ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Περιορίζεται η λαϊκή κυριαρχία
  • Σε ολιγομελείς και ελεγχόμενες επιτροπές θα ψηφίζονται τα νομοσχέδια αντί για την Ολομέλεια της Βουλής
  • Αφαιρούνται δικαιώματα από τον βουλευτή και το Κοινοβούλιο, κατήγγειλαν στις παρεμβάσεις τους βουλευτές του ΚΚΕ

H εκτίμηση του ΚΚΕ, ότι στο Σύνταγμα κρίσιμες διατάξεις θα αναθεωρηθούν προς το χειρότερο, επιβεβαιώνεται και στην ενότητα των άρθρων που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία της Βουλής, τα οποία συζητήθηκαν χτες.

Η κυριότερη αλλαγή που εισηγείται η κυβερνητική πλειοψηφία και συμφωνεί η ΝΔ προβλέπει ότι τα νομοσχέδια θα ψηφίζονται και στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και όχι μόνο στην Ολομέλεια. Πρόκειται για μία διάταξη που θίγει ευθέως τη λαϊκή κυριαρχία, αφού η κατάσταση στις κοινοβουλευτικές επιτροπές είναι ελεγχόμενη, καθώς η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία έχει δικαίωμα να αλλάζει τους βουλευτές που ενδεχομένως διαφωνούν με ένα νομοσχέδιο με άλλους, ενώ εκ των πραγμάτων θα δίνεται στα νομοσχέδια λιγότερη δημοσιότητα.

«Πλήττεται η λαϊκή κυριαρχία και γίνεται ακόμα πιο πρωθυπουργικό το σύστημα, με την έννοια ότι η κυβέρνηση θα μπορεί να ελέγχει ακόμα καλύτερα και τη δική της κυβερνητική πλειοψηφία», τόνισε στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος, και υπογράμμισε: «Είναι ένα βήμα προς το αρνητικότερο, προς την εκτελεστική εξουσία και λιγότερο προς τη Βουλή. Αφαιρούνται δικαιώματα από τον βουλευτή, από το Κοινοβούλιο, από τη λαϊκή κυριαρχία. Εχουμε περιορισμό της λαϊκής κυριαρχίας».

Ο Αντ. Σκυλλάκος, σχολιάζοντας την πρόταση τα νομοσχέδια να ψηφίζονται στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, είπε: «Για ποια λαϊκή κυριαρχία μιλάμε; Τη λαϊκή κυριαρχία των 50 βουλευτών που θα είναι στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή; Και οι υπόλοιποι 250 θα έχουν μόνο δικαίωμα λόγου και όχι δικαίωμα ψήφου». Τόνισε χαρακτηριστικά ότι με τον τρόπο αυτό τα νομοσχέδια θα ψηφίζονται από 26 βουλευτές μόνο, ενώ με τις ασφυκτικές ημερομηνίες συζήτησης που θεσπίζονται οι άμεσα θιγόμενοι από κάποιο νομοσχέδιο δε θα προλαβαίνουν να ενημερωθούν πόσο μάλλον να κινητοποιηθούν κατά του νομοσχεδίου.

Ανέφερε, επίσης, ότι στις επιτροπές η εκάστοτε πλειοψηφία θα μπορεί να αντικαθιστά τους «ενοχλητικούς βουλευτές», κάτι που εκτός των άλλων οδηγεί σε σοβαρή υποβάθμιση του βουλευτή.

Οσο για την πρόβλεψη του Ε. Βενιζέλου ότι ο κάθε αρχηγός κόμματος ή ένας αριθμός βουλευτών (μικρότερος των 50) θα μπορεί να ζητήσει να συζητηθεί ένα νομοσχέδιο και στην Ολομέλεια ο Αντ. Σκυλλάκος παρατήρησε: «Θα πηγαίνει το θέμα στην Ολομέλεια αλλά θα πηγαίνει αφού έχει εξαντληθεί το θέμα στην επιτροπή, θα είναι υποβαθμισμένο και θα πηγαίνει σε μία συνεδρίαση το πολύ δύο εάν συμφωνήσει η πλειοψηφία».

