ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αναποτελεσματικός ο πατριωτισμός χωρίς διεθνιστική αντίληψη

Σε συγκλονιστική συγκέντρωση στη Κοκκινιά  μίλησε χτες το βράδυ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Ο πατριωτισμός, που υπερασπίζεται έμπρακτα και όχι μόνο στα λόγια τα συμφέροντα των λαών από τους εσωτερικούς και εξωτερικούς καταπιεστές ιμπεριαλιστές, είναι ο δρόμος που οδηγεί στο διεθνισμό των λαών. Χωρίς διεθνιστική αντίληψη ο πατριωτισμός είναι αναποτελεσματικός».

Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χτες το βράδυ στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟ Κοκκινιάς του ΚΚΕ στην αίθουσα Σμυρναίων. Μια αίθουσα που παρά το τεράστιο μέγεθός της αποδείχτηκε πολύ μικρή, για να υποδεχτεί τους Κοκκινιώτες και τις Κοκκινιώτισσες όλων των ηλικιών, που ήρθαν για να ακούσουν από πρώτο χέρι τον μεστό και αισιόδοξο λόγο του Κόμματος. Γεμάτη μέχρι ασφυξίας μέσα και με πολύ κόσμο να μένει έξω από την αίθουσα, η χθεσινή εναρκτήρια προεκλογική εκδήλωση του Κόμματος στην ανταρτομάνα Κοκκινιά αποτελεί την καλύτερη ένεση αισιοδοξίας για τους κομμουνιστές της περιοχής και ταυτόχρονα αποδείχνει τις πραγματικά τεράστιες δυνατότητες που ξανοίγονται για ουσιαστική δουλιά στις εργατογειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά. Παραθέτουμε στη συνέχεια χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Ποια ταξικά συμφέροντα υπηρετούνται

«Κάθε μέρα», σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα, «μια σειρά μικρών και μεγάλων γεγονότων επιβεβαιώνουν παλαιότερες εκτιμήσεις του ΚΚΕ, που προειδοποιούσαν τον ελληνικό λαό ότι οι διακηρύξεις περί ευρωπαϊκού προσανατολισμού στην πολιτική, η ευρωπαϊκή ενοποίηση και η συνέχειά της, με τον ψευδεπίγραφο όρο παγκοσμιοποίηση, είναι λόγια και δυστυχώς πολλά έργα που αφορούν αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, των κυρίαρχων τάξεων και χωρών μελών. Είναι η πολιτική της ένωσης και ενοποίησης των κυρίαρχων τάξεων και των πολιτικών δυνάμεών τους με στόχο το διαίρει και βασίλευε σε βάρος των λαών και των χωρών που προβάλλουν τη μια ή την άλλη μορφή αντίστασης.

Το θέμα δεν είναι να πει κανείς αν είναι υπέρ της ενωμένης Ευρώπης, ή υπέρ των ενωμένων Βαλκανίων, υπέρ των ενωμένων λαών και χωρών της Μεσογείου, το θέμα είναι ποια ταξικά συμφέροντα υπηρετεί η ένωση των μονοπωλίων, των ιμπεριαλιστών ή των λαών.

Οταν τα άλλα κόμματα παίζουν με τους όρους και τις λέξεις εμείς προτιμάμε να μιλάμε με όρους που καθαρά θέτουν το ζήτημα ποια ταξικά συμφέροντα υπηρετούνται, των λαών ή της πλουτοκρατίας.

Ο διαχωρισμός ανάμεσα στην καλή ή σωστή ΟΝΕ με τον τρόπο που αυτή προωθείται είναι πλαστός και ψευδεπίγραφος. Οι στόχοι της ΟΝΕ και του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ καθορίζουν τα μέσα και τους τρόπους διαχείρισης. Γι' αυτό και το μέτωπο αντίστασης πρέπει να είναι καθαρό υπέρ ή κατά της ΟΝΕ, ανεξαρτήτως διαχειριστή ή τρόπου διαχείρισης. Υπέρ ή κατά του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, αντίσταση με στόχο την αντεπίθεση ή προσαρμογή και ενσωμάτωση. Εμείς δεν κρυβόμαστε από το λαό πίσω από πλαστά ερωτήματα, ούτε του καλλιεργούμε αυταπάτες ότι μπορεί να ελπίζει σε μια καλή ΟΝΕ. Με την πάλη του μπορεί να βάλει εμπόδια και να δυσκολέψει να περάσουν πάνω από την πλάτη του οι στόχοι της ΟΝΕ, αλλά αυτό μπορεί να το πετύχει, γνωρίζοντας ότι έχει να κάνει με μια ταξική πολιτική που απαιτεί διαρκή και διαδοχική αναμέτρηση και σύγκρουση μαζί της».

