ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Το σχέδιο «Αθηνά» θα μείνει στα χαρτιά

Φοιτητικό - σπουδαστικό συλλαλητήριο χτες στην Αθήνα

Δυναμική συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή κατά του σχεδίου «Αθηνά», παρά τη βροχή, πραγματοποίησαν, χτες το απόγευμα φοιτητές και σπουδαστές από την Αθήνα και τον Πειραιά, μετά αποφάσεις των Συλλόγων και των Συνελεύσεών τους. Εστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση πως το σχέδιο «Αθηνά», που καταργεί και συγχωνεύσει τμήματα και είναι συνέχεια του νόμου - πλαίσιο «θα μείνει στα χαρτιά».

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές συγκεντρώθηκαν στις 6 το απόγευμα στην Ομόνοια, όπου έγιναν ομιλίες. Ο Αποστόλης Κύρλας, απ' το τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων του ΤΕΙ Πειραιά, τόνισε πως το σχέδιο «Αθηνά» είναι «το τελευταίο επεισόδιο του σίριαλ της διάλυσης των ΤΕΙ, της μετατροπής τους σε ΙΕΚ και παραμάγαζα των μονοπωλίων. Είναι συνέχεια του νόμου - πλαίσιο, των Συμβουλίων Διοίκησης. Μαζί με τα παραπάνω μάς δυσκολεύει τις σπουδές, αφού 3.000 σπουδαστές θα μεταφερθούν απ' το ΤΕΙ Αθήνας στο ΤΕΙ Πειραιά και άλλοι 4.000 απ' το ΤΕΙ Πειραιά στο ΤΕΙ Αθήνας».

«Απορρίπτουμε το σχέδιο "Αθηνά", που στόχο έχει να προσαρμόσει ακόμα περισσότερο τις σχολές μας στις ανάγκες για αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων», σημείωσε και πρόσθεσε: «Είναι ένας ακαδημαϊκός χάρτης για το πανεπιστήμιο - επιχείρηση και το ΤΕΙ ΑΕ». Νωρίτερα χαιρέτισε ο Θανάσης Ψυχογιός εκ μέρους των φοιτητών των ξενόγλωσσων τμημάτων της Φιλοσοφικής Αθήνας, που συγχωνεύονται.

Μετά τις ομιλίες, ακολούθησε πορεία στη Βουλή, μέσω της οδού Σταδίου και οι φοιτητές και οι σπουδαστές φώναξαν συνθήματα όπως τα παρακάτω: «Το σχέδιο "Αθηνά" θα μείνει στα χαρτιά, μας θέλει σκλάβους για τ' αφεντικά», «Οι σπουδαστές δεν είναι πελατεία, παλεύουν για δημόσια και δωρεάν Παιδεία», «"Το σχέδιο "Αθηνά" να απορριφθεί, δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή». Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και σπουδαστές απ' το ΤΕΙ Χαλκίδας.

Αντιπροσωπεία των φοιτητών και των σπουδαστών παρέδωσε το υπόμνημα των Συλλόγων και των Επιτροπών Αγώνα που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, σε όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής. Στο υπόμνημα τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως με το σχέδιο «Αθηνά»:

  • «Θέλουν να κάνουν τα προγράμματα σπουδών σούπα, να πετάξουν την όποια επαγγελματική ειδίκευση εκτός πτυχίου, την οποία θα αγοράζουμε στη συνέχεια με πιστοποιητικά επί πληρωμή από τα ίδια τα τμήματα.
  • "Κόβουν" και "ράβουν" τα επιστημονικά αντικείμενα με στόχο να τα προσαρμόσουν στις στοχεύσεις των επιχειρηματικών ομίλων για αύξηση των κερδών τους, δηλαδή θέλουν να μαθαίνουμε λίγα για να πληρωνόμαστε και να απαιτούμε ακόμα λιγότερα.
  • Θέλουν να μετατρέψουν τα ΑΕΙ -ΤΕΙ πλήρως σε μαγαζιά που θα πουλάνε γνώση "με το κομμάτι" με τα πιστοποιητικά και τα πτυχία - κουρελόχαρτα σε σπουδαστές πελάτες.
  • Μετατρέπουν ουσιαστικά τα ΤΕΙ σε ΙΕΚ.
  • Χιλιάδες σπουδαστές από 50 τμήματα "μετακομίζουν" σε άλλες πόλεις.
  • Χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές μεταφέρονται σε άλλα τμήματα και ιδρύματα απ' αυτά που εισήχθησαν.
  • Οι ελλείψεις σε καθηγητές, αίθουσες, εργαστήρια και υποδομές πολλαπλασιάζονται».

