ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
«Παιχνίδι» για λίγους και... συγκεκριμένους

Με «φωτογραφικούς» όρους για μεγάλες τεχνικές εταιρίες προκηρύχτηκε ο διαγωνισμός

«Αθήνα 2004»

Σε «παιχνίδι» για λίγους πολύ μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους εξελίσσεται ο διαγωνισμός για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού, ενώ το αποτέλεσμά του μπορεί χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο ρίσκο - χάρη στους αρκετούς «φωτογραφικούς» όρους που περιέχει - να θεωρηθεί περίπου ως δεδομένο: Νικητές θα αναδειχτούν οι ίδιοι τεχνικοί όμιλοι που το νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ προδιαγράφει ότι θα αποκτήσουν το ανώτερο εργοληπτικό πτυχίο και θα αναλάβουν τη μερίδα του λέοντος των μεγάλων έργων τα επόμενα χρόνια.

Τα βασικά σημεία της προκήρυξης του διαγωνισμού - που μόνο κατ' ευφημισμόν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «ανοιχτός» - παρουσίασαν χτες ο υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαππας, ο πρόεδρος του ΟΕΚ Γ. Παπαβασιλείου και ο γενικός διευθυντής της «Ολυμπιακό Χωριό 2004 ΑΕ» (και πρώην στέλεχος της τεχνικής εταιρίας «Ελληνική Τεχνοδομική»), Κ. Παπαντωνίου, ο οποίος παραιτήθηκε όταν ανέλαβε καθήκοντα στην εταιρία...

Από την προκήρυξη προκύπτουν τα εξής:

  • Το έργο «σπάει» σε τέσσερις εργολαβίες με προϋπολογισμούς από 23,2 δισ. δρχ. μέχρι 25,5 δισ. δρχ. η κάθε μία, στη διεκδίκηση των οποίων μπορούν να πάρουν μέρος μόνο εταιρίες που ανήκουν στη σημερινή ανώτερη Η` Τάξη εργοληπτικών πτυχίων. Κι αυτό παρότι πρόκειται κατά βάση για οικοδομικά (όχι και τόσο ειδικά δηλαδή έργα) και θα μπορούσε η εργολαβία να «σπάσει» σε ακόμη περισσότερα κομμάτια, ώστε να τη διεκδικήσουν περισσότερες τεχνικές εταιρίες, όπως άλλωστε είχαν προτείνει οι περισσότερες εργοληπτικές οργανώσεις.
  • Τις τρεις εργολαβίες θα μπορούν να διεκδικήσουν ανά τρεις ή και περισσότερες εργοληπτικές εταιρίες σε κοινοπραξία, ενώ την τέταρτη - κατά σύμπτωση έχει προϋπολογισμό 23,2 δισ. δρχ. - δηλαδή λίγο μικρότερο από τα 24 δισ. δρχ. μέχρι το ποσό το οποίο έχει δικαίωμα να διεκδικήσει ένα έργο μόνη της μια εταιρία Η` τάξης! Αρκετοί εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη εργολαβία... κατευθύνεται προς εταιρία, της οποίας στελέχη εξέταζαν τον προηγούμενο μήνα τις μελέτες του έργου, πριν συνταχθούν τα τεύχη δημοπράτησης...
  • Από κει και πέρα μπαίνουν μια σειρά όροι που μοιάζουν με... εκτύπωση φωτογραφίας, όπως: «Η καθαρή θέση της εργοληπτικής επιχείρησης ή το άθροισμα της καθαρής θέσης όλων μαζί των κοινοπρακτουσών επιχειρήσεων να είναι τουλάχιστον 12 δισ. δρχ.», «Η δανειοληπτική ικανότητα της εργοληπτικής επιχείρησης ή των κοινοπρακτουσών επιχειρήσεων να είναι τουλάχιστον ίση με το 30% του προϋπολογισμού κάθε τμήματος του έργου», «η εργοληπτική επιχείρηση ή όλες μαζί οι κοινοπρακτούσες επιχειρήσεις να έχουν εκτελέσει αθροιστικά κατά την τελευταία πενταετία οικοδομικά έργα συνολικής δαπάνης τουλάχιστον 24 δισ. δρχ.».

