ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ο αγώνας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων θα συνεχιστεί!

Πετυχημένη η χτεσινή κινητοποίηση, η δεύτερη μέσα σε ένα μήνα, με αιτήματα που στηρίζουν πάνω από 140 συνδικαλιστικές οργανώσεις

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Με συνθήματα «Εδώ και τώρα διορισμούς, τέρμα πια στους εμπαιγμούς» και «Οχι σε όλες τις απολύσεις, στους ταξικούς αγώνες βρίσκονται οι λύσεις», συμβασιούχοι από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και αλλού διαδήλωσαν ξανά χτες στην Αθήνα το δίκαιο αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Το συλλαλητήριο, το οποίο ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και συνεχίστηκε με πορεία στη Βουλή, οργανώθηκε από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας Ομοσπονδιών και Σωματείων στο Δημόσιο. Ηταν το δεύτερο μέσα σε ένα μήνα, με αίτημα αιχμής την άρση κάθε συνταγματικής απαγόρευσης, που έχει ήδη υιοθετηθεί από 140 και πλέον συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημοσίου.

Συμμετοχή με στάσεις εργασίας

Για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση, πολλά σωματεία είχαν προκηρύξει στάσεις εργασίας. Μεταξύ άλλων, οι εξής: Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΠΟΠΟΚΠ, Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, Σωματεία Εργαζομένων στους δήμους Ηλιούπολης, Περάματος, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου, Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας, Σωματείο Εργαζομένων Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΣΕΕΑΒ), Ε' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», «Σωκράτης», «Γ. Σεφέρης» και «Νίκος Πλουμπίδης». Επίσης, οι ΕΛΜΕ Λήμνου και Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχε και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης, προκηρύσσοντας 24ωρη απεργία.

Με το πανό των Ομοσπονδιών και των Σωματείων του Δημοσίου στην κεφαλή, η πορεία κατευθύνθηκε στη Βουλή, απαιτώντας «Λεφτά για την Υγεία και για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία». Μπροστά στην είσοδο του Κοινοβουλίου, για άλλη μια φορά οι διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με φραγμό από «κλούβες», γεγονός που καταδίκασε ο Αλέκος Αρβανιτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Νωρίτερα, στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν οι: Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο ΑΠΘ, Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Βαγγέλης Βασιλάκος, μέλος Επιτροπής Αγώνα ΟΤΑ Αττικής, Εύη Καρυδάκη, πρόεδρος Σωματείου ΟΤΑ Μαγνησίας, Γαβριήλ Ιωαννίδης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Δημήτριος Βάσσος, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΕΑΒ, Γιώργος Δασκαλάκης, μέλος ΔΣ Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, Μαρία Σφυρή, μέλος ΔΣ Σωματείου Εκπαιδευτικών Δ. Αττικής ο «Σωκράτης», Βαγγέλης Καζάκος, γραμματέας Συλλόγου Υπαλλήλων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριασίου», και Σταύρος Κολοβός εκ μέρους των 4.000 συμβασιούχων στα νοσοκομεία.

Καταγγέλλουν την κοροϊδία

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών μπήκε στη Βουλή και παρέδωσε στο προεδρείο το ψήφισμα του συλλαλητηρίου, στο οποίο σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Είναι απαράδεκτο ότι στη συζήτηση στη Βουλή, κατά της μονιμοποίησης των συμβασιούχων τάχθηκαν σύσσωμες οι κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΠΟΤΑΜΙ, Ενωσης Κεντρώων. Είναι κοροϊδία οι 65 βουλευτές, πρώην συνδικαλιστές - δημόσιοι υπάλληλοι (44 του ΣΥΡΙΖΑ, 11 της ΝΔ, 10 του ΚΙΝΑΛ) να καταψηφίσουν τη μονιμοποίηση των πρώην συναδέλφων τους, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στην απόλυσή τους».

Το ψήφισμα καταγγέλλει, επίσης, «την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η οποία αρνήθηκε να φέρει στη Βουλή για ψήφιση το παραπάνω αίτημα» και απαιτεί: «Εδώ και τώρα μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στους δήμους, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες».

Μετά το τέλος της κινητοποίησης, δεκάδες συμβασιούχοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και αναχώρησαν για την Καλαμάτα, όπου το απόγευμα συμμετείχαν στη συγκέντρωση με αφορμή το συνέδριο της ΓΣΕΕ.

