ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάρτη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα

Από τη χτεσινή παράσταση στην αμερικανική πρεσβεία
Από τη χτεσινή παράσταση στην αμερικανική πρεσβεία
Παράσταση διαμαρτυρίας στην αμερικανική πρεσβεία, πραγματοποίησαν την Παρασκευή η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για την ανοιχτή επέμβαση του ιμπεριαλισμού και τα σχέδια αποσταθεροποίησης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας σε συνεργασία με ομάδες κρούσης της αντίδρασης μέσα στη χώρα που δημιουργούν εστίες βίας, βανδαλισμούς και καταστροφές υποδομών, ενώ αρκετοί οπλοφορούν.

Το ίδιο συνέβη και το βράδυ της Πέμπτης όταν μικρές ομάδες έστησαν οδοφράγματα στο Καράκας και συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις. Συνολικά, σε τέτοια επεισόδια έχουν σκοτωθεί από σφαίρες ενόπλων και σε παγίδες θανάτου 25 άτομα.

Οι τέσσερις οργανώσεις επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στις αμερικανικές διπλωματικές αρχές στην Αθήνα, εκφράζοντας, εκτός όλων των άλλων, την αλληλεγγύη τους στο λαό της Βενεζουέλας.

Οι αντιπροσωπείες που συμμετείχαν στην παράσταση διαμαρτυρίας ήρθαν αντιμέτωπες με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες εμπόδισαν την πρόσβαση στην αμερικανική πρεσβεία. Κάτω από τις επίμονες διαμαρτυρίες, οι πρόεδροι της ΕΕΔΥΕ, Σταύρος Τάσος, της ΕΕΔΔΑ, Δέσποινα Μάρκου, του Ελληνοκουβανικού Νίκος Καρανδρέας και εκ μέρους του προεδρείου της ΟΓΕ η Εύη Κοντόρα επέδωσαν το ψήφισμα σε υπάλληλοι της πρεσβείας.

Το ψήφισμα που κατέθεσαν σημειώνει: «Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας & Αλληλεγγύης καταγγέλλουν τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας που έχουν αρχίσει μήνες τώρα και κλιμακώνονται καθημερινά.

Καταγγέλλουμε τα σχέδια που έχουν επεξεργαστεί ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, με την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που προωθεί η ολιγαρχία της Βενεζουέλας, με τα σαμποτάζ στην οικονομία της χώρας και την τεχνητή έλλειψη βασικών προϊόντων, καθώς και με τα βίαια επεισόδια στους δρόμους της χώρας που έχουν στοιχίσει τη ζωή δεκάδων ανθρώπων.

Εκφράζουμε την ολόπλευρη αλληλεγγύη μας στο λαό της Βενεζουέλας που αγωνίζεται και στις αντιιμπεριαλιστικές και λαϊκές δυνάμεις της χώρας που παλεύουν για να περιφρουρήσουν τις κατακτήσεις που έχουν πετύχει μέχρι σήμερα.

Απαιτούμε

  • Να σταματήσουν αμέσως τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ενάντια στη Βενεζουέλα και το λαό της από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.
  • Να αφεθεί ελεύθερος ο λαός της Βενεζουέλας να συνεχίσει αναπόσπαστος το δρόμο που επέλεξε».
ΣΕΡΒΙΑ
Αύριο οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές

Ενώ υψηλή ανεργία, δάνεια «βοήθειας» από το ΔΝΤ και Άραβες «επενδυτές» μονοπώλησαν την προεκλογική εκστρατεία...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Μάχη για την εξασφάλιση της αστικής εξουσίας, που θα παρατείνει τη φτώχεια και την υποτέλεια του σερβικού λαού στα συμφέροντα των μονοπωλίων, με πιθανό αλυσοδέσιμό του σε νέο, επαχθές, δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δίνουν εκατοντάδες υποψήφιοι σοσιαλδημοκρατικών και συντηρητικών, δεξιών και κεντροδεξιών, κομμάτων με ευρω-ατλαντικό προσανατολισμό στο πλαίσιο των πρόωρων βουλευτικών και δημοτικών εκλογών που διεξάγονται αύριο (Κυριακή) στη Σερβία.

