ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ - ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Δράσεις για τα δικαιώματά τους και για μόνιμους διορισμούς

Σε νέες αγωνιστικές δράσεις προχωρούν οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί, σε συνέχεια των κινητοποιήσεών τους το προηγούμενο διάστημα, για μαζικούς μόνιμους διορισμούς εδώ και τώρα, ένα αίτημα που ενώνει όλους τους εκπαιδευτικούς και παράλληλα συναντιέται με τις αγωνίες, τις ανάγκες, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και των γονιών τους. Ετσι η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων και ελαστικά εργαζομένων στην Εκπαίδευση καλεί:

  • Την Τετάρτη 29 Μάρτη, σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, στις 2 μ.μ., με αίτημα την εξίσωση των αδειών μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών και
  • από τις 3 έως τις 7 Απρίλη σε βδομάδα δράσης ενάντια στην αδιοριστία, διεκδικώντας μόνιμους μαζικούς διορισμούς τώρα!

«Δεν συμβιβαζόμαστε με τη σημερινή κατάσταση: Να φοβόμαστε να μην αρρωστήσουμε πάνω από 15 μέρες ή να προσπαθούμε να παίρνουμε αναρρωτική άδεια ανά 3 μέρες γιατί από την 4η μέρα και μετά μας πληρώνει το ΙΚΑ. Οι εγκυμονούσες συναδέλφισσές μας, αντί να χαρούν τη στιγμή της μητρότητας, να αγωνιούν μη χρειαστεί να λείψουν πάνω από 15 μέρες από το σχολείο, καθώς μετά τη 16η μέρα τούς κόβεται και ο μισθός και η προϋπηρεσία και μετά να μιλάνε υποκριτικά και για την υπογεννητικότητα...», σημειώνει η Πρωτοβουλία στο κάλεσμά της.

Η πρωτοβουλία καλεί τους Συλλόγους, τις ΕΛΜΕ και όλους τους εκπαιδευτικούς να διεκδικήσουν την εξίσωση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των ελαστικά εργαζομένων εκπαιδευτικών με τους μόνιμους, και πιο συγκεκριμένα διεκδικεί:

  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους συνάδελφους αναπληρωτές για όλη την περίοδο της ανεργίας.
  • Πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
  • Δικαίωμα σε αναρρωτική άδεια και άδεια λοχείας και ανατροφής με καθεστώς ίδιο με των μονίμων.
  • Πλήρη προστασία της κύησης και ακώλυτη χορήγηση άδειας επαπειλούμενης κύησης με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας.
  • Δωρεάν σίτιση, μειωμένα εισιτήρια σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, επίδομα στέγασης σε όσους συναδέλφους εργάζονται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.
  • Επίδομα θέρμανσης.
Χειρούργησαν κρατούμενο χωρίς να του αφαιρέσουν τις χειροπέδες!

Σοβαρές καταγγελίες έκαναν με επιστολή τους κρατούμενοι των Φυλακών Πατρών, οι οποίοι αναφέρουν ότι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο χειρούργησαν συγκρατούμενό τους χωρίς να του βγάλουν τις χειροπέδες. Οπως αναφέρουν σε επιστολή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο 25χρονος κρατούμενος υπεβλήθη σε επέμβαση την περασμένη Παρασκευή στην κοιλιακή χώρα και παρέμεινε δεμένος με χειροπέδες, στη στάση των χεριών «προσευχή», για μία ώρα, αφού δεν μπορούσε, λόγω του σημείου όπου γινόταν η τομή, να κατεβάσει τα χέρια του σε στάση ανάπαυσης. Σαν να μην έφτανε αυτό, σύμφωνα με τις καταγγελίες των κρατουμένων, οι γιατροί δεν είχαν τοποθετήσει το ειδικό διαχωριστικό.

Σε δηλώσεις του χτες σε ΜΜΕ, ο κρατούμενος, που εκτίει ποινή 15 χρόνων και 9 μηνών στις Φυλακές της Πάτρας, αναφέρει πως πριν από πέντε χρόνια είχε τροχαίο. Τότε είχε κάνει εγχείρηση για ρήξη σπλήνας, αλλά προκλήθηκε κοκκίωμα της τομής από τα εσωτερικά ράμματα και έπρεπε να αφαιρεθούν. Πήγε στο νοσοκομείο, κάθισε στο κρεβάτι, αλλά δεν του έβγαλαν τις χειροπέδες.

Οπως αναφέρει, ο γιατρός τού είπε ότι ήταν επέμβαση ρουτίνας. Εμεινε, όπως κατήγγειλε, 45 λεπτά στο χειρουργείο. Τα χέρια του ήταν σε στάση «προσευχής» στο στήθος. Δεν του έβγαλαν ούτε τα ρούχα, απλά του σήκωσαν την μπλούζα. Ο 25χρονος τόνισε πως, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ήταν παρόντες εκτός από τον γιατρό, ένας νοσηλευτής και μία νοσηλεύτρια που ήρθε προς το τέλος. Οι χειροπέδες τού είχαν «κόψει» τα χέρια, 45 λεπτά που κρέμονταν πάνω του.

