ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τα Εργασιακά, το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις των ναυτεργατών

Κατατέθηκε χτες και απευθύνεται στην υπουργό Εργασίας

Από παλιότερη κινητοποίηση των ναυτεργατών στον Πειραιά
Από παλιότερη κινητοποίηση των ναυτεργατών στον Πειραιά
Ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Σάκης Βαρδαλής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Κώστας Στεργίου, Σταύρος Τάσσος και Μανώλης Συντυχάκης, σχετικά με τα εργατικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ναυτεργατών και τις προκλητικές παρεμβάσεις των εφοπλιστών και της κυβέρνησης.

Στην Ερώτηση σημειώνεται αναλυτικά (οι υπότιτλοι δικοί μας):

«Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υπηρετεί τα συμφέροντα και ενισχύει την επιθετικότητα των εφοπλιστών ενάντια στους ναυτεργάτες και γενικότερα στους εργαζόμενους στη ναυτιλία και στους συναφείς κλάδους.

Η ανεργία αποτελεί μάστιγα, χιλιάδες ναυτεργάτες πετάγονται έξω από τα καράβια, οι Συλλογικές Συμβάσεις υπονομεύονται, η εργοδοτική τρομοκρατία κυριαρχεί στους χώρους δουλειάς, η ανασφάλιστη εργασία τείνει να γίνει καθεστώς στους ναυτεργάτες, εντείνεται η επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, στο δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα, η εντατικοποίηση της εργασίας δημιουργεί συνθήκες γαλέρας για τον κλάδο σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με δραματικές μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις 40% - 50%.

Από την άλλη πλευρά, η ελληνόκτητη ναυτιλία καταλαμβάνει το 2017 την πρώτη θέση διεθνώς, με 5.230 καράβια, αύξηση της χωρητικότητας, γιγάντωση της κερδοφορίας των Ελλήνων εφοπλιστών που στηρίζεται στον υψηλό βαθμό εκμετάλλευσης των ναυτεργατών και στα προνόμια που καρπώνονται από το αστικό κράτος και σχετικό αντεργατικό νομοθετικό θεσμικό πλαίσιο για τη ναυτιλία (ν. 2687/1953, 27/1975 κ.ά.).

Οι νέες προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θ. Βενιάμη, στη Γενική Συνέλευση των μελών της Ενωσης, όπως καταγγέλλουν ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" - ΠΕΕΜΑΓΕΝ - ΠΕΣ/ΝΑΤ, "εντάσσονται στην ενορχηστρωμένη επίθεση εφοπλιστών - κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για κατάργηση των ΣΣΕ, διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης".

Στην ποντοπόρο ναυτιλία, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έχει να ανανεωθεί από το 2010, ενώ έχουν λήξει και στις άλλες κατηγορίες πλοίων. Στην ελληνόκτητη ποντοπόρο ναυτιλία - 5.230 καράβια - οργιάζει η "μαύρη" ανασφάλιστη εργασία, στο 80% - 60.000 ναυτεργάτες - δεν εφαρμόζεται η Κλαδική ΣΣΕ και αυτό επιδιώκουν οι εφοπλιστές να επεκταθεί στο σύνολο των ναυτεργατών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΣ του ΝΑΤ, από τις 12/5/2016 που εφαρμόζεται ο νόμος - λαιμητόμος 4387/2016, δεν έχει εκδοθεί καμία οριστική απόφαση συνταξιοδότησης, δεν έχει καταβληθεί κανένα εφάπαξ, παρά μόνο προσωρινές συντάξεις πείνας, οξύνοντας όλα τα προβλήματα της ναυτεργατικής οικογένειας.

Το ΝΑΤ αρνείται να εφαρμόσει για το σύνολο των συνταξιούχων ναυτεργατών την Απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά - Τμήμα 7ο Τριμελές με αριθμό Α 1003/2016, με βάση την οποία επέστρεψε σε τρεις συνταξιούχους τα ποσά των περικοπών που έχουν γίνει σε δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα αδείας.

Σταθερά στο πλευρό τους το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των ναυτεργατών για την κατάργηση των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων, επαναφορά των ΣΣΕ και αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, με κριτήριο την κάλυψη των απωλειών και τις σύγχρονες ανάγκες ζωής.