Στις κάλπες καλούνται 6.767.324 πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να εκλέξουν 250 εκπροσώπους στο κοινοβούλιο μεταξύ εκατοντάδων υποψηφίων από 19 κόμματα και πολιτικές παρατάξεις, εφόσον αυτά καταφέρουν να ξεπεράσουν το πλαφόν του 5% για να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη βουλή.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προέβλεπαν ότι το πλαφόν του 5% θα «πιάσουν» πέντε κόμματα ή πολιτικοί συνδυασμοί, δίνοντας το προβάδισμα στο κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS), του απερχόμενου αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με ποσοστό 42,5%. Δεύτερος φέρεται ο εκλογικός συνδυασμός σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων (SPS - PUPS - JS) του πρωθυπουργού Ιβιτσα Ντάτσιτς, με ποσοστό 13,1%, τρίτο προβλέπεται να έρθει το Δημοκρατικό Κόμμα (DS), με 7,5% και ακολουθεί το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα (NDS) που ίδρυσε πρόσφατα ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, με ποσοστό 7,2%. Το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) του πρώην πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα, το οποίο είναι το μόνο κόμμα που εναντιώνεται στην είσοδο της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, φέρεται να λαμβάνει ποσοστό 6,6%. Αλλά δύο κόμματα, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό (LDP) και οι Ενωμένες Περιφέρειες Σερβίας (URS) του πρώην υπουργού Οικονομικών Μλάτζαν Ντίνκιτς, βρίσκονται πολύ κοντά στο όριο εισόδου στη βουλή.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας κυριάρχησαν η υψηλή ανεργία, που επισήμως αγγίζει το 30%, και άλλα οικονομικά θέματα, με δεδομένο ότι η Σερβία εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται σε κατάσταση βαθιάς καπιταλιστικής ύφεσης (αποτέλεσμα μεταξύ άλλων των παλιότερων αμερικανο-ευρωπαϊκών εμπάργκο και πολέμων που ξέσπασαν και αιματοκύλισαν την ευρύτερη περιοχή ως το τέλος της δεκαετίας του '90).

Οι προτάσεις των αστικών κομμάτων προτείνουν υποτίθεται καλύτερη διαχείριση και εξεύρεση νέων πόρων με δάνεια από ΔΝΤ και επενδύσεις Αράβων δισεκατομμυριούχων «επενδυτών», όπως κάνει ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς που υποσχέθηκε την υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων με επενδυτές από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που υποτίθεται πως θα τονώσουν την οικονομία και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS) του Ιβιτσα Ντάτσιτς έβαλε προτεραιότητα σε προτάσεις για δήθεν μείωση της ανεργίας, προτάσσοντας «κοινωνικές πολιτικές», με βασικό σύνθημα ότι η οικονομική αναδιοργάνωση δεν πρέπει να γίνει εις βάρος της μεσαίας τάξης και των συνταξιούχων. Το Δημοκρατικό Κόμμα και το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα, που προέκυψε μετά τη διάσπαση, λόγω της ενδοπαραταξιακής διαμάχης δεν κατάφεραν να ορθώσουν σοβαρό αντιπολιτευτικό λόγο. Το κόμμα του Κοστούνιτσα (DSS) παρέμεινε στη γραμμή της αντιευρωπαϊκής πολιτικής, διατηρώντας σταθερή τη δύναμή του.

Οι κάλπες την Κυριακή θα ανοίξουν στις 7.00 το πρωί και θα κλείσουν στις 8.00 το βράδυ. Τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά δύο ώρες αργότερα.

ΙΡΑΚ
Πιέσεις για ψήφιση αναχρονιστικού νόμου

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αλγεινές εντυπώσεις και έντονες αντιδράσεις για την προσπάθεια δραματικής οπισθοδρόμησης στα δικαιώματα παιδιών και γυναικών στο Ιράκ προκαλεί η προσπάθεια της κυβέρνησης του σιίτη πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι να προωθήσει προς ψήφιση πρόταση νόμου γνωστής και ως «Νόμος Τζααφάρι» (από την ομώνυμη συντηρητική θρησκευτική σχολή του έκτου ιμάμη των Σιιτών Μουσουλμάνων) στο ιρακινό κοινοβούλιο, με τον οποίο επιχειρείται μεταξύ άλλων η νομιμοποίηση του βιασμού στον έγγαμο βίο και ο υποχρεωτικός γάμος ακόμη και κοριτσιών εννέα ετών!

