ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πλημμύρισε την πλατεία Αριστοτέλους ο ανυπότακτος λαός

Avaton

Η Θεσσαλονίκη της αντίστασης και του αγώνα, όπου δύο χρόνια τώρα παραμένουν στημένα τα ορμητήρια της λαϊκής αντεπίθεσης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς δολοφονικούς σχεδιασμούς, βροντοφώναξε χτες βράδυ το αδιαπραγμάτευτο αίτημα για ειρήνη στα Βαλκάνια. Ο ανυπόταχτος λαός της, πλημμύρισε την πλατεία Αριστοτέλους και διαμήνυσε πως θα συνεχίσει ακούραστα και αδιάκοπα τον αγώνα για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, και να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες φαντάροι και φοιτητές. Ο λαός που με μπλόκα, διαδηλώσεις και πορείες στάθηκε απέναντι στις επιλογές της κυβέρνησης για μετατροπή της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας σε ορμητήριο θανάτου των ιμπεριαλιστών, απαίτησε με μια φωνή απεμπλοκή της χώρας μας από τα σχέδια των δολοφονικών μηχανών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, εργαζόμενοι, νέοι, γυναίκες, συνταξιούχοι, υπάλληλοι, δάσκαλοι, έδωσαν το «παρών» χτες βράδυ, στο κάλεσμα της Επιτροπής Φορέων του Νομού που διοργάνωσε το μεγάλο παλλαϊκό αντιπολεμικό συλλαλητήριο. Με το πάθος και το δυναμισμό τους κατάφεραν να ξεσηκώσουν στο πόδι την πόλη και να εκφράσουν τα πραγματικά αισθήματα του λαού.

Μετέτρεψαν τη χτεσινή συγκέντρωση σε παλλαϊκό εγερτήριο αντίστασης και πάλης, απέναντι στην αδίστακτη Νέα Τάξη των ιμπεριαλιστών που με τη συνενοχή και ενεργό συμμετοχή των ντόπιων υποτακτικών τους επιχειρούν τη στρατιωτική, οικονομική, πολιτικής και πολιτιστική κυριαρχία στον κόσμο.

Εδωσαν την υπόσχεση πως θα συνεχίσουν να βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους, για να περιφρουρήσουν τα δίκαια και τις ελευθερίες του λαού της χώρας και όλων των λαών της Βαλκανικής. Θα σταθούν ενωμένοι μπροστά στον κοινό, τον έναν εχθρό, τον ιμπεριαλισμό.

Τόσο μέσα από τη μεγάλη συγκέντρωση, όσο και με τη μαχητική πορεία που ξεχύθηκε στους δρόμους της πόλης, ο λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης διαδήλωσε την απόφασή του να συνεχίσει αδιάκοπα και ανυπόταχτα τον αγώνα μέχρι «να σταματήσει το διαρκές έγκλημα. Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, Ειρήνη συνεργασία ανάπτυξη Τώρα». Αυτό άλλωστε ήταν και το μήνυμα - κάλεσμα της Επιτροπής Φορέων που διατυπωνόταν και μέσα από το πανό που μπήκε στην κεφαλή της πορείας για να οδηγήσει το λαό.

Avaton

Πρώτος σταθμός της μεγάλης πορείας που ξεκίνησε από τη Λεωφόρο Νίκης (παραλιακή) ήταν το γερμανικό προξενείο, όπου τα μέλη της επιτροπής θυροκόλλησαν το ψήφισμα. Επόμενος το αμερικάνικο προξενείο. Εκεί τα μέλη της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη επιχείρησαν να φέρουν στη μνήμη εικόνες από το βρώμικο έγκλημα που διέπραξε το ΝΑΤΟ εναντίον του Γιουγκοσλαβικού λαού. Μέσα σε καπνούς και σειρήνες που στρίγκλιζαν αδιάκοπα, σε ένα τοπίο πλημμυρισμένο από σταυρούς και θύματα της θηριωδίας, ξαφνικά ξεπρόβαλε, το λαϊκό κίνημα, ενωμένο δυνατό και αποφασισμένο να βγει νικητής στη μάχη για την ειρήνη, τη φιλία και συνεργασία των λαών.