Εκτός από τα νομοσχέδια και άλλα κρίσιμα ζητήματα αφαιρούνται από την Ολομέλεια της Βουλής και ο Αντ. Σκυλλάκος ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα: «Εάν ίσχυε αυτή η διάταξη η συμφωνία του Σένγκεν θα πήγαινε στην επιτροπή, δε θα πήγαινε στην Ολομέλεια. Ο επικείμενος "τρομονόμος", για τον οποίο υπάρχουν ενστάσεις, θα πάει σε επιτροπή και όχι στην Ολομέλεια. Ο,τι έχει σχέση με ατομικά δικαιώματα θα πηγαίνει στις επιτροπές και αποφασίζουν στην καλύτερη περίπτωση 26 άτομα από τους 50».

Επίσης, κρίσιμες συμβάσεις μεγάλης σημασίας θα παραπέμπονται σε επιτροπές και θα επικυρώνονται εκεί. Για παράδειγμα, ένα νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, που θα θίγει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, θα επικυρώνεται μόνο από 26 βουλευτές.

Ο Αντ. Σκυλλάκος ζήτησε να υπάρξει ρύθμιση στο Σύνταγμα, σύμφωνα με την οποία ο κάθε υπουργός να ενημερώνει τη Βουλή πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες και υπογράψει κάποια συμφωνία της ΕΕ και η αρμόδια επιτροπή να καθορίζει το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί. Στη συνέχεια ο υπουργός να δίνει λόγο εάν κινήθηκε στο πλαίσιο αυτό και σε αντίθετη περίπτωση να είναι ανίσχυρη η υπογραφή που έβαλε.

Οσον αφορά στις άσχετες τροπολογίες, ο εισηγητής του ΚΚΕ είπε ότι πριν ο πρόεδρος της Βουλής κρίνει για το θέμα να συνεννοείται πρώτα με τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Τέλος, αναφερόμενος στο άρθρο 80 παρ. 1, στο οποίο προτείνεται να εμποδίζεται η δικαστική διεκδίκηση μισθολογικών διορθώσεων, ζήτησε να μην αναθεωρηθεί, κάτι που είναι πιθανόν, αφού παρόμοια θέση έχει και η ΝΔ με αποτέλεσμα να απαιτούνται 180 ψήφοι.

Αλλες παρεμβάσεις

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της πρότασής του ο Ε. Βενιζέλος ισχυρίστηκε ότι με τη δυνατότητα των επιτροπών να νομοθετούν μετατρέπεται η Ολομέλεια «σε όργανο των μεγάλων πολιτικών αποφάσεων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εισηγητής της ΝΔ συμφώνησε με τις προτεινόμενες αλλαγές λέγοντας ότι έτσι επέρχεται «ουσιαστική ενίσχυση του ρόλου των διαρκών κοινοβουλευτικών επιτροπών».

Για διολίσθηση του Κοινοβουλίου «σε έναν μηχανισμό διεκπεραίωσης με ενίσχυση της υπερεξουσίας της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας» έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΝ, Φ. Κουβέλης, και τόνισε ότι προωθούνται ρυθμίσεις «που οδηγούν στην περαιτέρω αποδυνάμωση του Κοινοβουλίου».

Με τις προτεινόμενες αλλαγές συμφώνησε και ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, ζητώντας οι συνταγματικές διατάξεις να είναι λιτές και να εξειδικευτούν στη συνέχεια στον κανονισμό της Βουλής.

