ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Φλεβάρη 2015
Σελ. /40
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να παρθούν μέτρα για τους πληγέντες από τις πλημμύρες στον Εβρο

Eurokinissi

Την ανάγκη έκτακτης ενίσχυσης των πληγέντων από τις πρόσφατες πλημμύρες στον Εβρο αλλά και την έγκριση όλων των απαιτούμενων κονδυλίων για την άμεση προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών, φραγμάτων, αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων κλπ., ζητά το ΚΚΕ. Οι βουλευτές Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου, σε Ερώτηση που κατέθεσαν στους υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αναφέρουν:

«Κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων, η στάθμη του ποταμού Εβρου ανέβηκε πάνω από το όριο συναγερμού, έσπασαν αναχώματα με αποτέλεσμα το νερό να εισέλθει σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, πλημμύρισαν σπίτια αλλά και χωριά, όπως τα Λαγυνά και ο Πόρος που εκκενώθηκαν λόγω των ορμητικών νερών, ενώ σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δε λειτούργησαν.

Μετά από μια σχεδόν ολόκληρη εβδομάδα των πλημμυρικών φαινομένων, οι πρώτες εκτιμήσεις, δείχνουν ότι οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες ιδιαίτερα για τη μικρομεσαία αγροτιά.

Συνολικά έχουν πλημμυρίσει περισσότερα από 220.000 στρέμματα με καλλιεργήσιμες εκτάσεις, κατά μήκος του ποταμού Εβρου. Το γεγονός αυτό μετατοπίζει πολύ αργότερα, από τον κανονικό, το χρόνο της επανακαλλιέργειας των περιοχών αυτών, κάνοντας φανερό ότι οι γεωργοί θα χάσουν τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, αφού χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να αποτραβηχτούν τα νερά και να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών.

Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί και οι αγροτικές υποδομές. Εχουν πλημμυρίσει περισσότερες από 500 γεωτρήσεις και αντλητικά συγκροτήματα, με αποτέλεσμα οι αγρότες να στερούνται των απαραίτητων επαγγελματικών υποδομών και εργαλείων.

Τέλος, τεράστιες είναι και οι ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο, καθώς εκατοντάδες είναι τα πνιγμένα ζώα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις μεγάλες απώλειες, από τον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά, που πρόσφατα είχαν σημειωθεί στην περιοχή, οξύνουν το πρόβλημα των κτηνοτρόφων του Εβρου.

Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό των καταστροφών, γίνεται φανερό ότι πολλοί γεωργοί και κτηνοτρόφοι δε θα είναι σε θέση να παραδώσουν την πρώτη ύλη σε πολλές μεταποιητικές γεωργικές μονάδες που έχουν συμφωνητικά με ρήτρες και φυσικά δε θα 'χουν ούτε εισόδημα.

Για ακόμη μια φορά, οι κάτοικοι της περιοχής του Εβρου, θα πληρώσουν πολύ ακριβά τα αποτελέσματα της ακολουθούμενης μέχρι σήμερα πολιτικής, της μη διάθεσης των απαραίτητων πόρων για τον σχεδιασμό, μελέτη και κατασκευή των αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, τα οποία φυσικά δεν είναι επιλέξιμα και από τα ΕΣΠΑ αφού και οι ευρωκοινωνικοί πόροι είναι για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και όχι των λαϊκών αναγκών.

Για την αντιμετώπισης της κατάστασης είναι αναγκαίο, εκτός από την άμεση και πλήρη αποζημίωση όλων των ζημιών, να προχωρήσει η δημιουργία Δημόσιου φορέα για την ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και του νομού, με περιφερειακή και νομαρχιακή δομή, η ανάπτυξη συνεργασίας με Βουλγαρία - Τουρκία για τη διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν τη διαχείριση των υδάτινων πόρων των ποταμών Εβρου και Αρδα και το σχεδιασμό και την εκτέλεση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών, αντιπλημμυρικών έργων υποδομής, που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες, τη λειψυδρία, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