Οι φοιτητές και σπουδαστές διεκδικούν να μην εφαρμοστεί το σχέδιο «Αθηνά, κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μην πεταχτεί εκτός σπουδών, να εξασφαλιστεί ότι θα ολοκληρώσει τις σπουδές του απερίσπαστος κι εντελώς δωρεάν. Καμία απόλυση προσωπικού και προσλήψεις καθηγητών σε μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, κατάργηση του νόμου - πλαίσιο κ.ά.

Στη Θεσσαλονίκη

Κινητοποίηση ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» έκαναν χτες το μεσημέρι και σπουδαστές εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Συγκεντρώθηκαν στον κόμβο των Μαλγάρων και άνοιξαν συμβολικά τις μπάρες των διοδίων. Επίσης, σήμερα συνεχίζουν με συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Αριστοτέλους και πλατιά εξόρμηση στην πόλη.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Οξυμένα προβλήματα

Πάνω από 30 τα κενά σε όλες τις ειδικότητες, δυσλειτουργίες και στη μεταφορά

Σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, δυσλειτουργίες στη μεταφορά των μαθητών, κίνδυνος να κλείσει το μοναδικό ειδικό δημοτικό σχολείο στο νομό, είναι τα σοβαρά προβλήματα που καταγγέλλει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Νομού Θεσπρωτίας για Νηπιαγωγεία και Δημοτικά του νομού.

Αιτία για την κατάσταση αυτή οι περικοπές των κονδυλίων και στην Παιδεία για να διασωθούν τα κέρδη του κεφαλαίου. Ενώ λοιπόν βρισκόμαστε στα μισά της σχολικής περιόδου, τα κενά των εκπαιδευτικών ξεπερνούν τα 30 σε όλες τις ειδικότητες, με αποτέλεσμα να χάνονται εκατοντάδες διδακτικές ώρες. Υπάρχουν σχολεία στη Θεσπρωτία στα οποία ορισμένα μαθήματα δεν έχουν καν ξεκινήσει, και άλλα στα οποία έχουν πραγματοποιηθεί ελάχιστες ώρες. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα στο 3ο Δημοτικό σχολείο Ηγουμενίτσας (διευρυμένου ωραρίου) όπου δε δόθηκαν βαθμοί πρώτου τριμήνου για τα Γερμανικά, γιατί αυτά δε διδάχθηκαν. Μόλις πριν 20 μέρες περίπου προσλήφθηκε ένας ωρομίσθιος. Επίσης στο 2ο Δημοτικό σχολείο Ηγουμενίτσας μόλις πριν 3 ημέρες ήρθε εκπαιδευτικός για τα Αγγλικά. Απουσιάζουν 6 ειδικότητες στη Μουσική και άλλοι 8 δάσκαλοι ειδικής αγωγής για την παράλληλη στήριξη, με αποτέλεσμα μαθητές με ειδικές ανάγκες να παραμένουν ακόμη και σήμερα στα σπίτια τους. Επιπλέον κινδυνεύει να μη λειτουργήσει Ειδικό Δημοτικό σχολείο, το μοναδικό στο νομό, αν δεν προσληφθεί μέχρι το Μάρτη εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής, αφού τις επόμενες ημέρες η διορισμένη σε αυτό εκπαιδευτικός βγαίνει σε άδεια λόγω κύησης.