  • Αποκλειστικά Δημόσια - Καθολική - Υποχρεωτική - Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία και Πρόνοια.
  • Κατάργηση των εξοντωτικών - αντεργατικών νόμων που λεηλάτησαν μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, διαλύουν το ΝΑΤ, ενσωμάτωσαν τον Οίκο Ναύτη στον ΕΟΠΥΥ, λεηλατούν την κινητή και ακίνητη περιουσία του ΝΑΤ.
  • Κατάργηση του άρθρου 21 του Ν. 3622/2007 που δίνει τη δυνατότητα αλλαγής χρήσης και εκποίησης μερικώς ή ολικώς του ΝΙΕΝ. Να γίνει Πανεπιστημιακή κλινική για την πρόληψη και αντιμετώπιση των επαγγελματικών ασθενειών.
  • Την ενίσχυση των οικονομικών του ΝΑΤ, του ΚΕΑΝ και των Ταμείων Πρόνοιας και του Οίκου Ναύτη για να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες της ναυτεργατικής οικογένειας.
  • Σύνταξη στο 80% επί του συνολικού ποσού για το οποίο γίνονται κρατήσεις.
  • Αύξηση του επιδόματος ανεργίας και γενικότερη, ουσιαστική προστασία των ανέργων, υπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.
  • Κατοχύρωση του ναυτικού επαγγέλματος ως βαρύ - ανθυγιεινό και επικίνδυνο, καταβολή επιδόματος 5%.
  • Κατάργηση της νομοθετικής τροπολογίας που απαλλάσσει τους εφοπλιστές από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.
  • Καταβολή όλων των εφοπλιστικών οφειλών στο ΝΑΤ και πάταξη της εισφοροδιαφυγής.
  • Αφορολόγητο όριο 20.000 ευρώ.
  • Να καταργηθούν τα χαράτσια και η φοροληστεία σε βάρος των ναυτεργατών, των μισθωτών, των συνταξιούχων και να φορολογηθούν με 45% τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου».
Ζητούν απαντήσεις και στοιχεία

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την αρμόδια υπουργό:

-- Πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στο πλαίσιο αιτημάτων των ναυτεργατών;

-- Θα εφαρμοστεί η Απόφαση Α1003/2016, του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά να καταβληθούν οι περικοπές στο σύνολο των συνταξιούχων ναυτεργατών, εργαζομένων;

-- Πόσες συντάξεις εκκρεμούν πριν από τις 12/5/2016;

-- Πόσες προσωρινές συντάξεις έχουν εκδοθεί μετά τις 12/5/2016 και πόσες εκκρεμούν;

-- Πόσες κανονικές συντάξεις έχουν εκδοθεί μετά τις 12/5/2016, πόσες εκκρεμούν, πόσα εφάπαξ και με ποιες προϋποθέσεις;

-- Πόσες συντάξεις λόγω ανικανότητας και διαδοχικής ασφάλισης έχουν εκδοθεί μετά τις 12/5/2016 και πόσες εκκρεμούν;


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Φρούδες ελπίδες και κάλπικοι διαχωρισμοί

«Η διαχωριστική γραμμή επανέρχεται εκεί που πάντοτε ήταν. Πρόοδος - συντήρηση, δεξιά - αριστερά. Υπεράσπιση των κοινωνικών δυνάμεων, υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης, του εργαζόμενου λαού, υπεράσπιση των συμφερόντων των ολίγων. Ξαναέρχεται η διαχωριστική γραμμή στο πολιτικό της και ταξικό της πρόσημο (...) Κι αυτό μας δίνει από τώρα το περιθώριο να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα. Το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα, παράταξη που εκφράζει παραδοσιακά την αριστερά αλλά και εκπροσωπεί αυτό που ονομάζουμε το στρώμα των "από κάτω", των κατώτερων τάξεων και της μεσαίας τάξης (...) Να σχεδιάσουμε μαζί τη μεταμνημονιακή Ελλάδα».

Το απόσπασμα είναι απ' την ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του το περασμένο Σάββατο. Χτες, επιβεβαιώνοντας ότι η «γραμμή» αυτή παγιώνεται στον προπαγανδιστικό λόγο τους, ο γραμματέας της ΚΕ, Π. Ρήγας, δήλωσε («Πρώτο Πρόγραμμα»): «Κανείς μας δεν έχει σκοπό να εγκρίνει μια συμφωνία που δεν θα δίνει διέξοδο, δεν θα συνδράμει στην προσπάθεια της ελληνικής κοινωνίας και δεν θα ανοίγει το δρόμο για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας εκτός μνημονίων και εκτός επιτροπείας. Το μήνυμα αυτό είναι σαφές και εκφράζει την Κεντρική Επιτροπή στο σύνολό της (...) Το διακύβευμα είναι αν κανείς θα ταχθεί με όσους επιδιώκουν την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την εφαρμογή των εργασιακών δικαιωμάτων, την ενδυνάμωση της δημοκρατίας, την πάταξη της διαπλοκής και του παρασιτικού καπιταλισμού ή αν θα πάει στην αντίπερα όχθη με τους πρεσβευτές της σκληρής λιτότητας. Σε αυτό το δίλημμα θα κληθεί να πάρει θέση η κοινωνία αλλά και όλα τα πολιτικά υποκείμενα».

