ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Μάρτη 2015
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η αγροτιά διαδηλώνει και τιμάει σήμερα το Κιλελέρ

Στις 12 μ. το συλλαλητήριο στο οποίο καλεί η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Αγροτικών Μπλόκων στον τόπο που θυσιάστηκαν οι Θεσσαλοί κολίγοι

Από παλιότερη συγκέντρωση για το γιορτασμό του Κιλελέρ
Από παλιότερη συγκέντρωση για το γιορτασμό του Κιλελέρ
Στον τόπο θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, στο Κιλελέρ, χτυπάει, σήμερα η καρδιά της αγωνιζόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς. Στο συλλαλητήριο, που οργανώνει στις 12 το μεσημέρι, μπροστά στο Μνημείο του Αγρότη, η Πανελλαδική Συντονιστική των Αγροτικών Μπλόκων, θα βρεθούν ξωμάχοι από τη Θεσσαλία και τις άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας, για να στείλουν μήνυμα ότι συνεχίζουν τον αγώνα.

Γιατί, όπως τονίζεται στο κάλεσμα της Πανελλαδική Συντονιστική των Αγροτικών Μπλόκων, «η αλλαγή της κυβερνητικής διαχείρισης δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα μειώθηκαν. Οξύνονται καθημερινά, μας οδηγούν σε αδιέξοδα, στην φτώχεια, την εξαθλίωση, τον αφανισμό. Καμιά επανάπαυση, καμιά αναμονή, γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση έφυγε, αλλά είναι εδώ η ΕΕ, οι τράπεζες, οι βιομήχανοι και οι έμποροι που μας έχουν χειροδέσει».

Χρόνια, τώρα, η μικρομεσαία αγροτιά δίνει ένα σκληρό αγώνα, στα μπλόκα των τρακτέρ και με άλλες μορφές, για την ίδια την επιβίωσή της. Ο μικρομεσαίος αγρότης παλεύει με νύχια και με δόντια για να γλυτώσει από το «δρεπάνι» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στα 35 χρόνια που η χώρα βρίσκεται στην ΕΟΚ - ΕΕ, έχουν ξεκληριστεί πάνω από 300.000 αγροτικά νοικοκυριά, καθώς προχωράει η καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής.

Πραγματική διέξοδος για τους μικρομεσαίους αγρότες είναι μια διαφορετική ανάπτυξη στην Ελλάδα, έξω από τα «δόκανα» της ΚΑΠ και της ΕΕ, κόντρα στα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων, των μονοπωλίων και των πολυεθνικών, προς όφελος του λαού.

Σήμερα, στο συλλαλητήριο του Κιλελέρ, μαζί με τους αγρότες θα βρίσκονται και εργάτες, επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, νέοι, συνταξιούχοι και γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Για να καταδειχτεί η ανάγκη της Λαϊκής Συμμαχίας που δίνει δύναμη, αποτελεσματικότητα και προοπτική στον αγώνα.

Για το τι ωθεί τους αγρότες να πάρουν μέρος στο σημερινό συλλαλητήριο, μιλούν στον «Ριζοσπάστη» παραγωγοί, υπογραμμίζοντας ότι ο μόνος δρόμος που έχουν μπροστά τους είναι αυτός της κλιμάκωσης του αγώνα.

Παναγιώτης Γιώγας

Ροδακινοπαραγωγός, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων Πέλλας

Το κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτικών Μπλόκων στο αγωνιστικό συλλαλητήριο στο Κιλελέρ δε θα μπορούσε να μην αφορά και τους ροδακινοπαραγωγούς της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως και τους φτωχομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους όλης της χώρας.

Συνεχίζουμε, τιμώντας τα 105 χρόνια από τη θυσία των κολίγων της Θεσσαλίας, τους αγώνες που αναπτύξαμε δυναμικά τον προηγούμενο χειμώνα στην Πέλλα. Συνεχίζουμε, γιατί τα προβλήματα της περσινής χρονιάς παραμένουν και οξύνονται με τις απλήρωτες ακόμη παραγωγές από εμπόρους - μεταποιητές, με τις πολύ χαμηλές τιμές σε όσα φρούτα πληρώθηκαν, με τις ζημιές από βροχοπτώσεις και χαλάζι απλήρωτες 9 μήνες μετά τη συγκομιδή από τον ΕΛΓΑ, με τα χαράτσια για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, με το κόστος παραγωγής στα ύψη.

Συνεχίζουμε αγωνιστικά, γιατί και φέτος θα 'χουμε στις πλάτες μας τις συνέπειες από το εμπάργκο της Ρωσίας, που προξένησε η συνεχιζόμενη επέμβαση της ΕΕ στην Ουκρανία. Γιατί τα μέτρα της ΕΕ ενάντια στη Ρωσία -και με την ψήφο, αυτή τη φορά, της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ- συνεχίζονται, ζημιώνοντας την εξαγώγιμη φρουτοπαραγωγή μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους και δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια στις πολιτικές που θέλουν να μας διώξουν από τα χωριά μας και τα χωράφια μας, θα δώσουμε το δικό μας μαχητικό παρόν στο Κιλελέρ, ανταμώνοντας αγωνιστικά με τους συναδέλφους μας αγρότες απ' όλη τη χώρα.

Πέτρος Σίμος

Μηλοπαραγωγός, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μεταξοχωρίου Αγιάς

Η παρουσία των μηλοπαραγωγών στον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ έρχεται ως συνέχεια και κορύφωση του αγώνα που ξεκινήσαμε πριν ενάμιση μήνα, διεκδικώντας κάλυψη του εισοδήματος που χάνουμε λόγω του εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία και ζητώντας από την κυβέρνηση να διαφοροποιήσει τη θέση της στην ΕΕ γι' αυτό το ζήτημα.

