ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΕΡΓΟΙ - ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΣΤΑΤ
Εφτασαν τους 1.350.181 τον περασμένο Νοέμβρη!
  • Στο 61,7% η ανεργία στους νέους 15 - 24 ετών
  • Στο 27% το συνολικό ποσοστό

Το ποσοστό ρεκόρ 27% σημείωσε η ανεργία τον Νοέμβρη του 2012 με τους άνεργους να εκτινάσσονται στο 1.350.181 άτομα! Οι άνεργοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) αυξήθηκαν κατά 323.808 άτομα σε σχέση με το Νοέμβρη του 2011, πρόκειται για αύξηση κατά 31,5%! Το ποσοστό ανεργίας τον αντίστοιχο μήνα του 2011 ήταν στο 20,8% και οι άνεργοι στο 1.026.373.

Τον ίδιο μήνα, οι απασχολούμενοι ήταν 3.642.102 άτομα, ενώ οι άνεργοι και ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός έφτασαν τα 4.690.163 άτομα. Τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν δυστυχώς περίτρανα ότι η πολιτική που ακολουθεί η τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ οδηγεί στον Καιάδα της ανεργίας την εργατική τάξη, άνδρες, γυναίκες, νεολαία, στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Την ίδια στιγμή, τα μέτρα και τα προνόμια υπέρ του κεφαλαίου πληθαίνουν, προκειμένου να θωρακιστούν απέναντι στην κρίση και να βελτιώσουν τον «ανταγωνισμό» τους.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η ανεργία στους νέους από 15 έως 24 ετών εκτινάχτηκε στο ασύλληπτο ποσοστό 61,7% (από 50,1% τον αντίστοιχο περσινό μήνα). Στην ομάδα από 25 έως 34 ετών στο 36,2% (από 28,9%), στην ομάδα 35 - 44 στο 23,3% (από 16,9%), στην ομάδα 45 - 54 στο 19,8% (από 14,6%), στην ομάδα 55 - 64 στο 15,3% (από 10,3%) και τέλος στην ομάδα 65 - 74 στο 10% (από 4%).

Το συνολικό ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες σκαρφάλωσε στο 31,1% (από 24,6%) και στους άνδρες στο 24% (από 18%). Την «πρωτιά» στην ανεργία στο επίπεδο των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων έχει η Αττική (29%). Ακολουθούν οι: Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας (28,2%), Μακεδονίας - Θράκης (27,2%), Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας (26,7%), Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιόνιων Νήσων (24,5%), Κρήτης (21,1%) και Αιγαίου (20,1%).

Εν τω μεταξύ, με χτεσινή του μελέτη το ΚΕΠΕ εκτιμά ότι η ανεργία του 2013 θα ξεπεράσει σε ποσοστό το 30%.

Χωρίς περίθαλψη η πλειοψηφία

Τον εφιάλτη, πάντως, που βιώνουν οι συνεχώς αυξανόμενοι άνεργοι μην έχοντας δουλειά και ασφαλιστική κάλυψη επιβεβαιώνουν και χτεσινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΙΚΑ. Σύμφωνα με αυτά, μόνο 240.000 άνεργοι, από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ, θα έχουν ασφαλιστική κάλυψη για το επόμενο έτος. Σημειώνεται, ότι το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ το Δεκέμβρη του 2012 έφτασαν τα 989.422 άτομα. Δηλαδή, μόνο το 25% των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ θα έχουν για το επόμενο έτος παροχές Υγείας.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Κάτω τα χέρια από την απεργία!

Με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» καταδικάζει τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που αφορά στην απεργία και στη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος, σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» σημειώνει: «Η κυβέρνηση, στα πλαίσια της κλιμάκωσης της τρομοκρατίας και της καταστολής που ασκεί για να εφαρμόσει την αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της, όπως εκφράζεται με τις επιδρομές των ΜΑΤ, τις επιστρατεύσεις, την ποινικοποίηση των αγώνων και τις προβοκάτσιες, καλλιεργεί το έδαφος για την παραπέρα (και νομοθετική πλέον) συρρίκνωση του δικαιώματος στην απεργία και τη νομιμοποίηση του "δικαιώματος στην απεργοσπασία".