***

Η απόπειρα κυβέρνησης και κόμματος να χαράξουν εκ νέου κίβδηλες διαχωριστικές γραμμές και να θέσουν στο λαό παλιά γνωστά κάλπικα διλήμματα δεν είναι προφανώς άσχετη απ' την επιδίωξή τους να χειραγωγήσουν και ενσωματώσουν λαϊκές δυνάμεις στα άμεσα και μακροπρόθεσμα προτάγματα της αστικής τάξης. Πόσο μάλλον που μπροστά βρίσκεται νέο «κύμα» αντιλαϊκών μέτρων που θα «σκάσει» με το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης».

Φαίνεται όμως ότι η άσκηση της αστικής διαχείρισης τους όπλισε με περίσσιο θράσος για να ισχυρίζονται, δύο χρόνια μετά, δύο χρόνια άνευ προηγουμένου λεηλασίας του ισχνού λαϊκού εισοδήματος, καρατόμησης ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών, εργασιακών δικαιωμάτων, καταβύθισης του επιπέδου ζωής των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, ότι είναι οι εκπρόσωποι των συμφερόντων τους, οι θεματοφύλακες των ιερών και όσιων των «από κάτω»! Να μιλούν για «κοινωνικό κράτος», όταν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια αγκομαχούν και συνθλίβονται. Οτι υπερασπίζονται τα εργασιακά δικαιώματα, όταν αυτά έχουν τεθεί στην προκρούστεια κλίνη και της δεύτερης «αξιολόγησης», όπως επιτάσσει το συμφέρον του κεφαλαίου.

Οτι είναι η «πρόοδος» κόντρα στη «συντήρηση», όταν συνέχισαν το αντιλαϊκό έργο των προηγούμενων, δίχως να αναιρέσουν ούτε μισό μέτρο, όπως ακριβώς υπαγόρευε ο κοινός τους στόχος για ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και αναβάθμιση του ρόλου του στα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή.

***

Η διαχωριστική γραμμή, για την οποία μίλησε ο Αλ. Τσίπρας, δεν μετακινήθηκε ποτέ ούτε έχασε ποτέ το ταξικό της πρόσημο, γιατί ποτέ δεν έπαψε να διαχωρίζει τους «από κάτω» απ' τους «από πάνω», την εργατική τάξη απ' το κεφάλαιο, το λαό απ' τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Η ακαμψία της είναι ευθέως ανάλογη της ευλυγισίας του πολιτικού προσωπικού του κεφαλαίου, που, όπως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ντύνει με εθνικό «μανδύα» τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και εμφανίζει στην ίδια πλευρά τους εργαζόμενους και την «υγιή επιχειρηματικότητα», κόντρα τάχα στον ...παρασιτικό καπιταλισμό και στους πρεσβευτές της λιτότητας.

Στη «μεταμνημονιακή Ελλάδα», ο λαός θα συνεχίσει να στενάζει από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και από τα μέτρα για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου, που είναι βαρέλι δίχως πάτο. Το «πρότυπο» του αντιλαϊκού «ευρωπαϊκού κεκτημένου», που η κυβέρνηση προβάλλει για να σκιαγραφήσει την προοπτική που υπόσχεται, είναι από μόνο του αποκαλυπτικό και επιβεβαιώνει ότι η φτώχεια και η ανέχεια θα είναι μόνιμοι συνοδοιπόροι του λαού στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Επομένως, το διακύβευμα για το λαό είναι αν θα συνταχθεί με τα κελεύσματα υποταγής στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου ή θα απορρίψει την κάλπικη διαχωριστική γραμμή που του πασάρει η κυβέρνηση, οργανώνοντας την πάλη του για ανάκτηση των απωλειών, κατάργηση των αντεργατικών νόμων, διεκδικήσεις στο ύψος των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Βάζοντας στο στόχαστρο τους «από πάνω», παλεύοντας για να ανοίξει ρήγματα στον αρνητικό συσχετισμό και συγκεντρώνοντας δυνάμεις για την ανατροπή του.


Β. Ν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