Στα παραπάνω προστίθενται δυσκολίες στη μεταφορά των μαθητών, που αποβαίνουν σε βάρος και της διδασκαλίας, αφού τα κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες είναι φέτος μειωμένα κατά 60%. Στο 2ο ολοήμερο Δημοτικό σχολείο στους Φιλιάτες τα μαθήματα ολοκληρώνονται στις 2 αντί για τις 4 το μεσημέρι, αφού μετά τις 2 δεν έχει λεωφορείο. Στο δε Μαργαρίτι της Θεσπρωτίας οι εκπαιδευτικοί μένουν πίσω και μετά το πέρας της διδασκαλίας τους κάποιες μέρες περιμένοντας να έρθει το λεωφορείο για να επιβιβαστούν τα παιδιά.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Δραστηριότητα με επίκεντρο τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Ξεκινούν οι εκδηλώσεις για το Φλεβάρη

Με εκδηλώσεις γύρω από το θέμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου η Επιτροπή Φεστιβάλ της ΚΝΕ συνεχίζει τη δραστηριότητά της για το μήνα Φλεβάρη. Η ΚΝΕ ανοίγει τη συζήτηση σε μία περίοδο όξυνσης των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και μέσα από την Τέχνη και τον Πολιτισμό δίνει στον πόλεμο την πραγματική του διάσταση. Παράλληλα, τιμά επετείους μέσα στο Φλεβάρη που αναδεικνύουν τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, όπως η νίκη στο Στάλινγκραντ και η επέτειος ίδρυσης της ΕΠΟΝ.

Με το γενικό τίτλο «Ο πόλεμος γεννιέται απ' την ειρήνη τους καθώς ο γιος από τη μάνα», δανεισμένο από το «Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου» του Μπ. Μπρεχτ, θα γίνουν θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, συναυλία αλλά και ένα διήμερο μαθητικών εκδηλώσεων.

Ετσι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα γίνουν σήμερα, Παρασκευή, θα προβληθεί η ταινία «Αποκάλυψη τώρα» σε σκηνοθεσία του Φράνσις Φορντ Κόπολα, στις 8.30 μ.μ. στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252, πλ. Κολιάτσου).

Επίσης, στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φλεβάρη περιλαμβάνονται:

-- Προβολή της ταινίας «Η πλεκτάνη» του Ρίντλεϊ Σκοτ.

-- Εκδήλωση για τη νίκη στο Στάλινγκραντ με παρουσίαση του έργου του Σοβιετικού συνθέτη Ντμίτρι Σοστακόβιτς με τίτλο «Γίνεται πόλεμος, Γίνεται ιερός πόλεμος».

-- Θεατρική παράσταση αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, με το έργο «Καληνύχτα Μαργαρίτα» του Γεράσιμου Σταύρου από τη θεατρική ομάδα Καλλιθέας «Αλέκα Παΐζη».

-- Η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ θα παρουσιάσει το έργο «Θάψτε τους νεκρούς» του Ιρβινγκ Σόου.

-- Μαθητικό διήμερο εκδηλώσεων και συναυλιών για την κρίση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με τίτλο «Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους».

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

*** Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας κάνει σήμερα στη 1.30 το μεσημέρι η ΕΛΜΕ Πειραιά ζητώντας την απόσυρση των «φωτογραφικών» υπουργικών αποφάσεων που δίνουν τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς που είναι προσωρινά τοποθετημένοι στους Δήμους Σαλαμίνας και Αμπελακίων να κάνουν δήλωση τοποθέτησης στην Α' περιοχή Πειραιά.

*** Σύσκεψη για την Παιδεία διοργανώνει αύριο Σάββατο η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης μπροστά στην απεργία στις 20 Φλεβάρη. Οπως σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί, μόνο στην Κεφαλονιά πάνω από 160 ώρες χάνονται εβδομαδιαία από μαθήματα που δε διδάσκονται από την αρχή της χρονιάς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