Αν πάρει κανείς υπόψη του τα οικονομικά στοιχεία των τελευταίων ετών - έλεγε χτες στο «Ρ» άνθρωπος που έχει πλήρη γνώση του θέματος - «οι όμιλοι αυτοί μπορεί και να μην ξεπερνούν τα δάχτυλα του ενός χεριού». Σύμφωνα πάντως με τα δεδομένα που υπάρχουν, μεταξύ αυτών που ουσιαστικά πληρούν τις ...«προϋποθέσεις» του διαγωνισμού συγκαταλέγονται οι εξής όμιλοι: «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ», «ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ», «ΑΕΓΕΚ», «ΑΒΑΞ - J & P ΕΛΛΑΣ» και «ΓΕΚΑΤ - ΓΝΩΜΩΝ». Φυσικά, στην κατασκευή του έργου δεν αποκλείεται να επαναληφθεί η πεπατημένη της εταιρίας «Χόχτιφ» στο αεροδρόμιο των Σπάτων, δηλαδή η ανάθεση πλήθους υπεργολαβιών σε μικρότερες εταιρίες με τίμημα «πινακίου φακής».

Οι εργολαβίες

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου και για τις τέσσερις εργολαβίες φτάνει τα 98 δισ. δρχ. και αφορά την κατασκευή 2.292 κατοικιών σε διώροφα, τριώροφα και τετραώροφα κτίρια.

Οι τέσσερις εργολαβίες έχουν ως εξής: Πρώτη εργολαβία για 555 κατοικίες, με προϋπολογισμό κατά τη μελέτη 24,1 δισ. δρχ. Δεύτερη για 600 κατοικίες με προϋπολογισμό 25,35 δισ. δρχ. τρίτη για 602 κατοικίες, με προϋπολογισμό 25,5 δισ. δρχ. και τέταρτη για 535 κατοικίες με προϋπολογισμό 23,2 δισ. δρχ.

Ο διαγωνισμός θα αφορά μόνο την κατασκευή του έργου, δεδομένου ότι τις οριστικές μελέτες έχουν εκπονήσει οι υπηρεσίες του ΟΕΚ. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν καταθέσει τις προσφορές τους μέχρι τη Δευτέρα 9 Απρίλη 2001. Σύμφωνα με όσα είπε ο Χρ. Πρωτόπαππας, η υπογραφή των συμβάσεων κατασκευής θα είναι δυνατή ως τις 10 Μάη του 2001.

Με βάση τα χρονοδιαγράμματα του ΟΕΚ, 760 σπίτια θα είναι έτοιμα τον Οκτώβρη του 2002, άλλα 760 το Μάρτη του 2003 και τα υπόλοιπα τον Αύγουστο του 2003. Τα υπόλοιπα έργα υποδομής θα έχουν τελειώσει έως το Δεκέμβρη του 2003. Το Γενάρη του 2004 οι κατοικίες θα παραδοθούν στην «Αθήνα 2004».

Οπως είπε ο Γ. Παπαβασιλείου, η παράδοση των σπιτιών στους εργαζόμενους - δικαιούχους του ΟΕΚ θα ξεκινήσει το Μάη του 2005 (το 1/3 των σπιτιών), ενώ τα υπόλοιπα θα παραδοθούν το Σεπτέμβρη 2005.

Οσον αφορά το κόστος των κατοικιών ο Γ. Παπαβασιλείου ανέφερε ότι αυτό θα είναι πολύ υψηλότερο από το σύνηθες κόστος των σπιτιών του ΟΕΚ και θα οριστικοποιηθεί μετά την έκπτωση που θα δοθεί στο έργο και τη διαπραγμάτευση με την «Αθήνα 2004» για τις μετατροπές από ολυμπιακή σε μεταολυμπιακή χρήση.

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Εκσυχρονίζεται ελέω ιδιωτικοποίησης

Τραπεζικό λογισμικό από την Intrasoft θα προμηθευτεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ). Η επένδυση εντάσσεται στα σχέδια της κυβέρνησης για «εκσυγχρονισμό» και «προικοδότηση» του ιδρύματος, πριν επιχειρήσει να το ξεπουλήσει - και αυτό - στους ιδιώτες.

Το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος ενέκρινε την υπογραφή της σύμβασης με την Intrasoft. Στο σχετικό διαγωνισμό η προσφορά της εταιρίας βαθμολογήθηκε με 110 βαθμούς στην τεχνική αξιολόγηση, έναντι 106 της δεύτερης IBM. Μικρότερες βαθμολογίες πήραν οι εταιρίες Singular, Sysware και Andersen. Το έργο είναι ύψους περίπου τριών δισ. δρχ. και η Intrasoft θα εγκαταστήσει το πακέτο τραπεζικού λογισμικού «Profits». Για την υλοποίησή του θα συνεργαστεί με τις εταιρίες KPMG και Interlink.

