ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάρτη 2014 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σήμερα η συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπης του ΠΑΜΕ

Ξεκινάει στις 10 π.μ., στην αίθουσα ΜΑΧ του Πολυτεχνείου, στο κτίριο Τοσίτσα (Πατησίων)

Με την εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας, ξεκινάει σήμερα στις 10 το πρωί, στην αίθουσα ΜΑΧ του Πολυτεχνείου (κτίριο Τοσίτσα, οδός Πατησίων) η συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ. Το θέμα της συνεδρίασης είναι η πορεία ανασύνταξης του κινήματος. Θα συμμετάσχουν συνδικαλιστικά στελέχη από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, τοπικές Γραμματείες, συνδικάτα και αγωνιστικά ψηφοδέλτια που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Το ΠΑΜΕ, με τις θέσεις του για την ανασύνταξη του κινήματος, έδωσε μεγάλες μάχες και άνοιξε νέους δρόμους, κόντρα σε πολλές δυσκολίες. Οι νέες συνθήκες, οι αδυναμίες και οι καθυστερήσεις, θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής, με στόχο να δοθεί μια νέα δυναμική στην πάλη για την ανασύνταξη, η οποία συνδέεται και υπηρετεί έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο: Κίνημα ταξικό, ριζωμένο στα εργοστάσια, στους τόπους δουλειάς, στην ανάπτυξη της ταξικής συνείδησης και της πείρας της εργατικής τάξης και των λαϊκών μαζών, στην οργάνωση και προετοιμασία της εργατικής τάξης πάνω στο έδαφος των σύγχρονων αναγκών της, για άλλο δρόμο ανάπτυξης, για ανατροπές σε επίπεδο οικονομίας και εξουσίας.

Μέσα από αυτό το πρίσμα, αναδεικνύεται η ανάγκη να μπορούν τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ να σχεδιάζουν καλύτερα τη δράση τους, αυτή να εξειδικεύεται σε κάθε κλάδο, σωματείο, τόπο δουλειάς, κατά ηλικία, με έμφαση στους νέους εργαζόμενους, στους ανέργους, στους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις, στις γυναίκες.

Προς τιμήν των 15 χρόνων του ΠΑΜΕ, βρίσκεται σε εξέλιξη η οικονομική εξόρμηση με λαχειοφόρο αγορά. Στόχος της εξόρμησης είναι η απόκτηση των αναγκαίων οικονομικών μέσων για την ενίσχυση της δράσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, της παρέμβασής του, της προβολής των θέσεών του, ώστε να μπορέσει καλύτερα το ΠΑΜΕ να ανταποκριθεί στα βασικά καθήκοντα της οργάνωσης της εργατικής τάξης, των ταξικών αγώνων.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΗΜΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Πρώτη και ενισχυμένη η ΔΑΣ στις εκλογές

Πρώτη δύναμη αναδείχτηκε ξανά η ΔΑΣ - ΟΤΑ στις εκλογές που έγιναν στο Σύλλογο Υπαλλήλων Δήμων Λάρισας. Η πρωτιά συνοδεύεται από ενίσχυση του ποσοστού, που αποκτά μεγαλύτερη σημασία λόγω της μείωσης κατά 15% των ψηφισάντων και των εγκύρων ψηφοδελτίων. Στις αρχαιρεσίες ψήφισαν 1.338 εργαζόμενοι, τα έγκυρα ήταν 1.293 και τα άκυρα - λευκά 45 (από 1.583 ψηφίσαντες, 1.522 έγκυρα και 61 άκυρα - λευκά το 2012).

Για το ΔΣ οι παρατάξεις πήραν: Η ΔΑΣ 584 ψήφους, 45,16% και 4 έδρες (από 683 ψήφους, 44,87% και τέσσερις έδρες). Η «Συνδικαλιστική Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων» (ΣΕΚΕ, παράταξη που προήλθε από διάσπαση της ΠΑΣΚΕ και κατέβηκε για πρώτη φορά στις εκλογές), 188 ψήφους, 14,53% και 1 έδρα. Η «ΠΑΣΚ- Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή» (ΠΑΣΚΕ), 170 ψήφους, 13,14% και 1 έδρα (από 457 ψήφους, 30,02% και τρεις έδρες). Η «Ριζοσπαστική Ενωτική Πρωτοβουλία» (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) 153 ψήφους, 11,83% και μία έδρα (από 180 ψήφους, 11,82% και μία έδρα).

Η «Αντίδραση» (συμμετείχε για πρώτη φορά, εμφανίστηκε μια βδομάδα πριν τις εκλογές και αν και εμφανίζεται ως ανεξάρτητη πρόλαβε κιόλας να αντιταχθεί στη συμμετοχή των εργαζομένων στα πεντάμηνα στις εκλογές), 117 ψήφους, 9,04% και 1 έδρα. Η «Νέα Πορεία» (ΔΑΚΕ) 81 ψήφους, 6,26% και 1 έδρα (από 141 ψήφους, 9,26% και μία έδρα). Για το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ η ΔΑΣ εξέλεξε 16 αντιπροσώπους (έναν παραπάνω σε σχέση με τις προηγούμενες αρχαιρεσίες), η ΣΕΚΕ 5, η ΠΑΣΚΕ 4, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ 4, η «Αντίδραση» 3 και η ΔΑΚΕ 2.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ - ΟΤΑ Ν. Λάρισας σημειώνει ότι το αποτέλεσμα «αποτελεί σαφή εντολή για την ταξική αγωνιστική πορεία που πρέπει να ακολουθήσει ο Σύλλογος - αυτό δηλαδή που αποφάσισε και η Γενική μας Συνέλευση στις 25-2-2014 με συντριπτική πλειοψηφία. Στην κατεύθυνση αυτή θα παλέψουμε και καλούμε κάθε εργαζόμενο, ανεξάρτητα τι ψήφισε, να συσπειρωθεί και να δράσει το επόμενο διάστημα. Ολοι στη δράση θα κριθούμε».

