ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Μάρτη 2015
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΕΚΤ - ΔΝΤ
Στήνουν αντιλαϊκά δόκανα προς τέρψιν των μονοπωλίων

Στον άξονα με τις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ), περιστρέφεται το ντόμινο των αντιλαϊκών διεργασιών, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και ευρύτερα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. Τα παζάρια για την «εξειδίκευση» της αντιλαϊκής τους συμφωνίας, με βάση και την απόφαση του Γιούρογκρουπ στις 20 Φλεβάρη ξεκίνησαν και επίσημα την περασμένη βδομάδα από τις Βρυξέλλες. Ηδη τα λεγόμενα «τεχνικά κλιμάκια» της λεγόμενης «Brussels Group» («ομάδα Βρυξελλών», όπως η κυβέρνηση έχει βαφτίσει τη γνωστή τρόικα), βρίσκονται στην Αθήνα, όπου και θα παραμείνουν για «όσο διάστημα χρειαστεί». Μάλιστα, αυτήν τη βδομάδα, αναμένεται στην Αθήνα και νέα «φουρνιά» εμπειρογνωμόνων της τρόικας, με ατζέντα τον έλεγχο των σημερινών δεδομένων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα «κόκκινα» δάνεια και την πορεία των αντιλαϊκών «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Την ίδια ώρα, και σε συνδυασμό με την έναρξη των λεγόμενων «τεχνικών συνομιλιών», εμφανίζονται και οι πρώτες τροχιοδεικτικές βολές, στην κατεύθυνση ακόμη μεγαλύτερης επιδείνωσης στις συνθήκες διαβίωσης του λαϊκού πληθυσμού: «Εκτιμούμε ότι υπάρχουν οπωσδήποτε ακόμη αποθέματα χρήματος για τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, υπάρχουν αποθέματα στον προϋπολογισμό, υπάρχουν αποθέματα στα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης», τόνισε την περασμένη βδομάδα, ο πρόεδρος της «Ομάδας Εργασίας» του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group), Τ. Βίζερ. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε πως η Ελλάδα μπορεί να καλύψει με «ίδια μέσα» (δηλαδή, χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση) τις ανάγκες της για τους επόμενους μήνες. Είναι, δηλαδή, φανερό ότι θα επεκταθεί και θα κλιμακωθεί η πρακτική του εσωτερικού δανεισμού, μέσω της υφαρπαγής της διαθέσιμης ρευστότητας των ασφαλιστικών ταμείων και δημόσιων φορέων, προκειμένου να αποπληρωθούν οι μεγαλοπιστωτές στο «ακέραιο και εγκαίρως», όπως προβλέπει η συμφωνία της συγκυβέρνησης στο Γιούρογκρουπ. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι τα «κλιμάκια» των ιμπεριαλιστικών οργανισμών έχουν πάρει από τη συγκυβέρνηση και τους κρατικούς φορείς αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τις συνθήκες ρευστότητας, που επικρατούν στο κρατικό ταμείο, στα ασφαλιστικά ταμεία και σε άλλους φορείς. Αλλωστε, η διαβούλευση της περασμένης βδομάδας περιστράφηκε γύρω από τον εντοπισμό του «χρηματοδοτικού» και του «δημοσιονομικού» κενού, ζητήματα που, με τη σειρά τους, διαμορφώνουν το πλαίσιο για την επέκταση της αντιλαϊκής πολιτικής και μάλιστα με την ενεργοποίηση μέτρων άμεσης απόδοσης.

Τροχιοδεικτικές βολές

«Οσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να αναστείλουμε προσωρινά ή να καθυστερήσουμε κάποιες από τις εξαγγελίες, θα το κάνουμε για να δώσουμε εμπιστοσύνη στους Ευρωπαίους εταίρους μας». Αυτό δήλωσε, προχτές Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, σε συνέντευξη στο πλαίσιο οικονομικού φόρουμ, που διοργανώθηκε από το ίδρυμα «The European House: Ambrosetti»» στο Κόμο της Β. Ιταλίας.

