ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διπλωματική κινητικότητα και πολλές επιχειρηματικές συναντήσεις

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Μετά τη σειρά επαφών που είχε πρόσφατα (και) στις ΗΠΑ, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, αναμένεται να έχει σήμερα χωριστές συναντήσεις με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Με απανωτές συνεντεύξεις, ο Αϊντε επιμένει να συνδέει την επανέναρξη των συνομιλιών με «αλλαγές» στη μεθοδολογία, ενώ, χτες, ο Ακιντζί επανέλαβε ότι «θέλουμε να διορθωθεί» (η απόφαση της κυπριακής Βουλής για το δημοψήφισμα του 1960) και πρόσθεσε: «Εχουμε δίκιο και περιμένουμε να γίνει η διευθέτηση. Θα βρεθεί ο δρόμος. Γίνονται επαφές προς αυτήν την κατεύθυνση...».

Στο μεταξύ, την ίδια περίοδο, δεν περνά απαρατήρητη η πληθώρα των επιχειρηματικών συναντήσεων που γίνονται στη Λευκωσία με επίκεντρο τον στρατηγικό κλάδο της Ενέργειας και τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται για την Ανατολική Μεσόγειο.

Χτες, ξεκίνησε μία ακόμα τέτοια μάζωξη με τον τίτλο 4η Διάσκεψη για το Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, που ολοκληρώνεται σήμερα. Διοργανωτής εμφανίζεται η εταιρεία «Gulf Publishing Company», με έδρα στο Χιούστον του Τέξας (ΗΠΑ). Στους ομιλητές περιλαμβάνονται στελέχη διαφόρων εταιρειών Ενέργειας (π.χ. της ισραηλινής «Ντέλεκ»), της βρετανικής «TechnipFMC», της αμερικανικής «GE Oil & Gas» κ.τ.λ.

Ενδεικτική ήταν η εισήγηση που έκανε ο επικεφαλής του διερευνητικού τομέα του ιταλικού κολοσσού ENI, Λούκα Μπερτέλι, σημειώνοντας ότι «πιστεύουμε πως υπάρχει ακόμη ένα "Ζορ" (σ.σ. το γιγάντιο αιγυπτιακό κοίτασμα που συνορεύει με το κυπριακό οικόπεδο "Αφροδίτη") στην περιοχή και παρόμοια κοιτάσματα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο για να προστεθούν περισσότερα αποθέματα στο δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου».

Η Τουρκία αναγγέλλει έρευνες

Την ίδια στιγμή, χαρακτηριστικές του «συνωστισμού» που δημιουργείται στην ευρύτερη γειτονιά Κύπρου και Ελλάδας, είναι και οι δηλώσεις που έκανε χτες στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ότι στα τέλη του μήνα δύο τουρκικά ερευνητικά πλοία θα ξεκινήσουν έρευνες φυσικού αερίου σε Μαύρη Θάλασσα αλλά και Μεσόγειο. Επισημαίνοντας ότι τα επόμενα 5 - 10 χρόνια «θα είναι μια περίοδος που θα υπάρξουν εργασίες και στη Μεσόγειο με πιο ενεργό τρόπο». Επίσης, χτες έγινε γνωστό ότι και ο Κύπριος Πρόεδρος θα παραστεί σε επιχειρηματικό συνέδριο που θα γίνει στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ στις 20 και 21 Μάρτη. Κυπριακά δημοσιεύματα κατέγραφαν ότι στο συνέδριο θα πάρουν μέρος στελέχη μεγάλων επενδυτικών εταιρειών και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΣΥΡΙΑ
Παζάρια με φόντο ευρύτερους σχεδιασμούς

Αμερικανοί στρατιώτες σε περιοχές της Συρίας που ελέγχουν οι Κούρδοι
Αμερικανοί στρατιώτες σε περιοχές της Συρίας που ελέγχουν οι Κούρδοι
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Παρά την άρνηση ορισμένων μελών της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης, που υποστηρίζονται από την Τουρκία, να συμμετάσχουν, ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα οι ενδοσυριακές συνομιλίες στην Αστάνα του Καζακστάν. Η δικαιολογία μη συμμετοχής ήταν η συνέχιση των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών σε περιοχές αντικαθεστωτικών και η μη συμμόρφωση του ρωσικού στρατού και των ιρανικών πολιτοφυλακών με τη γενική συμφωνία εκεχειρίας που εφαρμόζεται από τις 30 Δεκέμβρη.

Η αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης, από την άλλη, κατηγόρησε την Τουρκία ότι δεν τηρεί τη δέσμευσή της στις συνομιλίες στην Αστάνα, λόγω του μποϊκοτάζ που επέλεξαν να κάνουν ομάδες αντικαθεστωτικών που υποστηρίζει. Παρ' όλα αυτά, ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Α. Λαβρεντίεφ, ανέφερε ότι οι συνομιλίες προχωρούν και θα συζητηθεί και σχέδιο συριακού Συντάγματος.

