ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΣΤΟ 37ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

Αποφασιστικό μήνυμα ενάντια στην προσπάθεια εργατοπατέρων και μεγαλοεργοδοσίας να επιβάλουν μία παρωδία συνεδρίου της ΓΣΕΕ, με όργιο νοθείας και απροκάλυπτη εργοδοτική παρέμβαση, έστειλαν χτες από την Καλαμάτα Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι που ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Χιλιάδες εργαζόμενοι από διάφορες περιοχές πήραν μέρος στη δυναμική κινητοποίηση που οργάνωσαν τα ταξικά συνδικάτα, με κεντρικό σύνθημα «Εξω η εργοδοσία και οι νόθοι - Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών!». Ξεκαθάρισαν με την παρέμβασή τους στη φιέστα που πήγε να στήσει η ΓΣΕΕ ότι οι εργατοπατέρες δεν έχουν καμία σχέση με την ιστορία του ταξικού εργατικού κινήματος και τους ηρωικούς αγώνες για την υπεράσπιση των εργαζομένων.

Παράλληλα, από χτες το πρωί, με αλλεπάλληλες καταγγελίες, αποκαλύψεις και παρεμβάσεις, με την ίδια την παρουσία τους, το ΠΑΜΕ, αντιπρόσωποι και συνδικαλιστές ξεσκέπασαν τις νέες προκλητικές μεθοδεύσεις της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ομάδα Βασιλόπουλου - ΣΥΡΙΖΑ) για τη «νομιμοποίηση» των «μαϊμουδιών» της.

Η παρέμβαση, που συνεχίζεται και σήμερα, μέρα προγραμματισμένης έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου, αποτελεί συνέχεια της μεγάλης προσπάθειας που ανέλαβαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι ταξικές δυνάμεις, αποκαλύπτοντας τη δυσωδία του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Αποτελεί συνέχεια σημαντικών μαχών σε μια σειρά από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και συνδικάτα, για το ξεσκέπασμα της νοθείας, της ωμής εργοδοτικής παρέμβασης, της απευθείας συμμετοχής εργοδοτών και διευθυντάδων σε «σωματεία εργαζομένων», της απευθείας εμπλοκής «συνδικαλιστών» σε επιχειρηματικά πάρε δώσε.

Με τη στάση τους αυτές τις μέρες και στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ - χωρίς να αγνοούν τον πραγματικό συσχετισμό δυνάμεων, που παραμένει αρνητικός για τους εργαζόμενους - ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν να επιβληθεί ένα «συνέδριο» - παρωδία, δεν θα κάτσουν να παρακολουθούν άπραγοι την προσπάθεια των εργατοπατέρων να «φυτέψουν» νόθους και εργοδότες για να ενισχύσουν τη θέση της γραφειοκρατικής ελίτ που ως πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ στήριξε και στηρίζει όλη την αντεργατική επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, υπονομεύει τους αγώνες απέναντί της.

Στόχος αυτής της παρέμβασης είναι πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι να ενημερωθούν και να βγάλουν συμπεράσματα. Να γίνει ακόμα πιο πλατιά κατανοητό ότι η διαπάλη για το αν τα συνδικάτα θα βρίσκονται στα χέρια των εργατών ή στα χέρια των εργοδοτών είναι υπόθεση που αφορά κάθε εργαζόμενο!

Μαχητική απάντηση στη μεθόδευση εργοδοσίας - εργατοπατέρων για συνέδριο - παρωδία

Η μαζική εργατική συγκέντρωση κατέληξε στο χώρο όπου η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ οργάνωνε «φιέστα» για το συνέδριο «κεκλεισμένων των θυρών» και μακριά από τους εργαζόμενους

