ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
Νέο κρούσμα συνάντησης της Χρυσής Αυγής με διοικητή νοσοκομείου

Η περίπτωση της εφόδου Χρυσαυγιτών κατά μεταναστών στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο στην Τρίπολη την περασμένη βδομάδα δεν ήταν μεμονωμένη, αλλά φαίνεται να αποτελεί το κομμάτι μιας καμπάνιας εκφοβισμού και τραμπουκισμού από τη φασιστική ναζιστική Χρυσή Αυγή.

Αυτό προκύπτει από επιστολή του Ανδρέα Νικολακόπουλου, φασίστα πολιτευτή της Χρυσής Αυγής Αχαΐας, ο οποίος απευθύνεται στον Διοικητή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, με αφορμή, όπως λέει, καταγγελία ότι «στο νοσοκομείο σας εργάζονται αλλοδαπές σαν αποκλειστικές νοσοκόμες» και επισημαίνει: «Κατόπιν προφορικής ενημέρωσης στο γραφείο σας, μας είπατε ότι είστε γνώστης του θέματος και ότι και σε συνεργασία με τη διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας προσπαθείτε για την επίλυσή του».

Ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, Απόστολος Λέτσιος, έχει βαριές ευθύνες που συναντιέται με τους φασίστες στο γραφείο του, όπως οι ίδιοι λένε, και μάλιστα συνδιαλέγεται μαζί τους. Οι διοικητές των νοσοκομείων πρέπει να φροντίζουν για την περίθαλψη των ασθενών και όχι να δίνουν χέρι συνεργασίας στους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής. Η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας Α. Λυκουρέντζος έχουν μεγάλες ευθύνες γι' αυτήν την κατάντια.

Να θυμίσουμε ότι αυτό το περιστατικό γίνεται γνωστό μια μόλις βδομάδα μετά την εισβολή πολυπληθούς ομάδας άλλων Χρυσαυγιτών στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο στην Τρίπολη σε συνεννόηση με τη διοικήτρια του νοσοκομείου. Εκεί, μάλιστα, έδωσαν και κοινή συνέντευξη Τύπου η διοικήτρια του νοσοκομείου και οι χρυσαυγίτες όπου διακήρυξαν τους «κοινούς στόχους», με πρόσχημα «την αντιμετώπιση της παράνομης εργασίας στο νοσοκομείο».

Εχουν μεγάλη ευθύνη οι διοικήσεις των νοσοκομείων που επιλέγουν να ποιούν την νήσσαν για τα σοβαρά προβλήματα και τις ελλείψεις που κοστίζουν ακόμα και ανθρώπινες ζωές στα νοσοκομεία, αλλά συναντιούνται και συνδιαλέγονται με τους φασίστες της Χρυσής Αυγής αποδεχόμενοι, ουσιαστικά, τη ρατσιστική στοχοποίηση των μεταναστών και αφήνοντας στο απυρόβλητο τον πραγματικό υπεύθυνο. Γιατί την ευθύνη για την κατάντια της δημόσιας Υγείας, για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία που δυσκολεύονται πλέον ακόμα και να λειτουργήσουν, έχει η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας που έχει αφήσει τα δημόσια νοσοκομεία χωρίς γιατρούς, χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό, χωρίς κρεβάτια, χωρίς φάρμακα και ιατρικό υλικό. Αυτήν την πολιτική επιδιώκει να αφήσει στο απυρόβλητο η Χρυσή Αυγή και οι διοικήσεις που επιλέγουν να συναντιούνται και να συνδιαλέγονται μαζί της. Εξάλλου, ο ίδιος ο Διοικητής του ΠΓΝ Πατρών που δέχτηκε στο γραφείο του τους Χρυσαυγίτες, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» στις 18/1/2013 παραδέχεται ότι στο νοσοκομείο «έχουμε 300 νοσηλεύτριες λιγότερες από τις οργανικές μας θέσεις. Στην εποχή όμως που ζούμε πρέπει να εργαστούμε με τα δεδομένα που έχουμε». Και αντί να διεκδικήσει την κάλυψη των θέσεων, συνομιλεί με τους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής και νομιμοποιεί την εγκληματική τους δράση.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Μείωση μισθών μέχρι 50%

