ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
1999: Η κυβέρνηση παραδίδει τον Οτσαλάν στην Τουρκία

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν στο αεροπλάνο που τον μεταφέρει από το Ναϊρόμπι στην Αγκυρα. Σιδηροδέσμιος, υπό την επήρεια ψυχοφαρμάκων ανακρίνεται από τους άνδρες της ΜΙΤ

Associated Press

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν στο αεροπλάνο που τον μεταφέρει από το Ναϊρόμπι στην Αγκυρα. Σιδηροδέσμιος, υπό την επήρεια ψυχοφαρμάκων ανακρίνεται από τους άνδρες της ΜΙΤ
Σαν βόμβα σκάει στην Αθήνα το απόγευμα της 15ης Φλεβάρη του 1999 η είδηση ότι ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν «φιλοξενούνταν» για δεκαπέντε μέρες στην ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι της Κένυας. Το απόγευμα εκείνης της μέρας ο Οτσαλάν υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την πρεσβεία και η επίσημη ανακοίνωση ανέφερε ότι τα ίχνη του χάθηκαν όταν το αυτοκίνητο που τον μετέφερε στο αεροδρόμιο «εξαφανίστηκε» κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Λίγες ώρες αργότερα, τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν βίντεο με τις αποτρόπαιες εικόνες από τη μεταφορά του Οτσαλάν στην Αγκυρα, μετά από επιχείρηση ανδρών των μυστικών υπηρεσιών στο Ναϊρόμπι.

Την αρχική έκπληξη διαδέχτηκε η οργή για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και για τους χειρισμούς της, που συνιστούσαν παράδοση του Οτσαλάν στα χέρια των Τούρκων πρακτόρων.

Η οργή μεγαλώνει, γιατί η κυβέρνηση διάλεξε το ίδιο βράδυ για να διατάξει «επιχείρηση - σκούπα» κατά των Κούρδων που ήταν εγκαταστημένοι στην πλατεία Κουμουνδούρου. Στην επιχείρηση, η αστυνομία επιτίθεται με ιδιαίτερη σκληρότητα κατά των προσφύγων, τους συγκεντρώνει και τους μεταφέρει σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις με συνθήκες στρατοπέδου συγκέντρωσης.

Λίγες μέρες αργότερα αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι της ιστορίας, για το τι συνέβη πριν και κατά τη διάρκεια της 15ης Φλεβάρη. Στις αποκαλύψεις συντέλεσε η έκρηξη των αντιδράσεων του ελληνικού λαού, που με μαχητικές διαδηλώσεις και άλλες εκδηλώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον κουρδικό λαό καταδίκασε την παράδοση του ηγέτη του ΡΚΚ και ζήτησε τις ευθύνες από την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να βγει στην αντεπίθεση, υιοθετώντας όλες τις αμερικανικές και τουρκικές θέσεις περί τρομοκρατικής δραστηριότητας του ΡΚΚ και του απελευθερωτικού κουρδικού κινήματος. Ετσι όμως ενοχοποιείται περισσότερο, αφού ενισχύει τις εκτιμήσεις περί σχεδίου παράδοσης του Οτσαλάν, στο οποίο πήρε μέρος και η ίδια. Ωστόσο, κάτω από τη λαϊκή πίεση, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης θα δεχτεί ότι έγιναν «λάθος χειρισμοί» και θα αποπέμψει από την κυβέρνηση τους υπουργούς Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο, Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλο και Δημόσιας Τάξης Φ. Πετσάλνικο.

Καιρός

Στο Βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο, τη δυτική Στερεά και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο Αιγαίο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και στη Βόρεια Ελλάδα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι ισχυροί και βαθμιαία στο Αιγαίο πολύ ισχυροί και αργότερα τοπικά πολύ θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια μείον 4-5, στα δυτικά από 3-13, στην υπόλοιπη χώρα μείον 1-10 και στη Θεσσαλονίκη από 1-4 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά. Το βράδυ πιθανόν να χιονίσει και στα βόρεια προάστια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και βαθμιαία ισχυροί και το βράδυ πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4-9 αλλά στα βόρεια θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1564 Γεννιέται στην Τοσκάνη της Ιταλίας ο Γκαλιλέο Γκαλιλέι- Γαλιλαίος. Μαθηματικός, φυσικός και αστρονόμος από τους πιο διάσημους όλων των εποχών. Θεμελιωτής της πειραματικής μεθόδου στην επιστήμη, διατύπωσε τους περίφημους νόμους του ισοχρονισμού των ταλαντώσεων του εκκρεμούς, της βαρύτητας, της αδράνειας και της σύνθεσης των ταχυτήτων και κατασκεύασε από τους πρώτους το τηλεσκόπιο («διόπτρα του Γαλιλαίου»), που προκάλεσε επανάσταση στην αστρονομία. Με τις παρατηρήσεις του και τη σωστή ερμηνεία τους υποστήριξε το ηλιοκεντρικό σύστημα του Κοπέρνικου. Αυτές οι απόψεις τον έφεραν αντιμέτωπο με τις κυρίαρχες αντιλήψεις και την εκκλησία. Σε μεγάλη ηλικία πλέον, υποχρεώθηκε μπροστά στην τρομερή Ιερά Εξέταση να απαρνηθεί την άποψη ότι η Γη κινείται γύρω από τον Ηλιο. Η προφορική παράδοση τον φέρνει, αμέσως μετά τη δίκη να μονολογεί χαμηλόφωνα: «Και όμως, κινείται».

Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με συμμαχία Σοσιαλιστών, Φιλελεύθερων Πρασίνων και Βρετανών Συντηρητικών, πλειοδότησε χτες στο Στρασβούργο υπέρ της Αγκυρας, προτείνοντας επιπλέον χρηματοδότηση της Τουρκίας, «στο πλαίσιο της προενταξιακής στρατηγικής» (σελίδα 15)

ΤΟ ΔΡΟΜΟ της αγωνιστικής επίλυσης των προβλημάτων τους, επιλέγουν οι ελαιοπαραγωγοί της Κέρκυρας, της Λευκάδας και της Μεσσηνίας (σελίδα 17)

ΑΝΑΠΑΜΟ δε βρίσκει η γη και συνεχίζει να βρυχάται, κάνοντας τον εφιάλτη του θανάτου να επιστρέφει για δεύτερη φορά στο βασανισμένο Ελ Σαλβαδόρ (σελίδες 20 - 21)

«ΠΑΡΤΕ πίσω τις απολύσεις», «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι». Με τα συνθήματα αυτά, εργαζόμενοι από το χώρο των ιδιωτικών υπαλλήλων, των λιθογράφων και των εμποροϋπαλλήλων συγκεντρώθηκαν χτες, έξω από τα γραφεία της εταιρίας «ΔΑΦΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΕ» στον Περισσό (σελίδα 24)

ΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ακόμα και της εισόδου του εργοστασίου «ΠΙΤΣΟΣ», είναι έτοιμοι να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι του Πειραιά, αν δεν ανακληθεί η παράνομη και καταχρηστική απόλυση του Θ. Κοσμέλη, β` αντιπροέδρου της διοίκησης του ΕΚΠ (σελίδα 25)

ΤΗΝ 24ΩΡΗ λειτουργία (!) των καταστημάτων στα αεροδρόμια της Ελλάδας και με νομοθετική ρύθμιση, γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, που συγκλήθηκε χτες (σελίδα 26)

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ για την οργάνωση της πάλης, την επίτευξη της πιο πλατιάς συσπείρωσης για να χτιστεί το «αγωνιστικό τείχος», που θα μπει εμπόδιο στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης, παίρνουν καθημερινά οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ (σελίδα 27)

ΤΟΝ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟ και την υποβάθμιση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού που επιχειρεί η κυβέρνηση και τις συνέπειες αυτών των επιλογών στους εργαζόμενους, κατήγγειλαν χτες οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, που πραγματοποίησαν στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΕΟΤ (σελίδα 32)

ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης Εργων του Λόγου, των Εικαστικών Τεχνών και των Φωτογράφων κατά της εταιρίας πληροφορικής «Byte» (σελίδα 34)

ΤΟ «ΠΡΑΣΙΝΟ φως» για την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης της βόρειας κιονοστοιχίας του Παρθενώνα, καθώς και των Προπυλαίων, δόθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (σελίδα 35)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 15 ΤΟΥ ΦΛΕΒΑΡΗ

1898 Αρχίζει ο ισπανοαμερικανικός πόλεμος με αφορμή την ανατίναξη του θωρηκτού των ΗΠΑ «Μέιν» στο λιμάνι της Αβάνας. Ηταν ένας πόλεμος για τον έλεγχο της Λατινικής Αμερικής.

1933 Αιματηρά γεγονότα διαδραματίζονται στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια διαδήλωσης απεργών. Η αστυνομία επιτίθεται με πραγματικά πυρά και σκοτώνει 7 εργάτες. Οι τραυματίες ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες, από τους οποίους 8 βαριά.

1942 Παραδίδονται στους Ιάπωνες, στη Σιγκαπούρη, 85.000 άνδρες των συμμαχικών στρατευμάτων. Είχαν βομβαρδιστεί και εγκαταλειφθεί χωρίς πολεμοφόδια ύστερα από μάχη που κράτησε μια βδομάδα.

1963 Εννέα τραυματίες από συγκρούσεις φοιτητών και αστυνομίας στην Αθήνα κατά τη διάρκεια απαγορευμένης συγκέντρωσης για το 15%.

1963 Νέα απόπειρα δολοφονίας του στρατηγού Ντε Γκολ, η Πέμπτη κατά σειρά, αποκαλύπτεται εγκαίρως στη Γαλλία. Το σχέδιο προέβλεπε την εκτέλεση του στρατηγού από ελεύθερο σκοπευτή κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη στρατιωτική ακαδημία.

1964 Σε πλήρη ετοιμότητα θέτουν τον 6ο Στόλο οι ΗΠΑ και διαμηνύουν σε Αθήνα και Αγκυρα ότι δε θα ανεχθούν παρέμβασή τους στην Κύπρο, ενώ ο τουρκικός αποβατικός στόλος που είχε αποπλεύσει από την Αλεξανδρέττα επιστρέφει στο λιμάνι. Την ίδια μέρα οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Βρετανίας προσφεύγουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