ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ
Αγώνας για αξιοπρέπεια και δικαιώματα

Πραγματοποιήθηκαν η χτεσινή, 24ωρη απεργία του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων και οι συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Οι έκτακτοι αρχαιολόγοι διεκδικούν: 1) Οι κατασκευαστές να υπογράψουν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των αρχαιολόγων. 2) Οι εργοδότες του Μετρό Θεσσαλονίκης να μην πραγματοποιήσουν τις αναγγελθείσες μαζικές απολύσεις αρχαιολόγων. 3) Η πολιτική ηγεσία της Γ. Γ. Πολιτισμού να χορηγήσει το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, να αναγνωρίσει όλη την προϋπηρεσία στις προκηρύξεις και να καλύψει τις ανάγκες του υπουργείου με προσλήψεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, διακόπτοντας άμεσα τις προσλήψεις μέσω ΜΚΟ.

Μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Για μας τους αρχαιολόγους εδραιώνονται όλα αυτά που μεθοδεύονταν εδώ και χρόνια και με την κάλυψη του νόμου μπορούν πια να εφαρμοστούν. Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ γίνονταν σπάνια. Με τα μνημόνια η Αρχαιολογική Υπηρεσία αποδεκατίστηκε εξαιτίας μαζικών αποχωρήσεων προσωπικού, με το μέτρο της εφεδρείας και πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Προσωπικό που δεν αντικαταστάθηκε, καθώς δεν έγινε καμία νέα πρόσληψη, ούτε θα γίνει στο άμεσο μέλλον. Το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου προβλέπει συγχωνεύσεις υπηρεσιών και μείωση των οργανικών θέσεων. Τα μόνα έργα σε εξέλιξη είναι τα έργα ΕΣΠΑ, όπου εργάζονται έκτακτοι αρχαιολόγοι, οι οποίοι υφίστανται άνιση μεταχείριση. Πληρώνονται με καθυστέρηση αρκετών μηνών, αναγκάζονται να μετακινούνται καθημερινά αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τις υπηρεσίες και παρότι απασχολούνται αποκλειστικά σε έργα ανασκαφικά και αναστηλωτικά δεν λαμβάνουν επίδομα ανθυγιεινής εργασίας αν και το δικαιούνται».

Για να καλύψει κενές θέσεις «η κυβέρνηση προχωρά στην πρόσληψη προσωπικού σε υπηρεσίες, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία μέσω ΜΚΟ. Μια νέα καταστρατήγηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων θεσμοθετείται. Στα νέα stage οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 35ο έτος της ηλικίας τους, ο μισθός δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 625 ευρώ, ανεξαρτήτως ειδικότητας, ενώ παρέχεται μόνον ιατροφαρμακευτική ασφάλιση. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα καλύπτουν πάγιες ανάγκες και θα υπενοικιάζονται για μικρά χρονικά διαστήματα, ευρισκόμενοι συνεχώς σε ένα καθεστώς ομηρίας. Στα μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά έργα, το νέο καθεστώς που προωθείται για τους έκτακτους αρχαιολόγους, πολύ πριν την κατάργηση των ΣΣΕ, είναι της μη εξαρτημένης σχέσης εργασίας, της αυτοασφάλισης».

Για το Μετρό της Θεσσαλονίκης, σημειώνουν ότι «χωρίς να έχει ολοκληρωθεί διακόπτει κάθε αρχαιολογική εργασία, προφασιζόμενο έλλειψη αντικειμένου τη στιγμή που πολλά αρχαιολογικά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά. Σε όλους τους εργαζόμενους του αρχαιολογικού τμήματος στο Μετρό Θεσσαλονίκης είναι καταφανές ότι οι απολύσεις ως μόνο σκοπό έχουν την αλλαγή των συμβάσεων και τη συρρίκνωση των μισθών καθώς και τη μείωση του προσωπικού».

Απαιτούν από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ «να πάρει θέση και να επιλύσει τα αιτήματά μας» και διεκδικούν «την επιλογή και διασφάλιση του προσωπικού στα αρχαιολογικά έργα μέσω της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, την προάσπιση και διατήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την άμεση υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης».

Ελληνικοί μονόλογοι και ξένη κωμωδία

Οι ερμηνευτές των μονολόγων
Οι ερμηνευτές των μονολόγων
Μονολόγους (δύο παλιούς και έναν καινούργιο), με τίτλο «Με όλο μου το είναι» ανεβάζει σήμερα το θέατρο «Στοά», σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου.

