ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2005
Αυξήσεις ντροπής 2,5%!
  • Αισθητά κάτω ακόμα και από τον επίσημο πληθωρισμό η εισοδηματική πολιτική της ΝΔ
  • Μόλις 4% οι αυξήσεις στις συντάξεις. Ψίχουλα για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και των συνταξιούχων του ΟΓΑ

Αυξήσεις βάναυσης πρόκλησης, εμπαιγμού και σκληρής λιτότητας για εκατομμύρια εργαζομένους και συνταξιούχους, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση της ΝΔ. Συνεχίζοντας τις πολιτικές αναδιανομής των εισοδημάτων υπέρ του κεφαλαίου και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, όπως ακριβώς έπρατταν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης, παρουσίασε χτες την εισοδηματική πολιτική για το 2005 που προβλέπει ονομαστικές αυξήσεις 3,6% στους βασικούς μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και 4% στις συντάξεις του Δημοσίου.

Με δεδομένο όμως ότι οι «αυξήσεις» υπολογίζονται μόνο στο βασικό μισθό και όχι στο σύνολο των αποδοχών (δεν υπολογίζονται στο κίνητρο απόδοσης και την αποκαλούμενη προσωπική διαφορά των 176 ευρω) προκύπτει ότι η ...αύξηση στις μεικτές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι αισθητά μικρότερη και από το 3%! Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο νεοεισερχόμενος υποχρεωτικής εκπαίδευσης έχει μεικτές μηνιαίες αποδοχές 852 ευρώ, οι οποίες, μετά την εισοδηματική πολιτική που ανακοινώθηκε χτες, θα διαμορφωθούν στα 873,24 ευρώ το μήνα! Δηλαδή, το ποσοστό αύξησης είναι μόλις 2,49%!

Τα πράγματα, όμως, είναι ακόμη τραγικότερα για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ και για τους χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν το ΕΚΑΣ, για τους οποίους η κυβέρνηση ανακοίνωσε ονομαστικές αυξήσεις 6%. Για τους μεν συνταξιούχους του ΟΓΑ που λαμβάνουν την κατώτατη προνοιακή σύνταξη των 200 ευρω, η ποσοστιαία αυτή μεταβολή αντιστοιχεί σε μηνιαία αύξηση 12 ευρώ! Για δε τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ και άλλων Ταμείων που λαμβάνουν σήμερα το «βοήθημα» του ΕΚΑΣ χορηγούνται αυξήσεις που κυμαίνονται από 2,11 ευρώ (για το υψηλότερο κλιμάκιο) έως και 8,47 ευρώ μηνιαίως για το χαμηλότερο κλιμάκιο. Σημειώνεται ότι ο τρόπος που δίνονται οι αυξήσεις στο ΕΚΑΣ (χωρίς απόλυτη τιμαριθμοποίηση του εισοδηματικού πλαφόν), θα οδηγήσει πολλούς συνταξιούχους, που βρίσκονται γύρω από τα όρια που θέτουν τα εισοδηματικά κριτήρια, στην απώλεια και αυτού του πενιχρού βοηθήματος.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά από σχετική ερώτηση του «Ρ» αρνήθηκε να απαντήσει αν η κυβέρνηση συνεχίζει να δεσμεύεται από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις σχετικά με τις αυξήσεις στις αγροτικές συντάξεις και στο ΕΚΑΣ. Αντί αυτού έθεσε ως προϋπόθεση για την ενίσχυση των εισοδημάτων τη διαρκή βελτίωση της ελληνικής οικονομίας..., ενώ προειδοποίησε τα λαϊκά στρώματα ότι έρχονται χειρότερες μέρες. Οπως δήλωσε «για να περάσουμε από την κακή κατάσταση της οικονομίας που κληρονομήσαμε σε μια φάση διαρκούς βελτίωσής της, ο δρόμος είναι δύσκολος». Αλλά, για να προωθηθεί το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, είναι απαραίτητη και η συναίνεση... Κατά τον υπουργό Οικονομίας «το σχέδιό μας για την οικονομία αναπτύσσεται με συνέπεια, έχει προοπτική και θα φέρει θετικά αποτελέσματα. Πορευόμαστε με τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση - συνεννόηση και συναίνεση με όλους». Ολοι μαζί δηλαδή, να βάλουμε πλάτες και να στηρίξουμε την άγρια λιτότητα που προωθεί η κυβέρνηση. Οσο για την ελεημοσύνη που εμφάνισε η κυβέρνηση σαν εισοδηματική πολιτική για το 2005, αυτή κινείται στα πλαίσια των δυνατοτήτων της οικονομίας.... Εχουμε δηλαδή επίκληση του γνωστού επιχειρήματος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες πάντα συνέδεαν το ύψος των χορηγούμενων αυξήσεων από τις... αντοχές της οικονομίας.

