ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Φλεβάρη 2015
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Επανέναρξη ευρωπαϊκών υποχρεώσεων με τον πήχη ψηλά

Η ώρα της επανέναρξης των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων έρχεται αυτή τη βδομάδα για τον Ολυμπιακό που την Πέμπτη 19 Φλεβάρη στο Κίεβο της Ουκρανίας θα δώσει τον πρώτο αγώνα κόντρα στην Ντνίπρο για τη φάση των «32» στο Γιουρόπα Λιγκ. Σημειώνεται ότι ο αγώνας θα διεξαχθεί στο ουσιαστικά ουδέτερο στάδιο του Κιέβου καθώς η έδρα των αντιπάλων της ελληνικής ομάδας βρίσκεται στην πολύπαθη το τελευταίο διάστημα Ανατολική Ουκρανία (στην πόλη Ντνιπροπετρόφσκ).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Με αλλαγές επιδιώκει το... κάτι παραπάνω

Με τρεις βασικές αλλαγές σε σχέση με την εικόνα του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Ολυμπιακός θα ριχτεί από την ερχόμενη Πέμπτη στη μάχη για διάκριση στη φετινή του ευρωπαϊκή πορεία, που συνεχίζεται στο Γιουρόπα Λιγκ εξαιτίας της 3ης θέσης που κατέλαβε στον όμιλο της πρώτης διοργάνωσης. Ο Πορτογάλος Βίτορ Περέιρα έχει πάρει εδώ και καιρό τη θέση του Ισπανού Μίτσελ ενώ οι Σαντάνα, Χάρα εντάχθηκαν στην ομάδα κατά τη μεταγραφική περίοδο του Γενάρη με σκοπό να λύσουν τα προβλήματα σε άμυνα και επίθεση αντίστοιχα. Προβλήματα που κατά τη διάρκεια της πορείας στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ, με αντιπάλους την Ατλέτικο Μαδρίτης, τη Γιουβέντους και τη σουηδική Μάλμε, φάνηκαν σε αρκετές περιπτώσεις και μάλιστα ίσως να αποδείχθηκαν και καθοριστικά για το στόχο της πρόκρισης στην ίδια διοργάνωση. Ωστόσο, μπορεί κάποια πράγματα να άλλαξαν στον Ολυμπιακό, εκείνο που μένει ίδιο όμως είναι ο στόχος των «ερυθρολεύκων» να πραγματοποιήσουν φέτος το κάτι παραπάνω στην ευρωπαϊκή τους περιπέτεια. Από την ώρα που η ομάδα κατέλαβε την 3η θέση και εξασφάλισε τη συνέχεια στα γήπεδα της Ευρώπης φάνηκε από τα όσα ειπώθηκαν ότι το φετινό Γιουρόπα Λιγκ... ενδιαφέρει τους πρωταθλητές Ελλάδας ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, στον Ολυμπιακό επιδιώκουν να σπάσουν και την... κατάρα του Φλεβάρη, μήνα στον οποίο μπαίνουν ουσιαστικά οι τίτλοι τέλους στα όποια όνειρα ...ευρωπαϊκής διάκρισης γίνονται στην αρχή της χρονιάς.

Να υπερβεί τη μέχρι τώρα... καθιερωμένη πορεία του στο Γιουρόπα Λιγκ επιδιώκει φέτος ο Ολυμπιακός αρχής γενομένης απ' τον αγώνα με την Ντνίπρο
Να υπερβεί τη μέχρι τώρα... καθιερωμένη πορεία του στο Γιουρόπα Λιγκ επιδιώκει φέτος ο Ολυμπιακός αρχής γενομένης απ' τον αγώνα με την Ντνίπρο
Εχοντας πλέον ανέλθει στην κορυφή του πρωταθλήματος και μάλιστα με διαφορά ασφαλείας από τους διώκτες του, ο Ολυμπιακός, σε σχέση με τις προηγούμενες φετινές συμμετοχές του (όταν ήταν 2ος κυνηγώντας τον ΠΑΟΚ), έχει πλέον άλλον αέρα. Την ίδια ώρα ο νέος του τεχνικός καλείται να δείξει και τα πρώτα ευρωπαϊκά δείγματα γραφής, τα οποία είχαν αμφισβητηθεί έντονα κατά την πρόσληψή του καθώς τα αντίστοιχα στη θητεία του στην Πόρτο θεωρούνται φτωχά (με βάση και το μέγεθος της πορτογαλικής ομάδας).

