ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Σχεδιάζουν τα μνημόνια της «επόμενης μέρας»...

Μοσκοβισί, Ντάισελμπλουμ, Ρένγκλινγκ στη συνέντευξη τύπου του προηγούμενου Γιούρογκρουπ στις 26/1
Μοσκοβισί, Ντάισελμπλουμ, Ρένγκλινγκ στη συνέντευξη τύπου του προηγούμενου Γιούρογκρουπ στις 26/1
Με εντατικούς ρυθμούς εξελίσσονται οι συνεννοήσεις και τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο, ενώ οι διεργασίες επικεντρώνονται πλέον στα νέα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία στην πλήρη τους «ανάπτυξη» θα εφαρμόζονται μετά το έτος 2018. Την ίδια ώρα, συγκυβέρνηση και κουαρτέτο μεθοδεύουν τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά, όπου η έμφαση δίνεται στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και στην πλήρη κατάργηση της «διοικητικής έγκρισης» (βέτο).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το αντιλαϊκό πακέτο ύψους 2% του ΑΕΠ, ή πάνω από 3,6 δισ. ευρώ, θα είναι ισόποσα μοιρασμένο ανάμεσα στα μέτρα της ενίσχυσης της φοροληστείας απέναντι στη λαϊκή οικογένεια και στην παραπέρα μείωση των συντάξεων (από 1,8 δισ. ευρώ). Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της φοροληστείας, οι επόμενες παρεμβάσεις επικεντρώνονται στην παραπέρα συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες). Το συγκεκριμένο «πακέτο» σχεδιάζεται να περάσει από τη Βουλή και να ψηφιστεί σε αυτήν τη φάση, προκειμένου να ισχύσει από τα επόμενα χρόνια και μάλιστα ανεξάρτητα από την όποια «θετική» έκβαση στους στόχους των κρατικών προϋπολογισμών και τυχόν «υπεραποδόσεις» των αντιλαϊκών μέτρων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η υπερκάλυψη των αντιλαϊκών πλάνων δεν πρόκειται να σηματοδοτήσει τη «μη εφαρμογή» των μέτρων ούτε βέβαια και την ακύρωσή τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξετάζεται η δυνατότητα «στοχευμένων» λεγόμενων «αναπτυξιακών» παρεμβάσεων, που θα αφορούν πρώτα και κύρια σε φοροελαφρύνσεις επί των επιχειρηματικών κερδών, σε μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλει η εργοδοσία κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των ποσών αυτών σε επιλεγμένους τομείς θα προϋποθέτει την έγκριση από την πλευρά των «θεσμών» του κουαρτέτου και για την περίοδο μετά το 2018.

Κεντρικός στόχος είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του ελληνικού κράτους και της δημόσιας διοίκησης, στη βάση της συμφωνημένης αντιλαϊκής πολιτικής, και αυτό ανεξάρτητα από τα κόμματα που θα βρίσκονται στο «τιμόνι» της κυβερνητικής διαχείρισης.

«Τρέχουν» οι διεργασίες

Σε αυτό το πλαίσιο, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα, και απ' ό,τι φαίνεται ως προπομπός των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Π. Μοσκοβισί θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, και τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη.

«Εργαζόμαστε εντατικά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, από κοινού με όλους τους εταίρους, προκειμένου η ελληνική οικονομία να συνεχίσει να ανακάμπτει», επανέλαβε χτες η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Α. Μπράιτχαρτ, προσθέτοντας ωστόσο πως η επίσκεψη «πολιτικού χαρακτήρα» από τον Π. Μοσκοβισί «δεν συνδέεται με την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα».

Επόμενος σταθμός είναι η συνεδρίαση του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, την ερχόμενη Δευτέρα (20/2), ωστόσο το κλείσιμο της συμφωνίας παραπέμπεται σε επόμενη συνεδρίαση. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, η «αξιολόγηση» του προγράμματος δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την προσεχή συνεδρίαση, τονίζοντας ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ παραμένει ουσιαστικής σημασίας για τη συνέχιση του «ελληνικού προγράμματος». Κατά τον Ντάισελμπλουμ, οι επικεφαλής των κλιμακίων της ΕΕ και του ΔΝΤ θα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία και σε αυτό το επίπεδο, πριν από την επικύρωσή της στο Γιούρογκρουπ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Financial Times», η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να διορίσει την «Rothschild» ως σύμβουλο για τη διαχείριση του κρατικού χρέους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η «Rothschild» θα αναλάβει δράση σε όλη την γκάμα του κρατικού χρέους, όπως στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, στο ζήτημα της ένταξης ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, στις εκδόσεις νέου κρατικού χρέους κ.ά.

Παράλληλα, το κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο διαχειρίζεται την κρατική συμμετοχή στις 4 «συστημικές τράπεζες», προκήρυξε χτες διεθνή διαγωνισμό για την πρόσληψη διευθύνοντος συμβούλου, οι αμοιβές του οποίου θα διαμορφώνονται από 180 έως 270 χιλιάδες ευρώ το χρόνο.

Επείγεται και ο ΣΕΒ

«Ζητούμενο παραμένει η γεφύρωση των διαφορών μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, ώστε να πραγματοποιηθεί ομαλά η εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος προσαρμογής. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην όλη διαδικασία μπορεί να πυροδοτήσει ένα "ντόμινο" αρνητικών εξελίξεων, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη».

Αυτό αναφέρει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, διατυπώνοντας τις ανησυχίες του εγχώριου κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εγχώριοι βιομήχανοι επισημαίνουν πως οι «παρατεταμένες διαπραγματεύσεις», όπως λένε, «αυξάνουν την αβεβαιότητα, όπως καταγράφεται στην πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο του 2017 και η αγορά δείχνει να τηρεί στάση αναμονής, ενώ διαμορφώνονται μικτές τάσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας».

Με πλεονάσματα η αντιλαϊκή πολιτική

Στο 1 δισ. ευρώ εμφανίζεται το «πρωτογενές πλεόνασμα» του κρατικού προϋπολογισμού για το μήνα Γενάρη του 2017, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Θυμίζουμε ότι από την 1η Γενάρη, προστέθηκαν νέα μέτρα φοροληστείας απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά, με αύξηση των χαρατσιών ή με την επιβολή νέων φόρων στα καύσιμα κίνησης, στην κινητή τηλεφωνία, την κατάργηση του «χαμηλού» ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου, στον καφέ κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