Ερχονται χειρότερα...

Η εισοδηματική πολιτική που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση της ΝΔ, αποτελεί έναν κρίκο της αλυσίδας του οικονομικού προγράμματος που στόχο έχει την ολόπλευρη στήριξη της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου. Στην κατεύθυνση αυτή είχαν προηγηθεί το φορολογικό και αναπτυξιακό νομοσχέδιο, ενώ μόλις πρόσφατα η κυβέρνηση άνοιξε και πάλι το Ασφαλιστικό και το Εργασιακό. Την ερχόμενη Πέμπτη εξάλλου, συνέρχεται το ΕΚΟΦΙΝ, όπου ο υπουργός Οικονομίας, θα δώσει προς τους Ευρωπαίους... εταίρους μια πρώτη γεύση των σκληρών και αντιλαϊκών μέτρων που θα λάβει η κυβέρνησή του, για τη μείωση το δημοσιονομικού ελλείμματος, όπως απαίτησαν πρόσφατα οι Βρυξέλλες.

Με την εξαγγελθείσα εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο τομέα, προσδιορίζεται και μάλιστα με άμεση κρατική παρέμβαση, το ύψος των αυξήσεων στους μισθούς συνολικά για την εργατική τάξη, δεδομένου ότι η εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο αποτελούσε το κέντρο βάρους, γύρω από το οποίο περιστρέφεται και η πολιτική των μισθών του ιδιωτικού τομέα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου

Ταξική, αντιλαϊκή και προσαρμοσμένη στις ανάγκες κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου χαρακτηρίζει την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης το ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει:

«Η εισοδηματική πολιτική που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι ταξική, αντιλαϊκή, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα και την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη στρατηγική της Λισαβόνας. Η αντοχή της οικονομίας, που επικαλέστηκε η κυβέρνηση, είναι επιχείρημα κάλπικο. Η οικονομία αντέχει όταν πρόκειται για τα κέρδη της πλουτοκρατίας, όχι όμως και όταν πρόκειται για τη ζωή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Οι αυξήσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση εξανεμίζονται ήδη από την ακρίβεια. Η εισοδηματική πολιτική αποτελεί συνέχεια της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και οδηγεί στην παραπέρα χειροτέρευση της κατάστασης των εργαζομένων, στην επέκταση της φτώχειας. Η καθήλωση των μισθών και των συντάξεων συμβαδίζει με την ακρίβεια, τις απολύσεις και την αύξηση της ανεργίας, την επίθεση στα εργασιακά και στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, το σύνολο των εργαζομένων να καταδικάσουν μαζικά την κυβερνητική πολιτική. Να αναπτύξουν πολύμορφα τη δράση τους με αιτήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που οργανώνει το ΠΑΜΕ και κάθε αγωνιστικό συνδικάτο.

  • Κατώτερος μισθός 1.200 ευρώ
  • Κατώτερη σύνταξη 960 ευρώ και 400 ευρώ για τους αγρότες και τις αγρότισσες
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στο σύνολο των μισθών και των συντάξεων
  • Αφορολόγητο όριο τα 15.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί».
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Εντείνεται η λιτότητα

Την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία περικόπτει δραστικά το εισόδημα των εργαζομένων και συνεχίζει τη λιτότητα, καταγγέλλει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) και καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν το μέτωπο του αγώνα με τη συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση στις 17 Μάρτη.