Μέσα από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και τους Αγροτικούς Συλλόγους της επαρχίας Αγιάς, οργανώσαμε τον αγώνα και φτάσαμε στο μεγάλο συλλαλητήριο της Πέμπτης 5 Μάρτη, στο οποίο πήραν μέρος εκατοντάδες αγρότες με πάνω από 130 τρακτέρ, ενώ τη λαϊκή συμπαράσταση στον αγώνα μας εξέφρασαν, με τη συμμετοχή τους, δεκάδες εκπρόσωποι μαζικών φορέων.

Στο Κιλελέρ θα ξανασυντηθούμε οι μηλοπαραγωγοί από διάφορες περιοχές της χώρας, για να βροντοφωνάξουμε πως δε θα σταματήσουμε να παλεύουμε για την επιβίωσή μας. Θα διαμαρτυρηθούμε γιατί και η νέα κυβέρνηση δεν αφουγκράζεται τα δικά μας αγωνιώδη μηνύματα για το σήμερα και το αύριο αλλά υπακούει στα αντιαγροτικά κελεύσματα της ΕΕ, όπως αποδείχτηκε και με τη θέση που πήρε στο θέμα του εμπάργκο.

Τάκης Σταμάτης

Βαμβακοπαραγωγός από το Νέο Περιβόλι Λάρισας

Κι εγώ, όπως χιλιάδες άλλοι αγρότες, πάω στο Κιλελέρ για να στείλω μήνυμα συνέχισης του αγώνα κατά της ΚΑΠ της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που μας καταστρέφει.

Πάω να διαμαρτυρηθώ, μαζί με πολλούς άλλους ομοιοπαθείς συναδέλφους μου, για το γεγονός ότι δεν έχω ακόμα πληρωθεί από το πρόγραμμα για τη νιτρορύπανση, μου χρωστάνε ένα υπόλοιπο από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Πετρελαίου για το 2013, ενώ μου παρακράτησαν από την επιστροφή ΦΠΑ για την προκαταβολική εξόφληση του ΕΝΦΙΑ.

Να φωνάξω κατά της άγριας φορολόγησης των αγροτών, των απανωτών χαρατσιών, όπως για τις εισφορές στον ΟΓΑ και τον ΕΛΓΑ, για τις μεγάλες αυξήσεις στο αγροτικό πετρέλαιο και το αγροτικό ρεύμα, για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τις άδειες των αρδευτικών γεωτρήσεων κ.ά. Να ζητήσω καλύτερες τιμές για τα προϊόντα που παράγω, μέτρα για μείωση του υπέρογκου κόστους παραγωγής, να μην περικόπτονται οι επιδοτήσεις, ν' αποζημιώνομαι δίκαια και γρήγορα για τις καταστροφές από αντίξοες καιρικές συνθήκες και αρρώστιες στην παραγωγή μου κ.ά.

Βεβαίως , πάω στο Κιλελέρ και για το «αύριο», να παλέψω για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας, που θα μου εξασφαλίζει βιώσιμο αγροτικό εισόδημα και, ταυτόχρονα, θα διασφαλίζει πολλά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα που θα είναι φτηνά για να μπορεί να τα προμηθεύεται ο εργάτης, ο συνταξιούχος, ο νέος, η γυναίκα της λαϊκής οικογένειας.

Γιώργος Αποστόλου

Κτηνοτρόφος, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης Ελασσόνας

Ο αγροκτηνοτροφικός κλάδος, τα τελευταία χρόνια, δέχεται μια ανελέητη επίθεση από τις πολιτικές της ΕΕ και της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης. Τα δυο τελευταία χρόνια, ειδικότερα, ακολουθεί φθίνουσα πορεία για τους εξής λόγους:

Ο καταρροϊκός πυρετός έχει αποδεκατίσει τα κοπάδια, με αποτέλεσμα να έχει συρρικνωθεί η παραγωγή γάλακτος, κρέατος κλπ. Οι πληγέντες κτηνοτρόφοι δεν αποζημιώνονται για το χαμένο ζωικό κεφάλαιο, παρά το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΕΛΓΑ είναι πάρα πολύ υψηλές.

Οι εξισωτικές αποζημιώσεις δεν καταβάλλονται και εκατοντάδες κτηνοτρόφοι δεν έλαβαν ούτε την ενιαία ενίσχυση, λόγω της μη επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων τους, επειδή, από τα 28.000.000 στρέμματα βοσκοτόπων, τα 11.000.000 στρέμματα αποχαρακτηρίστηκαν. Ακόμη και σήμερα δεν ξέρουμε πόση έκταση βοσκότοπου κατέχουμε, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα και για τη δήλωση ΟΣΔΕ στην οποία πρέπει να δηλωθούν τα ζώα αναλογικά με το βοσκότοπο.

Για όλους αυτούς και πολλούς άλλους λόγους -χαμηλές τιμές των προϊόντων που παράγουμε, αυξημένο κόστος παραγωγής, χαράτσια για σταβλικές εγκαταστάσεις και ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.- οι κτηνοτρόφοι χρειάζεται να βγούμε στους δρόμους του αγώνα για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας και την ανατροπή της αντιαγροτικής - αντικτηνοτροφικής πολιτικής. Και, βεβαίως, να συμμετάσχουμε, μαζικά, στο αγωνιστικό συλλαλητήριο του Κιλελέρ, που αποτελεί συνέχιση και κορύφωσή τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