ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέες αρμοδιότητες για τους δήμους, νέα βάρη για τους δημότες

Να χρυσώσει το χάπι της παραπέρα αφαίμαξης των οικονομικών των δήμων επιχειρεί ο υφυπουργός Εσωτερικών, Κ. Καϊσερλής. Με επιστολή του, επιχειρεί να εμφανίσει ως «μία νέα περίοδο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση», την υποχρεωτική μεταφορά στους δήμους των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, των αθλητικών κέντρων και της συντήρησης των σχολείων, αποκρύπτοντας πως το οικονομικό κόστος για την άσκηση των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων, από το 2002, αναλαμβάνουν ουσιαστικά οι δήμοι.

Ο νόμος 2880/2001, με τον οποίο μεταφέρονται υποχρεωτικά οι παραπάνω αρμοδιότητες, προβλέπει τη χορήγηση των σχετικών πιστώσεων προς τους δήμους μόνο για το 2001. Καμία εγγύηση δεν υπάρχει ότι από την επόμενη χρονιά, το κράτος θα χρηματοδοτήσει τους δήμους με τα ποσά που απαιτούνται. Αλλωστε νωπή είναι ακόμη η εμπειρία δήμων που δέχτηκαν να αναλάβουν προαιρετικά τους παιδικούς σταθμούς, καθώς βρέθηκαν στην αρνητική κατάσταση να πρέπει να τους λειτουργήσουν με δικά τους χρήματα. Η υποσχόμενη βοήθεια από το κράτος δεν ήρθε. Κι έτσι πολλοί στράφηκαν στην επιβολή ή στην αύξηση ήδη επιβαλλόμενων τροφείων. Κατά τα άλλα, ο στόχος της κυβέρνησης είναι «η μέριμνα για την προσχολική αγωγή, σε όλα τα Ελληνόπουλα και ιδιαίτερα των ασθενέστερων τάξεων και αυτών που έχουν ανάγκη, να είναι προσβάσιμη και υψηλού επιπέδου...», όπως τονίζεται στην επιστολή του υφυπουργού.

Στην ίδια επιστολή, σημειώνεται: 969 παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί έχουν παραχωρηθεί ήδη σε δήμους με υπουργικές αποφάσεις. 450 λειτουργούν σε δήμους ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) του υπουργείου Υγείας. 200 σταθμοί λειτουργούν ως κέντρα δημιουργικής απασχόλησης σε δήμους με συμβάσεις υποστήριξης από ευρωπαϊκά προγράμματα. Για το 2001 αναμένεται να δοθούν στους δήμους 21 δισ. δραχμές.

Σε ό,τι αφορά τα αθλητικά κέντρα, 286 έχουν καθοριστεί ως δημοτικής σημασίας. Αντίστοιχα παραχωρούνται σε 286 δήμους και μετατρέπονται σε ΝΠΔΔ. Σε αυτά μετατάσσονται όλοι οι υπάλληλοι που υπηρετούν στα αθλητικά κέντρα. Για τις λειτουργικές δαπάνες και τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, το 2001 θα διατεθούν 10 έως 12 δισ. δραχμές.

Τέλος, η αρμοδιότητα των επισκευών και των συντηρήσεων των σχολείων μεταφέρεται αποκλειστικά στους δήμους και τις κοινότητες. Οπως διευκρινίζεται, οι σχετικές πιστώσεις κατανέμονται για μεν τα σχολεία της Αττικής μέσω του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, στους δήμους και τις κοινότητες, για δε τα υπόλοιπα σχολεία μέσω των νομαρχιών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι πιστώσεις αυτές, για το 2001, ανέρχονται στα 20 δισ. δραχμές.

ΘΕΣΕΙΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΑΣΘΕΝΩΝ
«Αναβάθμιση» σε βάρος των φτωχών

Καταγγελία της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά

Εντονες αντιδράσεις προκαλούν οι αποφάσεις ορισμένων Διοικητικών Συμβουλίων νοσοκομείων για τον περιορισμό κραβατιών Γ' θέσης νοσηλείας και την αναβάθμισή τους σε «πρώτη» και «δεύτερη» που οδηγεί, αφενός, στην έμμεση αύξηση των νοσηλίων σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και αφετέρου, σε περισσότερους αποκλεισμούς της μεγάλης πλειοψηφίας των ασφαλισμένων στα βασικά ταμεία, όπως το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ και ο ΟΓΑ.

Η διαβάθμιση σε θέσεις Α', Βα', Ββ' και Γ' υπήρχε στα νοσοκομεία, αλλά πρακτικά οι πληρωμές γίνονταν με βάση τη Γ' θέση. Ο κύβος για την αναβάθμιση ερρίφθη με την απόφαση που πήρε το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου «Αγία Ολγα» (6.2.2001) σύμφωνα με την οποία μετατρέπονται σε Α' και Β' πάνω από το 82% των κρεβατιών του. Πρόκειται για ένα νοσοκομείο που έχει σύγχρονο ξενοδοχειακό εξοπλισμό και η λογική της λειτουργίας με βάση τους κανόνες της αγοράς οδήγησε σε αυτή την απόφαση.

Το σωματείο των εργαζομένων στο «Αγία Ολγα» χαρακτήρισε αυτή την απόφαση προκλητική και ζήτησε την άμεση ανάκλησή της. Χτες το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με ανακοίνωσή του κατήγγειλε: «Είναι απαράδεκτη η απόφαση πολλών ΔΣ νοσοκομείων της Αττικής (πχ νοσοκομείο "Αγία Ολγα") να μετατρέπουν κρεβάτια της τρίτης θέσης σε πρώτης, ιδιαίτερα σε περιοχές με κοινωνικά προβλήματα και αυξημένη φτώχεια. Οι νοσοκομειακοί γιατροί πιστεύουν πως πρέπει να διατηρηθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της περίθαλψης με ενιαία παροχή υπηρεσιών και διατήρηση της δυναμικότητας των κρεβατιών στο λεκανοπέδιο».

Το υπουργείο Υγείας όταν κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα για το ποιος θα πληρώσει τη διαφορά της μετατροπής έλεγε πως υπάρχει αναβάθμιση της θέσης, αλλά δε θα υπάρξει χρέωση στα ταμεία.

Αυτή η «γενναιοδωρία» της κυβέρνησης είναι πέρα για πέρα υποκριτική, καθώς με το αντι-ΕΣΥ νομοσχέδιο επιχειρεί τη μείωση των δαπανών, καθώς ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος έχει μιλήσει αρκετές φορές για σπατάλες. Σύμφωνα με τους μετριότερους υπολογισμούς για τα νοσοκομεία στο Λεκανοπέδιο Αττικής θα υπάρξει ένας προσπορισμός της τάξης των εφτά δισ. το χρόνο, με την αλλαγή της θέσης από Γ' σε Βα'. (Υπάρχουν 600.000 εξιτήρια με νοσηλεία τουλάχιστον τριών ημερών. Η Γ' θέση στον παθολογικό τομέα χρεώνεται 20.000 και η μετατροπή σε Ββ' θα σημάνει χρέωση με 24.000. Ε, λοιπόν αυτή η διαφορά των 4.000 δραχμών μεταφράζεται σε 7 δισ. σε ετήσια βάση).

Πιθανώς το υπουργείο Υγείας να εννοούσε ότι αυτή την αύξηση θα την καλύψει με την εκχώρηση των «αναβαθμισμένων» θέσεων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες ή στα λεγόμενα «ευγενή ταμεία». Είναι μια προοπτική που προβλέπεται από το νόμο 2519/1997 (νόμος Γείτονα) και ήρθε στην επικαιρότητα επί υπουργίας του Λ. Παπαδήμα με την ανακαίνιση στα ορισμένα νοσοκομεία της Αττικής.

Φαίνεται όμως ότι ήρθε ο καιρός για εκχώρηση στις ασφαλιστικές εταιρίες, ενώ για την πλέμπα θα υπάρχουν τα ράντζα ή τα φορεία στους διαδρόμους. Ηδη αυτό το φαινόμενο εκδηλώνεται στον «Ευαγγελισμό» όπου υπάρχει η διακαής διάθεση της διοίκησης για αναβάθμιση, που συνοδεύεται με μείωση κατά 12% των συνολικών κρεβατιών. (Οταν άρχισε η ανακαίνιση τα κρεβάτια μειώθηκαν από 1.060 σε 930).

Αγωνιστική απάντηση στη Ν. Ιωνία

Ευρεία σύσκεψη με θέμα την απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου «Αγία Ολγα» αλλά και τις επιπτώσεις του αντι - ΕΣΥ νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή, πραγματοποιούν τη Δευτέρα 19-2-2001 στη Νέα Ιωνία φορείς και σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής.

Την εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 μμ στον κινηματογράφο «Αστέρας» (πίσω από τον ΟΤΕ Νέας Ιωνίας), διοργανώνουν τα σωματεία συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Φιλαδέλφειας, Χαλκηδόνας, Μεταμόρφωσης, Ν. Ιωνίας, Ν. Ηρακλείου, το παράρτημα του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, το παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ιωνίας - Ριζούπολης και η δημοτική παράταξη Δημοκρατική Προοδευτική Ιωνία (ΔΗΠΙ).

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Συνεχίζουν κόντρα στο χρυσάφι

Νέα συγκέντρωση έκαναν χτες στην Αλεξανδρούπολη κάτοικοι του Εβρου που αντιδρούν στην καταστροφή του τόπου τους και την καταλήστευση του ορυκτού πλούτου της Θράκης από τις πολυεθνικές. Οι διαδηλωτές καταδίκασαν τη στάση της κυβέρνησης και του ΥΠΕΧΩΔΕ που στρώνουν το δρόμο στους χρυσοθήρες των πολυεθνικών να βάλουν στο χέρι τον πλούτο της περιοχής. Ενα σχέδιο, όπως τόνισαν, που δεν είναι μόνο σε βάρος της εθνικής οικονομίας, αλλά και του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων της περιοχής. Αν υλοποιηθεί αυτό το εφιαλτικό σενάριο, δήλωσαν, θα εξαφανιστεί η γεωργία και η κτηνοτροφία, που σήμερα αποτελούν τη μοναδική πηγή εισοδήματος για χιλιάδες νοικοκυριά.

«Ούτε μια ουγγιά χρυσάφι σε πολυεθνική - το Πέραμα δεν είναι χαβούζα τοξική», «Ο λαός παλεύει και θα νικήσει - τα χρυσωρυχεία θα καταργήσει», «Αντίσταση και πάλη, όλος ο λαός -το μέλλον μας δεν είναι κυάνιο - χρυσός», ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης, μεταλλειολόγος καθηγητής, σημείωσε ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, λόγω της διεργασίας της κυάνωσης που ακολουθούν αυτού του είδους οι βιομηχανίες, θα είναι καταστροφικές για την περιοχή. Πρόσθεσε ότι σε σεληνιακό τοπίο θα μετατραπεί μία έκταση πολλών χιλιάδων τετραγωνικών, ενώ θα υπάρξει και υποβάθμιση των επιφανειακών και υπόγειων νερών, με αποτέλεσμα την καταστροφή της γεωργίας.

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ Χρ. Τρέλλης υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα θετική η συγκρότηση μιας τόσο πλατιάς Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, ενώ η μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων στα συλλαλητήρια και η μαχητικότητά τους σηματοδοτούν την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα, σαν τη μόνη εγγύηση για τη ματαίωση της εξόρυξης.

Επίσης ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ιερισσού Δημήτρης Καραντώνας, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, μετέφερε τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς των κατοίκων της Ολυμπιάδας, οι οποίοι, όπως τόνισε, παλεύουν μέσα σε ένα κλίμα αφάνταστης τρομοκρατίας για τις σημερινές εποχές.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη ο Τόλης Παπαγεωργίου από την Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων της Ολυμπιάδας κατά της λειτουργίας εργοστασίου χρυσού, εκπρόσωποι της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οικολογικών οργανώσεων κ.ά.

ΣΗΜΙΤΗΣ - ΚΕΔΚΕ
Συμφώνησαν σε δήμους φοροεισπράκτορες

Με τη συναίνεση της ηγεσίας της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) προχωρά η κυβέρνηση στην προώθηση του λεγόμενου νέου ρόλου που πρέπει να αναλάβουν οι δήμοι στην εποχή της ΟΝΕ, αυτόν δηλαδή της λειτουργίας τους ως επιχειρήσεις, τα έσοδα των οποίων θα προέρχονται από την αφαίμαξη των δημοτών που θα χαρατσώνονται άγρια για κάθε υπηρεσία η οποία θα τους παρέχεται.

«Εμείς ζητήσαμε σύγκλιση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα στον τομέα της αυτοδιοίκησης και της αποκέντρωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε χτες το προεδρείο της Ενωσης με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη. Προηγήθηκε μια περιπετειώδης συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ, καθώς δε συμφωνούσαν για το περιεχόμενο του υπομνήματος που επρόκειτο να επιδοθεί στον Κ. Σημίτη. Οπως διαπιστώθηκε όμως και στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, οι όποιες διαφωνίες δεν ήταν επί της ουσίας, αφού η συζήτηση περιορίστηκε σε ευχολόγια για την ισχυροποίηση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε ανώδυνες παρατηρήσεις αιρετών που πρόσκεινται στη ΝΔ σχετικά με την υποβάθμιση του θεσμού.

Χαρακτηριστικό είναι ότι δε θίχτηκε καν η οικονομική καχεξία των δήμων, ούτε η απόδοση σε αυτούς από την κυβέρνηση των πόρων που δικαιούνται. Στο δε υπόμνημα που κατέθεσε η ΚΕΔΚΕ, επιμένει στην... ισχυροποίηση του θεσμού, μέσα από τη δυνατότητα των δήμων να εισπράττουν τοπικά έσοδα, δηλαδή να επιβάλλουν φόρους. Μόνο ο πρώην δήμαρχος Ταύρου, Π. Βακαλόπουλος, έθεσε το ζήτημα, ο οποίος - απαντώντας στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού πως οι δήμοι μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξυπηρέτηση του πολίτη - τόνισε: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για κάτι τέτοιο, όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση εισπράττει μόλις το 3% το κρατικού προϋπολογισμού». Ο Κ. Σημίτης παραδέχτηκε πως το ποσοστό είναι μικρό, όμως προέταξε τις... άλλες ανάγκες του κράτους.

Στη συνάντηση συμμετείχε και η υπουργός Εσωτερικών Β. Παπανδρέου, η οποία είπε πως προχωρούν οι διαδημοτικές συνεργασίες των μικρότερων δήμων.

Αναβαθμισμένη... υποβάθμιση

«Αναβάθμιση» επιχείρησε να βαφτίσει την υποβάθμιση που αποφάσισε η κυβέρνηση για το τρίτο νοσοκομείο του ΙΚΑ, χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας, Νικόλαος Φαρμάκης, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκου, ο οποίος επισήμανε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας με την απόφαση της κυβέρνησης στερείται 100 νοσοκομειακών κλινών.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Νικόλαος Φαρμάκης, στα πλαίσια του νέου σχεδιασμού του ΙΚΑ, «το τρίτο θεραπευτήριο κρίθηκε να αναβαθμιστεί συνολικά και να συγκροτηθεί σε αυτό μια πρότυπη μονάδα βραχείας νοσηλείας», καταλήγοντας στο ότι το ΙΚΑ «αναβαθμίζει τη συνολική λειτουργία του τρίτου θεραπευτηρίου με τη συγκρότηση σε αυτό πρότυπης μονάδας 40 κλινών».

Ανταπαντώντας ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος σημείωσε ότι το τρίτο νοσοκομείο «δε θα είναι ένα νοσοκομείο που θα παρέχει δευτεροβάθμια φροντίδα. Θα πάμε σε ένα ίδρυμα που θα παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα. Ουσιαστικά θα προσεγγίζει το διαγνωστικό κέντρο. Μη λέτε λοιπόν για αναβάθμιση του νοσοκομείου. Ο στόχος σας είναι να μετατραπεί σε κάτι άλλο». Παράλληλα αφού υπενθύμισε στον υφυπουργό ότι η μονάδα διέθετε 100 κρεβάτια, επισήμανε ότι το κυριότερο πρόβλημα, προκειμένου να λειτουργήσει το τρίτο νοσοκομείο είναι το ότι «υπάρχει έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και υποστηρικτικού προσωπικού. Εάν θέλατε να το αναβαθμίσετε, ας κάνατε προσλήψεις και αφήστε τα υπόλοιπα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