Εκεί με μια φωνή ακούστηκε δυνατά η καταγγελία «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και η απαίτηση «Go home killers». Η πορεία συνεχίστηκε και κατέληξε έξω από το κτίριο του Οργανισμού Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, στην περιοχή του Βαρδάρη, όπου επίσης αναρτήθηκε το ψήφισμα των φορέων.

Εγκληματικός μηχανισμός καταπίεσης και εξόντωσης το ΝΑΤΟ

Avaton

«Η παρουσία ξένων στρατευμάτων στην περιοχή όχι μόνον δε συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά, αντίθετα, προκαλεί νέες εντάσεις, ενισχύοντας τους εθνικισμούς, τους αλυτρωτισμούς και τις επεκτατικές βλέψεις», σημείωσε ο καθηγητής του ΑΠΘ και Νομαρχιακός Σύμβουλος Ζήσης Παπαδημητρίου, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής της χτεσινής μεγάλης συγκέντρωσης.

Αναφερόμενος στους λαούς της Ευρώπης, τόνισε πως μόλις τώρα άρχισαν να ξυπνούν από το λήθαργο της κατανάλωσης και να αναλογίζονται το μέλλον τους: «Συνειδητοποιούν επιτέλους σιγά - σιγά πως το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί πτέρυγα προστασίας των ανθρώπων αλλά εγκληματικό μηχανισμό καταπίεσης και εξόντωσης στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων του πλανήτη μας. Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά περίτρανα πως μόνον η μαζική κινητοποίηση των ίδιων των ανθρώπων μπορεί να ανατρέψει ισχύουσες καταστάσεις και να δρομολογήσει αλλαγές στα πολιτικά πράγματα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».

Στη συνέχεια ο Ζ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι η «πυριτιδαποθήκη» της Ευρώπης, όπως χαρακτηρίστηκε ιστορικά η Βαλκανική Χερσόνησος, συνεχίζει να παραμένει ενεργός, όσο οι ξένες δυνάμεις παρεμβαίνουν στο χώρο αυτό, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα γεωπολιτικά τους σχέδια. «Θα ήταν τραγικό λάθος για μας τους ίδιους, αν δεχτούμε να μετατραπεί η πόλη μας σε εφαλτήριο άνομων ιμπεριαλιστικών συμφερόντων που ονειρεύονται να διεισδύσουν οικονομικά στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τόνισε. Τα Βαλκάνια θα πρέπει να βρουν μόνα τους το δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας, χωρίς τις παρεμβάσεις, στρατιωτικές και οικονομικές, των μεγάλων δυνάμεων και του πολυεθνικού κεφαλαίου».

Στη συγκέντρωση διαβάστηκε χαιρετισμός του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό. Στο μήνυμά του σημείωνε: «Συγκεντρωθήκαμε για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στον πόλεμο και τις επεμβάσεις των ισχυρών για ζητήματα που έχουν πολιτικές λύσεις. Λέμε ναι στην ειρήνη, την ασφάλεια, και προπαντός την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Το ΝΑΤΟ δεν έχει λόγο ύπαρξης μια και ευθύνεται για σειρά εγκληματικών ενεργειών. Ο κόσμος όλος μπορεί και πρέπει να ζήσει ειρηνικά. Εμείς εδώ στη Θεσσαλονίκη έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία σε ζητήματα ειρήνης, διότι στην πόλη μας έζησε τις τελευταίες στιγμές του ο Μαραθωνοδρόμος της Ειρήνης Γρηγόρης Λαμπράκης. Εμπρός, λοιπόν, στο δρόμο που χάραξαν ο Γρηγόρης Λαμπράκης και άλλοι αγωνιστές. Εμπρός, για έναν κόσμο ειρηνικό, έναν κόσμο αλληλεγγύης, έναν κόσμο δημοκρατικό».

