ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Φλεβάρη 2015
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
«ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ»
Ανάγκη του λαού της περιοχής να συνεχίσει να λειτουργεί το νοσοκομείο

Οι διαθεσιμότητες, η κατάργηση κλινικών και η υποχρηματοδότηση έχουν φέρει τη λειτουργία του σε οριακό σημείο

Την προηγούμενη Κυριακή, δημοσιεύσαμε ρεπορτάζ για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Σισμανόγλειο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και ασθενείς. Τα ίδια πάνω - κάτω προβλήματα υπάρχουν και στο γειτονικό «Αμαλία Φλέμινγκ», το οποίο έχει πλέον συγχωνευθεί με το Σισμανόγλειο.

Το μεγαλύτερο χτύπημα για το «Αμαλία Φλέμινγκ» ήταν η ένταξή του στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σωματείου Εργαζομένων, μέχρι το Σεπτέμβρη του 2013 το νοσοκομείο είχε 270 κλίνες και 696 εργαζόμενους (166 γιατρούς, 307 νοσηλευτές, 219 διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό και 6 επιστημονικό προσωπικό).

Σήμερα, υπάρχουν μόλις 139 κλίνες, παρά το γεγονός ότι το νοσοκομείο καλείται να εξυπηρετήσει μαζί με το Σισμανόγλειο ολόκληρο το βορειοανατολικό άξονα της Αττικής (από το Μαραθώνα μέχρι την Αρτέμιδα και την Παλλήνη, από την Πεντέλη μέχρι την Αγία Παρασκευή). Μια τεράστια περιοχή που, όπως αναφέραμε και την προηγούμενη βδομάδα, μέχρι πριν από 3 χρόνια κάλυπταν 3 νοσοκομεία (Σισμανόγλειο, «Αμ. Φλέμινγκ», «Παπαδημητρίου»).

Η μία από τις δύο πτέρυγες που είχε το νοσοκομείο, η πτέρυγα «Μπόμπολα», έχει κλείσει. Εκεί στεγαζόταν η πνευμονολογική κλινική που μεταφέρθηκε στο Ογκολογικό Νοσοκομείο. Οι κλινικές ουρολογική και οφθαλμιατρική με εξωτερικά ιατρεία και χειρουργεία που έκλεισαν, καθώς και το παθολογοανατομικό και κυτταρολογικό εργαστήριο που επίσης έκλεισαν και πλέον οι απαραίτητες εξετάσεις γίνονται από τα εργαστήρια του Σισμανόγλειου.

Το Νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ»
Το Νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ»
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο είναι η έλλειψη προσωπικού, η οποία έχει φέρει τη λειτουργία του σε οριακό σημείο, ακόμα και αν πάρουμε υπόψη τη μείωση των κλινών. Σε διαθεσιμότητα μπήκαν 292 εργαζόμενοι, ενώ αρκετοί ακόμα συνταξιοδοτήθηκαν και δεν αναπληρώθηκαν.

Σήμερα, το νοσοκομείο έχει 317 εργαζόμενους (120 γιατροί, 123 νοσηλευτές, 71 διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό και 3 επιστημονικό προσωπικό). Να σημειωθεί, ακόμα, ότι οι 33 από αυτούς βρίσκονται στο «Αμαλία Φλέμινγκ» με τρίμηνες αποσπάσεις από άλλα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικό των προβλημάτων που προκαλεί η έλλειψη προσωπικού είναι το ότι υπάρχουν νοσηλεύτριες στις οποίες οφείλονται μέχρι και 70 μέρες άδειας και ρεπό, καθώς και περιπτώσεις γιατρών που μένουν στο νοσοκομείο μέχρι και 48 ώρες συνεχόμενα για να βγει η δουλειά!

Τα προβλήματα όμως δε σταματούν εδώ. Η υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου βάζει εμπόδια ακόμα και στη στοιχειώδη λειτουργία του και προκαλεί μεγάλες ελλείψεις. Σύμφωνα και πάλι με τα στοιχεία του Σωματείου, ο προϋπολογισμός του 2014 και για τα δύο νοσοκομεία (Σισμανόγλειο και «Αμαλία Φλέμινγκ») ήταν 33,083 εκατ. ευρώ, ενώ για φέτος είναι 20,25 εκατ. ευρώ, πρόκειται δηλαδή για μείωση 38,8% σε ένα χρόνο!

Φυσικά, παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας. Απέναντι σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση, το μόνο που υπόσχεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι (όπως είπε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας) «το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να έχει προτεραιότητα και σημαντικό μερίδιο νέων προσλήψεων» από τις ελάχιστες που προβλέπονται για το 2015 (11.500 για όλο το Δημόσιο), σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που η προηγούμενη κυβέρνηση ψήφισε και η σημερινή εφαρμόζει.