Τα συνθήματα και τα πανό των συνδικάτων χάλασαν τη φιέστα της πλειοψηφίας
Τα συνθήματα και τα πανό των συνδικάτων χάλασαν τη φιέστα της πλειοψηφίας
Αποφασιστικό μήνυμα προς την εργοδοσία, τη συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, την κυβέρνηση και όλους τους μηχανισμούς που τους στηρίζουν πως δεν θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν ανενόχλητοι το έργο του ολοένα και μεγαλύτερου εκφυλισμού των συνδικαλιστικών οργανώσεων, της ολοένα μεγαλύτερης υποταγής τους στα συμφέροντα του κεφαλαίου, έστειλαν τα δεκάδες συνδικάτα και οι εργάτες που συμμετείχαν μαζικά στη συγκέντρωση που οργάνωσαν χτες το απόγευμα Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, έξω από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με δρώμενο που παρουσίασαν εργαζόμενοι, με δύο από αυτούς να υποδύονται τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, και τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θ. Φέσσα, που κρατούσαν από το λουρί τα «σκυλάκια» τους, τους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Δίπλα τους, εργαζόμενοι που έκαναν τους «χαμογελαστούς» και κρατούσαν χαρτόνια με φράσεις όπως «Χαμογέλα, σε απολύουνε», «Χαμογέλα, σου δίνουν 300 ευρώ», καταγγέλλοντας το χαρακτηριστικό παράδειγμα εργοδοτικής ασυδοσίας από την... «συναδέλφισσα» περιφερειακή διευθύντρια σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Συνεχίζουμε και εντείνουμε σε κάθε χώρο δουλειάς την αποκάλυψη της σαπίλας

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Αλέκος Περράκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ, ενώ προηγήθηκαν σύντομοι χαιρετισμοί από την Νατάσα Παναγιωτάρα, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, και τον Γιάννη Αναγνώστου, πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Στην ομιλία του, ο Αλ. Περράκης, μεταξύ άλλων, επισήμανε τα εξής:

«Ο ξέφρενος κατήφορος της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, τους έφερε σε τέτοιο σημείο ώστε να πετάξουν κάθε τσίπα, κάθε ψήγμα ντροπής που μπορεί να είχαν τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί αυτός ο κατήφορος δεν ξεκίνησε τώρα. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που ακόμα και πριν από το ξέσπασμα της κρίσης ξήλωναν τα δικαιώματα των εργαζομένων που είχαν κατακτηθεί με μακροχρόνιους αιματηρούς αγώνες των εργαζομένων (...) Και τώρα μαζί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που ήρθε να ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλειά, βαθαίνοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, συνέχισαν στην ίδια κατεύθυνση.

(...) Καλούμε τους εργαζόμενους να διακρίνουν τι κρύβεται πίσω από αυτήν την προσπάθεια. Είναι ο φόβος της εργοδοσίας που δεν θέλει να έχει να κάνει με ένα εργατικό κίνημα στην κατεύθυνση της υπεράσπισης και της διεύρυνσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας (...) Κυρίως όμως τρέμουν τις προϋποθέσεις για συνολική ανατροπή που μπορεί να δημιουργήσει ένα τέτοιο κίνημα. Γι' αυτόν το λόγο κράτος και εργοδοσία συντονίζουν από κοινού την ενίσχυση αυτής της ελίτ που παριστάνει την ηγεσία της εργατικής τάξης στη ΓΣΕΕ.

(...) Μπροστά στο 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, οι δεκάδες Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα, τα εκατοντάδες σωματεία και οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές που απαρτίζουν το ταξικό μέτωπο των εργατών,δεσμευόμαστε για μία ακόμη φορά απέναντι στους εργαζόμενουςπως θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, την αλλοτρίωση και τη σήψη του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού και θα παλέψουμε για τον απεγκλωβισμό του εργατικού κινήματος από το θανάσιμο εναγκαλισμό του».

Μαχητική διαδήλωση στους δρόμους της Καλαμάτας και στην προκλητική «φιέστα» της ΓΣΕΕ

Ολος ο θίασος εργοδοτών και εργατοπατέρων επί σκηνής, στο σατιρικό δρώμενο των συνδικάτων
Ολος ο θίασος εργοδοτών και εργατοπατέρων επί σκηνής, στο σατιρικό δρώμενο των συνδικάτων
Ακολούθησε δυναμική πορεία υπό βροχή στους δρόμους της Καλαμάτας, με το σύνθημα «Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών» να αποτυπώνεται στο πανό των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών στην κεφαλή της πορείας και να δονεί την ατμόσφαιρα στο κέντρο της πόλης.