Χαιρέτισαν επίσης: Ο αντινομάρχης Γ. Πολίτης που διαμήνυσε πως οι ισχυροί πρέπει να πάψουν να προωθούν τα άνομα συμφέροντά τους στην περιοχή, χωρίς να λογαριάζουν την ανθρώπινη ύπαρξη. Και σημείωσε πως «το μήνυμα αυτό να μεταφερθεί σε όλους εκείνους που έμαθαν να κλείνουν τα αυτιά τους στις φωνές των λαών».

Ο Νίκος Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του ΕΚΘ, ανέφερε: «Το σημερινό συλλαλητήριο δεν είναι μια απλή εκδήλωση διαμαρτυρίας. Είναι συλλαλητήριο στιγματισμού και καταδίκης των υπευθύνων της τραγωδίας των Βαλκανίων. Είναι συλλαλητήριο οργής για όσα θα ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας ως επιλογή της Νέας Τάξης Πραγμάτων και απόφασης να υπερασπιστούμε το μέλλον μας, απαλλαγμένοι από αυτούς που το επιβουλεύονται».

Ο Δημήτρης Κίτσιος, πρόεδρος της ΕΔΟΘ, σημείωσε: «Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες απόκρυψης της αλήθειας είναι φανερό πλέον ότι οι συνέπειες της χρήσης όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου για τους ανθρώπους και το περιβάλλον θα είναι μακροχρόνιες και καταστρεπτικές. Αισθητές όχι μόνο στους λαούς της πολύπαθης Γιουγκοσλαβίας, αλλά και σε όλη την περιοχή της Βαλκανικής, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Οι συνέπειες είναι τεράστιες για τους ανθρώπους και το περιβάλλον και δε μας επιτρέπουν να εφησυχάζουμε. Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει την ελληνική στρατιωτική δύναμη από τη Γιουγκοσλαβία, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των Ελλήνων φοιτητών με δυνατότητα μεταγραφής στα ελληνικά πανεπιστήμια».

Ο Κώστας Κουκούλας, εκπρόσωπος της ΦΕΑΠΘ, τόνισε πως η επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία αποτέλεσε ωμή δολοφονική επίθεση. Και στιγμάτισε την «ατιμωτική συμμετοχή στο έγκλημα και της ελληνικής κυβέρνησης, που ικανοποιεί κάθε επιθυμία των «προστατών» της χώρας μας.

Η νεολαία και ο λαός μπορούν να αντισταθούν, μπορούν να αποτρέψουν εξελίξεις που είναι στον αντίποδα των ονείρων τους και του δικαιώματός τους για ζωή σε ένα περιβάλλον φιλίας, αλληλεγγύης ειρήνης και συνεργασίας, σε ένα περιβάλλον όπου οι λαοί θα ορίζουν οι ίδιοι τις τύχες τους», κατέληξε.

Ως εκπρόσωπος της ΤΑ ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Χ. Οικονομίδης, τόνισε: «Η ροή της ιστορίας δεν έχει χρόνο για διαλείμματα ειρήνης. Ηρθε η ώρα της ειρήνης. Να κατανοήσουμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να αφαιρούμε ανθρώπινες ζωές. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας σε κάθε μορφή πολέμου. Επιθυμούμε την ειρήνη στα Βαλκάνια και σε όλο τον κόσμο, δεν μπορούμε να μιλούμε για πρόοδο και εξέλιξη, να είμαστε ευτυχείς με οποιαδήποτε τεχνολογική ανακάλυψη όταν υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν από στρατιωτικά βλήματα, από μολυσμένα αέρια και τροφές».