Με σχετική χτεσινή ανακοίνωσή του, το Νοσοκομείο στο Ρίο, στην ουσία, επιβεβαιώνει το γεγονός. Αν και αναφέρει: «Τα αναφερόμενα στην ανακοίνωση περί εγχείρησης ανοικτής κοιλίας, περί εκθέσεως του ασθενούς σε δημόσια θέα και ότι εγχειρίστηκε με τα χέρια ψηλά, είναι αναληθή». Στη συνέχεια λέει: «Αυτό που είναι αληθές, είναι ότι στα χέρια του κρατουμένου, τα οποία ήταν τοποθετημένα στο θώρακα, υπήρχαν χειροπέδες. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως συνειδητή πράξη εκ μέρους του ιατρού εναντίον του κρατουμένου. Απλώς, λανθασμένα, θεώρησε ότι ο ρόλος του περιορίζεται στη μικροεπέμβαση και μόνο».

Υποστηρίζεται, μάλιστα, ότι «ρωτήθηκε ο ασθενής εάν νιώθει αναπαυτικά και η απάντηση ήταν θετική... Η διαδικασία διήρκεσε περίπου 10-15 λεπτά. Εγινε συρραφή του τραύματος και εδόθησαν οδηγίες». Παρόντες ήταν ο νοσηλευτής και στην πόρτα εισόδου στο χώρο των μικροεπεμβάσεων παραβρίσκονταν δύο φύλακες. «Παρά ταύτα, η διοίκηση του Νοσοκομείου καθώς και η ιατρική υπηρεσία ζητούν δημόσια συγγνώμη», αναφέρει η ανακοίνωση.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Ανακοινώθηκε ο αριθμός των εισακτέων

Eurokinissi

Τον αριθμό των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2017 - 2018 έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, με αναλυτικούς πίνακες για το πόσες θέσεις θα δοθούν σε κάθε Τμήμα Πανεπιστημίου και ΤΕΙ.

Ετσι, φέτος, ο συνολικός αριθμός των εισακτέων θα είναι 69.490, ανάλογος δηλαδή με τον περσινό που ήταν 69.985. Φέτος, στα πανεπιστήμια θα δοθούν 42.370 θέσεις εισακτέων, στις εκκλησιαστικές ακαδημίες 480 θέσεις (πέρσι συνολικά σε πανεπιστήμια και εκκλησιαστικές ακαδημίες οι θέσεις ήταν 43.855) και στα ΤΕΙ 26.640 θέσεις (πέρσι είχαν δοθεί 26.130).

Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που ο συνολικός αριθμός των εισακτέων παρουσιάζει ελαφριά μείωση, η οποία προκύπτει από το συμψηφισμό της μείωσης των θέσεων στα πανεπιστήμια και της αύξησης των θέσεων στα ΤΕΙ.

Αφέθηκαν ελεύθεροι πρόσφυγες

Ελεύθεροι είναι οι πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ που εντοπίστηκαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στο πρώην Δρακοπούλειο κέντρο αιμοδοσίας στην οδό Αλκιβιάδου, που τελούσε υπό κατάληψη, ενώ 31 από αυτούς αναμενόταν να μεταφερθούν στη δομή φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά. Επίσης, σε 16 πρόσφυγες, που, κατά τον έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν άδεια παραμονής αποφασίστηκε να δοθεί αναβολή αποχώρησης από την Ελλάδα καθώς ήταν Σύροι. Αλλοι 68 (στην πλειοψηφία τους οικογένειες) ήρθαν σε επαφή με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, προκειμένου και βρέθηκαν σπίτια για τη διαμονή τους. Οι υπόλοιποι αναμενόταν να μεταφερθούν σε άλλες δομές.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ
Απόφαση υποχρεώνει την ΑΕΠΙ να καταβάλει τεράστιο ποσό σε δημιουργούς

Με τελεσίδικη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, η ΑΕΠΙ, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας, καλείται να καταβάλει αναδρομικά ένα τεράστιο ποσό στο σύνολο των δημιουργών. Η απόφαση εκδόθηκε 21 χρόνια μετά την προσφυγή που είχαν κάνει στην επιτροπή ανταγωνισμού το 1996 οι Στ. Ξαρχάκος, Ν. Κυπουργός, Π. Καλατζόπουλος, Ν. Μαμαγκάκης, Γ. Κουμεντάκης και η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών.

Σύμφωνα με την απόφαση είναι καταχρηστική η προμήθεια πάνω από 18% στα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα (σήμερα είναι 25%) και 24% στη δημόσια εκτέλεση (σήμερα είναι 37,5 %). Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η ΑΕΠΙ οφείλει από το 2003 και μετά να επιστρέψει τη διαφορά στους δημιουργούς. Σύμφωνα με νομικές εκτιμήσεις, το ποσό που οφείλει να επιστρέψει υπολογίζεται αναδρομικά σε πάνω από 30 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, το δικαστήριο αναγνωρίζει ως καταχρηστική πρακτική την παράλειψη λογοδοσίας της ΑΕΠΙ για τα έσοδα και έξοδα ανά κατηγορία και τη μη συμμετοχή των δημιουργών στη λήψη αποφάσεων (ή έστω εκτίμηση της γνώμης τους) σχετικά με το αμοιβολόγιο, τον κανονισμό διανομής και την παρακράτηση και διάθεση 10% για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org