Να δοθεί άμεσα έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες του συνόλου των πληγέντων. Να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες για το σύνολο των καταστροφών. Να παγώσουν τα χρέη τους σε εφορίες, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης. Απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη. Να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών. Ο ΕΛΓΑ να εξασφαλίσει την πλήρη (100%) αποζημίωση των ζημιών, από όλες τις αιτίες, στην παραγωγή, αλλά και στο φυσικό και ζωικό κεφάλαιο για τους φτωχούς αγρότες. Εγκριση όλων των απαιτούμενων κονδυλίων για την άμεση προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών, φραγμάτων, αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων κλπ. στο Ν. Εβρου με την προώθηση και της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - Βουλγαρίας - Τουρκίας, ώστε οι κάτοικοι να μην αντιμετωπίσουν ξανά τον κίνδυνο πλημμυρών και καταστροφών.

Κινητοποίηση γονιών στο Δημοτικό Βρεφοκομείο

Σε δυναμική κινητοποίηση στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών (ΔΒΑ) προχώρησαν το μεσημέρι της Παρασκευής, γονείς και κηδεμόνες βρεφών και νηπίων από τους 77 παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων, ενάντια στα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν στους παιδικούς σταθμούς, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων αλλά και της δημοτικής αρχής. Η ανταπόκριση στο σχετικό κάλεσμα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων βρεφών και νηπίων του Δήμου Αθήνας ήταν μεγάλη, καθώς, όπως τόνιζαν οι γονείς, «ο κόμπος πια έφτασε στο χτένι». Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, πολυμελής αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων, αποτελούμενη από μέλη του ΔΣ του Συλλόγου και εκπροσώπους γονέων, συναντήθηκε με τη διοίκηση του ΔΒΑ και την πρόεδρό του Καλλιόπη Γιαννοπούλου, προκειμένου να εκθέσει τα προβλήματα και να διεκδικήσει λύσεις.

Το βασικότερο πρόβλημα αφορά την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού που παρέχεται στα παιδιά. Η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς από τη διατροφή των παιδιών απουσιάζουν εδώ και καιρό το κρέας, το ψάρι, το τυρί, τα φρούτα, τα λαχανικά και η σαλάτα. Το πρόβλημα έχει τη ρίζα του εν μέρει στη γενικότερη πολιτική των περικοπών, κυρίως όμως οφείλεται σε μία από τις περιβόητες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που υπέγραφαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η οποία προέβλεπε ότι οι προμήθειες των τροφίμων θα έπρεπε να γίνονται μέσω διεθνούς διαγωνισμού!

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου και οι γονείς ζήτησαν από την πρόεδρο του ΔΒΑ να συναντηθεί άμεσα με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, Ν. Βούτση, και να του θέσει το θέμα της κατάργησης της απαράδεκτης αυτής Πράξης. Επίσης, ο Σύλλογος κατέθεσε αναλυτικό υπόμνημα στη διοίκηση του ΔΒΑ με τις διεκδικήσεις του.

Συνεχίζεται η απεργία στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες»

Συνεχίζουν την απεργία τους οι εργαζόμενοι στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» στη Φθιώτιδα. Αύριο, Δευτέρα, προγραμματίζουν νέα Γενική Συνέλευση. Οι εργαζόμενοι, που απεργούν από την περασμένη Δευτέρα, διεκδικούν την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους, καθώς και την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων τους. Να σημειωθεί ότι τα οφειλόμενα δεδουλευμένα, σε ορισμένες περιπτώσεις, φτάνουν και τους 12 μήνες.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Αύριο η παρέμβαση για την προστασία των ανέργων

Η προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους είναι το ζήτημα αιχμής στην παρέμβαση που οργανώνουν αύριο, Δευτέρα 16 Φλεβάρη, στο υπουργείο Εργασίας, 14 κλαδικά και 12 επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων στον επισιτισμό - τουρισμό. Ανάλογες κινητοποιήσεις θα γίνουν την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα.