  • Με τα ίδια αιτήματα, πρωτοβάθμια σωματεία της Λάρισας οργάνωσαν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας. Συμμετείχαν εκπρόσωποι του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, του Συλλόγου Ειδικού Βοηθητικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Θεσσαλίας, του Σωματείου Καθαριστών - Καθαριστριών και της Ενωσης Γιατρών Γενικού Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Λάρισας.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απήργησαν διεκδικώντας προσλήψεις και ένταξη στα ΒΑΕ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων που δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες απαίτησαν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι στο πλαίσιο της χτεσινής πανελλαδικής απεργίας πραγματοποίησαν πολύμορφες κινητοποιήσεις (συσκέψεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας κ.λπ.).

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από το Γενάρη 2015 έως τον Οκτώβρη 2018 αποχώρησαν από την Υγεία συνολικά 7.097 εργαζόμενοι (μόνιμοι, ΙΔΑΧ) και προσλήφθηκαν 6.343 (754 λιγότεροι). Ακόμα, ολόκληρο το 2018 δεν προκηρύχθηκε ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία. Οσο για την κυβερνητική δέσμευση για το τρέχον έτος περί 1 πρόσληψης για κάθε 1 αποχώρηση, αυτό πρακτικά σημαίνει διαιώνιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης.

Στην Αθήνα, εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Μαβίλη και πραγματοποίησαν πορεία. Περνώντας από τη Βουλή και το υπουργείο Εργασίας, διαδήλωσαν «Ελλείψεις, συμβάσεις, μπλοκάκια, συνεργεία - Εκαναν γαλέρες τα νοσοκομεία» και διεκδίκησαν «Αυξήσεις, προσλήψεις, ανθυγιεινό - Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό».

Σωματεία και εργαζόμενοι που συμμετείχαν στο μπλοκ του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας συνέχισαν την κινητοποίηση στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου πήραν μέρος στο πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Στη Λήμνο

Στη Λήμνο, στο πλαίσιο της απεργίας, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Νοσοκομείο του νησιού με πρωτοβουλία του Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, μαζί με τα Σωματεία του Δημοσίου και το Σωματείο Συνταξιούχων. Οπως καταγγέλθηκε από τους ομιλητές στη συγκέντρωση, από τους 43 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων που προβλέπει ο Οργανισμός στο νοσοκομείο του νησιού (πολύ πίσω από τις ανάγκες και αυτός), υπηρετούν μόνο 28, από τους οποίους οι 5 είναι επικουρικοί και όχι μόνιμοι, ενώ λείπουν κρίσιμες ειδικότητες.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Νέο παναττικό συλλαλητήριο στις 27 Μάρτη

Σε παναττικό συλλαλητήριο προχωρούν οι συνταξιούχοι της Αττικής την Τετάρτη 27 Μάρτη, με συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ζητούν αντιπροσωπεία τους να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό. «Ολοι στο δρόμο του αγώνα» είναι το κάλεσμα που απευθύνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ - ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων και ΠΕΤΟΜ - ΤΕΕ. «Πραγματοποιούμε ένα ακόμη συλλαλητήριο και απαιτούμε από τον πρωθυπουργό να δεχθεί την αντιπροσωπεία μας και να δώσει απάντηση στα αιτήματα που έχουμε υποβάλει στο υπόμνημα που έχουμε καταθέσει από τον περασμένο Νοέμβριο», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, υπενθυμίζοντας πως «η συνάντηση που μας υποσχέθηκαν με τον πρωθυπουργό, παρά την επιμονή μας, δεν έγινε». Οι συνταξιούχοι διεκδικούν: Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών - αντεργατικών νόμων που έχουν ψηφιστεί από όλες τις κυβερνήσεις. Αμεση ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Αμεσα και μπροστά στο Πάσχα να αποδοθούν τα Δώρα, η 13η και 14η σύνταξη. Να αποδοθούν τώρα όλα τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους, δίχως προσφυγές και προαπαιτούμενα κ.λπ.

Κινητοποίηση στην Καρδίτσα για την Υγεία

Με βασικά αιτήματα - διεκδικήσεις να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση σε πρόληψη - θεραπεία - αποκατάσταση - παραγωγή και διανομή του Φαρμάκου και με τη μαχητική παρουσία εργαζομένων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων, γυναικών, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μαζικών φορέων του νομού, πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα η συγκέντρωση για την Υγεία στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας. Μίλησαν η Κλεοπάτρα Ζούκα, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας (μέλος ΟΓΕ) και ο Εκτορας Γάζος, γραμματέας της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας, ενώ η Ζωή Βαϊοπούλου, εκπρόσωπος των Συλλόγων Γονέων Νομού Καρδίτσας, διάβασε το ψήφισμα που εγκρίθηκε κι αποφασίστηκε να σταλεί στον υπουργό Υγείας και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων (εκτός της Χρυσής Αυγής). Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