ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΞΑΝΘΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αγωνιστική παρέμβαση σε εγκαίνια γραφείων του ΙΝΕ ΓΣΕΕ

Αγωνιστική παρέμβαση κατά τα προχτεσινά εγκαίνια των νέων γραφείων του ΙΝΕ ΓΣΕΕ στην Ξάνθη, από τους Γ. Παναγόπουλο και Ν. Κιουτσούκη, πρόεδρο και γγ της ΓΣΕΕ, πραγματοποίησε η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ.

Με πανό και συνθήματα, διαμήνυσαν ότι οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού είναι ανεπιθύμητοι στην Ξάνθη, σε μια πόλη με ισχυρή παρακαταθήκη καπνεργατικών αγώνων, με θύματα και νεκρούς, με κατακτήσεις σε δικαιώματα που αυτοί και οι όμοιοί τους συνέβαλαν να γίνουν κουρελόχαρτα, όπως το 8ωρο, οι ΣΣΕ, η Κοινωνική Ασφάλιση.

Με ανακοίνωση που μοίραζαν στους εργαζόμενους, κατήγγειλαν ότι το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, «ιδεολογικά, πολιτικά και συνδικαλιστικά, είναι ένα εργαλείο που υπηρετεί τη στρατηγική και την τακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, την ενσωμάτωση του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος στη γραμμή της ταξικής συνεργασίας και του κοινωνικού εταιρισμού, που αποτελεί και την κυρίαρχη γραμμή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Οι συνεργασίες με φιλελεύθερους και σοσιαλδημοκράτες οικονομολόγους, η συνεργασία με το Ινστιτούτο Levy Economics, έχοντας στόχο "να ενισχυθούν επιστημονικά οι εναλλακτικές προτάσεις από τα συνδικάτα για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση", αποτέλεσαν επεξεργασίες που στη μεγάλη τους πλειοψηφία αποτελούν όχημα για την αφαίρεση κατακτήσεων απ' την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, μεταφέροντας τα βάρη από την κρίση σε αυτούς (...) Σήμερα, το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς ντίλερ εργασίας μέσω δεκάδων προγραμμάτων, είναι πρωτοπόρο στην υλοποίηση αυτών. Πιο συγκεκριμένα διαχειρίζεται προγράμματα επιταγής εισόδου στην εργασία, voucher, προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, ευρωπαϊκά προγράμματα κάθε είδους, προγράμματα κατάρτισης. Οι λειτουργίες του και η χρηματοδότησή του συγκροτούν ένα βασικό εργαλείο εκμετάλλευσης και εξαγοράς συνειδήσεων. Είναι μία καλοστημένη μηχανή, που διαχειρίζεται τεράστια ποσά που καταλήγουν έμμεσα στις τσέπες των επιχειρηματιών».

ΗΓΕΣΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Ταγμένη στα συμφέροντα της εργοδοσίας

Τη στήριξη της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας στην αντιλαϊκή πολιτική και την εργοδοσία κατήγγειλαν οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, καταψηφίζοντας τον απολογισμό της διοίκησης στην ετήσια Γενική Συνέλευση, την περασμένη Δευτέρα.

Η πλειοψηφία των ΔΑΚΕ και ΜΕΤΑ (ΛΑΕ) γύρισε την πλάτη της σε μια σειρά διεκδικήσεις και κινητοποιήσεις εργαζομένων: Στις κινητοποιήσεις των απλήρωτων εργαζομένων στην επισιτιστική επιχείρηση «Πανελλήνιο» απαντούσε πως... «δεν ξέρει» τη «θέση» της εργοδοσίας. Στις παρεμβάσεις ενάντια στην επέκταση του ωραρίου των εμποροϋπαλλήλων αρνήθηκε να συμμετάσχει σε ελέγχους μαζί με την Επιθεώρηση Εργασίας και κατηγόρησε και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων που ζήτησε τη διενέργεια ελέγχων με αφορμή τη «Black Friday». Στην απόφαση των εργαζομένων στην επιχείρηση «Καρέλια» να απορρίψουν την 7ήμερη εργασία «σφύριξε αδιάφορα».

Στα παραπάνω, και πολλά ακόμα, προστέθηκε η οργισμένη αντίδραση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου ενάντια στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή του επικείμενου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα. Η αντίδραση συνοδεύτηκε, μάλιστα, από... επιχειρήματα για τη δυνατότητα που προσφέρει η διοργάνωση του Συνεδρίου στις ξενοδοχειακές μονάδες να δουλέψουν εκτός τουριστικής σεζόν!

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Συγκέντρωση την πρώτη μέρα του συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου

Σήμερα Παρασκευή, στις 4.30 μ.μ.

Σε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ) καλούν την εργατική τάξη της πόλης, τους ανέργους, τη νεολαία, τα συνδικάτα ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και το Παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Η συγκέντρωση θα γίνει σήμερα Παρασκευή, πρώτη μέρα του συνεδρίου του ΕΚΠ, στις 4.30 μ.μ.

Οπως αναφέρουν στο κάλεσμά τους, το συνέδριο «γίνεται από τους εργάτες και αφορά όλους τους εργάτες. Το δυνάμωμα της πάλης και του αγώνα, απέναντι σε ΕΕ - κυβέρνηση - εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, περνάει μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες. Εκεί που οι εργάτες θα μεταφέρουν την πείρα από τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του προηγούμενου διαστήματος, την αντιπαράθεση με την εργοδοσία, τις κατακτήσεις που μετράμε από κλάδο σε κλάδο. Απομονώνοντας τα βαρίδια στο κίνημα, που προσπαθούν να βάλουν φρένο στην ενίσχυση της ταξικής πάλης. Η καλύτερη απάντηση στον αρνητικό συσχετισμό στο εργατικό κίνημα είναι συνδικάτα ταξικά, Εργατικά Κέντρα στα χέρια των εργατών, που να μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων. Αυτό χρειάζεται για να μπει φρένο στην πολιτική που μας εξαθλιώνει, για να διεκδικήσουμε τις δικές μας ανάγκες».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