Ο πρόεδρος ΕΔΥΕΘ και Νομαρχιακός Σύμβουλος Μ. Σπυριδάκης, εκφράζοντας τις διαθέσεις των χιλιάδων διαδηλωτών, σημείωσε: «Ολοι εμείς δεν ήρθαμε να κάνουμε μνημόσυνο για τα θύματα των ιμπεριαλιστών πολεμοκάπηλων, αλλά για εγερτήρια κινητοποίηση των λαϊκών δυνάμεων. Για να εκφράσουμε τον αποτροπιασμό και την καταδίκη των θηριωδιών του ΝΑΤΟ και να προλάβουμε τη συνέχιση παρόμοιων ή χειρότερων εγκλημάτων. Ηρθαμε για να εξουδετερώσουμε τις απειλές και τους κινδύνους που περιζώνουν τη χώρα μας και κάνουν ζοφερό το μέλλον του λαού και της νεολαίας. Και υποσχόμαστε να δυναμώσουμε την ενότητα των πατριωτικών, των αντιπολεμικών και αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων».

Ανάρπαστος ο «Ρ» στα χέρια των διαδηλωτών

Προσυγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου. Το πλήθος ετοιμάζεται να ξεκινήσει για την πλατεία Αριστοτέλους, να ενωθεί με τους άλλους διαδηλωτές του παλλαϊκού αντιΝΑΤΟικού συλλαλητηρίου. Οι ομάδες των διακινητών του «Ριζοσπάστη» πανέτοιμες με τις εφημερίδες στα χέρια ετοιμάζονται, καθορίζουν καθήκοντα, προγραμματίζουν τη μεγάλη εξόρμηση για να φτάσει η εφημερίδα στα χέρια όλων των διαδηλωτών.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης, νεολαίος, με γεμάτα και τα δυο χέρια από εφημερίδες, ανταποκρίνεται πρόθυμα στο κάλεσμά μας να μας μιλήσει για την εξόρμηση. «Οι κομματικές και κνίτικες οργανώσεις, αμέσως μετά το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ έχουμε ξεκινήσει την προσπάθεια να διακινούμε μαζικά το "Ριζοσπάστη" σε καθημερινή βάση στους χώρους δουλιάς και στους χώρους γενικά που συχνάζει ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία. Η προσπάθεια αυτή βρίσκει σημαντική ανταπόκριση, ιδίως στα στρώματα της νεολαίας. Πιστεύουμε ότι με ακόμα καλύτερη προσπάθεια θα καταφέρουμε ο "Ριζοσπάστης" να αποτελεί πραγματικά το όπλο του εργαζόμενου νέου, του εργαζόμενου γενικά της Θεσσαλονίκης, το όπλο του για τις μάχες για όλα τα δικαιώματά του».

Απόψε, τονίζει ο Π. Φιλιππίδης, «έχουμε ήδη αρκετές ομάδες. Δε θα μείνει κυριολεκτικά άνθρωπος που να μην απευθυνθούμε. Αλλωστε στο συλλαλητήριο αυτό απόψε θα είναι παρόν μεγάλο μέρος του προοδευτικού κόσμου της πόλης μας και είμαστε σίγουροι ότι και αυτοί εκτιμούν την προσπάθεια του "Ριζοσπάστη" να εκφράζει την αλήθεια και τα προβλήματα του λαού, αλλά είναι και διατεθειμένοι να ενισχύσουν την εφημερίδα, ώστε ακόμα πιο πλατιά να διαδίδει τις θέσεις του αγώνα».

Τα λόγια αυτά του Πέτρου σε λίγο επιβεβαιώνονται στην κατάμεστη ιστορική πλατεία που χτες το βράδυ φιλοξένησε το πάθος και την αγωνιστική φλόγα του αντιπολεμικού, αντιΝΑΤΟικού κινήματος της Θεσσαλονίκης.

Ομάδες διακινητών της εφημερίδας διασχίζουν την πλατεία προς όλες τις κατευθύνσεις. Ανοίγουν με δυσκολία δρόμο ανάμεσα στο πυκνό πλήθος, απευθύνονται σ' όλους με δυο λόγια και με προτεταμένη την εφημερίδα. Απλώνονται φιλικά χέρια, παίρνουν την εφημερίδα, ανοίγονται καρδιές, τα χαμόγελα στα πρόσωπα όλων, ακούγονται λόγια που εγκαρδιώνουν τους διακινητές. Δε λείπουν και οι φιλικές υποδείξεις. Η εφημερίδα ν' ασχολείται πιο πολύ με τούτο ή εκείνο το θέμα...