Η πορεία κατευθύνθηκε προς το Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας, όπου χωρίς καμία ντροπή η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ οργάνωνε εκδήλωση, τάχα για να τιμήσει τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΓΣΕΕ.

«Να προσέξουν μην ζωντανέψουν οι φωτογραφίες αυτών που την ίδρυσαν και τους πάρουν στο κυνήγι», είχε σημειώσει νωρίτερα στην ομιλία του ο Αλ. Περράκης, καταγγέλλοντας την ιερόσυλη πλειοψηφία.

Η διαδήλωση των συνδικαλιστών και των εργαζομένων μπήκε συγκροτημένα στο Μέγαρο, παρά τις αντιδράσεις των εργατοπατέρων να κρατήσουν το χώρο... «αποστειρωμένο» από το ταξικό εργατικό κίνημα.

Μέσα στην αίθουσα αναρτήθηκε πανό με το σύνθημα «Τα 100 χρόνια του εργατικού κινήματος ανήκουν σε εκείνους που πάλεψαν, έδωσαν και τη ζωή τους για την εργατική τάξη».

Παράλληλα, ο χώρος γέμισε από συνθήματα που βροντοφώναζαν οι διαδηλωτές, όπως «Τέρμα πια στις αυταπάτες, να φύγουν οι νόθοι, να κάτσουν οι εργάτες», «Μες στα συνδικάτα κάνετε καριέρες, να ποιοι είναι οι εργατοπατέρες»,«Πρόεδροι ΑΕ, νόθοι και απάτες, αυτοί δεν έχουν σχέση με εργάτες».

Η συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο
Η συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο
Την... τιμητική τους είχαν ο γνωστός εργοδότης - «συνδικαλιστής», Δ. Καραγεωργόπουλος και οι πλούσιες επιχειρηματικές μπίζνες του, με συνθήματα όπως «Καραγεωργόπουλε εργατοπατέρα, οι εργάτες θα είναι στο δρόμο κάθε μέρα» και... «Φέρτε της "Φορτούνα" τον πρόεδρο εδώ, θέλω να δώσω βιογραφικό».

Συνδικαλιστές από τη Μεσσηνία έριξαν το σύνθημα «Με νόθους και μαϊμούδες μες στα συνδικάτα, συνέδριο δεν γίνεται εδώ στην Καλαμάτα».

Το δρώμενο με την κυβέρνηση, τη μεγαλοεργοδοσία και ...τα σκυλάκια τους παίχθηκε και στο Μέγαρο, σημειώνοντας ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία, αφού ...πολλοί από τους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές που ήταν παρόντες ταυτίστηκαν με τους ρόλους.

Ο Αλ. Περράκης στο βήμα
Ο Αλ. Περράκης στο βήμα
«Τι σχέση έχετε εσείς με τους ηρωικούς αγώνες της εργατιάς;»

Ο λόγος μιας εργάτριας έκανε σμπαράλια τη φιέστα των εργατοπατέρων

Μεταξύ των συνθημάτων των εργαζομένων, από το βήμα της εκδήλωσης μέσα στο Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας, αντί για τους υποκριτικούς λόγους των εργατοπατέρων, ακούστηκε η ομιλία της εργάτριας καθαρίστριας από τον Πειραιά, Χριστίνας Καραμαλίκη.

«Ονομάζομαι Καραμαλίκη Χριστίνα και είμαι καθαρίστρια στην περιοχή του Πειραιά και δεν χαμογελάω καθόλου που ο μισθός μου είναι ψίχουλα και πρέπει να κάνω και τεμενάδες στον εργοδότη (...) Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στους χώρους δουλειάς γίνεται σφαγή στους μισθούς και στα δικαιώματά μας. Εσείς κάνετε πως δεν γνωρίζετε τίποτα και σφυρίζετε αδιάφορα για τις αγωνίες και τα βάσανα των εργαζομένων (...) Η ΓΣΕΕ όχι μόνο δεν συμπαραστάθηκε στους αγώνες των εργαζομένων αλλά ήταν και απέναντι!