ΝΤΝΙΠΡΟ: Σε... χειμερία νάρκη αλλά με φιλοδοξίες

Διανύοντας την τελευταία φάση της χειμερίας νάρκης της εξαιτίας της παραδοσιακής διακοπής του ουκρανικού πρωταθλήματος λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών τους μήνες Δεκέμβρη - Φλεβάρη, για την Ντίνπρο οι αγώνες κόντρα στον Ολυμπιακό αποτελούν συν τοις άλλοις και ένα τεστ δυνάμεων ενόψει της επανέναρξης των εγχώριων υποχρεώσεων (αμέσως μετά τη ρεβάνς). Η αγωνιστική απραξία για τις ομάδες της χώρας (όπως, π.χ., και για τις ρωσικές) συνήθως αποδεικνύεται αυτή την περίοδο δίκοπο μαχαίρι αφού, παρά την όποια ξεκούραση σε σχέση με τις υπόλοιπες που φθάνουν στην κορύφωση της σεζόν, έχει αποδειχθεί και ....μοιραία για τους στόχους κυρίως στην Ευρώπη. Για την τρίτη ομάδα της βαθμολογίας του ουκρανικού πρωταθλήματος ωστόσο ο στόχος της συνέχειας στη διοργάνωση παραμένει, ιδιαίτερα από τη στιγμή που στο πρωτάθλημα έχει μείνει αρκετά πίσω απ' τις Ντιναμό Κιέβου και Μέταλιστ. Κόντρα στον Ολυμπιακό έχει και μια ιδιαιτερότητα αφού ο τεχνικός της, Μίρον Μάρκεβιτς, είχε καταφέρει να αποκλείσει από την ίδια διοργάνωση και στον ίδιο γύρο μάλιστα την ελληνική ομάδα όντας προπονητής της Μέταλιστ τη σεζόν 2011 - '12. Μέχρι εδώ έφθασε προερχόμενη από τον 6ο όμιλο της Α' φάσης του Γιουρόπα Λιγκ και τερματίζοντας 2η πίσω από την Ιντερ και μπροστά από τις Σεντ Ετιέν, Καραμπάγκ. Στο παιχνίδι της πολλά στηρίζει στο σπουδαίο δίδυμο που αποτελεί τη γραμμή κρούσης στην επίθεση, τον νεαρό διεθνή Εβγκέν Κονοπλιάνκα, που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον αρκετών ευρωπαϊκών συλλόγων, και τον διεθνή Κροάτη με θητεία στην Μπλάκμπερν Νικόλα Κάλινιτς.


Ο Κροάτης Κάλινιτς αποτελεί το ...βαρύ όπλο της Ντνίπρο στη γραμμή κρούσης

Associated Press

Ο Κροάτης Κάλινιτς αποτελεί το ...βαρύ όπλο της Ντνίπρο στη γραμμή κρούσης

SUPER LEAGUE
Καθοριστικές αναμετρήσεις σε Ηράκλειο, Περιστέρι

Δύσκολη αποστολή έχει σήμερα ο δεύτερος της βαθμολογίας Παναθηναϊκός αντιμετωπίζοντας τον ΟΦΗ στην Κρήτη

Eurokinissi

Δύσκολη αποστολή έχει σήμερα ο δεύτερος της βαθμολογίας Παναθηναϊκός αντιμετωπίζοντας τον ΟΦΗ στην Κρήτη
Σε Ηράκλειο και Περιστέρι στρέφεται το ενδιαφέρον στο σημερινό κυρίως ...πιάτο της 24ης αγωνιστικής στη Super League αφού εκεί γίνονται δύο αναμετρήσεις ιδιαίτερα καθοριστικές για το σκηνικό στα ψηλά σκαλοπάτια της βαθμο0λογιας. Ο δεύτερος της βαθμολογίας Παναθηναϊκός δοκιμάζεται στην Κρήτη κόντρα στον ΟΦΗ των πολλών εξωαγωνιστικών προβλημάτων, ενώ ο τρίτος ΠΑΟΚ καλείται να τα βγάλει πέρα σε μια παραδοσιακά δύσκολη έδρα γι' αυτόν.

