ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Εγγυάται κι αυτός την πάταξη της «ανομίας»

Τον «ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό» υπερασπίστηκε σε συνέντευξή του στο BBC ο Αλ. Τσίπρας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε συνέχεια προχτεσινών του δηλώσεων, σύμφωνα με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο θεματοφύλακας της αστικής νομιμότητας, χτες ο Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο BBC, υπερασπίστηκε τον «ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό», προβάλλοντας την άποψη πως όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι εκτός αυτού και παρουσίασε τη δική του εκδοχή για την επιχείρηση «νόμος και τάξη».

Παρότι χαρακτήρισε ανιστόρητη τη θεωρία των δύο άκρων δήλωσε: «Θα εφαρμόσουμε το νόμο. Θα είμαστε άτεγκτοι στην εφαρμογή του νόμου (...) Θα εξαρθρώσουμε τους θύλακες της Χρυσής Αυγής μέσα στον κρατικό μηχανισμό. Δεν θα ανεχθούμε παραβατικότητα από κανέναν και από καμία ομάδα. Και απέναντι στις ομάδες εκείνες που χρησιμοποιούν τη βία και μπορεί να ισχυρίζονται ότι ανήκουν στον αναρχικό χώρο (...) Κι αυτοί θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου».

Η σκόπιμα «διασταλτική» ορολογία που χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την «ανομία» και την πρόθεσή του να πατάξει κάθε μορφή βίας, χαϊδεύει τα αυτιά των αστών ότι από το βούρδουλα του κράτους δεν πρόκειται να γλιτώσει το ταξικό εργατικό κίνημα, το οποίο στον «ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό» εξομοιώνεται με τον «εξτρεμισμό», τη «βία» και την «τρομοκρατία».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, δεν έκρυψε ότι ο στόχος του μείγματος αστικής διαχείρισης που πρεσβεύει για ξεπέρασμα της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου, περνάει μέσα απ' τον αφοπλισμό του κινήματος με κάθε μέσο. Ετσι, κάλεσε την Ευρωένωση να συναινέσει στην «αναθεώρηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος» και στην «αντικατάσταση του μνημονίου» με «ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της οικονομίας και ανάπτυξης», με αντάλλαγμα την «κοινωνική ειρήνη», την οποία χαρακτήρισε αναγκαία για να ξεπεραστεί η κρίση.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, ο Αλ. Τσίπρας πρόβαλε σαν πλεονέκτημα του κόμματός του τη δυνατότητά του να χειραγωγεί λαϊκές συνειδήσεις, λέγοντας «έχουμε αυτό το πλεονέκτημα, την ίδια στιγμή που βρισκόμαστε μέσα σε μια διαδήλωση, να βρισκόμαστε και στην Ουάσιγκτον και να συζητάμε και με το IMF και να συζητάμε με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και στον Σόιμπλε στη Γερμανία».

Ας σημειωθεί, τέλος, πως και σε αυτή του τη συνέντευξη, ο Αλ. Τσίπρας «χάιδεψε» τα αυτιά της καραμανλικής πτέρυγας της ΝΔ, δίνοντας άφεση στα αντιλαϊκά πεπραγμένα προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ. Εφτασε μάλιστα να εκθειάσει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ, την οποία το Κόμμα και ο λαός την κέρδισαν με το σπαθί τους.

Αναφερόμενος στον Αντ. Σαμαρά, ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «πολύ σύντομα και από την ίδια του την παράταξη θα βρεθούν πολιτικοί που θα του βάλουν ένα φρένο σ' αυτή τη στρατηγική. Γιατί ο προκάτοχός του στη ΝΔ ήταν γόνος μιας οικογένειας, του αείμνηστου Καραμανλή, ο οποίος νομιμοποίησε το Κομμουνιστικό Κόμμα στην Ελλάδα, ήρθε για να συμφιλιώσει τις δύο αντίπαλες παρατάξεις».

ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Ανταλλάσσουν ματιές στην αναμόρφωση του συστήματος

Επιστολή - πρόταση Βενιζέλου σε Κουβέλη για «συστράτευση και συμπόρευση»

Με κοινό άξονα τη συμμετοχή τους στη συγκυβέρνηση και την εφαρμογή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής, ο Ε. Βενιζέλος, με επιστολή του στον Φ. Κουβέλη, κατέθεσε πρόταση για «συστράτευση και συμπόρευση» με τη ΔΗΜΑΡ, για έναν «ουσιαστικό και απροκατάληπτο διάλογο» επί «όλων των θεμάτων που απασχολούν την ελληνική Κεντροαριστερά και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικού Κόμμα».

Με στόχο την αναπαλαίωση της σοσιαλδημοκρατίας μέσω μιας «νέας κεντροαριστεράς», προτείνει συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων πριν από την έναρξη του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και δηλώνει έτοιμος να τεθεί επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ, εφόσον και ο Φ. Κουβέλης τεθεί επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΔΗΜΑΡ. Στα θέματα που προτείνει να συζητηθούν, είναι ακόμα «η αναθεώρηση του Συντάγματος και το εκλογικό σύστημα».

Προβάλλοντας την ενιαία φιλομονοπωλιακή στρατηγική των δύο κομμάτων, ο Ε. Βενιζέλος σημειώνει στην επιστολή του: «Με τη ΔΗΜΑΡ μοιραζόμαστε τη βαριά ευθύνη της συμμετοχής στο κυβερνητικό σχήμα (...) Η εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής, που αποδείχθηκε ότι είναι η μόνη εφικτή και η διαμόρφωση των προϋποθέσεων της εθνικής ανάκαμψης, εξαρτώνται σε πολύ σημαντικό βαθμό από το ρόλο που παίζουν και το βαθμό επιρροής που ασκούν οι προοδευτικές και υπεύθυνες δυνάμεις του τόπου».