Αντίθετοι στις αλλαγές δήλωσαν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικά ο Π. Κρητικός επιφυλάχτηκε για την τελική του στάση στην ψηφοφορία όλων των υπό αναθεώρηση διατάξεων, λέγοντας ότι «συζητάμε Σύνταγμα και δεν κάνουμε το καταστατικό του δικομματισμού». Τη διαφωνία τους εξέφρασαν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κ. Κουλούρης, Κ. Σπυριούνης, Δ. Γεωργακόπουλος, ενώ από τη ΝΔ αντίθετοι ήταν ο Σ. Κούβελας και ο Α. Νεράντζης. Επιφυλακτικός ήταν και ο Α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής, Κ. Γείτονας.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής τόνισε ότι με τις προτεινόμενες αλλαγές αφαιρούνται από τους βουλευτές συνταγματικά δικαιώματα. Η κυβέρνηση, είπε, θέλει σοβαρά νομοσχέδια να ψηφίζονται στις επιτροπές από 26 μόνο βουλευτές και έχει τους λόγους της να το κάνει. Επιδιώκει, τόνισε, την επιβολή της αντιλαϊκής της πολιτικής μέσα από συνοπτικές διαδικασίες και τη νομική κάλυψη αυτής της πολιτικής από την ελεγχόμενη σύνθεση των κοινοβουλευτικών επιτροπών και από το 1/6 του συνόλου των βουλευτών.

Ο Ν. Γκατζής πρόσθεσε ότι με την εσπευσμένη συζήτηση και ψήφιση νομοσχεδίων στις επιτροπές επιχειρείται ο αιφνιδιασμός του λαϊκού κινήματος, αφού δε θα υπάρχει ο επαρκής χρόνος για ενημέρωση και κινητοποίηση των ενδιαφερομένων.

ΕΓ ΠΑΣΟΚ
Εκτός «ομόφωνα», εντός... . «χαμός»

Στην ανακοίνωση ότι στο επόμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος και εφόσον κερδίσει τότε θα είναι ξανά υποψήφιος πρωθυπουργός, προέβη χτες στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ ο Κ. Σημίτης.

Αν, όμως, αυτό ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους πρωτοκλασάτους και στο κλίμα αμφισβήτησής του το τελευταίο διάστημα, δεν έλειψε και η απάντηση από μέρους των τελευταίων. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Βάσω Παπανδρέου, αναφερόμενη στο γενικότερο κλίμα των ημερών και στις επικρίσεις ότι οι αντιδράσεις των «ιστορικών» στελεχών στις επιδιώξεις της «εκσυγχρονιστικής» ομάδας υπαγορεύονται από λόγους διατήρησης των «οφιτσίων», δήλωσε πως «δεν είμαστε καρεκλοκένταυροι» και πως οι «παραιτήσεις μας είναι στη διάθεσή σας», θέση με την οποία συμφώνησαν και τα υπόλοιπα μέλη του ΕΓ... Η υπουργός είπε, επιπλέον, ότι η σημερινή εικόνα μοιάζει «σαν ο Σημίτης να μη θέλει να είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ να μη θέλει να έχει πρόεδρο τον Σημίτη»!

Σε ό,τι αφορά τον Α.Τσοχατζόπουλο σύμφωνα με πληροφορίες μίλησε «για πολύ μεγάλη ζημιά που έχουν προκαλέσει οι τελευταίες εξελίξεις», χαρακτήρισε την ανανέωση που επιχειρείται ως «νεοφιλελεύθερη αντίληψη» και υποστήριξε ότι όσοι μιλούν περί «ανανέωσης» πρέπει να αντιληφθούν ότι χρειάζεται «πολιτική ανανέωση».

Από την πλευρά του ο Θ. Πάγκαλος έθεσε θέμα αδυναμίας του ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Ενώ τα παραπάνω έγιναν εντός της συνεδρίασης, αργότερα ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του έκανε λόγο για «ομόφωνη απόφαση», σύμφωνα με την οποία η πολύωρη συζήτηση του ΕΓ έβαλε τη «σφραγίδα της κοινής πορείας». Επίσης, έκανε λόγο για «διαφορετικές απόψεις» που ωστόσο αποτελούν «υγεία» και «δεν εμποδίζουν την κοινή πορεία» ενώ... προφήτεψε ότι ο διάλογος θα «κορυφωθεί» μέχρι το συνέδριο. Πάντως, δεν παρέλειψε να καταφερθεί εναντίον των «ανομολόγητων επιδιώξεων».

