ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
Λόγια... λόγια... λόγια!

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Εισοδηματική πολιτική, που είναι πολύ κάτω απ' τις προσδοκίες των εργαζομένων, αλλά και από τις απαιτήσεις των καιρών για μια αξιοπρεπή διαβίωση». Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος σχολίασε τις χτεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης, για την εισοδηματική πολιτική του 2005. Πράγματι, η αύξηση του 3,6% στον κατώτερο βασικό μισθό του δημοσίου είναι εξευτελιστική. Και είναι ακόμη χειρότερη, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο νεοεισερχόμενος εργαζόμενος στο δημόσιο, υποχρεωτικής εκπαίδευσης, παίρνει σήμερα μόλις 590 ευρώ.

Αλλά μήπως δεν είναι εξευτελιστική η αύξηση στην οποία έβαλε την υπογραφή του ο Χ. Πολυζωγόπουλος, όταν με τον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις συμφώνησε αυξήσεις του 2,2% στο βασικό μισθό των εργατών για τους οχτώ πρώτους μήνες του 2005; Ακόμα και η αύξηση του 3,3% για τους επόμενους μήνες του έτους μεσοσταθμικά δεν ξεπερνάει τα ψίχουλα που έδωσε η κυβέρνηση στους δημοσίους υπαλλήλους.

Πολιτική δημαγωγία

Ψίχουλα δίνει η κυβέρνηση, ψίχουλα συνομολόγησε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ. Κι ακόμη λιγότερα, καθώς η Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και το αντίστοιχο ύψος των αυξήσεων αναφέρονται σε κατώτερο μισθό που ισούται με τα 560 ευρώ. Αρα, αυτά που ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ χρεώνει στην κυβέρνηση - και σωστά τα χρεώνει- ισχύουν στο ακέραιο και για τη δική του στάση, όπως και αυτή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Η οποία - για να μην ξεχνιόμαστε - δήλωνε σε υψηλούς τόνους την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τον ΣΕΒ.

Και εντέλει, αν ο Χ. Πολυζωγόπουλος και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, έστω εκ των υστέρων, θέλουν να φανούν συνεπείς με την κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση και να αποδείξουν στην πράξη ότι όλα όσα λένε δεν είναι κενό γράμμα και πολιτική δημαγωγία, δεν έχουν παρά να καταγγείλουν άμεσα την ΕΓΣΣΕ που έχουν υπογράψει. Αν δεν το κάνουν, θα επιβεβαιώσουν ότι όλα όσα λένε και «στολίζουν» την κυβέρνηση ισχύουν εξ ολοκλήρου και για τη δική τους πολιτική και τακτική.

«Υβριστές» και «υπάλληλοι πολυεθνικών»

Αν δεν ήταν τόσο εξοργιστικοί θα μπορούσαν να ήταν σίγουρα διασκεδαστικοί. Ο λόγος, για τα στελέχη της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κάθε λίγο και λιγάκι, με αφορμή οποιοδήποτε μείζον ή ελάσσον κοινωνικό πρόβλημα, παίζουν το γνωστό έργο «δε φταίω εγώ - φταις εσύ», με ρόλους που εναλλάσσονται αναλόγως ποιοι κάθονται στις καρέκλες της κυβερνητικής εξουσίας. Χτες, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, «ανέβασαν» και πάλι την πεπαλαιωμένη τους παράσταση, στην «καμπούρα» των Ελλήνων καπνοπαραγωγών αυτήν τη φορά, με πρωταγωνιστές τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκο, τον υφυπουργό του Αλ. Κοντό, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και τον πρώην υπουργό Γ. Φλωρίδη. «Υπάλληλο των πολυεθνικών» χαρακτήρισε ο Φλωρίδης τον Κοντό, «αργόσχολο» και «υβριστή» χαρακτήρισε ο Κοντός τον Φλωρίδη. «Απολογία» ζητά ο Μπασιάκος από το ΠΑΣΟΚ για το χτύπημα της ελληνικής καπνοκαλλιέργειας, «υπεύθυνη» για τον χαντάκωμά της, θεωρεί ο Παπανδρέου τη ΝΔ.

Την αλήθεια λένε όλοι τους, λέμε εμείς στους μικρομεσαίους αγρότες καπνοκαλλιεργητές, οι οποίοι πρέπει σύντομα να πάψουν να παίζουν τον ρόλο του θεατή στη χιλιοπαιγμένη αυτή παράσταση, στέλνοντας εκεί που αξίζει, όλους μαζί τους συνυπεύθυνους για τη σημερινή οριακή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.

Τα φυσιολογικά...

«Οι ακτοπλοϊκές εταιρίες επιδιώκουν την αύξηση των κερδών τους. Αυτό είναι προφανές, είναι λογικό. Και μέσα ακριβώς σ' αυτό το πλαίσιο, της επιδίωξης της αύξησης της κερδοφορίας, αξιοποιούν όλα τα μέσα, όπως ακριβώς κάνουν όλες οι επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Γι' αυτό βλέπετε εκείνους που ομνύουν στο όνομα του ανταγωνισμού να προχωρούν σε εναρμονισμένες πρακτικές, να κάνουν καρτέλ, συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και να μην προσέρχονται σε διαγωνισμούς για την κάλυψη των δρομολογίων. Είναι ή δεν είναι αυτή η πραγματικότητα;».

Αυτά είπε χτες - ανάμεσα σ' άλλα - ο Χρ. Παπουτσής, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του ΠΑΣΟΚ για την ακτοπλοΐα. Και δεν τα σημειώνουμε επειδή έχουμε διαφορετική γνώμη. Κάθε άλλο. Ετσι και χειρότερα έχουν τα πράγματα. Αλλωστε, ως πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας έχει ιδία γνώση...