(....) Καταλαβαίνουμε απόλυτα το πολυάσχολο πρόγραμμά σας και πως δεν προλαβαίνετε να τρέχετε από γραφεία υπουργικά στα γραφεία του ΣΕΒ και των εφοπλιστών. Και πώς να σας περισσέψει άλλωστε χρόνος να πάτε σε χώρους δουλειάς και σε κινητοποιήσεις εργαζομένων που διεκδικούν τα αυτονόητα; Πού ήσασταν στον 9μηνο αγώνα των χαλυβουργών; 'Εναν αγώνα ηρωικό που έμεινε στην Ιστορία του εργατικού κινήματος και εσείς είχατε τρέξει να τον καταγγείλετε! Πού ήσασταν στους αγώνες για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας των εργατών της Ζώνης; Των λιμενεργατών του Πειραιά; Των οικοδόμων;

(...) Δεν έχετε καμία σχέση με την Ιστορία του εργατικού κινήματος και τους αγώνες του! Τι σχέση έχετε εσείς με τους ναυτεργάτες της ΟΕΝΟ που κράταγαν τα πλοία εν κινήσει μέσα στον πόλεμο; Τι σχέση έχετε εσείς με τους Τριατατικούς που έκαναν απεργία μέσα στην Κατοχή; Τι σχέση έχετε εσείς με τους ηρωικούς αγώνες των καπνεργατών με τους δεκάδες νεκρούς; Τι σχέση έχετε εσείς με τους αγώνες των οικοδόμων που ξήλωναν τα πεζοδρόμια στην Αθήνα; Καμία!

Αυτή είναι η Ιστορία του ταξικού κινήματος. Είναι η δικιά μας Ιστορία! Εμείς που εμπνεόμαστε από αγωνιστές που όχι μόνο πάλευαν ενάντια στην εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της αλλά έδωσαν και το αίμα τους στον αγώνα για εργατικό κίνημα απαλλαγμένο από τσιράκια και εργοδότες. Αγωνιστές που τους δολοφόνησε το αστικό κράτος που προσκυνάτε νύχτα - μέρα. Οπως οι δολοφονημένοι εργάτες του Πασαλιμανιού. Οι δολοφονημένοι λιμενεργάτες της Καλαμάτας. Οι δολοφονημένοι του Μάη της Θεσσαλονίκης. Οι ήρωες αγωνιστές της εργατικής τάξης όπως ο Μήτσος Παπαρήγας, ο Στρατής Περγαλίδης, ο Γιώργος Βουτυράς και τόσοι άλλοι.

Αυτόν τον δρόμο περπάτησαν και αυτόν τον δρόμο θα τον περπατήσουμε και εμείς με ευθύνη και συνέπεια, ως το τέλος. Τέτοιο εργατικό κίνημα χρειάζεται σήμερα για να οργανώσουμε αγώνες που θα διεκδικήσουν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Στα συνδικάτα λόγο θα έχουν οι εργάτες».

Κωμικοτραγικές καταστάσεις για τη νομιμοποίηση της νοθείας

Μαζί με ...τοπικά προϊόντα, οι αντιπρόσωποι έβρισκαν τις κάρτες τους «σερβιρισμένες» στα δωμάτιά τους, χωρίς ποτέ να συνεδριάσει κανένα όργανο

Μαζί με τα ...καλούδια της περιοχής, οι αντιπρόσωποι έβρισκαν και μια κάρτα αντιπροσώπου να τους περιμένει στο δωμάτιο
Μαζί με τα ...καλούδια της περιοχής, οι αντιπρόσωποι έβρισκαν και μια κάρτα αντιπροσώπου να τους περιμένει στο δωμάτιο
Σε νέες κωμικοτραγικές διαδικασίες κατέφυγε η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, προσπαθώντας να νομιμοποιήσει τους νόθους και τους εργοδότες στο Συνέδριο.

