχι προς την Τουρκία, όπως ισχυρίστηκε ο Ερντογάν.

Το ίδιο διάστημα, στη Μόσχα Ρώσοι αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους τις προειδοποιήσεις στις ΗΠΑ να μην χτυπήσουν συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στη Δαμασκό. Ενας από αυτούς ήταν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που χτες δήλωσε πως συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του τις εξελίξεις στη Συρία, τις εκεί «ενέργειες των ΗΠΑ, πρωτίστως στην ανατολική όχθη του Ευφράτη και σε όλη την επικράτεια του ανατολικού τμήματος της Συρίας, όπου οι Αμερικανοί πράγματι δημιουργούν στρατιωτικές βάσεις».

Επαφές Τσαβούσογλου στη Μόσχα

ΜΟΣΧΑ.--

«Πετύχαμε αποτελέσματα στη συνεργασία μας με τη Ρωσία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από τη Μόσχα, όπου ξεχώρισε τους καρπούς της διμερούς συνεργασίας ειδικά στη Συρία, όπως και τη σημασία της διεύρυνσής της με το Ιράν. Μιλώντας για την εξωτερική πολιτική της χώρας του στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε πως «ό,τι συμφωνήσαμε (με τη Μόσχα), το εφαρμόσαμε» και συνέχισε, απευθυνόμενος σε άλλους «εταίρους» της Αγκυρας: «Συναντιόμαστε με το (διεθνή, υπό τις ΗΠΑ) συνασπισμό, αλλά δεν υπάρχει αποτέλεσμα... 65 χώρες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το "Ισλαμικό Κράτος". Και κάποιοι από τους συμμάχους μας στο συνασπισμό απευθύνονται σε μια άλλη τρομοκρατική οργάνωση...».

Εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια της Αγκυρας καταρχήν για τη συνεργασία των ΗΠΑ με τους Κούρδους, ο Τσαβούσογλου μίλησε για «ανειλικρίνεια και αβεβαιότητα στο παγκόσμιο σύστημα...».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ βρέθηκε στη Μόσχα τη Δευτέρα και η επίσκεψή του αναμενόταν να ολοκληρωθεί χτες, με βασικό αντικείμενο τη συμμετοχή στην 6η συνάντηση της Ομάδας Κοινού Στρατηγικού Σχεδιασμού που έχουν συγκροτήσει Ρωσία και Τουρκία ως «υπο-ομάδα» της ευρύτερης συνεργασίας τους. Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, στην ατζέντα της συνάντησης θα βρίσκονταν «οι διμερείς σχέσεις όπως και οι τρέχουσες εξελίξεις σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού συμφέροντος».

Από τη μεριά του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, αναφέρθηκε και στην τουρκική αγορά ρωσικών συστημάτων «S-400», τονίζοντας ότι «ανταποκρινόμαστε θετικά στην έκκληση των Τούρκων συναδέλφων για την επιτάχυνση της παράδοσης...».

Ασφαλώς, την εξέλιξη της ρωσο-τουρκικής συνεργασίας παρακολουθούν σχολαστικά καταρχήν οι ΗΠΑ, εκφράζοντας συχνά τον προβληματισμό τους για την προσέγγιση της Αγκυρας με τη Μόσχα. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του Αμερικανού στρατηγού Τζόζεφ Βέτελ σε Επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας, όπου υπογράμμισε ότι η Ρωσία παίζει το ρόλο ταυτόχρονα του «εμπρηστή και του πυροσβέστη», προκαλώντας εντάσεις ανάμεσα σε διάφορες δυνάμεις της περιοχής (στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο). «Ανησυχώ για αυτόν το ρόλο που παίζει η Ρωσία στη βόρεια Συρία και πώς αυτός επιδρά στις συνεργασίες μας και ειδικά στη σχέση μας με την Τουρκία...».

«ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ» - ΕΕ - ΗΠΑ
Διαπραγμάτευση αντιπροτείνουν αξιωματούχοι της ΕΕ στον Τραμπ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Τη διάθεση της ΕΕ να διαπραγματευτεί την εξαίρεσή της από τους δασμούς των ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου διατράνωσαν χτες υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωένωσης.

Ο Φινλανδός Γιούρκι Κατάινεν, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ότι οι Βρυξέλλες θα επικεντρωθούν στο να διασφαλίσουν «μία εξαίρεση από τους αμερικανικούς δασμούς στα μέταλλα, παρά να προκαλέσουν έναν εμπορικό πόλεμο». «Δεν είναι μια διαμάχη μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Γι' αυτό η Κομισιόν θα επικεντρωθεί στην επίλυση του προβλήματος, αντί να προκαλεί περαιτέρω προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Η επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Σεσίλια Μάλστρομ, τόνισε ότι ο διάλογος με τις ΗΠΑ είναι «έντονος», προσθέτοντας πως η αιτία των προβλημάτων για τον χάλυβα και το αλουμίνιο είναι η «υπερβάλλουσα παραγωγική δυναμικότητα», ζήτημα για το οποίο συνεργάζονται η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, όπως πρόσθεσε. Η Μάλμστρομ, που είχε το Σάββατο συνομιλίες με τον αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για εμπορικά θέματα, Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, δήλωσε ότι δεν της δόθηκαν σαφείς διαβεβαιώσεις ότι θα εξαιρεθεί η ΕΕ.

Επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ελσίνκι, ζήτησε από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να μην υποβαθμίσει τις μακρόχρονες διατλαντικές σχέσεις αναζητώντας οικονομικά κέρδη μέσω «τιμωρητικών δασμών», τονίζοντας: «Αντί να διακινδυνέψουμε έναν εμπορικό πόλεμο, θα πρέπει να επιδιώξουμε μεγαλύτερη συνεργασία».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση στη συζήτηση για τους δασμούς

Παρέμβαση στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο για την «απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο» πραγματοποίησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, υπογραμμίζοντας τα εξής:

«Οι λογαριασμοί είναι ανοιχτοί και τα συγκρουόμενα συμφέροντα των μονοπωλίων μεγάλα: Υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια που δεν βρίσκουν κερδοφόρα διέξοδο, ασθμαίνουσα ανάκαμψη, καπιταλιστικές οικονομίες που αλληλοδιαπλέκονται με ανακατατάξεις ισχύος.

Οι ημιτελείς συμφωνίες του κεφαλαίου, όπως η Διατλαντική ΕΕ - ΗΠΑ, η Διειρηνική ΤPP, του Παρισιού για το κλίμα, φανερώνουν τους ανταγωνισμούς ΗΠΑ - Κίνας - Ρωσίας κι ΕΕ με τα ιδιαίτερα συμφέροντα Γερμανίας - Γαλλίας. Στις θυσίες που έπρεπε να καταβάλουν οι άγρια εκμεταλλευόμενοι εργάτες ουδέποτε διαφώνησαν. Στη μοιρασιά της λείας από αυτήν την εκμετάλλευση δεν τα βρήκαν. Οι δασμοί, που όλοι ξορκίζουν και τελικά επιβάλλει καθένας στον ανταγωνιστή του για λογαριασμό των συμφερόντων της κερδοφορίας των δικών του ομίλων, είναι ένα ακόμη εργαλείο των αστικών κρατών, με ζημιωμένους τους εργαζόμενους.

Δεν είναι απλά πόλεμος, ούτε μόνο εμπορικός, έχει όνομα και λέγεται καπιταλισμός, το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που δεν γιατρεύεται, δεν εξανθρωπίζεται. Οσο τα αδιέξοδά του μεγαλώνουν, οι λαοί με την ταξική πάλη τους να μη δεχτούν να γίνουν θύματα στο βωμό των καπιταλιστικών ανταγωνισμών».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