Είναι μια άμεση, ζεστή, πολύτιμη για τις εμπειρίες που περιέχει, επαφή με τους εργαζόμενους, τους νέους, τους δημοκράτες και πατριώτες. Με αυτούς που η εφημερίδα θέλει ν' ανοίξει καθημερινή επικοινωνία, να αφουγκραστεί τις αγωνίες τους, να εκφράσει τις ανησυχίες και τους αγώνες τους.

Τα πακέτα των εφημερίδων όλο και λιγοστεύουν στα χέρια των εθελοντών πωλητών της, περνούν στα χέρια του κόσμου, χάνονται μέσα στο ατέλειωτο πλήθος. Οπως χάνονται και οι χαρούμενες φωνές των μελών των ομάδων διακίνησης μέσα στα μυριόστομα συνθήματα ενάντια στο ΝΑΤΟ και τους φονιάδες των λαών...

Ηταν όλοι εκεί

Avaton

Ηταν εκεί, αποδεικνύοντας πως οι σειρήνες της υποταγής παύουν να ακούγονται, όταν το λαϊκό αίσθημα εκφράζεται με το λαό παρόντα. Με το λαό και τη νεολαία μπροστάρηδες στον αγώνα, για να κυλήσουν οι εξελίξεις σε δημοκρατική, αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση.

Οι Κούρδοι και οι Τούρκοι της Θεσσαλονίκης που δίνουν το δικό τους αγώνα μαζί τους Ελληνες, αλληλέγγυοι στους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν. Δίπλα στους μαχητές που συνεχίζουν την πάλη ενάντια στα «λευκά κελιά», στους αγωνιστές που συντάσσουν τη φωνή τους με όσους παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τη Νέα Τάξη, όπου και όπως αυτή εκφράζεται.

Με δική τους συγκροτημένη παρουσία, συμμετείχαν και οι μαθητές. Κάτω από το πανό του Συντονιστικού Ημερήσιων Σχολείων Θεσσαλονίκης, που δήλωνε: «Δε θέλουμε να ζούμε με το θαΝΑΤΟ. Να ξεκουμπιστούνε». Και ο Θανάσης από το 3ο Γυμνάσιο Νεάπολης, μιλώντας εκ μέρους των συμμαθητών του, πρόσθετε: «Είμαστε εδώ για να αντισταθούμε στο ΝΑΤΟ και να πολεμήσουμε ενάντια στις επεμβάσεις στα Βαλκάνια. Γιατί ελπίζουμε σε ένα μέλλον χωρίς απεμπλουτισμένο ουράνιο και σε έναν κόσμο ειρήνης».

Πιο πέρα, μέσα στη μεγάλη πλατεία, τη δική τους θέση είχαν και οι νέοι του ΠΑΜΕ. «Διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στο ΝΑΤΟικό έγκλημα που συντελέστηκε στα Βαλκάνια. Πιστεύουμε πως με την πλατιά συσπείρωση των εργαζομένων και της νεολαίας μπορούμε να δημιουργήσουμε το παλλαϊκό μέτωπο που θα αντιπαλέψει όλα όσα μας καταδυναστεύουν», δήλωσε ο Γιώργος Τσαγκάρης, εργαζόμενος στο χώρο της Υγείας.

Εκεί ήταν και οι γονείς των φοιτητών που σπουδάζουν στη Γιουγκοσλαβία. Οι γονείς που μήνες τώρα διαδηλώνουν την απαίτησή τους να γυρίσουν πίσω τα παιδιά τους. Που μήνες τώρα απευθύνονται στην ανάλγητη και εγκληματική επικίνδυνη κυβέρνηση, η οποία έχει κλείσει τ' αυτιά στους «Ελληνες φοιτητές της Ν. Γιουγκοσλαβίας, ζητούν προστασίας SOS».

