ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Φλεβάρη 2015
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Ολοι μαζί στη διαπραγμάτευση εντός της ΕΕ

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ήταν οι μόνοι που ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής διέκοπταν την... ανταλλαγή συγχαρητηρίων, «εποικοδομητικής κριτικής» και «εθνικής συναίνεσης» μεταξύ των κομμάτων της αστικής διαχείρισης...

Eurokinissi

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ήταν οι μόνοι που ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής διέκοπταν την... ανταλλαγή συγχαρητηρίων, «εποικοδομητικής κριτικής» και «εθνικής συναίνεσης» μεταξύ των κομμάτων της αστικής διαχείρισης...
Στη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, οι βουλευτές όλων των αστικών κομμάτων, χωρίς να κρύβουν λόγια, εξέφρασαν, μηδενός εξαιρουμένου, την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση, στη «δύσκολη διαπραγμάτευση» με τους «εταίρους» που έχει να φέρει σε πέρας. Ενώ, η κριτική που ασκήθηκε και οι όποιες παρατηρήσεις διατυπώθηκαν αφορούσαν στη «βελτίωση» της κυβερνητικής πολιτικής. Ηταν τόσο εξόφθαλμη αυτή η ...«εθνική ομοψυχία», που ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ αναγκάστηκε να σχολιάσει στη διάρκεια της ομιλίας του: «Μπαίνω στον πειρασμό να πω ότι αν δεν ήμασταν κι εμείς εδώ μέσα, η συνεδρίαση θα ήταν ανταλλαγή συγχαρητηρίων ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΟΤΑΜΙ και στον ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως με ορισμένες παρενθέσεις, πιέσεις κ.λπ., σε ό,τι αφορά την επερχόμενη συμφωνία». Από όλη τη συζήτηση το αδιαμφισβήτητο γεγονός, που βέβαια δεν μπόρεσε να επισκιάσει η καταψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων, ήταν πως αυτό το οποίο «ενώνει» τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τα άλλα αστικά κόμματα και έγινε χειροπιαστό από τις ίδιες τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων τους στο Κοινοβούλιο, είναι η ανάγκη να στηρίξουν μια πολιτική χαλάρωσης της περιοριστικής πολιτικής που είναι αναγκαία για την εξασφάλιση ρευστότητας στο κεφάλαιο, στο πλαίσιο πάντα της ΕΕ, των συνθηκών και της στρατηγικής ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Ολα τα αστικά κόμματα, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις τους, δεν μπόρεσαν να μην επικροτήσουν ότι στο επίκεντρο των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού ήταν ο σεβασμός και η υλοποίηση των δεσμεύσεων απέναντι στην ΕΕ και στις δημοσιονομικές υποχρεώσεις που θέτει.

Ομως, στο σκηνικό της εθνικής συναίνεσης που στήθηκε στη Βουλή, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η προσπάθεια των αστικών επιτελείων και των κομμάτων τους, να εντάξουν και τους εργαζόμενους, συνολικά το λαό. Προσπαθούν να καλλιεργήσουν την ιδέα ότι πρέπει να γίνει στόχος και του λαού η επίτευξη μιας «καλής συμφωνίας» με τους «εταίρους», δηλαδή η ανάγκη να διασφαλιστεί περισσότερο κρατικό και κοινοτικό χρήμα για τη χρηματοδότηση των μονοπωλιακών ομίλων και των επενδύσεών τους για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Να πειστεί ο λαός ότι μία επιλογή έχει: να συνεχίσει να θυσιάζει παραπέρα τις ανάγκες του, τη ζωή του, για την κερδοφορία του κεφαλαίου και ίσως πέσει και κανένα ψίχουλο από το φαγοπότι.

Από τους βουλευτές του ΚΚΕ, οι οποίοι με τις τοποθετήσεις τους χάλασαν τη «σούπα», αναδείχτηκε ότι η πραγματική διαχωριστική γραμμή που δείχνει ποιος είναι στο πλευρό της εργατικής τάξης, των εργατικών - λαϊκών οικογενειών και ποιος αντίπαλος, δεν είναι «μνημονιακές - αντιμνημονιακές δυνάμεις». Αλλωστε, μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί επί τρεις μέρες στη Βουλή είχαν γίνει «μια ωραία ατμόσφαιρα», αλλά αυτή που συμπυκνώνεται στα συνθήματα: «`Η με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες», «ή με τα μονοπώλια ή με το λαό».