Με στόχο τον εγκλωβισμό των λαϊκών στρωμάτων στη λογική της αστικής διαχείρισης με την ταμπέλα της «κεντροαριστεράς» και της σύγχρονης «ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας», οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ επιδιώκουν να επιταχύνουν τις διεργασίες για την ανασύνθεση του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο Ε. Βενιζέλος αναφέρει ότι μια θετική απάντηση της ΔΗΜΑΡ στην πρόσκληση του ΠΑΣΟΚ, «συνιστά από μόνη της ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός», που, όπως υποστηρίζει, μπορεί να πολλαπλασιάσει «την εκλογική και κοινοβουλευτική αποτύπωση της πραγματικής κοινωνικής και πολιτικής επιρροής» της κεντροαριστεράς. Ουσιαστικά, για λογαριασμό του συστήματος προτείνει μια συνεργασία που θα διευκολύνει το σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας και θα εξασφαλίζει τον εγκλωβισμό του λαού στην πολιτική προάσπισης της εξουσίας των μονοπωλίων.

Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ πάει στα μπλόκα...

«

Ολα τα προβλήματά σας έχουν σχέση με ένα πράγμα: Με το Μνημόνιο»! Τάδε έφη ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χτες στους αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας. Βολική η εκτίμηση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, για τις αιτίες των προβλημάτων των αγροτών. Μόνο που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Για να μιλήσουμε μάλιστα με τα λόγια του ίδιου, όταν χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό και τις αντιλαϊκές αποφάσεις του, βρίσκεται και αυτός «εκτός τόπου και χρόνου».

Γιατί, απ' ό,τι γνωρίζουμε, οι αγρότες δεν βγήκαν φέτος στα μπλόκα, ούτε μόνο μετά την ψήφιση των μνημονίων. Πάνω από 15 χρόνια κάθε χρόνο πλέον είναι στους δρόμους. Μήπως όλα αυτά τα χρόνια έστηναν τα μπλόκα στις εθνικές οδούς από χόμπι, όπως χαιρέκακα δυσφημούν τον αγώνα τους οι κονδυλοφόροι και οι τηλε-αστέρες της αστικής δημοσιογραφίας; Μήπως τόσα χρόνια κατεβαίνουν στους αγώνες, γιατί δεν έχουν τι άλλο να κάνουν ή για «μικροκομματικά οφέλη», όπως κατά συρροή τους κατηγορούσαν για χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, φωτογραφίζοντας το ΚΚΕ ως υποκινητή των κινητοποιήσεων;

Οι αγρότες βέβαια γνωρίζουν τα «γιατί» και τα «διότι» των πολύχρονων αγροτικών αγώνων. Γνωρίζουν ότι αντιμετώπιζαν πάντα τα ίδια σχεδόν προβλήματα, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις και την οξύτητα που είχαν σε κάθε περίοδο. Και αυτά έχουν ονοματεπώνυμο: Είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Είναι η στρατηγική που κατά χιλιάδες πέταξε και συνεχίζει να πετάει έξω από τα χωράφια τους, δεκάδες χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά.

Γιατί, εκτός από τις κυβερνήσεις, αυτό που εμποδίζει τους μικρούς και φτωχούς αγρότες να παράγουν και να μείνουν στα χωράφια τους, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι τα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα στον αγροτικό τομέα, οι μεγαλέμποροι και οι τράπεζες που κρατάνε από το λαιμό τους μικροπαραγωγούς της υπαίθρου. Αλλά επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ «πίνει νερό» στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της πολιτικής της, επειδή για την ΚΑΠ, η όποια κριτική άσκησε ήταν ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν διαπραγματεύονταν σθεναρά στις Βρυξέλλες και επί της ουσίας την αποδέχονταν, γι' αυτό βλέπει ως πρόβλημα μόνο τα μνημόνια.

Γι' αυτό δε λέει κουβέντα για την ταμπακιέρα των αγροτικών προβλημάτων. Γιατί τότε θα υποχρεωνόταν να μιλήσει και για τις δικές του ευθύνες για την κατάσταση που έχουν περιέλθει οι αγρότες. Να γιατί εκτός από «βολική», η απάντηση του Αλ. Τσίπρα είναι πέρα για πέρα προκλητική και αποπροσανατολιστική για το μεγάλο και δύσκολο αγώνα που δίνουν αυτές τις μέρες οι αγρότες.

Η παρουσία μάλιστα στα μπλόκα του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, καθόλου δεν συμβάλλει στους αγώνες τους, αφού οι θέσεις του κόμματος αυτού ήταν και παραμένουν εχθρικές προς τα αγροτικά συμφέροντα και το μόνο που επιβεβαιώνει είναι ότι κάποια κόμματα μπροστά στην καρέκλα της κυβερνητικής εξουσίας, δεν μπορούν να απαλλαχθούν από πρακτικές και σύνδρομα του «Μαυρογιαλουρισμού»! Οτι και στην περίπτωση της «κυβερνώσας αριστεράς», αν λίγο ξύσεις το «λούστρο» της «αριστερής» φρασεολογίας της, από κάτω θα προβάλλει η ίδια αντιαγροτική λογική, έστω και αν η συνταγή φέρνει την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ.


Γ. ΖΑΧ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org