Στην ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Η ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης από τον κ. Αλογοσκούφη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η πολιτική της λιτότητας και της δραστικής περικοπής του εισοδήματος των εργαζομένων συνεχίζεται ανεξάρτητα από το ποιος έχει την κυβερνητική πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ.

Οι πολιτικές αυτές διαμορφώνονται με βάση τις απαιτήσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου, που στόχο έχουν την περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους και τον περιορισμό σε όποια δικαιώματα έχουν απομείνει σε Εργασιακές Σχέσεις, Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία, Παιδεία κλπ.

Καμία αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρχει από τους εργαζόμενους ότι αυτές οι ταξικές πολιτικές θα συνεχιστούν και θα ενταθούν.

Σ' αυτές τις πολιτικές βρίσκεται η αιτία της χειροτέρευσης της θέσης των εργαζομένων από τη μία, και του πολλαπλασιασμού των κερδών του κεφαλαίου από την άλλη.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα από την πείρα τους. Να αντιταχθούν, να απορρίψουν και να ανατρέψουν αυτές τις πολιτικές. Να δυναμώσουν το μέτωπο του αγώνα με τη συμμετοχή τους μαζικά στην 24ωρη απεργία στις 17 του Μάρτη που έχουν κηρύξει και καλούν οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα Σωματεία, και να διεκδικήσουν αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες, στη βάση του διεκδικητικού πλαισίου του ΠΑΜΕ:

-- Πλήρη - σταθερή εργασία για όλους. ΟΧΙ στις απολύσεις. Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Μείωση του εργάσιμου χρόνου.

-- Κατώτερος μισθός 1.200 ευρώ. Κατώτερο μεροκάματο 48 ευρώ. Κατώτερη σύνταξη 960 ευρώ.

-- ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις.

-- Αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης (Υγεία, Συνταξιοδότηση, Πρόνοια) που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των εργαζόμενων και των οικογενειών τους.

-- Κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών μέσα από το δημόσιο, δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα. Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής Εκπαίδευσης.

-- Διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών.

-- Διάθεση δωρεάν σπιτιών από τον ΟΕΚ στις οικογένειες των νεκρών από εργατικά ατυχήματα, όπως και σ' εκείνους τους μισθωτούς που τραυματίζονται σοβαρά από παρόμοια ατυχήματα».

Ανάγκη ρήξης με αυτή την πολιτική

Eurokinissi

Ο Δ. Αγκαβανάκης, επικεφαλής της Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης (ΤΑΔΗΣΥ), δήλωσε στο «Ρ» για την εισοδηματική πολιτική: «Η φετινή εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ κινείται στην ίδια ρότα που χάραξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Μειώνει παραπέρα την αγοραστική δύναμη των μισθών, αφού οι "αυξήσεις" κινούνται στο 2,5%. Δηλαδή, πιο κάτω και από την αύξηση του επίσημου τιμαρίθμου. Σαφώς βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από την καλπάζουσα ακρίβεια και από τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Ουσιαστικά, μιλάμε για 60 λεπτά την ημέρα αύξηση, τη στιγμή που οι αυξήσεις στις τιμές των βασικών ειδών διατροφής και υπηρεσιών φθάνουν στα 30% και 40%. Είναι γεγονός ότι και αυτή η εισοδηματική πολιτική αποτελεί πιλότο και κατεύθυνση για τις αντίστοιχες "αυξήσεις" - μειώσεις στα μεροκάματα και τις αποδοχές των εργαζομένων και στον ιδιωτικό τομέα. Ευθύνες για αυτή την κατάσταση έχουν και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, που προσαρμόζουν τις "διεκδικήσεις" τους στις ανάγκες και τη στρατηγική του κεφαλαίου.