Ο Γ. Βαρουφάκης έδωσε διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο για τα παρακάτω:

-- Οτι η συγκυβέρνηση δεν υποσχέθηκε «ούτε 1 ευρώ σε όποιον βγάζει πάνω από 700 ευρώ το μήνα», παρά μόνο μικρές αυξήσεις σε «πολύ - πολύ μικρές συντάξεις». Ακόμη και αυτά τα ψίχουλα, που αφορούν στη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, αναστέλλονται, προκειμένου να αποκατασταθεί η «εμπιστοσύνη», σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών.

-- Δεν υποσχεθήκαμε τίποτα στη μεσαία και την κατώτερη μεσαία τάξη (...) το πρόγραμμά μας είναι για 4 χρόνια (...) οι υποσχέσεις που δώσαμε είναι να γίνουν μέσα σε αυτό το χρονοδιάγραμμα.

-- Δήλωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα θα τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της αποπληρωμής του χρέους της και ότι δεν αναζητά υποστήριξη εκτός Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. «Μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου... Εχουμε μία δέσμευση, όλοι μας, να καταλήξουμε σε μία συμφωνία έως τις 20 Απριλίου».

Το «Ambrosetti» Θεωρείται απ' τα πιο μυστικοπαθή «Think Tank» στον κόσμο, ενώ οι εργασίες του χαρακτηρίζονται εδώ και πολλά χρόνια ως «το μικρό Νταβός» και για το περιεχόμενο αλλά και για τις ιδιότητες όσων συμμετέχουν.

Οι εργαζόμενοι να επαγρυπνούν

Κάθε άλλο παρά τυχαία, η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Ελενα Παναρίτη (μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας που εκπροσωπεί τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ), σε δημόσια ομιλία της, άφησε μπόλικα υπονοούμενα γύρω από την πιθανότητα στάσης πληρωμών σε συντάξεις και μισθοδοσίες. Αποκαλύπτοντας πτυχές της αντιλαϊκής διαβούλευσης, σημείωσε πως όταν η κυβέρνηση θέτει το «πρόβλημα ρευστότητας», η απάντηση (από τους «εταίρους») είναι να «μην πληρώσετε και κανένα μισθό για 1-2 μήνες, μείνετε χωρίς μισθούς για 1-2 μήνες».

Στη συνέχεια, βέβαια, τόσο η ίδια, όσο και το υπουργείο Οικονομικών έσπευσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, με τον ισχυρισμό ότι τάχα τα λεγόμενά της «σχετίζονταν με τη στάση των δανειστών σε περιόδους πριν από το 2015». Είναι φανερό ότι η «διάψευση» συνδέεται με το ενδεχόμενο περαιτέρω απόσυρσης καταθέσεων από τις τράπεζες, σε μια εξέλιξη που θα προσέθετε διαχειριστικές δυσκολίες γύρω από τη χρηματοδότηση του κρατικού μηχανισμού, αλλά και γενικότερα «προβλήματα ρευστότητας» με ακόμη μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στην καπιταλιστική οικονομία της Ελλάδας.

Μάλιστα, η Ελ. Παναρίτη τόνισε ότι το «πρωτογενές πλεόνασμα», για το 2014, διαμορφώθηκε κατά 2 δισ. ευρώ χαμηλότερα (!) σε σχέση με το στόχο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Πρόκειται, δηλαδή, για ευθείες αναφορές σχετικά με τα λεγόμενα δημοσιονομικά κενά, τα οποία με τη σειρά τους, στο πλαίσιο της αντιλαϊκής διαβούλευσης, συνεπάγονται την εφαρμογή νέων αντιλαϊκών μέτρων. Να σημειωθεί το γεγονός ότι περί τα 2 δισ. ευρώ σε πρόσθετες ανάγκες (για το κεφάλαιο), «έβλεπαν» και τα κλιμάκια της τρόικας, στο πλαίσιο της διαβούλευσης με την προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, η κυβερνητική σύμβουλος «άνοιξε» και το ζήτημα της κατάργησης των λεγόμενων «πρόωρων συνταξιοδοτήσεων», το οποίο έτσι κι αλλιώς, συζητείται, με αρνητικές συνέπειες για μητέρες με ανήλικα παιδιά, μακροχρόνια ανέργους μεγάλης ηλικίας, που όμως έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, κ.λπ.

