ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η ιεραρχία βασικό στήριγμα του συστήματος της κοινωνικής αδικίας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος με αφορμή τη δυσοσμία που αναδύεται και από το χώρο της Εκκλησίας

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τα τεκταινόμενα στην εκκλησία:

«Το ΚΚΕ επισημαίνει και πάλι, ότι ο χώρος της εκκλησίας δεν μπορούσε να μείνει έξω από τη γενικότερη σήψη που αναδύεται από μια κοινωνία παρακμής, την κοινωνία του ιμπεριαλιστικού συστήματος. Γι' αυτό και τα περί αυτοκάθαρσης συνιστούν προσπάθεια να κουκουλωθεί το θέμα.

Η διαπλοκή εκκλησιαστικών παραγόντων με μυστικές υπηρεσίες, η διαφθορά άλλων, οι αθέμιτες δοσοληψίες με το χώρο της δικαιοσύνης, ο θησαυρισμός και τα διάφορα εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου, είναι η κορυφή του παγόβουνου και όχι ολόκληρη.

Το κύριο ζήτημα είναι, ότι πίσω από τη δυσοσμία αναδεικνύεται ο πολιτικός ρόλος της ιεραρχίας της εκκλησίας, ως ένα από τα βασικά στηρίγματα της πολιτικής που συντηρεί και αναπαράγει όλο το σύστημα της κοινωνικής αδικίας, προς το συμφέρον της πλουτοκρατίας. Αυτό επιχειρείται να συγκαλυφτεί. Επιβεβαιώνεται εκείνο που το ΚΚΕ υποστηρίζει απαρέγκλιτα από το 1918, ότι επιβάλλεται ο άμεσος και πλήρης διαχωρισμός της εκκλησίας από το κράτος σε όλους τους τομείς: Παιδεία - Ενοπλες Δυνάμεις, ονοματοδοσία - γάμος - καύση νεκρών κλπ., έτσι ώστε η εκκλησία να ασχοληθεί αποκλειστικά με το θρησκευτικό έργο της, δίχως παρεμβάσεις στην πολιτική και κοινωνική ζωή.

Ο διαχωρισμός είναι ένα ελάχιστο βήμα, μια πνοή καθαρού αέρα, που βεβαίως δεν αντιμετωπίζει όλο το πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι και σε χώρες που ο διαχωρισμός έχει πραγματοποιηθεί, υπάρχει παρόμοια κατάσταση. Το διαχωρισμό της εκκλησίας από το κράτος και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν να δεχτούν στη διάρκεια της συζήτησης αναθεώρησης του Συντάγματος. Γίνεται έτσι φανερό, ότι ο αστικός πολιτικός κόσμος δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει, ούτε αυτονόητες αστικές μεταρρυθμίσεις.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να δράσει αγωνιστικά για τα μεγάλα προβλήματα που τον ταλανίζουν, πρώτα απ' όλα εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής. Τον καλεί να οργανώσει τώρα την κοινή δράση του, γιατί έρχεται ακόμη μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματά του».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ψήφο εμπιστοσύνης» στην «αυτοκάθαρση»

Και ξέπλυμα πολιτικών ευθυνών για τη δράση μηχανισμών στο «βαθύ κράτος» που «παράγουν Βαβύληδες»

«Ψήφο εμπιστοσύνης» στην αυτοκάθαρση της Εκκλησίας δίνει η κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή προχωρά σε ξέπλυμα πολιτικών ευθυνών, όσον αφορά την έκνομη δράση μηχανισμών «παραγωγής Βαβύληδων» στο «βαθύ κράτος».

Παρά τις «διαρροές» των προηγούμενων ημερών από το Μέγαρο Μαξίμου ότι τάχα η κυβέρνηση «κρατά αποστάσεις» από την αυτοκάθαρση της εκκλησίας, ωστόσο επίσημα η κυβέρνηση την επικροτεί.