Μαζί στο μεγάλο ποτάμι της αντίστασης, βρέθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι, οι καθηγητές και δάσκαλοι, να διαδηλώνουν «Οχι στο ΝΑΤΟ, ναι στη ζωή».

Παραβρέθηκαν και δήλωσαν συμμετοχή

Στη χτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκαν και δήλωσαν συμμετοχή:

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θ. Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ, το ΔΗΚΚΙ, η Δημοκρατική Περιφερειακή Ενωση Θεσσαλονίκης, ο ΣΥΝ, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Ο αντινομάρχης Θεσσαλονίκης Γ. Λεβετλής, οι δήμαρχοι Αγίου Παύλου Μ. Μοσχονάς, Συκεών Σ. Δανιηλίδης, Πολίχνης Θ. Παπαδόπουλος, Καλαμαριάς Χ. Οικονομίδης, Νεάπολης Γ. Ζατζησάββας. Επίσης, το ΠΑΜΕ, η ΑΔΕΚ Καλαμαριάς, οι Σύλλογοι Γυναικών Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΔΕΘ, η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΙΓΜΕ, το Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων Θεσσαλονίκης, η ΠΟΕΕΠ, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Μαλαματίνας, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Συνταξιούχων Τύπου και Χάρτου, το Σωματείο Συνταξιούχων Επικουρικού Μετάλλου, η Ενωση Εργατοϋπαλλήλων ΟΑΣΘ, ο Σύνδεσμος Αγωνιστών Μέσης Ανατολής Βορείου Ελλάδος «Ελ Αλαμέιν», το Σωματείο Εργαζομένων ΕΛΛΕΝΙΤ, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, η Επιτροπή Γονέων Φοιτητών Γιουγκοσλαβίας, η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης.

Οι προσυγκεντρώσεις

Προμήνυμα για το μέγεθος του μεγάλου συλλαλητηρίου που θα ακολουθούσε στην πλατεία Αριστοτέλους, αποτέλεσαν οι τρεις προσυγκεντρώσεις και πορείες που ξεκίνησαν από το Σιντριβάνι, το Βαρδάρι και το Αγαλμα του Βενιζέλου.

Χείμαρρος πραγματικός, με τα κόκκινα λάβαρα και τα πανό να σκίζουν τον αέρα, οι νεολαίοι και οι αγωνιστές της ειρήνης ξεκίνησαν συγκροτημένα από το Αγαλμα του Βενιζέλου. Λίγα μέτρα πιο κει ενώθηκαν με τους συναγωνιστές που έφτασαν από τη δυτική και ανατολική Θεσσαλονίκη και όλοι μαζί μπήκαν στο δρόμο για τη συγκέντρωση.

«Εμπρός λαέ στην πρώτη τη γραμμή να φύγουν οι βάσεις και οι Αμερικανοί», ήταν το κάλεσμα που αδιάκοπα έστελναν στο πέρασμά τους. Και το αίτημα βροντοφωνάχτηκε: «Ειρήνη και φιλία ζητάνε οι λαοί, έξω από τα Βαλκάνια ΗΠΑ - Γερμανοί».

Μπροστά οι μαυροφορεμένες νέες γυναίκες με τις δάδες στα χέρια, και τους ξύλινους σταυρούς του μαρτυρίου προειδοποιούσαν για τα όσα δεινά συνέβησαν και όσα θα ακολουθήσουν αν συνεχιστεί η παρουσία των εγκληματιών του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.

Και οι διαδηλωτές διαπίστωναν: «50 χρόνια ΝΑΤΟ, η ίδια ιστορία, χούντες πόλεμοι τρομοκρατία». Ενώ καταγγέλλοντας το ρόλο των Αμερικανών στη χώρα μας και τα προσχήματα που χρησιμοποιούν για να υλοποιούν τα δολοφονικά τους σχέδια, διαδήλωναν: «Τρομοκράτες δεν είναι οι λαοί, είναι η Νέα Τάξη και οι Αμερικανοί».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