Την ίδια ώρα, σε συνθήκες «χρηματοδοτικής στενότητας» και «εσωτερικού δανεισμού», η συγκυβέρνηση κατέβαλε προχτές Παρασκευή άλλα 348 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, μετά τη δόση των 310 εκατ. ευρώ της περασμένης βδομάδας. Στις 16 Μάρτη θα πληρωθούν στο ΔΝΤ ακόμη 580 εκατ. ευρώ και άλλα 350 εκατ. στις 20 Μάρτη.

Οπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης «Standard and Poor's», η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της αποτελεί προϋπόθεση για να περιοριστούν οι κίνδυνοι σε επίπεδο ρευστότητας. Μεταξύ του Μάρτη και του Ιούνη του 2015, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αποπληρώσει χρέος ύψους 4,6 δισ. ευρώ κυρίως προς το ΔΝΤ, ενώ θα βρεθεί επίσης αντιμέτωπη με λήξεις εντόκων γραμματίων ύψους 11,6 δισ. ευρώ. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας - στο δημοσιονομικό μέτωπο - αυξάνονται, προειδοποιεί επίσης ο οίκος, διαμηνύοντας πως η τρύπα στο σκέλος των δημοσίων εσόδων αυξάνει τον κίνδυνο να απειληθεί η βιωσιμότητα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ο «οίκος» προειδοποιεί επίσης για περαιτέρω κλιμάκωση του φαινομένου της εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, γεγονός που θα αυξήσει κατακόρυφα τις πιέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εάν δεν συνεχιστεί η παροχή έκτακτης ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Στήριξη στα μνημονιακά χαράτσια

Σε αυτό το φόντο, το υπουργείο Οικονομικών, προχτές Παρασκευή, έσπευσε να καταθέσει στη Βουλή την έκτακτη ρύθμιση - εξπρές για όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία. Βάσει της ρύθμισης αυτής, εφόσον εξοφληθεί εφάπαξ ένα ποσοστό ή το σύνολο της αρχικής ληξιπρόθεσμης οφειλής οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα που έχουν συσσωρευτεί θα περικοπούν άμεσα κατά το ίδιο ποσοστό, στην πρώτη περίπτωση, ή στο σύνολό τους στη δεύτερη περίπτωση. Η ρύθμιση αυτή επιτρέπει στους οφειλέτες του Δημοσίου να πληρώσουν οποιοδήποτε ποσό «έναντι» της αρχικής οφειλής (του κεφαλαίου) και να γλιτώσουν ανάλογο ποσό προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων. Η ρύθμιση αυτή είναι έκτακτη και έχει προθεσμία υπαγωγής μέχρι τις 27 Μάρτη. Σε συνδυασμό με το προηγούμενο, αναμένεται και η κατάθεση νομοσχεδίου «τμηματικής διευκόλυνσης» για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Σε κάθε περίπτωση, η αρχική οφειλή για τους φόρους και τα χαράτσια της «μνημονικής περιόδου» καταβάλλεται στο ακέραιο, ενώ επί της ουσίας, πρόκειται για τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις άμεσης εφαρμογής και απόδοσης, με στόχο την τόνωση των φορολογικών εσόδων του αστικού κράτους, προκειμένου, στη συνέχεια, να αποπληρωθούν στο «ακέραιο και εγκαίρως» οι δανειακές υποχρεώσεις προς τους μεγαλοπιστωτές.