Ούτε καν αναφορά, δηλαδή, ακόμα και «στις στοχευμένες προσλήψεις με προγραμματισμό διετίας (5 χιλιάδες νοσηλευτικό προσωπικό, 2 χιλιάδες ιατρικό προσωπικό), με βάση τις άμεσες και τεκμηριωμένες ανάγκες του συστήματος», για τις οποίες μιλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά.

Πιο δύσκολη η κατάσταση στις εφημερίες

Οι ελλείψεις του νοσοκομείου σε προσωπικό γίνονται, όπως είναι λογικό, ακόμα πιο εμφανείς τις μέρες που υπάρχει εφημερία. Γιατρός της παθολογικής κλινικής μάς είπε σχετικά: «Στις εφημερίες έρχονται στην παθολογική περίπου 90 άτομα μέσα σε μια μέρα, που πρέπει να τους πάρουμε αίμα, να γίνουν εξετάσεις. Στα επείγοντα, όμως, υπάρχει μια μόνο νοσηλεύτρια που εξυπηρετεί κι άλλα τμήματα, άρα το σύστημα κολλάει. Πριν τη διαθεσιμότητα είχαμε δύο νοσηλεύτριες μόνο για την παθολογική και για τα άλλα τμήματα υπήρχαν άλλες».

Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με τους τραυματιοφορείς. «Οι ασθενείς πρέπει να πάνε για υπέρηχο, για αξονική κ.λπ. Ολα αυτά πάλι με έναν τραυματιοφορέα. Αποτέλεσμα είναι να περιμένουν ώρες ολόκληρες μέχρι να μεταφερθούν για κάποια εξέταση», συμπληρώνει ο ίδιος γιατρός.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός που περιγράφει ειδικευόμενος γιατρός της παθολογικής κλινικής, το οποίο συνέβη σε εφημερία πριν από λίγες μέρες: «Είχαν γεμίσει όλα τα κρεβάτια και για να μη φανεί ότι υπάρχει πρόβλημα η διοίκηση αποφάσισε να ανοίξει δύο θαλάμους που είναι μόνιμα κλειστοί λόγω έλλειψης προσωπικού και να βάλει μέσα ασθενείς. Ετσι, η μία και μοναδική νοσηλεύτρια που έχουμε το βράδυ, που έτσι κι αλλιώς δεν επαρκεί, έπρεπε να φροντίζει μόνη της γύρω στα 35 άτομα. Η νοσηλεία δεν μπορεί να γίνει σωστά έτσι, αφού η νοσηλεύτρια μπορεί να κάνει και μία ώρα να περάσει ξανά από έναν ασθενή. Αν δεν υπήρχαν οι συγγενείς, να ειδοποιήσουν, για παράδειγμα, ότι ο ασθενής δυσπνοεί, πιστεύω ότι οι ασθενείς θα πέθαιναν».

Στα εξωτερικά ιατρεία του «Αμαλία Φλέμινγκ» λειτουργούν διαβητολογικό ιατρείο και ιατρείο διαβητικού ποδιού, το οποίο μάλιστα, όπως μας λένε οι γιατροί, «είναι το μόνο εξειδικευμένο ιατρείο στην Αθήνα μαζί με αυτό του Λαϊκού για τις παθήσεις που προκαλεί ο διαβήτης στο πόδι. Αυτή τη στιγμή το ιατρείο λειτουργεί με δύο μόνο γιατρούς».

«Μπαλάκι» γίνονται οι νεφροπαθείς

Νεφρολογικά περιστατικά συνεχίζουν να διακομίζονται στο νοσοκομείο, παρά το γεγονός ότι η νεφρολογική επίσημα βρίσκεται σε... «αναστολή λειτουργίας»
Νεφρολογικά περιστατικά συνεχίζουν να διακομίζονται στο νοσοκομείο, παρά το γεγονός ότι η νεφρολογική επίσημα βρίσκεται σε... «αναστολή λειτουργίας»
Παρά το γεγονός ότι η νεφρολογική κλινική του νοσοκομείου έχει κλείσει (επίσημα βρίσκεται σε... «αναστολή λειτουργίας»), περιστατικά συνεχίζουν να έρχονται από το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο, γεγονός που δείχνει το τεράστιο κενό που προκλήθηκε σε υπηρεσίες από το κλείσιμό της. Η πιο κοντινή νεφρολογική μετά του «Αμ. Φλέμινγκ» είναι εκείνη στο Γενικό Κρατικό Αθήνας, που εφημερεύει ανά 4 μέρες.