«Μια μητέρα...» της Μαρίας Κονδύλη και της Θάλειας Ασλανίδου - μονόλογος από το έργο «Φυτά εσωτερικού χώρου»,που πρωτοπαρουσίασε η «Στοά» το 1981 και ερμήνευσε η Μαρία Κονδύλη. Εκτοτε ξαναπαίχτηκε το 1985, στο σπονδυλωτό έργο «Κάτι έγινε και τσακ», με το οποίο γιορτάστηκαν τα 15χρονα του θιάσου, με ερμηνεύτρια την Λήδα Πρωτοψάλτη, η οποία θα το ερμηνεύσει και τώρα. Ο «Επικήδειος» του Ιάκωβου Καμπανέλλη (1992), θεωρήθηκε ένας από τους καλύτερους μονόλογους του συγγραφέα και πρωτοπαίχτηκε, επίσης, στη «Στοά», το 1992, με τον Θανάση Παπαγεωργίου, ο οποίος θα τον ξαναερμηνεύσει. «Η Αντριάνα», ο τρίτος μονόλογος, γράφτηκε πρόσφατα από τον Θανάση Παπαγεωργίου και είναι το πέμπτο θεατρικό του έργο που παίζει η «Στοά». Προηγήθηκε το «89,90 FM stereo», το «Αντε γεια», το «Ακούω ήχον κώδωνος» (συρραφή κειμένων του Μποστ) και διάφορα σκετς στο σπονδυλωτό «Τελεία gr». Θα ερμηνευτεί από την Εύα Καμινάρη. Σκηνικά - κοστούμια Λέας Κούση. Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο (9 μ.μ.), Κυριακή (7 μ.μ.).

  • Την κωμωδία «Τρεις και μη... χειρότερα» του Mino Bellei, παρουσιάζει το «Μπρόντουγεϊ», σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου. Πρωταγωνιστούν τρεις 70άχρονες φίλες, αχώριστες από τα παιδικά τους χρόνια. Η μια είναι πρώην ηθοποιός και της είναι πολύ δύσκολο να αποχωριστεί την τέχνη της. Η δεύτερη είναι ενεργή επιχειρηματίας και η τρίτη μία απλή γυναίκα. Συναντιούνται, λοιπόν, για να γιορτάσουν μαζί τα Χριστούγεννα, όπως κάθε χρόνο. Αλλά αυτή τη φορά θα βγουν στην επιφάνεια θέματα που θα γίνουν η αφορμή να φτάσει η φιλία τους στο χείλος του γκρεμού. Απόδοση: Γιάννης Διαμαντόπουλος, Διονύσης Κορόλης. Επιμέλεια κειμένου: Βασίλης Ρίσβας, Δήμητρα Σάκαλη. Σκηνικά - κοστούμια: Ανδρέας Σαραντόπουλος. Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Πλατάκης. Φωτισμοί: Δημήτρης Τσιούμας. Κίνηση: Σίμων Πάτροκλος.

Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στις 19 και 20/2 (8.30μμ), στα πλαίσια φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής που πραγματοποιεί (14-20/2) θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Σεύα «Γυμνά χέρια» που είναι αφιερωμένο στον κορυφαίο, παγκόσμιου φήμης μαέστρο Δημήτρη Μητρόπουλο. Στην ταινία -σύνθεση ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας μέσα από επιστολές και αρχειακό υλικό- τον Μητρόπουλο «ζωντανεύει» ο Λευτέρης Βογιατζής.

Φωτογραφική έκθεση στο Σαράγεβο

Στο πλαίσιο του «3ου Χειμερινού Φεστιβάλ του Σαράγεβο», από τις 15-25/2 στη γκαλερί «IPC E» στο κέντρο της παλιάς πόλης, θα παρουσιαστεί έκθεση της 14μελούς ομάδας φωτογράφων «Phasma 2» με τίτλο «Greece in Crisis», επιμέλεια Μπίας Παπαδοπούλου. Η έκθεση περιλαμβάνει πάνω από 150 φωτογραφίες των τελευταίων τριών χρόνων που καταγράφουν, συγκλονιστικά, τις βίαιες κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Καταγράφουν την καπιταλιστική κρίση, τις διαδηλώσεις, τις απεργίες, την απάνθρωπη πραγματικότητα των άστεγων και εξαθλιωμένων, αλλά και την αλληλεγγύη. «Το χέρι τους είναι συνέχεια της ψυχής τους». Αυτός ο στίχος του Γιάννη Ρίτσου από τη «Ρωμιοσύνη» τιτλοδοτεί την τελευταία ενότητα της έκθεσης.