Στην κατακρήμνιση των συνολικών αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών έχουν οδηγήσει οι αντιλαϊκές πολιτικές του δικομματισμού - και των συγκυβερνήσεων - την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με μελέτη της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), που παρουσιάστηκε χτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η μείωση του μισθού ανάλογα με το βαθμό είναι από 30 έως 37% και της αμοιβής της κάθε εφημερίας από 40 έως 65%. Στη μισθολογική κατακρήμνιση προστίθεται η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τη μια και η μείωση των συντάξεων κατά 40% περίπου από την άλλη. Αυτά σημαίνουν ότι οι μειώσεις των συνολικών αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών κυμαίνονται ανάλογα με το βαθμό από 35 έως 50%. Αυτό σημαίνει ότι οι σημερινοί μόνο μισθοί για να φτάσουν στο χτεσινό επίπεδο απαιτούνται αυξήσεις για τον ειδικευόμενο της τάξης του 35% και τον διευθυντή 60%.

Εντύπωση προκάλεσε η - προσωπική όπως είπε - τοποθέτηση του απερχόμενου προέδρου του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, Στάθη Τσούκαλου: «Υποστηρίζουμε, είπε, την αποκλειστική απασχόληση του νοσοκομειακού γιατρού, αλλά αυτή έχει κάποιο κόστος και οφείλει η πολιτεία να το αναλάβει. Προσωπικά, δεν πιστεύω ποτέ ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί που επέβαλαν και αποδέχτηκαν την αποκλειστική απασχόληση τότε, θα την αποδέχονταν και σήμερα με το σημερινό μισθολόγιο. Διαφορετικά, θα υπονόμευαν συνειδητά το σύστημα». Μετά από επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το τι εννοεί παρέπεμψε σε «λάδι για το γιατρό»!

Επιπλέον, ο Στ. Τσούκαλος τάχτηκε υπέρ «ενός επαγγελματικού επικουρικού ταμείου», θέση για την οποία δεν υπάρχει απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΙΝΑΠ. Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» έχει ταχτεί κατά της λειτουργίας των επαγγελματικών ταμείων, απ' την εποχή που τα αποθεματικά των Ταμείων τζογάρονταν στο χρηματιστήριο.

ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ ΨΥΧΙΚΑ ΑΣΘΕΝΩΝ
Νεκρός 56χρονος εξαιτίας πυρκαγιάς

Ενας 56χρονος έχασε τη ζωή του από την πυρκαγιά που ξέσπασε προχτές το βράδυ στο Οικοτροφείο «Αθηνά» στον Κορυδαλλό, το οποίο ανήκει στην Πανελλαδική Ενωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη (ΠΕΨΑΕΕ). Εκεί φιλοξενούνται 13 ηλικιωμένοι με ψύχωση και βαριά νοητική υστέρηση και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες προχτές τη νύχτα υπεύθυνος για όλους ήταν μόνο ένας νοσηλευτής και στη μονάδα υπήρχε άλλος ένας εργαζόμενος γενικών καθηκόντων.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις απεγκλώβισαν από το κτίριο επί της οδού Βύρωνος 12, τέσσερα άτομα τα οποία και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Ο 56χρονος εξέπνευσε από αναπνευστικά προβλήματα, ενώ στο «Θριάσιο» και το «Γενικό Κρατικό Νίκαιας» παραμένουν άλλοι τρεις ασθενείς. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς σε δύο ορόφους του κτιρίου (πρώτο και δεύτερο) τραυματίστηκε ελαφρά και ένας πυροσβέστης που μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο «251 Νοσοκομείο Αεροπορίας».

Το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ερευνούσε χτες τις ακριβείς αιτίες πρόκλησης της πυρκαγιάς. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως οι δομές Ψυχικής Υγείας και αποασυλοποίησης φυτοζωούν καθώς η χρηματοδότησή τους έχει μειωθεί πάνω από 50%, άλλες κλείνουν, άλλες υπολειτουργούν, έχει μειωθεί κατά πολύ το προσωπικό και οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές είναι πολλούς μήνες απλήρωτοι.

Το Σάββατο η πικετοφορία που οργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Κορυδαλλού για την απεργία στις 20 Φλεβάρη θα περάσει έξω από το οικοτροφείο στις 11.30, με τη συμμετοχή του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, της ΣΕΑΑΝ και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ.