Απαιτείται άμεση λαϊκή αντίδραση

«Υπάρχουν δύο γεγονότα», τόνισε η ομιλήτρια, «ανάμεσα στα άλλα που επιβάλλουν την άμεση λαϊκή αντίδραση, τη συσπείρωση και συμπαράταξη των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων, τη συγκρότηση Λαϊκού Μετώπου:

1. Η πορεία της Διακυβερνητικής, που θα φορτώσει στις πλάτες των λαών ένα καινούριο βραχνά, ένα νέο βρόχο, τη συγκρότηση μιας διευθυντικής ομάδας στα πλαίσια της ΕΕ, την κατάργηση και τυπικά της ισοτιμίας των κρατών, τη λήψη αποφάσεων από τους λίγους. Είναι φανερή απόδειξη αυτού που έλεγε το ΚΚΕ για ανισόμετρη ανάπτυξη στα πλαίσια της ΕΕ, άρα μη σύγκλιση ούτε πραγματική ούτε ονομαστική. Πολύ περισσότερο επιβεβαιώνει ότι έχουμε να κάνουμε με σχέσεις ανισότητας και καταπίεσης ανάμεσα στις ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες και τους άλλους εταίρους της. Τίποτε παράξενο γιατί το φαινόμενο αυτό πάει νύχι - κρέας με το κύριο και βασικό που βασιλεύει στην Ευρώπη, την ταξική καταπίεση.

2. Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης που με το σταγονόμετρο προβάλλεται να διαθέτει 4 τρισ. τα επόμενα 5 χρόνια για αγορά ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΑΛΑ ΚΟΣΣΟΒΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΣΤΗ ΝΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ, ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ κλπ.

Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να δεχτεί να πληρώνει για την αγορά πυραύλων εδάφους - εδάφους μεγάλου βεληνεκούς, επιθετικών ελικοπτέρων και αντιαεροπορικών πυραύλων, αρμάτων μάχης κλπ. και μάλιστα όταν υπαγορεύουν αυτές τις αγορές ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΦΥΡΙΖΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΑ ΄Η ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ.

Η "φιλοευρωπαϊκή πολιτική", ο "ευρωπαϊκός προσανατολισμός" σήμερα και μάλιστα από κυβερνητικές θέσεις τις συγκεκριμένες συνθήκες που ζούμε οδηγούν μέχρι το λαιμό στην ενεργητική στήριξη στρατιωτικών και τρομοκρατικών επιχειρήσεων, ιμπεριαλιστικών επεμβάσεεων με πρόσχημα πάντα την πρόληψη ή την καταστολή των εθνικιστικών συγκρούσεων που προκαλεί ο ιμπεριαλισμός ή αξιοποιεί. Οδηγούν μέχρι το λαιμό στην ενεργητική συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης, οποιασδήποτε κυβέρνησης που υποκλίνεται στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ στη συμφωνία και στη συμμόρφωση, στην εθελοντική υποτέλεια».

Ποιος δρόμος διεθνοποίησης

«Το ζήτημα», παρατήρησε σε άλλο σημείο της ομιλίας της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «δεν είναι αν ένα κόμμα, ένας λαός είναι υπέρ της διεθνοποίησης, αλλά υπέρ ποιου δρόμου διεθνοποίησης. Ούτε σε εθνικό ούτε σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει μονόδρομος. Το θέμα είναι ποιοι κάνουν κουμάντο στη διαδικασία της διεθνοποίησης. Οι λαοί ή τα μονοπώλια, οι συνασπισμοί λαών και κρατών που αντιπαλεύουν τον ιμπεριαλισμό ή οι οργανισμοί του ιμπεριαλισμού;

Η Μεγάλη Ιδέα που ταλαιπώρησε το λαό μας εδώ και αρκετές δεκαετίες, ενδύεται σήμερα με το κομψό ένδυμα του στόχου για πολιτική προσαρμογή και ενσωμάτωση στη "νέα τάξη πραγμάτων" του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ο λεγόμενος ευρωπαϊκός προσανατολισμός τον οποίο διακηρύσσουν όλα σχεδόν τα κόμματα στον τόπο μας δεν είναι τίποτε άλλο από το σύγχρονο διεθνισμό του μεγάλου κεφαλαίου, που έχει ενσωματώσει μέσα του τόσο τον εθνικισμό (αμυντικό και επιθετικό, όσο και τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου που καταργεί σύνορα για το μεγάλο κεφάλαιο, και βάζει τους λαούς σε μια σύγχρονη φυλακή - φρούριο.

