ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΡΩΗΝ «ΣΚΑΛΙΣΤΗΡΗΣ»
Εκανε ασύδοτη χρήση ραδιενεργών και τοξικών υλικών

ΧΑΛΚΙΔΑ.-

Σε εργοστάσιο «παραγωγής θανάτου» αναδείχνεται το συγκρότημα παραγωγής λευκολίθου και δίπυρης μαγνησίας πρώην «Σκαλιστήρη», στη βορειοκεντρική Εύβοια. Θάνατος που δεν παραμόνευε μόνο μέσα στα λαγούμια - στοές για τους χιλιάδες μεταλλωρύχους που δούλεψαν σ' αυτό, αλλά και στην επιφάνεια, εκεί όπου ο ομώνυμος ιδιοκτήτης τους, χρησιμοποιώντας ραδιενεργά και τοξικά υλικά ασύδοτα, σακάτεψε και έστειλε πολλούς «στον άλλο κόσμο».

Το χτεσινό αποκλειστικό δημοσίευμα του «Ρ» για την ύπαρξη ραδιενεργών στοιχείων ΚΟΒΑΛΤΙΟΥ (Cο-60) και ΚΕΣΙΟΥ (Cς-137), που βρέθηκαν τυχαία από φύλακες του κλειστού, πλέον, συγκροτήματος πριν από λίγες μέρες και ειδοποιήθηκε η «Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας», ήταν αποκαλυπτικό για δύο κυρίως λόγους: για τις ευθύνες των κυβερνήσεων που επέτρεπαν - και επιτρέπουν - την ασύδοτη χρήση τέτοιων υλικών και για την ασύδοτη δράση του μεγάλου ντόπιου και ξένου κεφαλαίου στη χώρα μας.

Οπως αποδείχτηκε, χρήση των ραδιενεργών στοιχείων, αλλά και άλλων τοξικών υλικών έκανε ο Σκαλιστήρης από το 1970, αλλά ποιος ενημέρωσε τους 6.000 εργαζόμενους τότε; Κανένας. Επέβαλε κανένας στο Σκαλιστήρη ή στον Κ. Βαρβούτη τελευταία να το κάνει; Οχι. Υπήρχε ειδικός επιστήμονας στην επιχείρηση γι' αυτά; Οχι.

Εξετάστηκαν ποτέ οι εργαζόμενοι, τουλάχιστον, που έρχονταν σε επαφή μ' αυτά; Οχι.

«Ολα γίνονταν στα κρυφά και κάτω από μυστικότητα μας λέει πρώην εργαζόμενος για πολλά χρόνια στην επιχείρηση. Δε μας ενημέρωσαν για τίποτα».

Χρήση τοξικών γίνονταν στο «περιστροφικό» όπου ψήνονταν το μετάλλευμα, καθώς επίσης, στους «Φούρνους» στο εργοστάσιο πυρίμαχων - πυρότουβλων.

«Πολλοί εργαζόμενοι εκείνη την εποχή, αγόραζαν - τα πούλαγαν - τα βαρέλια, που είχαν νεκροκεφαλή απ' έξω, για να βάζουν λάδι, επειδή ήταν ανοξείδωτα. Μάλιστα, μας λέγανε ότι δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος, συνεχίζει ο ίδιος.

Οι θάνατοι από καρκίνους και λευχαιμίες «θερίζουν» στην ευρύτερη περιοχή Μαντουδίου. Επεσε «επιδημία»; Σίγουρα όχι, μας λέει ο Κώστας Γεωργατζής, που εργαζόταν στο συγκρότημα από το 1962 μέχρι που απολύθηκε το 1990 και τώρα είναι συνταξιούχος. «Με τις σημερινές αποκαλύψεις και φέρνοντας τα γεγονότα ένα - ένα, συνεχίζει ερχόμαστε να διαπιστώσουμε εκείνο για το οποίο είχαμε άγνοια τότε, που «έφαγε» πολλούς πριν προλάβουν καλά - καλά να βγούνε στη σύνταξη».

Εξάλλου, ο Σκαλιστήρης και δυο - τρία ακόμα «παλαιά καζάνια» αποτελούσαν «κράτος εν κράτει», ανέβαζαν κι έριχναν κυβερνήσεις. Πλήρωσαν ποτέ είτε με κυβερνήσεις ΝΔ είτε με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ; Αντίθετα τους χάρισαν τα χρέη φορτώνοντάς τα στις πλάτες του λαού και κυκλοφορούν ελεύθεροι. Και θα κυκλοφορούν όσο οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν παίρνουν τις τύχες στα χέρια τους.

