ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΡΟΣΩΠΑ
ΠΡΟΣΩΠΑ 15 ΜΑΡΤΗ

1968- Πέθανε στη θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΕΔΑ Γιάννης Πασαλίδης. Η στρατιωτικοφασιστική δικτατορία δε σεβάστηκε ούτε τα βαθιά γηρατειά του και κρατώντας τον σε ασφυκτική πολιορκία στο σπίτι του επί 10 μήνες, επέσπευσε το θάνατό του.

Ο Γιάννης Πασαλίδης γεννήθηκε το 1886 στη Σάντα της Τραπεζούντας. Από νεαρός πήρε μέρος στους αγώνες για κοινωνική πρόοδο. Ηταν από τους ιδρυτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδας. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες στη δημιουργία της ΕΔΑ, της οποίας ήταν πρόεδρος από το 1951.

Μαζί με άλλους σοσιαλιστές και συνεπείς δημοκράτες ο Γ. Πασαλίδης πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στη δημοκρατική πάλη του λαού. Σ' όλους τους μεταπολεμικούς σκληρούς αγώνες τους λαού για εθνική ανεξαρτησία, για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τις κοινωνικές διεκδικήσεις της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων, στάθηκε στενός και πιστός σύμμαχος του ΚΚΕ.

Καιρός

Στα δυτικά, στα κεντρικά και βόρεια προβλέπονται τοπικές νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές. Τα φαινόμενα από το απόγευμα σταδιακά θα ενταθούν και στα βορειοδυτικά θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί μέτριοι που από το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε βόρειοι και θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 5-14, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6-20, στο Αιγαίο από 9-19 και στη Θεσσαλονίκη από 5-13 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός, αλλά αργότερα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9-19 βαθμούς.

15 Mάρτη 1939 τα ναζιστικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Τσεχοσλοβακία

1939: Η Γερμανία εισβάλλει στην Τσεχοσλοβακία

Τη νύχτα της 14ης προς τη 15η Μαρτίου, τα γερμανικά στρατεύματα άρχισαν να εισβάλουν στην Τσεχοσλοβακία. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η χώρα είχε καταληφθεί. Η τσεχοσλοβάκικη Δημοκρατία έπαψε να υπάρχει. Ούτε η Αγγλία, ούτε η Γαλλία, ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες, αν και ήξεραν πως προετοιμαζόταν η χιτλερική εισβολή, έκαναν κάτι για να την εμποδίσουν. Μόνο η Σοβιετική Ενωση καταδίκασε αποφασιστικά το κομμάτιασμα και την κατάκτηση της Τσεχοσλοβακίας.

Η εισβολή στην Τσεχοσλοβακία ήταν το αποτέλεσμα της κατάπτυστης «Συμφωνίας του Μονάχου», την οποία συνυπέγραψαν, στις 29 Σεπτέμβρη 1938, ο Χίτλερ, ο Τσάμπερλεν, ο Νταλαντιέ και ο Μουσολίνι. Με βάση τη «Συμφωνία του Μονάχου», η Τσεχοσλοβακία ήταν υποχρεωμένη να παραδώσει στη Γερμανία μέσα σε δέκα μέρες τη Σουδητία και μέσα σε τρεις μήνες να ικανοποιήσει τις εδαφικές αξιώσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Ολες οι βιομηχανικές επιχειρήσεις, τα ορυχεία, οι συγκοινωνίες και τα μέσα τηλεπικοινωνίας, το τροχαίο υλικό, τα στρατιωτικά οχυρά, οι αποθήκες και οι πρώτες ύλες που βρίσκονταν στο παραχωρούμενο έδαφος θα παραδίδονταν σε απολύτως καλή κατάσταση.

Με τη Συμφωνία αυτή αφαιρέθηκε από την Τσεχοσλοβακία μια εδαφική έκταση από 41.098 τετραγωνικά χιλιόμετρα με 5 εκατομμύρια κατοίκους απ' τους οποίους πάνω από ένα εκατομμύριο ήταν Τσέχοι και Σλοβάκοι. Στα χέρια των χιτλερικών, έπεσαν βιομηχανικές περιοχές με σπουδαία μεταλλουργικά και χημικά εργοστάσια, μεθοριακά οχυρά και μια σημαντική ποσότητα οπλισμού. Ετσι, στην ουσία, η Τσεχοσλοβακία ήταν αφοπλισμένη και αντιμέτωπη με το Γερμανό φασίστα επιδρομέα, που περίμενε μόνο την κατάλληλη στιγμή για να την υποδουλώσει οριστικά.

Η προδοσία που έγινε στο Μόναχο προκάλεσε βαθιά αγανάκτηση στους εργαζόμενους όλου του κόσμου. Οι ιμπεριαλιστές της Αγγλίας και της Γαλλίας, σε συνεννόηση με τους Αμερικάνους, προχώρησαν στην υπογραφή της Συμφωνίας, ακολουθώντας την πολιτική του «κατευνασμού», δηλαδή την ικανοποίηση των απαιτήσεων του Χίτλερ για επέκταση της Γερμανίας προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η πολιτική αυτή αποσκοπούσε στο να στραφεί η ναζιστική Γερμανία κατά της Σοβιετικής Ενωσης.