Ας σημειωθεί ότι στις επίσημες δηλώσεις του ο πρωθυπουργός πρόταξε την ευθύνη όλων έναντι του κυβερνητικού έργου. Ενα κυβερνητικό έργο, που, όπως είπε, για να επιτευχθεί είναι «κοινός τόπος» ότι χρειάζεται «συνεχές άνοιγμα» του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία. Με τον τρόπο αυτό, προτάσσοντας την ευθύνη όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον ελληνικό λαό, όπως αυτή αναλήφθηκε από τις εκλογές του 2000, ο Κ.Σημίτης άφησε να διαφανεί ότι η τακτική που θα ακολουθήσει απέναντι σε εκείνους που αισθάνονται να πλήττονται από τις αλλαγές που σχεδιάζει το «εκσυγχρονιστικό μπλοκ» στο εσωκομματικό πεδίο και προκαλούν τριβές, θα είναι η υφέρπουσα εναντίον τους κατηγορία ότι «ναρκοθετούν» την κυβέρνηση. Κατ' άλλους εκείνο που θέλησε να επιτύχει ήταν μια «συμφωνία κυρίων» πως οι όποιες αντιπαραθέσεις για την κατανομή εσωκομματικής εξουσίας υπάρξουν, θα είναι ελεγχόμενες ως προς τουλάχιστον το σημείο που να μην τίθεται θέμα απώλειας των κυβερνητικών θώκων. Το κυβερνητικό έργο έχει «απόλυτη προτεραιότητα», όπως είπε.

Φυσικά, οι επίσημες δηλώσεις του πρωθυπουργού ήταν διανθισμένες από επικλήσεις της «ενότητας», όπου για μια ακόμα φορά προτάχθηκε το «όλοι μαζί». Παράλληλα, φρόντισε να υπεραμυνθεί της άποψής του για «ανασύνταξη» του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι αυτό δε θέτει σε κίνδυνο τα «κεκτημένα» των «ιστορικών» στελεχών, αφού, όπως διαβεβαίωσε η «ανασύνταξη» και η «ανανέωση» του ΠΑΣΟΚ δε θα γίνουν με «αντιπαλότητες».

Ας σημειωθεί ότι μετά τα όσα διεμείφθησαν στο ΕΓ, η συνέχεια θα δοθεί αύριο στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ.

Συνάντηση Σημίτη - Τσοχατζόπουλου

Μια εφ' όλης της ύλης συνεργασία, διάρκειας μιάμισης ώρας, είχαν χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος. Στο επίκεντρο της συζήτησης, ήταν τα εξοπλιστικά προγράμματα, το νέο αμυντικό δόγμα «Στρατηγική Αμυντική Αναθεώρηση», τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Ου. Ρόμπερτσον, που έρχεται αύριο στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, μέσα στις επόμενες τρεις βδομάδες, θα συζητηθούν εκ νέου από τα Γενικά Επιτελεία οι προτεραιότητες για τα εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ τον επόμενο μήνα θα τεθούν προς έγκριση από το ΚΥΣΕΑ, αφού προηγουμένως εξεταστούν τα νέα οικονομικά δεδομένα.

Τροπολογία για ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ

Τη διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας σε ομογενείς προερχόμενους από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ προβλέπει τροπολογία, που κατέθεσε χτες βράδυ η υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου. Σύμφωνα με την τροπολογία, η χορήγηση θα αποφασίζεται από 3μελή επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχει και ο Ελληνας πρόξενος. Η επιτροπή θα κρίνει «όχι μόνο περί της ελληνικής καταγωγής του ενδιαφερόμενου αλλά και ως προς την ιδιότητα αυτού ως ομογενούς γενικότερα». Στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας σημειώνεται ότι κριτήριο θα αποτελεί «η ύπαρξη στο πρόσωπό του ελληνικής εθνικής συνείδησης γενικότερα». Η εκτίμηση της επιτροπής θα προκύπτει με βάση αυτά τα κριτήρια αλλά και με τα ισχύοντα έως τώρα δικαιολογητικά. Οπως επισημαίνεται, η τροπολογία έχει στόχο την αντιμετώπιση των φαινομένων των «παράνομων κυκλωμάτων έκδοσης διαβατηρίων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