Γιατί, όπως λέει ο λαός «κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει». Και οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις είτε φιλελεύθερες είτε «σοσιαλιστικές» απέδειξαν ότι συνεργάζονται καλά με το μεγάλο κεφάλαιο, είτε αυτός λέγεται Μ. Σκαλιστήρης, είτε Κ. Βαρβούτης.


Γ.Π.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Εγκληματικός εμπαιγμός των λαών

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στη συζήτηση για τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου σε Αιγαίο και Ιόνιο

Τον εγκληματικό εμπαιγμό των λαών από την ΕΕ σχετικά με τους κινδύνους της χρήσης βλημάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο, στηλίτευσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας παρεμβαίνοντας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της ώρας των ερωτήσεων προς την Επιτροπή της Ολομέλειας του ΕΚ.

Ο παρευρισκόμενος επίτροπος, Κίνοκ, υπερασπίστηκε σθεναρά τη μη επικινδυνότητα της χρήσης απεμπλουτισμένου ουρανίου και προσπάθησε να μηδενίσει τη σοβαρότητα και τις διαστάσεις των συνεπειών της χρήσης του στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, επικαλούμενος... σοβαρές επιστημονικές μελέτες και συμπεράσματα.

Η υποκριτική αυτή στάση του επιτρόπου προκάλεσε την αγανάκτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, ο οποίος παρεμβαίνοντας στη συζήτηση τόνισε τα εξής:

«Μου κάνει εντύπωση η απάντηση της Επιτροπής και συγκεκριμένα του κυρίου Κίνοκ. Φοβάμαι πάρα πολύ ότι πολύ γρήγορα θα διαψευστεί, όπως διαψεύστηκαν και άλλες προηγούμενες παρόμοιες διαβεβαιώσεις. Τα βλήματα αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί κατά δεκάδες χιλιάδες σε στρατιωτικές ασκήσεις και είχαμε εκρήξεις βλημάτων στον αέρα με στόχους έξω από το νερό, και όχι πάντα μέσα στο νερό. Αυτό σημαίνει ότι υπήρξαν αέρια τα οποία μεταφέρθηκαν και στα κατοικημένα νησιά ή και στις ακτές τις κατοικημένες της Τουρκίας. Μου κάνει λοιπόν εντύπωση πώς είναι δυνατόν με τέτοια, επιτρέψτε μου, ελαφρότητα, να έρχεται εδώ η Επιτροπή να μας διαβεβαιώνει ότι αυτά τα βλήματα με απεμπλουτισμένο ουράνιο, που χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές ασκήσεις, δε δημιουργούν κανένα πρόβλημα. Ειλικρινά, δηλαδή, δεν ξέρω πώς να εξηγήσω αυτές τις δηλώσεις, κύριε Πρόεδρε. Λυπάμαι πάρα πολύ. Το μόνο που έχω να κάνω, είναι να καταγγείλω μια ακόμη προσπάθεια συγκάλυψης ενός εγκλήματος όχι μόνον στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στο Ιόνιο. Επιτέλους σταματήστε αυτό το παιχνίδι»!

Καταλήγοντας ο Στρ. Κόρακας ζήτησε να του δοθούν οι περίφημες μελέτες που από το '95, όπως είπε ο κ. Κίνοκ, αποδεικνύουν, ότι τα όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο δεν είναι επικίνδυνα.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ
Ζητούν την επιστροφή των στρατιωτών και φοιτητών

Την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών και φοιτητών από τη Γιουγκοσλαβία, καθώς και την καταστροφή όλων των πυρηνικών όπλων που βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά και την απομάκρυνση των πυρηνικών από τα Βαλκάνια, ζητάει ο Σύλλογος Δικαστικών Επιμελητών Αθηνών και Πειραιά.

Σε ψήφισμά τους οι δικαστικοί επιμελητές αναφέρουν ότι τα φιλειρηνικά και αντιπολεμικά τους αισθήματα τους «υπαγορεύουν την καταδίκη του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ, για κάθε πολεμική επέμβασή τους στα εσωτερικά άλλων χωρών, καθώς και την καταδίκη κάθε κυβέρνησης που ανέχεται τέτοιες επεμβάσεις».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