Ανακοίνωση της ΚΟ Αχαΐας του ΚΚΕ

Ανακοίνωση για το νέο κρούσμα παρέμβασης της Χρυσής Αυγής στο Νοσοκομείο της Πάτρας εξέδωσε η ΚΟ Αχαΐας του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Συνάντηση πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στο διοικητή του Νοσοκομείου του Ρίου με στέλεχος της ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής (ΧΑ) προκειμένου να εντοπιστούν και να εκδιωχθούν μετανάστριες εργαζόμενες ως αποκλειστικές νοσοκόμες. Είναι το δεύτερο κρούσμα στην περιοχή μας, αφού λίγες μέρες πριν έγινε η έφοδος των τραμπούκων της ΧΑ στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο.

Βαρύτατες ευθύνες έχει και ο διοικητής του Νοσοκομείου του Ρίου, γιατί όχι μόνο δεν πέταξε έξω τον φασίστα της ΧΑ, αλλά τον διαβεβαίωσε για τις προσπάθειες και τους ελέγχους που κάνει η Διοίκηση για την "επίλυση" του σχετικού του αιτήματος. Ευθύνες έχει και ο υπουργός Υγείας, γιατί είναι γνωστός ο ρόλος της ΧΑ μέσα στα νοσοκομεία.

Η ΚΟ Αχαΐας του ΚΚΕ καταγγέλλει την πολιτική της ΧΑ που προσπαθεί να ενοχοποιήσει τους μετανάστες για την ανεργία γενικά και ειδικά στο χώρο της Υγείας.

Οι τεράστιες ωστόσο ελλείψεις σε νοσηλευτικό, ιατρικό και άλλο προσωπικό οφείλονται στην πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, της ΕΕ, που προχωρά συνεχώς σε περικοπές από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με πρόσχημα τα μνημόνια και την ανάγκη μείωσης του δημόσιου χρέους και με στόχο την παραπέρα εμπορευματοποίηση και παράδοση της Υγείας στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων και άλλων υγειονομικών μονάδων έχουν σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο τμημάτων και απευθείας απολύσεις προσωπικού.

Παραπλανά συνεπώς τα λαϊκά στρώματα η Χρυσή Αυγή όταν εμφανίζει ως αιτία της έλλειψης προσωπικού και αύξησης της ανεργίας τους μετανάστες και όχι την κυβερνητική πολιτική και τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων να δραστηριοποιηθούν και να κερδοσκοπήσουν στο χώρο της Υγείας.

Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι, Ελληνες και μετανάστες ασθενείς είναι θύματα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετεί την καπιταλιστική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα, την οποία στηρίζει και προστατεύει με κάθε τρόπο η Χρυσή Αυγή χτυπώντας το εργατικό κίνημα.

Γι' αυτό Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι έχουν συμφέρον να παλέψουν από κοινού για την πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, για την ένταξη και μονιμοποίηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας των αποκλειστικών νοσοκόμων».

Πώς θα μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη;

Τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μ. Σαλμάς ανακοίνωσε τη διαγραφή 600 φαρμάκων υψηλού κόστους από το σχετικό κατάλογο και πως αυτά θα διατίθενται πλέον από ιδιωτικά φαρμακεία, αλλά χωρίς να επιβληθεί συμμετοχή. Ωστόσο, δήλωσε πως στον κατάλογο παραμένουν μόνον 300 περίπου φάρμακα και έτσι θα υπάρξει μείωση της δαπάνης.

Οπως, σημειώνει η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), τίθεται το εύλογο ερώτημα, πώς θα προκύψει μείωση της δαπάνης αφού δε θα επιβληθεί συμμετοχή του ασθενή; Επίσης τονίζει πως «ο κατάλογος που παρουσίασε ο υπουργός αφορά μόνο στην εμπορική ονομασία 233 φαρμάκων, ενώ ο κατάλογος που ίσχυε μέχρι σήμερα περιελάμβανε την εμπορική τους ονομασία και αναλυτικά όλες τις μορφές, περιεκτικότητες και συσκευασίες αυτών των ίδιων φαρμάκων. Ετσι προέκυπτε ο αριθμός 870 και όχι από περιττά φάρμακα». Στο μεταξύ, «για τα φάρμακα που διαγράφηκαν δεν υπάρχει πλέον καμιά νόμιμη διαδικασία εκτέλεσης συνταγών και χορήγησής τους σε εξωτερικούς ασθενείς από τα φαρμακεία των νοσοκομείων» με αποτέλεσμα την πρόσθετη ταλαιπωρία των ασθενών με σοβαρές παθήσεις. Γίνεται φανερό από τα παραπάνω οτι τα φάρμακα θα επιβαρύνουν εξ ολοκλήρου τους ασθενείς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