Αν και η ΔΑΣ έχει καταγγείλει με συγκεκριμένα στοιχεία ότι τουλάχιστον 53 αντιπρόσωποι δεν πρέπει να πάρουν μέρος στο Συνέδριο, λόγω νόθων και παράτυπων διαδικασιών, και ενώ δεν έχει συνεδριάσει στην Καλαμάτα κανένα όργανο της ΓΣΕΕ, οι εργατοπατέρες μοίραζαν με διάφορους... «ευφάνταστους» τρόπους κάρτες αντιπροσώπων, όπως αυτοί νόμιζαν.

Εκλεγμένοι στο Συνέδριο κατήγγειλαν ότι πηγαίνοντας στα δωμάτιά τους, στο ξενοδοχείο που διαμένουν, έβρισκαν να τους περιμένουν στα κρεβάτια τους κάρτες αντιπροσώπων μαζί με παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής, μερικές φορές ακόμα και κάρτες άλλων αντιπροσώπων, κάρτες που γράφουν αλλά αντί άλλων για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις από τις οποίες εκλέγονται, και άλλα τέτοια ευτράπελα...

Σε ανακοίνωσή του για όλα τα παραπάνω, το ΠΑΜΕ κατήγγειλε τα εξής: «Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται! Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί στους αντιπροσώπους, θα έπρεπε σήμερα από τις 9 το πρωί να πιστοποιούνται οι σύνεδροι για το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία απολύτως ενημέρωση, δεν έχουν συγκροτηθεί οι οργανωτικές και οι τεχνικές γραμματείες.

Αντιθέτως παρουσιάζονται κωμικοτραγικές καταστάσεις, με διανομές καρτών στα δωμάτια από τις καμαριέρες, αλλά και σε διάφορους χώρους των ξενοδοχείων, από τις πισίνες μέχρι τις καφετέριες! Κάθε κυβερνητική - εργοδοτική παράταξη έχει βγάλει δικές της κάρτες και τις μοιράζει.

Την ίδια στιγμή, οι εργατοπατέρες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ είναι άφαντοι! Ενώ είχαν προγραμματίσει να συνεδριάσει χτες το Διοικητικό Συμβούλιο για ζητήματα που αφορούν τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, η συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε με αποκλειστικά δική τους ευθύνη. Με τη στάση τους επιβεβαιώνουν την εκτίμησή μας πως επιδιώκουν να προχωρήσουν σε ένα ακόμα συνέδριο - παρωδία, συνέδριο μηχανισμών, νόθων και εργοδοτών! Θέλουν οι νόθοι να νομιμοποιήσουν τον εαυτό τους!».

Αμεση απάντηση με κάθε μέσο

Για τα ζητήματα αυτά, οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ έστειλαν μεταξύ άλλων επιστολή στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, όπου επιπλέον δηλώνουν την έκπληξή τους, γιατί «πληροφορηθήκαμε τον διορισμό δικαστικών αντιπροσώπων για το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ από τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, σε αντίθεση με τη γνωστή θέση του Συλλόγου σας, περί διορισμού δικαστικού αντιπροσώπου από τον Δικηγορικό Σύλλογο του τόπου διεξαγωγής του Συνεδρίου».

Στη συνέχεια, καταγγέλλει τις σοβαρές παρατυπίες που έχουν σημειωθεί και επισημαίνει πως «μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, επιβάλλεται ο Σύλλογός σας να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για τη διασφάλιση της νομιμότητας στη διεξαγωγή του Συνεδρίου και των συμμετεχόντων σε αυτό Συνέδρων».

Παράλληλα, Ομοσπονδίες απέστειλαν εξώδικο στη ΓΣΕΕ με το οποίο, όπως αναφέρουν, «διαμαρτυρόμαστε έντονα για την ανωτέρω αναφερόμενη παράνομη και αντικαταστατική στάση σας και συμπεριφορά σας. Σας καλούμε να ανακαλέσετε άμεσα όλες τις κάρτες αντιπροσώπων. Σας καλούμε να συγκαλέσετε άμεσα το Διοικητικό Συμβούλιο και την Οργανωτική Επιτροπή, προκειμένου να αποφανθούν για το ζήτημα της νομιμοποίησης των αντιπροσώπων και ακολούθως να συγκροτηθεί άμεσα η Τεχνική Γραμματεία, όπως γίνεται πάντοτε ενόψει των Συνεδρίων, προκειμένου να προχωρήσει νομίμως στην πιστοποίηση της ταυτότητας των Συνέδρων και στη διανομή των καρτών στους αντιπροσώπους που θα έχουν ήδη νομιμοποιηθεί».