Είναι, λοιπόν, αναγκαίο όλοι οι εργαζόμενοι να στρατευτούμε στις γραμμές του ΠΑΜΕ και να συγκρουστούμε με τις βαθύτερες αιτίες αυτής της πολιτικής και τους κάθε είδους φορείς της. Ετσι, μονάχα θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ανατροπή τους και για την κατάκτηση δικαιωμάτων που αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες μας. Να παλέψουμε για 1.200 ευρώ κατώτερο μισθό, 960 κατώτερη σύνταξη, καθώς και για τα άλλα αιτήματα που προτάσσει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΟΤΑ - ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ - ΑΕΙ - ΤΕΙ
Σύσκεψη για συντονισμό της δράσης

Σύσκεψη διοργανώνουν την Πέμπτη, 17 Φλεβάρη, στις 6 το απόγευμα, τα Συντονιστικά των Εργαζομένων ΟΤΑ, Ξενοδοχοϋπαλλήλων και ΑΕΙ - ΤΕΙ και καλούν σε συμμετοχή Σωματεία, Επιτροπές Αγώνα και συνδικαλιστές, για να «δοθεί νέα δυναμική συνέχεια στο συντονισμένο αγώνα όλων των εργαζομένων». Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1).

Οπως τονίζουν τα συντονιστικά στην κοινή τους πρόσκληση, η κυβέρνηση της ΝΔ εντείνει μέρα με τη μέρα την επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα: μισθολογικό, ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις. «Η πολιτική - επισημαίνεται - των απολύσεων, της ανεργίας, που σήμερα χτυπάει τους εργαζόμενους οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο πρόγραμμα της φύλαξης των σχολικών κτιρίων, και στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι", των συμβασιούχων, είναι πρόβλημα του συνόλου των εργαζομένων, γιατί ολόκληρη η εργατική τάξη δέχεται την επίθεση της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Υποκρισία ΠΑΣΟΚ

Για «αναξιοπιστία» και «πολιτική εξαπάτηση του ελληνικού λαού», κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης, με αφορμή τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την εισοδηματική πολιτική.

Αν και το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, όπως σήμερα η ΝΔ, στήριξαν και στηρίζουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, εντελώς υποκριτικά ο Ν. Αθανασάκης ανέφερε ότι «η ΝΔ έχει φροντίσει τους προηγούμενους μήνες να χαρίσει δισεκατομμύρια φορολογικών εσόδων στα μεγάλα εισοδήματα» και σήμερα, όπως είπε, «καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός»...

ΠΑΜΕ
Συσκέψεις για την προετοιμασία της απεργίας

Σε ρυθμούς προετοιμασίας για την επιτυχία της απεργίας στις 17 Μάρτη, στην οποία το ΠΑΜΕ καλεί τα Συνδικάτα, τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες να πάρουν μέρος, ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, μπαίνουν οι δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στην Πελοπόννησο και τη Ζάκυνθο.

Στα πλαίσια αυτά - σε πρώτη φάση - για την καλύτερη οργάνωση κι επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης έχουν προγραμματιστεί, το αμέσως επόμενο διάστημα, μια σειρά από συσκέψεις με πρωτοβουλία των τοπικών Γραμματειών του ΠΑΜΕ. Συγκεκριμένα:

Η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ, την Τετάρτη 16 Φλεβάρη, στον Παμμικρασιατικό Σύλλογο, στις 7 μ.μ.

Η Γραμματεία Ζακύνθου του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 17 Φλεβάρη, στο Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, στις 7 μ.μ.

Η Γραμματεία Καλαμάτας του ΠΑΜΕ, το Σάββατο 19 Φλεβάρη, στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας», στις 6 μ.μ.

Η εισοδηματική πολιτική
  • Ο βασικός μισθός των υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των λοιπών ΝΠΔΔ, καθώς και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, θα αυξηθούν κατά 3,6%.
  • Οι συντάξεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο, καθώς και από τους ασφαλιστικούς φορείς που ακολουθούν το ίδιο με το Δημόσιο συνταξιοδοτικό καθεστώς, αυξάνονται κατά 4%. Κατ' εξαίρεση, οι στρατιωτικές συντάξεις αυξάνουν κατά 5,8% κατά μέσο όρο.
  • Η αύξηση επί των συντάξεων του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ θα είναι 6% με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κλιμακίων στο ύψος του πληθωρισμού του 2004.
  • Η οικογενειακή παροχή για το τρίτο παιδί αυξάνεται από τα 35 στα 47 ευρώ.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