Στη γραμμή αυτή κινήθηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος όχι μόνο δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κλονισμός των σχέσεων της κυβέρνησης με την Εκκλησία, αλλά διέκρινε και βούληση από την πλευρά της ιεραρχίας να προχωρήσει η κάθαρση.

«Δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας», απάντησε ο Θ. Ρουσόπουλος, όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση έχει θέσει κάποιο χρονικό περιορισμό στην αυτοκάθαρση της Εκκλησίας και συμπλήρωσε με νόημα: «Είναι η βούληση που έχει πολύ μεγάλη σημασία και αυτή η βούληση καταδεικνύεται». Σημείωσε ακόμα ότι πρέπει «να δοθεί η ευκαιρία και η δυνατότητα να αποτυπωθούν αποτελέσματα», της «αυτοκάθαρσης», ενώ απέφυγε να σχολιάσει την ελάχιστα συγκαλυπτόμενη απειλή του μητροπολίτη Πειραιά Καλλίνικου να μην τολμήσει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε πολιτική παρέμβαση.

«Δεν έχει δικαίωμα η κυβέρνηση να κάνει κάθαρση. Είναι ξεκάθαρο. Είναι υπόθεση της Εκκλησίας», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Καλλίνικος. Εξάλλου, ο εκπρόσωπος απέκλεισε ουσιαστικά το ενδεχόμενο πολιτικής παρέμβασης από την πλευρά της στην περίπτωση που δεν προχωρήσει η αυτοκάθαρση υπό τον Χριστόδουλο: «Υπάρχει μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, η οποία και ευελπιστούμε όλοι να έχει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για την κοινωνία στο σύνολό της. Δεν υπάρχει εδώ αντιπαράθεση δυνάμεων», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος, υποβαθμίζοντας παραπέρα τα φαινόμενα σήψης στους κόλπους της ιεραρχίας. «Υπάρχει, είπε, ένας προβληματισμός, ο οποίος απλώνεται συνολικά στην κοινωνία». Σε άλλο σημείο διαβεβαίωσε ότι «δεν έχουν κλονιστεί οι σχέσεις κυβέρνησης-Εκκλησίας».

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση υποβάθμισε πλήρως το ζήτημα των πολιτικών ευθυνών όσον αφορά την ύπαρξη και δράση σκοτεινών μηχανισμών στο εσωτερικό του κράτους, όπως καταδεικνύει περίτρανα η περίπτωση Βαβύλη. «Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο» ήταν η απάντηση του Θ. Ρουσόπουλου, στην ερώτηση, αν από την περίπτωση Βαβύλη προκύπτει η ύπαρξη παρακρατικού μηχανισμού που λειτουργούσε σε συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες, κρατικές υπηρεσίες και εκκλησιαστικούς παράγοντες. Επιπλέον, ο Θ. Ρουσόπουλος υποστήριξε ότι τα μέτρα που πήρε πρόσφατα η κυβέρνηση στη Δικαιοσύνη αποτελούν «δείγμα γραφής» για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν προβλήματα σαν αυτά που προέκυψαν τον τελευταίο καιρό.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΚΥΚΛΩΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο η υπόθεση Πειραιά

Ο «φάκελος Πειραιά» με κεντρικά πρόσωπα την ανακρίτρια Αντ. Ηλία και τον αρχιμανδρίτη Ι. Γιοσάκη θα απασχολήσει αυτή τη βδομάδα τους εισαγγελικούς λειτουργούς που διεξάγουν τις έρευνες για τα παραδικαστικά κυκλώματα στον Αρειο Πάγο, ενώ αναμένονται και οι πρώτες ποινικές διώξεις για τα νοσηρά φαινόμενα στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Επίσης, σήμερα συνέρχεται η Ολομέλεια Εφετών της Αθήνας και μετά από πρόταση του διευθύνοντος προέδρου Εφετών, Χ. Παπαδήμου, θα ορίσει ειδικό εφέτη-ανακριτή, ο οποίος θα χειριστεί αυτή την πολύκροτη υπόθεση, καθώς και εισαγγελέα-επόπτη των ανακρίσεων. Πιθανόν να οριστούν και επίκουροι εφέτες στον εφέτη-ανακριτή.