Συμμετέχουν: Γιώργος Βιτσαρόπουλος, Νικόλας Γιακουμίδης, Λουίζα Γουλιαμάκη, Γιώργος Δέτσης, Μιχάλης Καραγιάννης, Στέλιος Ματσάγγος, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Vishy Moghan, Milos Bicanski, Γιώργος Νικολαΐδης, Καμίλο Νόλλας, Αλέξανδρος Σταματίου, Ιάκωβος Χατζησταύρου, Ανδρονίκη Χριστοδούλου.

Δωρεάν εισιτήρια για νέους

Δωρεάν εισιτήρια για νέους κάτω των 25 ετών, διαθέτει το Εθνικό Θέατρο για τις παραστάσεις «Το έπος του Διγενή Ακρίτα» (κάθε Πέμπτη, Κυριακή), στην Αίθουσα Εκδηλώσεων και «Ελένη» του Ευριπίδη (από 17/2, κάθε Κυριακή στο φουαγιέ της Νέας Σκηνής «Νίκος Κούρκουλος»). Η διάθεση των δωρεάν εισιτηρίων ξεκίνησε χτες από τα ταμεία του Εθνικού Θεάτρου (Αγίου Κωνσταντίνου 22-24). Το «Επος του Διγενή Ακρίτα» ανεβάστηκε σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη. Παίζουν: Γρηγόρης Γαλάτης, Χαρά Ιωάννου, Βασίλης Καραμπούλας, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Δάφνη Μαρκάκη, Αντώνης Πριμηκύρης, Δημήτρης Σαμόλης, Γιωργής Τσουρής. Η «Ελένη» σε μετάφραση Δ. Δημητριάδη και σκηνοθεσία Δ. Καρατζά. Παίζουν: Χαρά Ιωάννου, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Αντώνης Πριμηκύρης, Δημήτρης Σαμόλης.

O Oργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, διοργανώνει δωρεάν ξεναγήσεις: Αύριο (10.30 πμ), στην Εθνική Πινακοθήκη «19ος αιώνας» (συγκέντρωση στην είσοδο, Βασ. Κωνσταντίνου 50). Την Κυριακή (10.30 πμ), στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά (συγκέντρωση στην είσοδο του μουσείου, Χ. Τρικούπη 31, Πασαλιμάνι). Στις 10.30 πμ, στην «Παριλίσια Αθήνα» (συνάντηση στο σταθμό μετρό «Ευαγγελισμός», παρκάκι της Ριζαρείου, Αγ. Γεώργιος). Επίσης, κάθε Κυριακή (12μ), γίνεται ξενάγηση στη μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης (Λεωνίδου και Μυλλέρου, Μεταξουργείο).

Διάλεξη με θέμα τα πνευματικά δικαιώματα - πώς ορίζονται, τι περιλαμβάνουν, ποιες είναι οι κατηγορίες τους, η θεσμική τους κατοχύρωση και η υπεράσπισή τους στην πράξη, η δυνατότητα αυτοδιαχείρισής τους από τους ίδιους τους δημιουργούς σε συλλογική βάση, ο ρόλος και η σημασία των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης - διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, το Σάββατο (16/2, 6.30 μ.μ.) στο ΕΕΤΕ (Βαλτετσίου 42, Εξάρχεια). Θα μιλήσει ο εικαστικός, Χαράλαμπος Δαραδήμος.

Οι λυρικοί τραγουδιστές Δημήτρης Καβράκος, Αντώνης Κορωναίος, Νίνα Λοτσάρη και Διονύσης Σούρμπης, θα δώσουν συναυλία (16/2, 8.30 μ.μ.) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τίτλο «Amigos para siempre» («Φίλοι για πάντα»). Μαέστρος ο Ραφαήλ Πυλαρινός. Ενορχηστρώσεις : Κωνσταντίνος Παγιάτης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει λυρικές άριες, ναπολιτάνικες καντσονέτες, μπαλάντες, λάτιν, τζαζ και ροκ μουσική, με συνοδεία 20μελούς ορχήστρας.

.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