Ο πατριωτισμός που υπερασπίζεται έμπρακτα και όχι μόνο στα λόγια τα συμφέροντα των λαών από τους εσωτερικούς και εξωτερικούς καταπιεστές, ιμπεριαλιστές είναι ο δρόμος που οδηγεί στο διεθνισμό των λαών. Χωρίς διεθνιστική αντίληψη, ο πατριωτισμός είναι αναποτελεσματικός.

Η απάντηση στον εθνικισμό, το σοβινισμό, το ρατσισμό, στις φασιστικές αντιλήψεις μπορεί να δοθεί σήμερα μόνο στο πεδίο των ιδεών και του αγώνα κατά της δράσης των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο. Αλλιώς οι λαοί θα είναι θύματα του υποκινούμενου εθνικισμού - αντιδιεθνισμού».

Πλούσιος, ζωντανός διάλογος

Ζωντανός διάλογος με τους παραβρισκόμενους στην αίθουσα της Ενωσης Σμυρναίων ακολούθησε μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Γενικής Γραμματέως της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Πρώτη ερώτηση ήταν τι περιμένει το ΚΚΕ από τις εκλογές. «Το ερώτημα είναι τι πρέπει να περιμένει ο λαός από το μετεκλογικό τοπίο», σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας ότι στις εκλογές πρέπει να πέσουν συνολικά τα ποσοστά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ταυτόχρονα να ενισχυθούν τα ποσοστά του ΚΚΕ. Μόνο έτσι δε θα προχωρήσουν τα διάφορα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά σενάρια, επισήμανε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος.

Η επόμενη ερώτηση αφορούσε το ΔΗΚΚΙ και το ΣΥΝ. «Ασκούμε σκληρή κριτική σε αυτά τα κόμματα, όχι γιατί τα ταυτίζουμε με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αλλά για τη ζημία που κάνουν δημιουργώντας ψευδαισθήσεις στον κόσμο. Θα αυξήσουμε την κριτική μας για να μη γλιστρήσουν σε σχέδια κεντροδεξιά και κεντροαριστερά», υπογράμμισε η Αλέκα Παπαρήγα.

Στο μετεκλογικό τοπίο αναφέρεται μια ακόμα ερώτηση. «Στις εκλογές είναι ρεαλιστικό να βγει μια κυβέρνηση ανίσχυρη. Αυτό περνά μέσα από την ενίσχυση του ΚΚΕ», επισημαίνει η ΓΓ της ΚΕ. Στην ερώτηση αν θα συμμετείχε το ΚΚΕ σε μια μετεκλογική κυβέρνηση συνεργασίας, η Αλέκα Παπαρήγα τονίζει ότι δεν μπορεί να συνδράμει σε μια τέτοια κατεύθυνση. «Αυτό θα ήταν πισωδρόμηση», λέει χαρακτηριστικά.

Η συζήτηση φουντώνει και πολλοί είναι αυτοί που παίρνουν το λόγο. Οι ερωτήσεις είναι πολλές. Αφορούν τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, το Χρηματιστήριο, το Μέτωπο, τη συρρίκνωση της βιομηχανίας, την ΟΝΕ, την απλή αναλογική. Ο κόσμος θέλει να μάθει τις θέσεις του ΚΚΕ για όλα τα θέματα που τον απασχολούν. «Είναι άχαρο να απολογείται το ΚΚΕ για το αν θέλει ή όχι την απλή αναλογική», σχολιάζει η Αλέκα Παπαρήγα τη θέση του ΣΥΝ, ότι τάχα το Κόμμα δεν είναι υπέρ της απλής αναλογικής, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η απλή αναλογική δεν μπορεί να είναι ο μοχλός των εξελίξεων για «προοδευτική κατεύθυνση» όπως υποστηρίζει ο ΣΥΝ. «Στην Ιταλία με απλή αναλογική επί πολλά χρόνια βγαίνανε συντηρητικές κυβερνήσεις συνεργασίας», υπενθυμίζει.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στο Βελιγράδι

Για το Βελιγράδι αναχωρούν σήμερα Τρίτη οι Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων. Στο Βελιγράδι η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα παρακολουθήσει τις εργασίες του 4ου Συνεδρίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, ενώ θα έχει επίσης συναντήσεις και με άλλες κομμουνιστικές και αριστερές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας.

Αύριο στο «Ιπποκράτειο»

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», αύριο Τετάρτη. Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής: Στις 9 π.μ. συνάντηση με την Επιστημονική Επιτροπή και το σωματείο. Στις 10 π.μ. περιοδεία στους χώρους δουλιάς. Στις 11.30 π.μ. συνάντηση με τον πρόεδρο του Νοσοκομείου και στις 12 μ. ομιλία σε συγκέντρωση προσωπικού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