«Εκεί τι κάνεις; Δεν μπορείς να τους διώξεις. Τους νοσηλεύουμε όπως μπορούμε μια - δυο μέρες και μετά πάνε σε άλλα νοσοκομεία. Ετσι, όμως, και ο ασθενής γίνεται "μπαλάκι" και μπαίνει σε κίνδυνο, αλλά και καθυστερούν άλλοι ασθενείς που έχουν ραντεβού», μας λέει γιατρός του νεφρολογικού τμήματος.

Μεγάλο είναι το πρόβλημα, όμως, και στη Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης, που επίσης ανήκει στο νεφρολογικό τμήμα. Εκεί, όπως μας λέει άλλος γιατρός, «υπάρχουν μόλις τρεις νοσηλεύτριες αντί για τουλάχιστον 6 - 7 που χρειάζονται. Το βράδυ δεν υπάρχει βάρδια, πράγμα που προκαλεί μεγάλες δυσκολίες, αφού οι δουλειές που απαιτούνται είναι εξειδικευμένες, δεν μπορείς δηλαδή να φωνάξεις μια νοσηλεύτρια από άλλη κλινική να σε βοηθήσει αν συμβεί κάτι. Δεν μπορούμε να δεχθούμε τα επείγοντα περιστατικά το βράδυ, ούτε να διαχειριστούμε κάποιο περιστατικό από τους υπάρχοντες που θα χρειαστεί, για παράδειγμα εκτάκτως, αιμοκάθαρση. Πρέπει να μεταφερθεί σε άλλο νοσοκομείο με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται. Μιλάμε για ανασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου».

Από τις 15 νοσηλεύτριες του νεφρολογικού τμήματος οι 12 μπήκαν σε διαθεσιμότητα. Λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν, μεταφέρθηκαν συμπληρωματικά κάποιες νοσηλεύτριες από άλλα νοσοκομεία, οι οποίες, όπως είναι λογικό, δεν μπορούσαν να καλύψουν το κενό καθώς στην αρχή δεν ήξεραν ούτε να χειριστούν τα μηχανήματα.

Αργότερα, λόγω κάποιου τεχνικού προβλήματος στο Σισμανόγλειο έκλεισε η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και το «Αμαλία Φλέμινγκ» αναγκάστηκε να καλύψει επιπλέον ασθενείς. «Μαζί με τους νοσηλευτές που ήρθαν από το Σισμανόγλειο όταν έκλεισε η Μονάδα τους, είμαστε αυτή τη στιγμή 15, όσοι ήμασταν δηλαδή μόνο στο "Φλέμινγκ" πριν από τη διαθεσιμότητα και πρέπει να εξυπηρετήσουμε το διπλάσιο αριθμό ασθενών. Η ουσία είναι ότι δεν περίσσευε καμία νοσηλεύτρια από όσες μπήκαν σε διαθεσιμότητα», σημειώνει νοσηλεύτρια του νεφρολογικού και συνεχίζει: «Ο τελευταίος χρόνος για εμάς ήταν δραματικός. Δουλεύουμε 9 και 10 ώρες χωρίς να πληρωνόμαστε παραπάνω για να στηρίξουμε τη λειτουργία του νοσοκομείου και την ίδια ώρα οι αρμόδιοι το υπονομεύουν».

Στην αναμονή για φάρμακα και αποτελέσματα εξετάσεων...

Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έφερε η συγχώνευση του «Αμαλία Φλέμινγκ» με το Σισμανόγλειο ήταν ότι έκλεισε το φαρμακείο του νοσοκομείου. Σήμερα, οι γιατροί κάνουν τις παραγγελίες των φαρμάκων και άλλων υλικών κάθε τρεις μέρες και περιμένουν να έρθουν από το Σισμανόγλειο, ενώ τα τμήματα απαγορεύεται να έχουν στοκ φαρμάκων. «Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις που ο ασθενής πρέπει να πάρει την αντιβίωση μέσα σε μισή ώρα και εμείς μπορεί να μην έχουμε να του δώσουμε», μας λέει ειδικευόμενος γιατρός της παθολογικής. Το ίδιο πρόβλημα προκαλείται και με τις εξετάσεις, που αναγκαστικά γίνονται στο Σισμανόγλειο.