Στις 27 Μάρτη διαδηλώνουμε για τους άνεργους

Νέα συγκέντρωση για τη διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής προστασίας των ανέργων διοργανώνουν τα ταξικά συνδικάτα της Αττικής την Πέμπτη 27 Μάρτη, στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια. Την πρωτοβουλία για τη νέα κινητοποίηση πήραν τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, Μετάλλου Αττικής, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής. Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας, με την απαίτηση να υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό και να τοποθετηθεί απέναντι στα δίκαια αιτήματα εργαζομένων και ανέργων.

Το ΠΑΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση. Επίσης, καλεί τα συνδικάτα «να δυναμώσουν την επαφή τους με τους ανέργους. Ο κάθε κλάδος να κάνει ξεχωριστό κάλεσμα, να βρεθεί έξω από τα ΟΑΕΔ, στις εργατικές γειτονιές, να πάρει πρωτοβουλίες συσπείρωσης και δράσης των ανέργων με δράση σε όλη τη χώρα μέχρι τις 27 Μάρτη». Στη συγκέντρωση θα συμμετάσχουν, επίσης, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, το Συνδικάτο Οικοδόμων και το σωματείο Ηλεκτροτεχνιτών Λαυρεωτικής. Για τη μετάβαση στην Ομόνοια, δρομολογούν λεωφορείο, με αναχώρηση στις 8.30 π.μ. από το άγαλμα μεταλλωρύχων (η μεταφορά θα γίνει δωρεάν).

Αρχαιρεσίες σωματείων

-- Μέχρι την Κυριακή 16 Μάρτη συνεχίζονται οι εκλογές του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Κάθε μέρα στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια), από 11 π.μ. έως 7 μ.μ. Στο Παράρτημα του Πειραιά, στο Εργατικό Κέντρο (Ομηρίδου Σκυλίτση 19) την Κυριακή 16 Μάρτη, 12 μ. έως 8 μ.μ. Στο Παράρτημα στα Νότια, σε αίθουσα του δημαρχείου Γλυφάδας (Αλσους 15), σήμερα Σάββατο 15 Μάρτη, 11 π.μ. έως 7 μ.μ. και την Κυριακή 16 Μάρτη, 12 μ. έως 8 μ.μ.

-- Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης, καθώς και αντιπροσώπων σε ΕΚΑ και ΟΙΥΕ, στο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων Αθήνας. Οι εκλογές συνεχίζονται καθημερινά, από 2 μ.μ. έως 8 μ.μ., σήμερα Σάββατο 15 Μάρτη και αύριο Κυριακή 16 Μάρτη, από 10 π.μ. έως 6 μ.μ., στα γραφεία του ΕΚΑ (Μάρνη και 3ης Σεπτεμβρίου 48, 3ος όροφος).

-- Σε αρχαιρεσίες προχωρά το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Νομού Αχαΐας. Οι εκλογές θα διεξαχθούν το Σάββατο 22/3, 11 π.μ. έως 7 μ.μ., την Κυριακή 23/3, 10.30 π.μ. έως 6.30 μ.μ., και τη Δευτέρα 24/3, 5.30 μ.μ. έως 9.30 μ.μ., στον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο (Φωκαίας 26).

Την Παρασκευή θα συνεχιστεί η δίκη των χαλυβουργών

Διακόπηκε χτες και θα συνεχιστεί την Παρασκευή 21 Μάρτη η δίκη των εργατών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας». Οι χαλυβουργοί αντιμετωπίζουν διώξεις, μηνύσεις και στημένες κατηγορίες από την εργοδοσία και τον απεργοσπαστικό μηχανισμό της.

Η δίκη είχε ξεκινήσει στις 15 Οκτώβρη, αλλά διακόπηκε ύστερα από τηλεφώνημα-φάρσα για βόμβα, που προκάλεσε την εκκένωση των δικαστηρίων. Συνεχίστηκε στις 29 Νοέμβρη, δόθηκε όμως αναβολή, καθώς κρίθηκε απαραίτητο να κληθούν ως μάρτυρες οι τέσσερις αστυνομικοί, που είχαν καταθέσει για τη σύλληψη απεργών έξω από την πύλη της «Χαλυβουργίας» κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που έκανε η Αστυνομία, κατ' εντολή της κυβέρνησης, για να ανοίξει το εργοστάσιο. Χτες δεν εξετάστηκε κανένας μάρτυρας και η διαδικασία θα συνεχιστεί την επόμενη Παρασκευή.

Κατηγορούμενοι είναι οι 6 απεργοί που συμμετείχαν στη βάρδια της περιφρούρησης τα χαράματα της 20ής Ιούλη 2012, κατά την επέμβαση των ΜΑΤ και συνελήφθησαν έξω από την πύλη. Αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «παράνομη βία» και «άμεση συνέργεια σε παραβίαση δικαστικής απόφασης». Αντίστοιχες κατηγορίες αντιμετωπίζουν 18 χαλυβουργοί και μια γυναίκα απεργού, που είχαν μηνυθεί στη διάρκεια της πολύμηνης απεργίας από την εργοδοσία και τον απεργοσπαστικό της μηχανισμό.

Οι άλλες κατηγορίες, όπως αυτές για «διατάραξη οικιακής ειρήνης», «απειλή και εξύβριση» που περιλαμβάνονταν αρχικά στο κατηγορητήριο, έχουν πλέον παραγραφεί, από την εφαρμογή νομοθετικής ρύθμισης που ψηφίστηκε στη Βουλή για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