Ο Παναθηναϊκός, με τον αέρα πλέον της δεύτερης θέσης, στην οποία έμεινε μόνος από την προηγούμενη αγωνιστική, θέλει να περάσει αλώβητος από την έδρα του ΟΦΗ προκειμένου να διατηρηθεί τόσο στο δεύτερο σκαλοπάτι όσο και στο κυνήγι του πρωτοπόρου Ολυμπιακού (προσδοκώντας φυσικά κάθε φορά τυχόν στραβοπάτημα των «ερυθρολεύκων»). Πέρα από το βαθμολογικό μέρος οι «πράσινοι» θέλουν να πάρουν και μια άτυπη ρεβάνς από τους Κρητικούς για την ήττα τους στο πρώτο γύρο στο «Απ. Νικολαΐδης». Οπως και να έχει πάντως οι στόχοι του «τριφυλλιού» δεν επιτρέπουν στραβοπατήματα σήμερα, ιδιαίτερα μάλιστα όταν το παιχνίδι διεξάγεται σε καθοριστικό σημείο, μια βδομάδα πριν από την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό στο «Απ. Νικολαΐδης». Για τον τεχνικό της ομάδας, Γιάννη Αναστασίου, αυτό που προέχει είναι ο ΟΦΗ και όχι ο Ολυμπιακός, ενώ ο ίδιος ευελπιστεί ότι η ομάδα θα δείξει σήμερα το κάτι παραπάνω που της λείπει στις εκτός έδρας αναμετρήσεις. Οσο για την απουσία του Ταυλαρίδη, ο Ελληνας τεχνικός αν και την θεωρεί σημαντική επισήμανε πως το κενό θα καλυφθεί επάξια.

Στον ΟΦΗ, παρά τα νέα... χαστούκια που δέχθηκαν μεσοβδόμαδα απ' τις δικαστικές μάχες που έδωσαν ζητώντας να τους επιτραπούν οι μεταγραφές των νέων παικτών που αποκτήθηκαν το Γενάρη, την επιστροφή των 4 β. που τους αφαιρέθηκαν και προστασία σε περίπτωση προσφυγής κάποιων οφειλετών (απέτυχαν και στα τρία), δηλώνουν αποφασισμένοι να παλέψουν την παραμονή μέχρι την τελευταία στιγμή. Η αγωνιστική βελτίωση της ομάδας (σε αντίθεση με τα όσα συμβαίνουν εξωαγωνιστικά) κάνει τους Κρητικούς να αισιοδοξούν και μια νίκη απέναντι στον Παναθηναϊκό θα τους δώσει άλλον αέρα για τη συνέχεια.

Στο Περιστέρι Ατρόμητος και ΠΑΟΚ θα κοντραριστούν έχοντας διαφορετικούς λόγους ο καθένας να στοχεύει στη νίκη. Για τους φιλοξενούμενους μπορεί η νίκη επί του Ολυμπιακού να μην ήρθε την προηγούμενη αγωνιστική και πλέον με την ισοπαλία να έχασαν και τη 2η θέση, ωστόσο το ότι έμειναν όρθιοι σε μια κρίσιμη βδομάδα που μεσολάβησε έφερε μια ηρεμία στην ομάδα. Ωστόσο περιθώρια δεν υπάρχουν σήμερα αφού σε περίπτωση νέας αποτυχίας ουσιαστικά χάνονται οι όποιες ελπίδες έχουν για τίτλο, ενώ θα δυσκολέψει πολύ και η υπόθεση της κατάκτησης της 2ης θέσης, με όποιες συνέπειες θα έχουν αυτά και στον ψυχολογικό τομέα.

Από την άλλη πλευρά, οι γηπεδούχοι με νέο τεχνικό τον Νίκο Νιόπλια, που αντικατέστησε τον Πορτογάλο Σα Πίντο που πλήρωσε το μάρμαρο για τα αποτυχημένα αποτελέσματα του τελευταίου δίμηνου, θέλουν να κάνουν την ύστατη προσπάθεια ώστε να προλάβουν το τρένο για την πρώτη πεντάδα της βαθμολογίας.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - Η TV

ΚΥΡΙΑΚΗ: ΟΦΗ - Παναθηναϊκός (15.00 NS2), Κέρκυρα - Καλλονή (17.15 ΝS2), Λεβαδειακός - Βέροια (17.15 ΝS4), Ατρόμητος - ΠΑΟΚ (19.30 ΝS1). ΔΕΥΤΕΡΑ: Ξάνθη - Πλατανιάς (19.30 ΝS1).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