Γεωπολιτικοί κίνδυνοι

Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα του γερμανικού Χρηματιστηρίου «Euroinsight», η καγκελάριος Α. Μέρκελ θεωρεί ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε να αντέξει πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ανησυχεί, ωστόσο, για τις γεωπολιτικές συνέπειες και είναι διατεθειμένη, αν χρειαστεί, να επιτρέψει και την έκδοση ομολόγων μικρής διάρκειας (T-Bills) ή την πρώιμη εκταμίευση της δανειακής βοήθειας. Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, έχει σκεφτεί το «Grexit» (έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη) και έχει επεξεργαστεί πιθανά σενάρια, αλλά σε γενικές γραμμές συμμερίζεται την άποψη της καγκελαρίου.

Εκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να σταματήσουν να υποβαθμίζουν τους κινδύνους ενός ενδεχόμενου «Grexit» απηύθυνε, από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί. Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», προειδοποίησε πως «εάν υπάρξει Grexit τότε θα πρόκειται για την αρχή του τέλους της Ευρωζώνης». Προχωρώντας παραπέρα τόνισε ότι «εάν μία χώρα εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση, τότε οι αγορές θα αρχίσουν να μαντεύουν ποια θα είναι η επόμενη». Οι δηλώσεις του Γάλλου Επιτρόπου πραγματοποιούνται εν μέσω αλλεπάλληλων δηλώσεων Γερμανών αξιωματούχων, σύμφωνα με τους οποίους το «Grexit» δεν θα επηρεάσει την Ευρωζώνη.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, τόνιζε πως «οι ίδιοι οι Ελληνες έχουν πει ότι η Γερμανία είναι εταίρος και σύμμαχός τους, και αυτό ισχύει στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ επίσης, οπότε ας συνεργαστούμε ήρεμα»...


Α. Σ.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ
Αρπάζουν και το ρευστό των Ταμείων

Την πεπατημένη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που, για τις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης και κερδοφορίας αλλά και της «δημοσιονομικής σταθερότητας» σε καιρούς ύφεσης, κατέφευγαν στη λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, με τελευταίο επεισόδιο το εγκληματικό τους «κούρεμα» το 2012, καταφεύγει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ετσι, μετά τις αντιρρήσεις που προβλήθηκαν από διοικήσεις Ταμείων για την μετατροπή των ταμειακών διαθεσίμων σε κρατικά repos, η κυβέρνηση επανήλθε και με τροπολογία που κατέθεσε, επί της ουσίας, βάζει στο χέρι και τα ταμειακά διαθέσιμά τους, ενώ την ίδια στιγμή την αρπαγή αυτή επιχειρεί να την εμφανίσει ως «καλύτερη αξιοποίηση». Ολα αυτά, όταν η απόφαση αυτή είναι άλλη μια μορφή εσωτερικού δανεισμού που φορτώνεται και πάλι αποκλειστικά στην πλάτη του λαού.

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, το σύνολο των ταμειακών διαθεσίμων που επιβουλεύεται η κυβέρνηση ανέρχεται στο ποσό των 8,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ είναι ρευστό που διαθέτουν τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Η τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή, από το υπουργείο Οικονομικών στο νομοσχέδιο «Για την ανθρωπιστική κρίση», προβλέπει πως «τα κεφάλαια που κατατίθενται από τα ΝΠΔΔ και τα ασφαλιστικά ταμεία στην Τράπεζα της Ελλάδος σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης δύνανται να επενδύονται στο σύνολό τους σε συμβάσεις αγοράς ή πώλησης τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου με σύμφωνα επαναπώλησης/επαναγοράς με αντισυμβαλλόμενο το Ελληνικό Δημόσιο (repos, reverse repos, buy/sell back, sell/buy/back).

Σε περίπτωση κεφαλαιακών ζημιών των ΝΠΔΔ και Ασφαλιστικών Φορέων από την για οποιονδήποτε λόγο μη προσήκουσα και ιδίως μη έγκαιρη ή μη ολοσχερή εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου ως αντισυμβαλλομένου σε συμβάσεις αγοράς ή πώλησης με σύμφωνα επαναγοράς, το ΝΠΔΔ ή ο ασφαλιστικός φορέας που υπέστη τη ζημία έχει απευθείας αξίωση αποζημίωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου».