Οσο για το τι φταίει, ο κ. Παπουτσής ήταν εξίσου κατηγορηματικός: Δε λειτουργεί σωστά ο ανταγωνισμός, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ. Ούτε κουβέντα για την κατάργηση του καμποτάζ, την πολιτική «απελευθέρωσης» των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, τα αλλεπάλληλα και κάθε λογής μέτρα υπέρ των εφοπλιστών κλπ., κλπ. Προφανώς, όλ' αυτά είναι φυσιολογικά για τον κ. Παπουτσή, όπως και για τους νυν κυβερνώντες...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
ΚΚΕ ισχυρό για το λαό

«

ΚΚΕ ισχυρό για το λαό, τη λαϊκή συμμαχία, το σοσιαλισμό». Αυτό δεν ήταν μόνο το σύνθημα του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Ηταν και είναι στόχος πνοής για το ΚΚΕ κι αποτέλεσε τον άξονα γύρω από τον οποίο ξετυλίχτηκε η συζήτηση στα πλαίσια του συνεδρίου. Ως προς το πώς με ταχείς ρυθμούς θα πάρει «σάρκα και οστά» το Συνέδριο συνέβαλε σημαντικά. Ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε, οι αποφάσεις που πάρθηκαν, δίνουν στο ΚΚΕ νέα δυναμική, τροφοδοτούν την αισιοδοξία μελών και φίλων του πως μπορούμε να αγγίξουμε αυτό τον στόχο, καταπολεμώντας αδύνατα σημεία της μέχρι σήμερα δουλιάς μας, αξιοποιώντας υπαρκτές δυνατότητες, βάζοντας σε εφαρμογή προτάσεις που κατατέθηκαν στην κατεύθυνση της ισχυροποίησης του ΚΚΕ.

Πρόκειται για ένα στόχο που δεν αφορά μόνο το ΚΚΕ, είναι - και ως τέτοια πρέπει να συνειδητοποιηθεί ευρύτερα - υπόθεση του ίδιου του λαού, της εργατικής τάξης της χώρας, καθώς η επίτευξή του θα έχει ευεργετική επίδραση στις διεκδικήσεις τους για το παρόν και το μέλλον που οραματίζονται και δικαιούνται. Το ΚΚΕ δεν καταπιάνεται με την ισχυροποίησή του για να διαπραγματευτεί αναβαθμισμένο ρόλο στο πολιτικό σύστημα. Ούτε πολύ περισσότερο ορμώμενο από μικροκομματικούς «εγωιστικούς» λόγους. Συζητά βασανιστικά τους τρόπους που θα το κάνουν πιο ισχυρό, περισσότερο ικανό να δένει και να υποτάσσει τη δράση στο παρόν, με το αύριο και την προοπτική, συνεγείροντας αγωνιστικά πλατιές λαϊκές μάζες, θέτοντάς τες σε κίνηση στην κατεύθυνση συγκρότησης του λαϊκού μετώπου, για τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ σημαίνει ισχυροποίηση του ίδιου του λαϊκού, του εργατικού κινήματος.

Η ίδια η εμπειρία αδιάψευστος μάρτυρας. Οσο βαθιά στο χρόνο κι αν ανατρέξει κανείς, από την ίδρυσή του ως το πρόσφατο παρελθόν, θα διαπιστώσει πως όσο πιο ισχυρό ήταν το ΚΚΕ τόσο πιο αποτελεσματικοί ήταν οι λαϊκοί αγώνες και οι διεκδικήσεις κι όσο ισχυρότερο το λαϊκό κίνημα τόσο πιο ατσαλωμένο το ΚΚΕ. Στη συλλογική συνείδηση του λαού αυτό έχει καταγραφεί ανεξίτηλα. Σήμερα βάζουμε τον πήχη πιο ψηλά. Πρωτοστατούμε στην ανάπτυξη αγώνων, στη διεύρυνση συσπειρώσεων και στη διαμόρφωση νέων. Δε στεκόμαστε στο πρόβλημα, δείχνουμε την αιτία του και την οριστική του λύση, καταθέτοντας ολοκληρωμένα την πολιτική μας πρόταση. Παλεύουμε ακατάπαυστα να κερδίσουμε συνειδήσεις, να πείθουμε κάθε φορά περισσότερους να συμπορευτούν μαζί μας στο δρόμο για τη λαϊκή εξουσία.

Το 17ο Συνέδριό μας και οι αποφάσεις του μας δίνουν επιπρόσθετα εφόδια, αποτελούν το εφαλτήριο για να κάνουμε το ποιοτικό άλμα στη δράση μας, μένει πια να γίνουν κτήμα μελών, φίλων αλλά και ευρύτερα, άλλων ριζοσπαστικών δυνάμεων του λαού μας και να αρχίσει η αποφασιστική προώθησή τους στη ζωή. Αυτή θα είναι και η απάντησή μας σε όσους έσπευσαν να αποσιωπήσουν ακόμα και τη διενέργεια του ίδιου του Συνεδρίου, ή σε όσους μίλησαν για «ομφαλοσκόπηση» και ενασχόληση του ΚΚΕ με ζητήματα που δήθεν δεν αφορούν το λαό! Απέδειξαν και με αυτόν τον τρόπο ότι αυτό που πραγματικά φοβούνται είναι η δύναμη των ιδεών και των θέσεων, των προτάσεων του ΚΚΕ!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