«ΤΟ ΟΝΟΜΑ του και το έργο του θα ζήσουν στους αιώνες!». Ετσι έκλεινε το λόγο του πάνω στον τάφο του Καρλ Μαρξ, στις 18 Μάρτη 1883, δηλαδή τέσσερις μέρες μετά το θάνατό του (πέθανε στις 14 Μάρτη 1883), ο Φρίντριχ Ενγκελς. Δεν ήταν λόγια προφητικά. Ειπώθηκαν βασισμένα στη βαθιά επίγνωση του επιστημονικού έργου του θεμελιωτή της κοσμοθεωρίας της εργατικής τάξης (σελίδα 16)

ΤΗΝ «ΑΜΗΧΑΝΙΑ» των ΗΠΑ για τις πράξεις αντεκδίκησης των Κοσσοβάρων Αλβανών ενάντια σε Σέρβους και άλλες εθνικές μειονότητες του Κοσσυφοπεδίου, εξέφρασε ο Τζέιμς Ρούμπιν, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ολοκλήρωσε χτες τη σύντομη περιοδεία του σε πόλεις της επαρχίας ως απεσταλμένος της κυβέρνησης Κλίντον στο Κοσσυφοπέδιο, η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών (σελίδες 18 - 19)

ΚΑΛΗ «σοδειά» πάλι για το «αγροτοδικείο» της Λάρισας, το οποίο, εδώ και τρία χρόνια, δουλεύει πυρετωδώς «παράγοντας» μέρα παρά μέρα, σχεδόν, καταδικασμένους αγρότες. Στο Εφετείο της Λάρισας, λοιπόν, χτες καταδικάστηκαν άλλοι 7 αγωνιστές της αγροτιάς, από το Ζάρκο των Τρικάλων (σελίδα 21)

ΜΕ ΤΟ ΒΙΟΤΙΚΟ επίπεδο της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να γίνεται καθημερινά όλο και χειρότερο, θα γιορταστεί φέτος η 15η Μάρτη, που έχει καθιερωθεί σαν η Παγκόσμια Μέρα του Καταναλωτή, βρίσκοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων - μεταξύ αυτών και μικρά παιδιά - ανά τον κόσμο να πεθαίνουν από την πείνα και τη δίψα (σελίδα 22)

ΜΕ ΡΥΘΜΟΥΣ εξαπλάσιους του μέσου πληθωρισμού αυξάνονται τα έσοδα του δημοσίου. Πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα της φοροαφαίμαξης που υφίστανται τα λαϊκά στρώματα της χώρας, λόγω της οικονομικής πολιτικής που συνεχίζει να εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το 2000 (σελίδα 22)

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ με την ελληνική δικαιοσύνη ήρθαν και πάλι χτες 12 κάτοικοι της περιοχής του Στρυμονικού Κόλπου κατηγορούμενοι για τις κινητοποιήσεις που είχαν αναπτύξει στην περιοχή ενάντια στην εγκατάσταση της εταιρίας TVX GOLD κατά το έτος 1996 (σελίδα 27)

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 15 ΜΑΡΤΗ

44 π.Χ.- Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης της Συγκλήτου δολοφονείται ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρ. Ρωμαίος πολιτικός, στρατηγός και συγγραφέας. Διακρινόταν για την ευρύτατη μόρφωσή του και ως πατρίκιος ακολούθησε την καθιερωμένη σταδιοδρομία αναλαμβάνοντας διάφορα υπουργεία. Το 51 π.Χ. ολοκλήρωσε την κατάκτηση της Γαλατίας, ενώ στο διάστημα 55- 54 π.Χ. επιχείρησε δυο εκστρατείες στη Βρετανία. Το 49 π.Χ. προκάλεσε εμφύλιο πόλεμο στη Ρώμη κατά του Πομπήιου με νικηφόρα για τον ίδιο έκβαση. Το 44 π.Χ. ανακηρύχτηκε ισόβιος δικτάτωρ (νόμιμος μονάρχης) και άρχισε μια ευρείας κλίμακας ανακατάταξη της αυτοκρατορίας. Αποποιήθηκε το βασιλικό διάδημα, έγινε όμως μισητός λόγω των αυταρχικών μεθόδων διακυβέρνησης.

1866- Στο χωριό Πουλάσκι του Τενεσί, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ιδρύεται η οργάνωση με την επωνυμία Kuklos, πρόδρομος της Κου Κλουξ Κλαν. Σκοπός της ήταν «η άμυνα των λευκών κατά των απελευθερωθέντων μαύρων»..!

1907- Εκλέχθηκαν οι πρώτες στον κόσμο βουλευτίνες. Εγινε στη Φινλανδία και ο συνολικός αριθμός τους ήταν 19, ενώ ανέλαβαν καθήκοντα στις 23 του Μάη της ίδιας χρονιάς.

1913- Τα ελληνικά στρατεύματα απελευθερώνουν τη Σάμο.

1926- Παραιτείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ναύαρχος Παύλος Κουντουργιώτης. Ο Πάγκαλος προκηρύσσει εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου για τις 4 του Απρίλη 1926. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας προσπαθεί να πετύχει κοινό μέτωπο με όλα τα δημοκρατικά κόμματα και να δώσει στις εκλογές χαρακτήρα αντιδικτατορικό και αντιμοναρχικό.

1946- Συνήλθε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Δημοκρατικών Συλλόγων. Πήραν μέρος 250 αντιπρόσωποι απ' όλη τη χώρα. Το Συνέδριο εξέλεξε 75μελή διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Συλλόγων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