Γίνεται, βέβαια, φανερό ότι η διατύπωση που γίνεται «για αξίωση αποζημίωσης» σε καμιά περίπτωση δεν κατοχυρώνει τα Ταμεία και τους άλλους οργανισμούς να λάβουν έγκαιρα τα χρήματα αυτά όταν θα τα έχουν ανάγκη. Ετσι, η υπόσχεση που δίνει για «άμεση ρευστοποίηση», όπως επεσήμανε και στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, είναι «κενό γράμμα», καθώς ο εσωτερικός δανεισμός που επιτυγχάνεται με την τροπολογία γίνεται εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας του δημοσίου.


Γ.Ζαχ.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με «τεχνογνωσία» ΟΟΣΑ

Τους γενικούς άξονες των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων για την επόμενη φάση, έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφηκε, την περασμένη βδομάδα, από τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, και τον επικεφαλής του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, Α. Γκουρία. Η παροχή «τεχνογνωσίας» αφορά σε μια σειρά «μεταρρυθμίσεων», οι οποίες αποτελούν και πάγιες αξιώσεις του ΣΕΒ και άλλων τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου. Οι «λεπτομέρειες» του αντιλαϊκού σχεδιασμού θα ολοκληρωθούν και εξειδικευτούν το επόμενο διάστημα, προκειμένου στη συνέχεια να περιβληθούν και με νομική υπόσταση.

Οι αναδιαρθρώσεις που συμφωνήθηκαν πιο ειδικά είναι:

  • «Ενίσχυση της δημιουργίας θέσεων εργασίας». Ο ΟΟΣΑ θα βοηθήσει την κυβέρνηση «να βελτιώσει τις ενεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας και ειδικότερα να βοηθήσει τους νέους να βρουν δουλειά και να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους». Πρόκειται για τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, καθώς και ενίσχυσης των επιχειρηματιών με κρατικό χρήμα και επιδοτήσεις. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας απαιτούνται, για να εξασφαλιστεί ότι οι νέες θέσεις θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας, δηλαδή στις θέσεις εργασίας που χρειάζονται τα μονοπώλια και οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
  • «Ενίσχυση του φορολογικού συστήματος». Ο ΟΟΣΑ θα παράσχει «υποστήριξη» για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ ως προς τον εξορθολογισμό των συντελεστών και τη βελτίωση της «αμεροληψίας και αποτελεσματικότητας». Ως «αμεροληψία» βαφτίζουν την κατάργηση των «εξαιρέσεων» (μειωμένοι συντελεστές), ή την αύξηση σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, ενώ η «αποτελεσματικότητα» αφορά στοχευμένες δράσεις που θα οδηγήσουν στη διόγκωση των αντιλαϊκών φόρων που εισρέουν στα κρατικά ταμεία.
  • «Μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις». Ο συγκεκριμένος άξονας αφορά στις διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των χρήσεων γης και τον καθορισμό ζωνών δραστηριότητας, (παραχώρηση απλόχερα στο κεφάλαιο γης για επιχειρηματική δράση χωρίς όρια, όπως π.χ. τμήματα δασών για τουρισμό, αιγιαλοί, κ.λπ.), οι οποίες σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ είναι πολύπλοκες στην Ελλάδα και χρειάζονται απλούστευση...
  • «Δημόσια οικονομικά και δαπάνες,με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης». Ηδη η συγκυβέρνηση έχει στα σκαριά μέτρα ελέγχου, προκειμένου να επιτυγχάνονται οι αντιλαϊκοί στόχοι για τα έσοδα και τις κρατικές δαπάνες.
  • «Αντιμετώπιση των ολιγοπωλίων και των καρτέλ». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το άνοιγμα της αγοράς σε περισσότερους «παίκτες», και για τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως για παράδειγμα στους τομείς της Ενέργειας, των μεταφορικών δικτύων (λιμάνια, αεροδρόμια κ.ά.) «μέσω της δημιουργίας συνθηκών μεγαλύτερου ανταγωνισμού και της μεταρρύθμισης της αγοράς προϊόντων».


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