Εως σήμερα, η ιρακινή νομοθεσία επέτρεπε το γάμο δίχως συγκατάθεση γονιών, από τα 18 και άνω, και με συγκατάθεση γονέων από τα 15 έτη και άνω. Η πρόταση νόμου «Τζααφάρι» δεν απαιτεί ως απαραίτητη τη συναίνεση και των δύο γονιών για γάμο ανήλικων ατόμων αλλά μόνον αυτή του πατέρα και οριοθετεί ως επιτρεπτή ηλικία για δικαίωμα διαζυγίου αυτή των εννέα ετών! Παράλληλα, προτείνει τη... νομιμοποίηση του βιασμού στον έγγαμο βίο καθώς επιτάσσει την υποταγή των γυναικών στις σεξουαλικές απαιτήσεις των συζύγων τους δίχως δικαίωμα αντίρρησης και την απαγόρευση της εξόδου τους από το σπίτι δίχως την άδειά τους...

Η πρόταση νόμου «Τζααφάρι» είχε εγκριθεί στο τέλος Δεκέμβρη από το ιρακινό υπουργικό συμβούλιο, αλλά για να τεθεί σε ισχύ απαιτείται η ψήφισή του και από το ιρακινό κοινοβούλιο, κάτι που ωστόσο δεν αναμένεται πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 30ή Απρίλη. Ο σιίτης υπουργός «Δικαιοσύνης», Χασάν αλ Σιμάρι, επέμεινε στην προώθηση του νόμου, λέγοντας τάχα πως θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των θιγομένων από θρησκευτικά συμβούλια. Εντούτοις, ο μεσαιωνικός νόμος Τζααφάρι έχει διχάσει μέρος του ιρακινού λαού καθώς ανάμεσα στα άλλα ρίχνει λάδι στη φωτιά των ήδη έντονων διαθρησκευτικών αντιπαραθέσεων μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών Μουσουλμάνων. Μέσα σε όλα αυτά, ατέλειωτο παραμένει το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων που εξαπολύουν ισλαμιστές εξτρεμιστές στη Βαγδάτη. Ως χτες το μεσημέρι είχαν σκοτωθεί σε νέα βομβιστική επίθεση τουλάχιστον οκτώ άτομα και είχαν τραυματιστεί τουλάχιστον 26 άλλοι.

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Καθυστέρηση στην ανάπτυξη του στρατού της ΕΕ

ΠΑΡΙΣΙ.--

Η ΕΕ «δεν είναι έτοιμη» να αναπτύξει την ερχόμενη βδομάδα, όπως προβλεπόταν, την ένοπλη αποστολή 1.000 στρατιωτών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ανακοίνωσαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και Αμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν της Γαλλίας που ξεκίνησε την ιμπεριαλιστική επέμβαση στις 5/12/2013 και πρωτοστατεί στην εμβάθυνσή της. Θυμίζουμε ότι η προετοιμασία των στρατιωτών γίνεται στο Στρατηγείο της Λάρισας, με ευθύνη που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αναβαθμίσει το ρόλο της αστικής τάξης της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια της ΕΕ στη μαύρη ήπειρο.

Οι Γάλλοι υπουργοί κάλεσαν τους ομολόγους τους από τις άλλες 27 χώρες - μέλη της ΕΕ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν με απόφασή τους στις 10/2/14 δήθεν για να «συμβάλουν στον τερματισμό των εμφύλιων συγκρούσεων και στην εξομάλυνση της κατάστασης στη χώρα».

Διεθνή πρακτορεία, επικαλούμενα ανώτερους αξιωματούχους στην έδρα της ΕΕ εξήγησαν πως η καθυστέρηση στην ανάπτυξη της ευρωενωσιακής αποστολής στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές από τις χώρες που υποσχέθηκαν στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους.

Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία υπάρχουν ήδη πάνω από 6.000 στρατιώτες της Αφρικανικής Ενωσης, 2.000 Γάλλοι στρατιώτες, ενώ στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη προετοιμάζεται το έδαφος για την αποστολή περίπου 10.000 έως 12.000 κυανοκράνων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