Οπως μας είπε γιατρός του νεφρολογικού τμήματος, «πλέον τα δικά μας εργαστήρια δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν και πρέπει να στέλνουμε το αίμα στο Σισμανόγλειο. Και εκεί όμως υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα για ορισμένους τύπους εξετάσεων, όπως για τις γλυκοζυλιωμένες (εξέταση που παρακολουθεί το σάκχαρο), να περιμένουμε ακόμα και μια βδομάδα για τα αποτελέσματα». Χαρακτηριστική είναι και η περιγραφή της κατάστασης από γιατρό του αιματολογικού εργαστηρίου: «Πολλές φορές περιμένουμε μέρες να έρθουν οι παραγγελίες από το φαρμακείο του Σισμανογλείου και πηγαίνω με το αυτοκίνητό μου να ζητήσω τουλάχιστον ένα κουτάκι για να κάνουμε τη δουλειά μας».

Τεράστιες οι ελλείψεις προσωπικού και στα εργαστήρια

Η μεγάλη έλλειψη προσωπικού είναι γενικευμένη στο νοσοκομείο
Η μεγάλη έλλειψη προσωπικού είναι γενικευμένη στο νοσοκομείο
Ιδια εικόνα επικρατεί και στα εργαστήρια του νοσοκομείου. Οπως μας είπαν παρασκευάστριες του βιοχημικού τμήματος, «στο τμήμα δεν υπάρχει ειδικευόμενος γιατρός. Μοναδικός γιατρός είναι ο διευθυντής. Χτες εφημέρευε και σήμερα έχουμε γίνει γιατροί οι παρασκευάστριες. Επρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον έξι παρασκευάστριες και είμαστε μόνο τρεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να έχουμε νυχτερινή βάρδια».

Τα ίδια και στο μικροβιολογικό: «Πριν τη διαθεσιμότητα το εργαστήριο είχε προσωπικό δέκα άτομα και τώρα έχει τρία, δηλαδή 70% μείωση, ενώ υπάρχουν εξετάσεις που έχουν καταργηθεί εντελώς από τη λίστα του νοσοκομείου, όπως οι εξετάσεις για ιούς και οι ανοσολογικές», τονίζει παρασκευαστής του τμήματος. Σχετικά με το ζήτημα των εξετάσεων, γιατρός του αιματολογικού εργαστηρίου μας είπε: «Εχουν έρθει και εγγράφως οδηγίες να γίνονται "μόνο οι απαραίτητες εξετάσεις". Τι είναι όμως απαραίτητο και τι δεν είναι; Η λογική είναι ότι αν πεθάνει ένας δεν πειράζει, αν πεθάνουν δέκα υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχουν και ιδιωτικοί σύμβουλοι οι οποίοι λένε ποια εξέταση πρέπει να γίνει και ποια όχι. Αυτά πρέπει να τελειώσουν».

Κλειστή Σαββατοκύριακα και απογεύματα η αιμοδοσία!

Παρά τις αυξημένες ανάγκες για αίμα, η υπολειτουργία της αιμοδοσίας στο νοσοκομείο βάζει επιπλέον εμπόδια
Παρά τις αυξημένες ανάγκες για αίμα, η υπολειτουργία της αιμοδοσίας στο νοσοκομείο βάζει επιπλέον εμπόδια
Στο «Αμαλία Φλέμινγκ» λειτουργεί Υπηρεσία Αιμοδοσίας, όπου διενεργείται η εθελοντική προσφορά αίματος και αιμοπεταλίων. Στα αρχεία της υπηρεσίας υπάρχουν χιλιάδες εθελοντές αιμοδότες και δεκάδες σύλλογοι, ενώ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του νοσοκομείου, πραγματοποιούνται ετησίως 130 - 140 περίπου εξωτερικές αιμοληψίες/εξορμήσεις.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα μας είπε γιατρός της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας: «Λόγω έλλειψης προσωπικού, η υπηρεσία μας μένει κλειστή τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα, τη στιγμή μάλιστα που έχει την επιστημονική επίβλεψη των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας τεσσάρων μεγάλων ιδιωτικών κλινικών και όχι μόνο. Ολο το προσωπικό κάνει αγώνα για να κρατάει την Υπηρεσία σε υψηλά επίπεδα, παρά τις δυσκολίες. Είχαμε πέντε τεχνολόγους και μπήκαν και οι πέντε σε διαθεσιμότητα. Τι δείχνει αυτό; Οτι θέλουν να κλείσουν την υπηρεσία και κατ' επέκταση όλο το νοσοκομείο».