Φόρος τιμής στους απεργιακούς αγώνες των εργαζομένων της Καλαμάτας

Φόρο τιμής στους αγώνες της εργατικής τάξης απέτισε το ΠΑΜΕ, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα συνέχισής τους, με το γιγαντοπανό που ανάρτησε χτες το μεσημέρι στο λιμάνι της Καλαμάτας. «100 χρόνια ανυποχώρητου αγώνα για το δίκιο της εργατικής τάξης. Συνδικάτα εργατών. Οχι των εργοδοτών», ήταν το σύνθημα στο πανό, το οποίο πλαισίωναν οι μορφές τεσσάρων από τους δολοφονημένους απεργούς λιμενεργάτες, στην απεργία της 9ης Μάη 1934.

Το πανό αναρτήθηκε στο σιλό που βρίσκεται στο λιμάνι της Καλαμάτας και στάθηκε αφορμή για να ξεσπάσουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις. Το πρώτο σιλό, που εγκαταστάθηκε στις αρχές του 1934, θα ξεφόρτωνε σιτάρι απευθείας στους αλευρόμυλους, απειλώντας με το φάσμα της ανεργίας τούς μισούς τουλάχιστον λιμενεργάτες. Από την πλευρά του κράτους και της εργοδοσίας δεν υπήρχε καμιά μέριμνα για την προστασία όσων θα έμεναν χωρίς μεροκάματο. Στις 9 Μάη, με διαταγή της κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος, ο στρατός χτύπησε τη διαδήλωση των απεργών λιμενεργατών και μυλεργατών, αφήνοντας νεκρούς και τραυματίες.

Οταν το πανό πήρε τη θέση του στο λιμάνι, οι εκπρόσωποι των ταξικών συνδικάτων κατευθύνθηκαν με πορεία και συνθήματα στο μνημείο που έχει στηθεί για τους δολοφονημένους απεργούς. Εκεί, κόκκινα γαρύφαλλα εκ μέρους του ΠΑΜΕ κατέθεσε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ.

ΠΑΜΕ
Η κατρακύλα της πλειοψηφίας δεν έχει πάτο...

Σε δελτίο Τύπου για τη «φιέστα» της ΓΣΕΕ, το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Καταγγέλλουμε την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που μπροστά στα 100 χρόνια του εργατικού κινήματος προσπάθησε να λερώσει την Ιστορία της τάξης μας, να σκυλεύσει τη μνήμη των εργατών που έδωσαν μέχρι και τη ζωή τους στην πάλη κόντρα στους εκμεταλλευτές μας, να κάνει μία εκδήλωση κεκλεισμένων των θυρών με security και μπράβους. Δείχνει την κατρακύλα τους το γεγονός πως η ΓΣΕΕ επιδίωξε να κάνει εκδήλωση μακριά από τους εργάτες. Χιλιάδες εργαζόμενοι από όλη τη χώρα και από δεκάδες σωματεία σήμερα διαδήλωσαν μπροστά σε αυτήν την προσπάθεια της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να πραγματοποιήσει συνέδριο με τη συμμετοχή της εργοδοσίας, να διαμορφώσει ψεύτικους συσχετισμούς. Ακούστηκε δυνατά σε όλη την Καλαμάτα το σύνθημα "σωματεία εργατών όχι των εργοδοτών". Σήμερα πήραν το μήνυμα ότι συνέδριο με εργοδότες, νόθους και ανύπαρκτα συνδικάτα, δεν πρόκειται να γίνει! Στην Ελλάδα υπάρχει ζωντανό εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα με συνειδητή δράση χιλιάδων εργαζομένων. Δεν υπάρχουν μόνο νόθα σωματεία και μαϊμούδες αντιπρόσωποι».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