Αυτή τη στιγμή και μετά το άνοιγμα των λογαριασμών της ανακρίτριας Αντ. Ηλία, οι εισαγγελικές αρχές ερευνούν αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος (κακούργημα) και της δωροληψίας (πλημμέλημα).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακρίτρια στην προσπάθειά της να αποκτήσει κύρος έχει εμπλέξει και άλλους δικαστές, οι οποίοι φέρονται να μην εμπλέκονται με τη δράση της. Αναμένεται η ανακρίτρια «να κάψει» πολλούς αλλά να αποκαλύψει και νέα πρόσωπα.

Τις επόμενες μέρες η εισαγγελική έρευνα αναμένεται να εστιάσει την προσοχή της και στη δράση γυναίκας εισαγγελέα, η οποία φέρεται να αποφυλάκιζε εμπόρους ναρκωτικών ή να τους ειδοποιούσε για επικείμενες εφόδους της Αστυνομίας.

Για την υπόθεση αυτή αναμένεται σήμερα να καταθέσει μάρτυρας-«κλειδί», ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν και μάρτυρες, οι οποίοι φοβούνται να καταθέσουν γι' αυτή την υπόθεση. Αύριο θα δώσει εξηγήσεις και η πρωτοδίκης Π. Τσέβη, η οποία φέρεται να έχει εκδώσει σειρά ευνοϊκών αποφάσεων για τον αρχιμανδρίτη Ι. Γιοσάκη.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Γ. Κάππος, σε χτεσινή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι από αυτά που αποκαλύπτονται τον τελευταίο καιρό, τίποτα δεν ήταν γνωστό στην εποπτεία επί της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης.

Ακόμα, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου επισημαίνει ότι τα αρμόδια όργανα και η ηγεσία της Δικαιοσύνης εξετάζουν «εξαντλητικά όλες τις εμφανισθείσες και εμφανιζόμενες εκτροπές δικαστών από το δικαστικό ήθος και το υπηρεσιακό καθήκον». Επίσης, επισημαίνει ότι «υπάρχει αμετακίνητη θέληση αλλά και δύναμη για την πλήρη κάθαρση του σώματος οποιοσδήποτε και αν είναι ο αριθμός των επίορκων».

ΙΕΡΑΡΧΙΑ
Συνεδριάζει για την αντιμετώπιση της κρίσης

Στη σκιά των συνεχόμενων αποκαλύψεων για κυκλώματα που δρούσαν στους κόλπους της Εκκλησίας θα συνεδριάσει εκτάκτως την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, με απόφαση του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Μοναδικό θέμα θα είναι η εισήγηση του αρχιεπισκόπου για τα μέτρα που θα λάβει η Εκκλησία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η χτεσινή Διαρκής Ιερά Σύνοδος ζήτησε από τον μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα να απέχει και από τα λειτουργικά του καθήκοντα και να μη διαμένει στο μητροπολιτικό οίκο. Με έγγραφη επιστολή του ζητεί να υποβάλλει τα υπερασπιστικά του στοιχεία για τις εις βάρος του καταγγελίες για το θέμα των υπέρογκων καταθέσεών του και για την αυθαίρετη ανέγερση της εξοχικής του κατοικίας. Επίσης, η τριμελής επιτροπή που ορίστηκε για να δέχεται γραπτές καταγγελίες κατά κληρικών απέστειλε προσωπικές επιστολές προς τους Μ. Τριανταφυλλόπουλο, Σπ. Καρατζαφέρη, Στ. Βορίνα και Γ. Κουρή ζητώντας να υποβάλλουν όποια στοιχεία έχουν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