Το «σχέδιο» της ΕΕ για τη Συρία

Στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, παρουσίασε σχέδιο «για επιτυχή εκεχειρία στη Συρία, βελτίωση της σταθερότητας και ανοικοδόμηση αφού συμβεί πραγματική πολιτική μετάβαση». Η Μογκερίνι δήλωσε «ευτυχής» που η ΕΕ δήθεν ...«δεν είναι στρατιωτικός εταίρος» σε επιχειρήσεις στη Συρία (όταν πολλές χώρες της ΕΕ συμμετέχουν ενεργά), εκτιμώντας ότι η συνεργασία με την Τουρκία για τις ενδοσυριακές συνομιλίες είναι «καλή».

Η αντίδραση της Τουρκίας και ο «Στρατός Αλ Τζαζίρα»

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, αναφερόμενος σε ανακοίνωση, που απέδωσε στην πολιτική πτέρυγα των Κούρδων της Συρίας, του κόμματος PYD, καταφέρθηκε κατά της μονομερούς ανακήρυξης αυτονομίας στην πόλη Μανμπίτζ λέγοντας: «Τα δήθεν καντόνια που ανακηρύχθηκαν, οι δήθεν διακηρύξεις για μας δεν σημαίνουν τίποτε και δεν έχουν κανένα νόημα. Η στάση της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη. Το συζητούμε με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στο Μανμπίτζ».

Το ίδιο 24ωρο. η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Sabah» υποστήριξε σε ρεπορτάζ πως συνολικά 50 Σύροι άραβες φύλαρχοι από τις πόλεις Ράκα, Χάσακα, Ντέιρ Εζόρ, που στηρίζουν τους μισθοφόρους του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» (που χρηματοδοτεί και στηρίζει η Τουρκία) συγκεντρώθηκαν σε νοτιοανατολική μεθοριακή περιοχή της Τουρκίας και συμφώνησαν να συγκροτήσουν το λεγόμενο «Στρατό της Αλ Τζαζίρα και των φυλών του Ευφράτη» για να τερματίσουν, όπως ισχυρίστηκαν, «την εισβολή στη γη τους» από ενόπλους Κούρδους και τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

ΡΩΣΙΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Διαψεύδουν την ανάπτυξη Ρώσων κομάντος

ΜΟΣΧΑ - ΚΑΪΡΟ.--

Αιγύπτιοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι και το ρωσικό υπουργείο Αμυνας διέψευσαν χτες τις πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς για την ανάπτυξη ομάδας 22 Ρώσων κομάντος και μερικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην αεροπορική βάση Σίντι Μπαράνι, κοντά στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λιβύη, στο πλαίσιο ευρύτερων γεωπολιτικών σχεδιασμών της Μόσχας στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Η διάψευση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας έγινε ενώ το ίδιο 24ωρο ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, συνάντησε στη Μόσχα απεσταλμένο του Λίβυου στρατηγού ε.α. Χαλίφα Χάφταρ, που ελέγχει τους περισσότερους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής λιβυκού πετρελαίου και έχει ξεκινήσει από πέρσι τη λεγόμενη επιχείρηση «Αξιοπρέπεια» κατά των τζιχαντιστών και ισλαμιστών μισθοφόρων στη Λιβύη. Οι δυνάμεις του Χαφτάρ ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν τις δύο μεγάλες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις Ρας Λανούφ και Ελ Σίντερ, που είχαν πέσει στα χέρια ένοπλων ισλαμιστών.

Δεν είναι τυχαίο, πάντως, πως η φημολογία περί ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη μεθόριο Αιγύπτου - Λιβύης επανεμφανίζεται λίγο μετά την κατάθεση του διοικητή των αμερικανικών στρατευμάτων για την Αφρική (ΑFRICOM), στρατηγού Τόμας Βαλντχάουζερ στη Γερουσία, την περασμένη βδομάδα, στη διάρκεια της οποίας υποστήριξε ότι «η Ρωσία προσπαθεί να διευρύνει την επιρροή της στη Λιβύη και να επηρεάσει το συσχετισμό δυνάμεων και εξουσίας στη χώρα», σημειώνοντας πως μία τέτοια εξέλιξη δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ. Ερωτηθείς από Δημοκρατικό γερουσιαστή αν η Ρωσία προσπαθεί να κάνει στη Λιβύη ό,τι έκανε στη Συρία, ο στρατηγός Βαλντχάουζερ είπε: «Ναι, αυτό είναι ένας καλός τρόπος για να το χαρακτηρίσουμε».