Τα σωματεία αυτά είναι: Τα κλαδικά Συνδικάτα σε Αττική, Θεσσαλονίκη - Χαλκιδική - Πιερία, Κέρκυρα, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Αχαΐα, Ιωάννινα, Λάρισα, Κω, Ικαρία, Σάμο, Λέσβο και Λήμνο και τα επιχειρησιακά Σωματεία στα Ξενοδοχεία «Atheneum Intercontinental», «Metropolitan Athens», «Melia Athens», «Caravel», «Novotel», «Royal Olympic», «Zafolia», «S.G. Lycabetus», «Stanley», «G.R. Lagonisi», «Crowne Plaza» και «Catering Newrest».

Αύριο η διαμαρτυρία στο ΙΚΑ

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) καλεί τους αναπήρους και τις οικογένειές τους σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ (Αγίου Κωνσταντίνου 8), αύριο, Δευτέρα 16 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι. Η διαμαρτυρία γίνεται ενάντια στην προκλητική στάση της διευθύντριας του ΙΚΑ, που επαναπέμπει για δεύτερη φορά στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ανάπηρη με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας. «Η συναδέλφισσα, αναφέρει η ΣΕΑΑΝ, έχει κριθεί για δεύτερη φορά από δευτεροβάθμια επιτροπή των ΚΕΠΑ ότι είναι δικαιούχος σύνταξης αναπηρίας. Ομως, η διευθύντρια του ΙΚΑ ζητάει να μείνει η συναδέλφισσα χωρίς και αυτή την πενιχρή σύνταξη αναπηρίας, γιατί έτσι απαιτούν οι "νόρμες" των περικοπών. Ντροπή και αίσχος! Η ΣΕΑΑΝ θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις της, ιδιαίτερα στα ΚΕΠΑ που η κατάσταση εκεί ξεπερνάει κάθε προηγούμενο, με αποτέλεσμα όχι μόνο να βασανίζονται οι συνάδελφοί μας, αλλά να μένουν χωρίς κανένα εισόδημα και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, άνθρωποι με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας».

Σήμερα η έκτακτη συνέλευση του ΠΑΣΠΑ

Σήμερα γίνεται η έκτακτη Καταστατική Συνέλευση του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών (ΠΑΣΠΑ), στη διάρκεια του οποίας η πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου θα επιχειρήσει την κατάργηση της απλής αναλογικής. Η Γενική Συνέλευση γίνεται στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (πρώην ΕΙΑΑ), ώρα 10 π.μ., (Λεωφόρος Χασιάς και Σπ. Θεοτόκη Ιλιον).

Η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ) Παρατετραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων (Συνδικαλιστές της ΣΕΑΑΝ) καλεί στην Καταστατική Συνέλευση κάθε παραπληγικό από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, κάθε κινητικά ανάπηρο, να αντιταχθεί σε αυτή την πέρα για πέρα αντιδημοκρατική μεθόδευση. Να μην επιτρέψουν με τη μαχητική παρουσία τους στην ΓΣ τον εξοστρακισμό κάθε φωνής που αντιστρατεύεται τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της εμπορίας των αναπήρων και των αναγκών τους.

Δύο θάνατοι μεταναστών στην Αμυγδαλέζα

Δύο κρατούμενοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες τέσσερις μέρες. Αργά προχτές το βράδυ, εντοπίστηκε νεκρός ένας 28χρονος από το Πακιστάν, έχοντας κρεμαστεί με σεντόνι καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε αποφασιστεί η παράταση της κράτησής του για 24 μήνες. Για αρκετή ώρα επικράτησε ένταση, με κρατούμενους να μην αφήνουν τους αστυνομικούς να παραλάβουν τη σορό του άτυχου άνδρα. Στο σημείο έφτασαν δυνάμεις των ΜΑΤ. Πάντως, η Αστυνομία ερευνά όλα τα ενδεχόμενα για το περιστατικό. Από την άλλη, ένας 23χρονος από το Αφγανιστάν έχασε τη ζωή του το μεσημέρι της Τρίτης στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και το συμβάν, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οφείλεται σε παθολογικούς λόγους.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org