Το βασικό όπλο που διαθέτουν οι εργαζόμενοι για να αποκρούσουν, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, τη βάρβαρη πολιτική των κεφαλαιοκρατών που τους ισοπεδώνει και τους στερεί τα στοιχειώδη, είναι η απεργία, που κατακτήθηκε μέσα από σκληρούς και αιματηρούς αγώνες στα πεδία των ταξικών μαχών. Το απεργιακό δικαίωμα στην πράξη βρίσκεται υπό διωγμό με την εργοδοτική τρομοκρατία, τις απολύσεις και την κήρυξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των απεργιών ως παράνομων και καταχρηστικών, με δικαστικές αποφάσεις "καρμπόν" και στο "άψε-σβήσε".

Κυβέρνηση και ΕΕ θέλουν σήμερα να το εξουδετερώσουν πλήρως ώστε να παραδοθούν οι εργαζόμενοι ανυπεράσπιστοι στην αντεργατική λαίλαπα που έχουν εξαπολύσει εναντίον τους. Αυτό εννοεί και ο υπουργός Εργασίας όταν δηλώνει ότι έχουν περάσει 30 χρόνια που ισχύει ο σχετικός νόμος και οι εποχές και οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Επιδιώκουν να εξοπλίσουν ακόμη περισσότερο τους κεφαλαιοκράτες που υπηρετούν, προσφέροντάς τους το "δικαίωμα" στην ανταπεργία (λοκ άουτ), το οποίο άλλωστε προβλέπεται ήδη από το γνωστό Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να επιτρέψουν τον αφοπλισμό τους. Χρειάζεται να υψώσουν ισχυρό τείχος αντίστασης για την υπεράσπιση του απεργιακού δικαιώματος.

Κανένας εφησυχασμός από τις κυβερνητικές αναδιπλώσεις, μετά τις πρώτες αντιδράσεις. Το σύνθημα "Κάτω τα χέρια από την απεργία" πρέπει να ακουστεί δυνατά από όλους τους εργαζόμενους και ανθρώπους του μόχθου. Αντεπίθεση τώρα, με πρώτο σταθμό την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 20 Φλεβάρη!».

Συνάντηση με το ΚΕΘΕΑ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με το ΚΕΘΕΑ, αύριο Σάββατο και ώρα 10 π.μ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816


Περιοδεία στο ΚΑΤ

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, θα επισκεφθεί το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «ΚΑΤ» τη Δευτέρα 18/2, στις 13:00, και θα συζητήσει με τους εργαζόμενους στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μαζί όλοι στη μάχη για προστασία των ανέργων

Σχόλιο για την αύξηση της ανεργίας

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την αύξηση της ανεργίας:

«Η συνεχής αύξηση της ανεργίας αποκαλύπτει πόσο μεγάλο ψέμα ήταν ο ισχυρισμός των κυβερνήσεων και της ΕΕ ότι η μείωση των μισθών και η επέκταση της ελαστικής εργασίας θα την αντιμετώπιζαν. Είναι εγκληματική η πολιτική που αντί να πάρει μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, τους στέλνει χαράτσι και φόρους, ενώ χρηματοδοτεί τους μεγάλους επιχειρηματίες και προγράμματα εκμετάλλευσης των ανέργων. Οι εργαζόμενοι, οι νέες και οι νέοι δεν μπορούν να δεχτούν να ζήσουν μόνιμα στην απόγνωση της ανεργίας, της εργασίας με μισθούς πείνας και σε συνθήκες κάτεργου. Ανεργοι και εργαζόμενοι πρέπει να βρεθούν τώρα μαζί στην οργάνωση και στη μάχη για την προστασία των ανέργων, για σταθερή εργασία για όλους με σύγχρονα δικαιώματα, για την απόκρουση της νέας σφαγής των μισθών και για να μην καταργηθούν η εθνική και οι κλαδικές συμβάσεις».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org