Με έναν μόνο νοσηλευτή λειτουργεί το ακτινολογικό

Δεκαεννιά είναι οι τεχνολόγοι και οι νοσηλευτές που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μόνο από το ακτινολογικό τμήμα. Γιατρός του ακτινολογικού είπε στον «Ρ»: «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα από εκεί που είχαμε, για παράδειγμα, έξι νοσηλευτές, τώρα να έχουμε έναν. Οσοι έχουμε μείνει κάνουμε μεγάλη προσπάθεια, όλοι κάνουν όλες τις δουλειές, για να μη μειωθούν οι υπηρεσίες, αλλά είναι πρακτικά αδύνατο».

Αλλος γιατρός του τμήματος συμπληρώνει: «Μπορεί πάντα να υπήρχαν ελλείψεις σε "ξενοδοχειακές" υποδομές, αλλά το Μάρτιο του '12 το νοσοκομείο ψηφίστηκε μέσα στα πέντε καλύτερα της Ελλάδας. Αυτό το νοσοκομείο το διέλυσαν. Ο αξονικός ήταν χαλασμένος ενάμιση χρόνο και δεν φτιαχνόταν λόγω έλλειψης χρημάτων. Οταν επιτέλους φτιάχτηκε δεν υπήρχε προσωπικό να τον χειριστεί». Να σημειώσουμε, βέβαια, ότι οι εργαζόμενοι στα ακτινολογικά έχουν δεχθεί επιπλέον επίθεση στα δικαιώματά τους καθώς έχουν καταργηθεί η ειδική άδεια και το μειωμένο ωράριο που δικαιούνταν, λόγω του ότι είναι εκτεθειμένοι σε ακτινοβολία κατά την εργασία τους.

Κοινή υπόθεση εργαζομένων και κατοίκων η σωτηρία του «Αμαλία Φλέμινγκ»

Ολα όσα καταγράφει το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» κάνουν εμφανές ότι υπάρχει σαφής μεθόδευση για να οδηγηθεί το νοσοκομείο στο κλείσιμο. Ηταν από χρόνια στα σχέδια των κυβερνήσεων, με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, το κλείσιμο και του συγκεκριμένου νοσοκομείου και του 1ου Θεραπευτηρίου ΙΚΑ («Παπαδημητρίου»), που έκλεισε το 2012. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι, όμως, καταστροφική για το λαό της περιοχής και ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, που δεν έχουν τη δυνατότητα να καταφύγουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Χρειάζεται επαγρύπνηση τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τους κατοίκους της περιοχής για να μην προχωρήσουν αυτά τα σχέδια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έχει πει κουβέντα για τα δεκάδες κρεβάτια του Δημοσίου που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια και στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και συνολικά.

Η Αγγελική Λαϊνά, ειδικευόμενη γιατρός και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, εκλεγμένη με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, μας είπε: «Η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το νοσοκομείο είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των κομμάτων που την υπηρετούν, που θέλει την Υγεία πανάκριβο εμπόρευμα. Το "Αμαλία Φλέμινγκ" μαζί με το Σισμανόγλειο καλύπτει τις ανάγκες όλου του Βορειοανατολικού Τομέα της Αττικής, δηλαδή περίπου 1,5 εκατ. κατοίκων. Γίνεται φανερό ότι είναι επιτακτική ανάγκη η ανάπτυξη του νοσοκομείου. Λύση στα προβλήματα της έλλειψης προσωπικού, κλινών, υλικών κ.ά., δεν είναι ούτε το κλείσιμο κλινικών, ούτε η κατάργηση εφημεριών ή ακόμα η μείωση των μηνιαίων εφημεριών του νοσοκομείου.

Λύση είναι η άμεση στελέχωση του νοσοκομείου με όλες τις ειδικότητες προσωπικού και μάλιστα μόνιμου προσωπικού, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία του νοσοκομείου. Να επιστρέψουν όσοι εργαζόμενοι μπήκαν σε διαθεσιμότητα, εφόσον το επιθυμούν.

Να αναπτυχθούν εδώ και τώρα όλα τα κρεβάτια που χάθηκαν από το νοσοκομείο μας μετά τις διαθεσιμότητες, να αναπτυχθούν άμεσα είτε σε νέο νοσοκομείο, είτε στα ήδη υπάρχοντα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής τα κρεβάτια που χάθηκαν με το κλείσιμο του Νοσοκομείου "Παπαδημητρίου".

Να ανοίξουν άμεσα τα τμήματα και οι κλινικές που έκλεισαν, όπως η πνευμονολογική και η νεφρολογική κλινική.

Να καταργηθούν όλες οι πληρωμές των ασθενών.

Ολα αυτά μπορούμε να τα πετύχουμε μόνο με τον ενωμένο αγώνα μας, εργαζόμενοι, ασθενείς και κάτοικοι της περιοχής».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Παντελής ΚΑΛΑΒΡΕΖΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