Το ίδιο 24ωρο, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι επισήμαναν την ανάγκη επανάληψης των συνομιλιών στο Κάιρο ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες Λίβυων αξιωματούχων που έχουν φτιάξει παράλληλες διοικητικές δομές σε Τρίπολη και Τομπρούκ. Παράλληλα, ναυτικές δυνάμεις από την Αίγυπτο και το Μπαχρέιν πραγματοποίησαν χτες κοινά ναυτικά γυμνάσια στον Περσικό Κόλπο, στο πλαίσιο των ασκήσεων «Hamad 2».

MAYΡΟΒΟΥΝΙΟ
Επανέρχεται ο «ρωσικός δάκτυλος»

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.--

Ο Μίλο Τζουκάνοβιτς, πρώην Πρόεδρος και πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, κάλεσε χτες την ΕΕ να σταματήσει την «καταστροφική επιρροή της Ρωσίας στα Βαλκάνια», ισχυριζόμενος, στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε στο πρακτορείο ΑΡ, πως η Μόσχα θέλει «να καταστρέψει την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ο πρώην ηγέτης του Μαυροβουνίου, ένθερμος υποστηρικτής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε πως τα Βαλκάνια αναδεικνύονται σε «καλό έδαφος για την επίδειξη δύναμης μετά τις ρωσικές εκστρατείες σε Συρία και Ουκρανία», και πως το Μαυροβούνιο ειδικά ήταν «παράδειγμα της επιθυμίας της Ρωσίας να δείξει πως η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ δεν μπορούν να διευρυνθούν δίχως τη δική της συναίνεση». «Αυτό πιστεύω πως είναι το μήνυμα - "κλειδί" για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», τόνισε ο Τζουκάνοβιτς, λίγες μέρες αφότου ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως θα θέσει τις «ανησυχίες του περί "ρωσικής ανάμειξης στο Μαυροβούνιο» όταν θα επισκεφτεί τη Μόσχα τις επόμενες βδομάδες.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών στα Τίρανα

Το ίδιο 24ωρο, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, πραγματοποίησε επίσκεψη στη γειτονική Αλβανία, καλώντας την ΕΕ να στείλει «ισχυρό μήνυμα δέσμευσης στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, για να αντιμετωπιστεί η εθνικιστική ρητορική ορισμένων ηγετών της περιοχής». Ο Αλφάνο μετέβη στην Αλβανία στο πλαίσιο προετοιμασιών της Συνόδου Κορυφής για τα δυτικά Βαλκάνια, που θα γίνει στην Τεργέστη της βορειοανατολικής Ιταλίας στις 12 Ιούλη.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Οξύνεται η αντιπαράθεση με τη Σκοτία

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εντείνονται οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενόψει της επικείμενης ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, για την επίσημη έναρξη των παζαριών με τις Βρυξέλλες, ενώ η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, και η Σκοτσέζα πρωθυπουργός, Νίκολα Στάρτζεον, εξακολουθούν να «διασταυρώνουν» τα ξίφη τους υπερασπίζοντας, έκαστη, διαφορετικά συμφέροντα μονοπωλίων και τμημάτων της αστικής τάξης.

«Δεν είναι της παρούσης να παίζουμε με την πολιτική και να δημιουργούμε αβεβαιότητα. Είναι ώρα να ενώσουμε τη χώρα, να τιμήσουμε τη βούληση του βρετανικού λαού και να δημιουργήσουμε για χάρη του ένα καλύτερο, πιο φωτεινό μέλλον και μια καλύτερη Βρετανία», είπε χτες, μεταξύ άλλων, στη Βουλή των Κοινοτήτων η πρωθυπουργός, Τ. Μέι, αναφερόμενη στην απαίτηση της Σκοτίας για επανάληψη του δημοψηφίσματος, που έγινε το 2014, με αίτημα την ανεξαρτησία λόγω Brexit, το αργότερο έως την άνοιξη του 2019.

Ωστόσο, η Στάρτζεον επέμενε στην απαίτησή της για νέο δημοψήφισμα με αίτημα την ανεξαρτησία, καλώντας την Μέι να μην μπλοκάρει το ξαναστήσιμο των καλπών, λέγοντας ότι το μέλλον της Σκοτίας είναι κάτι που θα πρέπει να το αποφασίσει το σκοτσέζικο κοινοβούλιο. Η ίδια μάλιστα επισήμανε πως έχει εκλεγεί από το 46,5% των Σκοτσέζων ψηφοφόρων, ενώ την Τερέζα Μέι «δεν έχει εκλέξει ακόμη κανένας». Κατά πάσα πιθανότητα, η ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας θα γίνει από την κυβέρνηση στο τέλος του Μάρτη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