«Οι 76 βουλευτές της ΝΔ θα σας παρέχουν τη στήριξή τους»

Ηταν από τις χαρακτηριστικότερες η ομιλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη: «Σε αυτήν τη διαπραγμάτευση προσέρχεστε έχοντας τη στήριξη του Κοινοβουλίου, τη στήριξη σίγουρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να πετύχετε μια λύση, η οποία θα είναι εθνικά ωφέλιμη, η οποία θα μπορέσει να επαναφέρει τη χώρα σε μια τροχιά ανάπτυξης, χωρίς να διακινδυνεύσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Σχολιάζοντας, μάλιστα, τις τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών πρόσθεσε: «Εγώ διακρίνω στα λεγόμενά σας μια στροφή στον πολιτικό ρεαλισμό. Τη χαιρετίζω αυτήν τη στροφή στον πολιτικό ρεαλισμό», «σήμερα μπορούμε να πούμε "ναι, υπάρχει εδώ πέρα καταστατική, μνημονιακή πλειοψηφία", από τη στιγμή που αποδεχόσαστε το 70% των μεταρρυθμίσεων του υφιστάμενου μνημονίου». Δείχνοντας ότι, παρά τις διαφορές τους, έχουν κοινό στρατηγικό στόχο σημείωσε: «Προέχει η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η διευθέτηση του χρέους κι όχι διαγραφή της ονομαστικής αξίας, μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, συνεπές και συνεκτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων». Πρόκειται για τους βασικότερους άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. «Με αυτές τις προϋποθέσεις - υπογράμμισε - 76 βουλευτές της ΝΔ θα σας παρέχουν τη στήριξή τους».

Ακόμα και ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, ο οποίος μπορεί να μην ήταν τόσο γλαφυρός όσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματός του, ωστόσο ανέφερε στην ομιλία του: «Σας το λέω καθαρά από την πρώτη στιγμή, ότι όποιος αγαπάει την πατρίδα του, θέλει να πετύχει η νέα κυβέρνηση. Αλλά ακριβώς επειδή αγαπάμε την Ελλάδα, κύριε υπουργέ, δεν θα επιτρέψουμε να τεθεί σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό της μέλλον και η ευρωπαϊκή της πορεία. Εμείς, κύριε Τσίπρα, δεν θα κάνουμε αυτά που κάνατε εσείς επί δυόμισι χρόνια από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν θα μηδενίζουμε το έργο σας. Και σας εύχομαι ειλικρινά να πετύχετε». Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΝΔ έδειξε και τις «διαφορές» του κόμματός του με την κυβέρνηση. Ανέφερε ότι τις μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης «εσείς τις λοιδορούσατε επί δυόμισι χρόνια. Και τώρα έρχεται ο κ. Βαρουφάκης και μας λέει ότι συμφωνεί με το 70% των μέτρων του μνημονίου. Πιστεύω ότι θα πρέπει να έχει καταλάβει ότι εμείς μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις για την τελευταία αξιολόγηση έχουμε δεχθεί λιγότερα, επισήμως όχι πάνω από το 63%».

«Εμείς το Ποτάμι θα είμαστε εδώ. Σύμμαχοί σας στην Ευρώπη»

Ο πρόεδρος του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης εξέφρασε μεν κάποιες διαφωνίες και παρατηρήσεις για την τακτική της κυβέρνησης όμως στο διά ταύτα η θέση του ήταν καθαρή: «Στόχος μιας κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας, όπως τη λέτε, θα πρέπει να είναι στο τέλος του χρόνου η Ελλάδα να μπορεί να εκδώσει δεκαετή ομόλογα με επιτόκιο γύρω στο 3%. Αυτό, όμως, δεν θα γίνει ποτέ αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους μας. Θα το λέτε "πρόγραμμα"; Θα το λέτε "συμφωνία - γέφυρα"; Ας το λέτε και Ρόζα Λούξεμπουργκ. Εμείς θα το στηρίξουμε εάν διασφαλίζει το ευρωπαϊκό μας μέλλον». Επισήμανε προς την κυβέρνηση: «Ποιος, όμως, σοβαρός επενδυτής θα φέρει τα λεφτά του σε μια χώρα με ξαφνικούς φόρους, με τεράστιες αυξήσεις τα τελευταία χρόνια στα τιμολόγια ηλεκτρικού και φυσικού αερίου, σε μια χώρα με γραφειοκρατία, χωρίς έγκαιρη απονομή δικαιοσύνης; Εμείς, Το Ποτάμι, θα είμαστε εδώ, υπερασπιστές μιας προοδευτικής, αναγεννητικής πολιτικής, χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς πολιτικαντισμούς, χωρίς εξαρτήσεις, συμπαραστάτες (...) και βέβαια, σύμμαχοί σας στην Ευρώπη».

Ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Δανέλλης, τα είπε κάπως πιο έξω από τα δόντια από ό,τι ο πρόεδρός του: «Θα ήθελα να συγχαρώ την κυβέρνηση, όπως και κάθε Ελληνας και να της ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο της για το καλό του τόπου και της κοινωνίας. Εκεί, που οφείλουμε να συμφωνήσουμε επιτέλους είναι στα προαπαιτούμενα για τη δημιουργία ενός ελκυστικού για την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος. Ο κύριος πρωθυπουργός μας κάλεσε να συμπαραταχθούμε στην προσπάθεια της χώρας. Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, Το Ποτάμι θα είναι δίπλα σας αν επιχειρήσετε τις μεγάλες αλλαγές που δεν έγιναν γιατί δεν υπήρξε η πολιτική βούληση για να γίνουν, τις μεταρρυθμίσεις που θα μας κάνουν επιτέλους ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος»...

ΠΑΣΟΚ: «Το λέμε παντού ότι σας στηρίζουμε απερίφραστα»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής είπε προς την κυβέρνηση: «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας στηρίζουμε απερίφραστα και ειλικρινά στη διεθνή διαπραγμάτευση. Το λέμε αυτό καθαρά σε όλες τις επαφές μας με το ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα και τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά, σοσιαλδημοκρατικά και εργατικά κόμματα είτε αυτά μετέχουν σε κυβερνήσεις είτε είναι αντιπολιτευόμενα». «Σας στηρίζουμε. Ως αντιπολίτευση σας στηρίζουμε». «Από τη Βουλή προτείναμε να συγκροτηθεί η Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης, όμως αυτή η εθνική συστράτευση έχει προϋποθέσεις. Και η ελάχιστη προϋπόθεση είναι η ενημέρωση, ο αλληλοσεβασμός, και η συνεννόηση, αν όχι η συμφωνία. Δεν διεκδικούμε συμφωνία με τις θέσεις μας, αλλά μια στοιχειώδη συνεννόηση ως προς τα πραγματικά δεδομένα», ήταν ...«όροι» που έθεσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΠΑΣΟΚ Γ. Κουτσούκος στη διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις έκανε σαφές ότι «Οποια συμφωνία επιτευχθεί μέσα από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης έχουμε δηλώσει ότι θα την στηρίξουμε. Θέλουμε όμως να δούμε το περιεχόμενό της. (...) Και βεβαίως μας παρουσιάσατε από την αρχική επιλογή των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών μία πρόταση για πλεόνασμα 1,5%, ίσο δηλαδή με τους στόχους που είχε και πέτυχε ο προϋπολογισμός του 2014. Δεκτή αυτή η επιλογή. Είναι μία επιλογή που πάντα θέλαμε. Θεωρώ όμως ότι είναι μία σωστή επιλογή η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, διότι ελευθερώνει πόρους, οι οποίοι μπορεί να πάνε στην πραγματική οικονομία», δηλαδή στα μονοπώλια για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους.

Τα όσα είπε στη Βουλή η Φώφη Γεννηματά, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του, θαρρούσε κανείς ότι τα είχε κλέψει από την ομιλία του πρωθυπουργού: «Ο κρίσιμος στόχος σήμερα - είπε - είναι η οριστική έξοδος από την κρίση με ασφαλή βήματα, η περαιτέρω βελτίωση των όρων αποπληρωμής του δημόσιου χρέους και, βεβαίως, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της παθογένειας του κράτους και του παραγωγικού μοντέλου που μας έφεραν μέχρι εδώ. Για αυτό το στόχο αξίζει να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή εθνική συνεννόηση. Για αυτό το λόγο στηρίζουμε τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης στο εξωτερικό». Κατέληξε με την εξής φράση: «Υποσχεθήκατε πολλά. Θα είμαστε εδώ για να σας τα θυμίζουμε».

Στήριξη και από τα... δεξιά της ΝΔ

Η δε φασιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής ανέλαβε το ρόλο της προγραμματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Είπε από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Χρ. Παππάς: «Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα θα σταθεί αρωγός σε πολλές από τις μελλοντικές σας πρωτοβουλίες και ενέργειες, όπως αυτές που αναγγέλθηκαν στην ομιλία επί τη αναλήψει των καθηκόντων σας (...) Θα σταθούμε ενάντια σε οποιαδήποτε αντιλαϊκή και αντιδημοκρατική πολιτική, όπως αυτή εκφράστηκε από την προηγούμενη διακυβέρνηση, τη διακυβέρνηση της ξενοκρατίας, της ξενοδουλείας και της εκποίησης της χώρας μας (...) Κυρίες και κύριοι βουλευτές, η Ελλάς έχει πλέον έναν νέο και ηλικιακά πρωθυπουργό. Ο κ. Τσίπρας διαδέχεται έναν φοβικό πρωθυπουργό». Πρόσθεσε ότι η φασιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής «με άγρυπνο μάτι θα ελέγχει αν η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της». Μάλιστα, έκανε και παρατηρήσεις προς την κυβέρνηση: «Ο ελληνικός λαός - είπε - αποφάσισε ότι το ευρώ δεν είναι ο θεός» και την παρότρυνε: «Μην θεοποιείτε, λοιπόν, στο μυαλό σας αυτόν τον Μαμμωνά, αυτόν το μοχλό της γερμανικής κυριαρχίας στην ήπειρό μας, αλλά και στην Ελλάδα». Και έκανε την εξής βαρυσήμαντη δήλωση: «Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΧΑ θα στηρίξει κάθε κίνηση προς αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει τον ελληνικό λαό. Θα ελέγξουμε μεν την κυβέρνηση, αλλά και θα στηλιτεύσουμε όλους αυτούς τους μαυραγορίτες της πολιτικής, που φωνάζουν μεταξύ τους "βάστα, Σόιμπλε"».

Ο δε βουλευτής της ΧΑ Ν. Μίχος μιλώντας στη Βουλή, αναμάσησε τη γνωστή προπαγάνδα που πλασάρουν στο λαό τα αστικά επιτελεία και η κυβέρνηση περί ανοχής: «Εχω ακούσει αυτές τις ημέρες εδώ πολλή κριτική να γίνεται για τη νέα Κυβέρνηση. Ακόμα δεν τους έχουμε δει, ακούμε διάφορες απόψεις, ακούμε τι έχουν να πουν και θα δούμε τι έχουν να κάνουν».

Εξαίρεση η στάση του ΚΚΕ

«Παραφωνία» στη φιλική ατμόσφαιρα ήταν μόνο το ΚΚΕ, γιατί μίλησε από την πλευρά των συμφερόντων των εργαζομένων, του λαού. Αποκάλυψε το χαρακτήρα της συμφωνίας που επιδιώκει η κυβέρνηση, το χαρακτήρα του κυβερνητικού προγράμματος. Οι βουλευτές του ΚΚΕ απηύθυναν το κάλεσμα «Ο λαός να μην περιμένει στη γωνία, να μην περιμένει στον καναπέ του, να μη γίνεται όμως ούτε χειροκροτητής σε διάφορες παρελάσεις των κυβερνητικών πολιτικών και επιλογών. Να οργανώσει τώρα την πάλη του, να χαράξει γραμμή πάλης κάτω από τις δικές του σημαίες και όχι κάτω από ξένες σημαίες. Αντί, λοιπόν, οι εργαζόμενοι να γίνουν χειροκροτητές μιας διαπραγμάτευσης ξένης προς τα συμφέροντά τους οφείλουν να παλέψουν για ανάκτηση όλων όσα έχασαν την περίοδο της κρίσης, για τα σύγχρονα δικαιώματα και ανάγκες τους».


Α. Ζ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