Η κίνηση αυτή «εκσυγχρονισμού» των υποδομών του ΤΤ, εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να «προικίσει» το ίδρυμα, για να το πουλήσει ευκολότερα σε ιδιώτες. Το εποπτεύον υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα προβλέπει την εισαγωγή του ΤΤ στο Χρηματιστήριο μέχρι το 2002. Αφού όλα αυτά τα χρόνια άφησε το ΤΤ να λιμνάζει σε επίπεδο εξοπλισμού - χωρίς τα πλέον απλά και απαραίτητα, όπως Αυτόματα Ταμειακά Μηχανήματα και on-line σύνδεση των υποκαταστημάτων - σήμερα, σε συνεργασία με τη διοίκηση του ιδρύματος, προχωρά εσπευσμένα σε αναβάθμισή του, για να κάνει δελεαστικότερο το «χαρτί» του στους τζογαδόρους της Σοφοκλέους.

Η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο συναρτάται με την απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει το ΤΤ σε Ανώνυμη Εταιρία, που θα λειτουργεί αποκλειστικά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δηλαδή, στόχος είναι να περικόψει τα σημερινά υψηλά επιτόκια καταθέσεων, τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια και τις χαμηλότοκες χρηματοδοτήσεις στους οργανισμούς και επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας για την κατασκευή σχολικών κτιρίων, νοσοκομείων, δρόμων κλπ.

Θέλουν και «εργασιακή ειρήνη»!

Την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλλει την «εργασιακή ειρήνη» με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, επανέφερε έμμεσα στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου για το Ολυμπιακό Χωριό ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαπας. Ο υφυπουργός έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση «θέλει την εργασιακή ομαλότητα» και ότι για το θέμα αυτό «υπήρχαν και ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων θα υπάρξουν τέτοιες συζητήσεις». Παράλληλα, εξήρε το ρόλο της ΓΣΕΕ, «έναν ιδιαίτερα υπεύθυνο φορέα», όπως είπε, «ο οποίος ξέρει να παρεμβαίνει κατά τον καλύτερο τρόπο σε αυτά τα θέματα».

Ενα ρόλο που βέβαια είχαν αμφισβητήσει τα ταξικά συνδικάτα, όπως η Ομοσπονδία Οικοδόμων, η οποία είχε καταγγείλει ότι η ηγεσία της ΓΣΕΕ όχι μόνο δεν αντέδρασε, αλλά συμφώνησε στην πρόταση της πρώην αντιπροέδρου της «Αθήνα 2004» Ν. Τζαβέλλα, που είχε ζητήσει να αξιοποιηθεί η διεθνής εμπειρία του Σίδνεϊ με «εργασιακή ειρήνη». Μάλιστα, σε υπόμνημα που είχε συνταχθεί τότε από μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ αναφέρονταν η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, γενικής και κλαδικών και η εφαρμογή ενός «νέου τοπικού συμφώνου απασχόλησης» με τη συγκρότηση μάλιστα και οργάνου 3μερούς διαιτησίας, το οποίο θα εγγυάται και θα εποπτεύει την «εργασιακή ειρήνη».

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η ΓΣΕΕ είχε συνάντηση με την πρόεδρο της «Αθήνα 2004», στην οποία ο Χρ. Πολυζωγόπουλος ενεχείρισε κλειστό φάκελο, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες για τις πραγματικές προθέσεις της ηγετικής ομάδας της Συνομοσπονδίας.

Από την τοποθέτηση τού Χρ. Πρωτόπαπα δεν έλειψαν και ορισμένες δόσεις κολακείας. «Δεν ανησυχώ - σημείωσε με νόημα - επομένως ότι θα έχουμε προβλήματα στη δημιουργία των έργων με την ευθύνη του εργατικού κινήματος». Επιπλέον, καταφεύγοντας στη γνωστή υποσχεσιολογία αναγορεύτηκε σε ρόλο προστάτη των εργαζομένων: «Πιστεύω ότι κι εμείς θα κοιτάξουμε να είμαστε κοντά του, να λύσουμε τα προβλήματά του, ώστε να μην έχουμε τέτοια ζητήματα».

Κι όλ' αυτά τη στιγμή που ψήφισε στη Βουλή τον πλέον αντεργατικό νόμο των τελευταίων δεκαετιών, και κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για την προστασία των συμφερόντων των εργοδοτών. Επίσης, έκανε γνωστό ότι το υπουργείο μέσα στο μήνα θα έχει συνάντηση με την Γ. Αγγελοπούλου, για την υπογραφή σχετικού μνημονίου που θα καλύπτει τα ζητήματα του εθελοντισμού αλλά και ευρύτερα θέματα των Ολυμπιακών Αγώνων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