ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανατρέπεται οριστικά το Διεθνές Δίκαιο

Οι επιπτώσεις από την υπογραφή της Συμφωνίας του Ελσίνκι και την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας αναλύθηκαν  χτες σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης  Κερατσινίου

Το Ελσίνκι δεν ήταν θρίαμβος της κυβέρνησης. Η συμφωνία που υπογράφτηκε στη σκανδιναβική πρωτεύουσα σε συνδυασμό με την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας θα αποτελούν την οριστική ανατροπή του Διεθνούς Δικαίου. Η εθνική κυριαρχία των κρατών θα αποτελεί ουτοπία και οι εσωτερικές τους υποθέσεις θα ρυθμίζονται και θα καθορίζονται από ισχυρά οικονομικά και ιμπεριαλιστικά κέντρα. Αυτά υπογράμμισαν οι ομιλητές στη χτεσινή συζήτηση με θέμα «Μύθος και αλήθεια για το Ελσίνκι», που διοργανώθηκε από την Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου και «φιλοξενήθηκε» στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο καθηγητής πανεπιστημίου Βασίλης Φίλιας και οι δημοσιογράφοι Λιάνα Κανέλλη και Νίκος Μπογιόπουλος. Τη συζήτηση συντόνισε το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και δημοτικός σύμβουλος Κερατσινίου Ελένη Παπαδοπούλου. Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό της προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης Κερατσινίου, Ε. Λειβαδά.

Πρώτος το λόγο πήρε ο καθηγητής Β. Φίλιας, ο οποίος αφού υπογράμμισε την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων του πλανήτη μας, που αντιμετωπίζει προβλήματα υποσιτισμού και ζει στα όρια της επιβίωσης, στη συνέχεια υπογράμμισε: «Σήμερα το διεθνές κεφάλαιο θέλει να ανατρέψει και τα τελευταία αναχώματα και προσπαθεί με κάθε τρόπο να συρρικνώσει το έθνος - κράτος». Και συνέχισε: «Στις μέρες μας γνωρίζουμε το χειρότερο πρόσωπο του ιμπεριαλισμού, ο οποίος βέβαια εξυπηρετεί τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα των πολυεθνικών».

Κλείνοντας την ομιλία του υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση στο Ελσίνκι αναγνώρισε θέματα συνόρων και έκλεισε ουσιαστικά το Κυπριακό με την πρόταση της Συνομοσπονδίας. Οι κυβερνήσεις, τόνισε, δεν μπορούν να λένε ότι κάνουν λάθη στα εθνικά θέματα. Πρέπει να αντιληφθούν ότι είναι υπόθεση όλων μας. Δεν έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν ερήμην του ελληνικού λαού. Μέσα από τέτοιες συμφωνίες, κατέληξε, δεν υπερασπίζονται τα συμφέροντα της χώρας αλλά δίνουν εξετάσεις στους Αμερικανούς.

Ο δημοσιογράφος Ν. Μπογιόπουλος έκανε εκτενή αναφορά στις επιπτώσεις του Συμφώνου Σταθερότητας στα Βαλκάνια, χαρακτηρίζοντάς το Σύμφωνο αποσταθεροποίησης. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι μέσα από τα άρθρα του Συμφώνου γίνεται φανερός ο ηγεμονικός ρόλος των ΗΠΑ και αυτό φαίνεται, επισήμανε, από την επικήρυξη με 5 εκατομμύρια δολάρια του Προέδρου μιας ανεξάρτητης χώρας, του Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Μιλόσεβιτς. Παράλληλα, τόνισε ότι μέσα από τα άρθρα του Συμφώνου ουσιαστικά νομιμοποιείται η επέμβαση στο εσωτερικό των χωρών, ανατρέποντας έτσι και το Διεθνές Δίκαιο.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η υπογραφή του Συμφώνου Σταθερότητας από τους 57 ηγέτες της Δύσης έγινε στο κατεστραμμένο από τους βομβαρδισμούς Σεράγεβο, κάτι που φανερώνει και τις διαθέσεις τους. Τέλος, επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ έχει αμφισβητήσει πριν από την Τουρκία τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Οι αρχικές παρεμβάσεις των ομιλητών έκλεισαν με την τοποθέτηση της δημοσιογράφου Λιάνας Κανέλλη, η οποία αρχικά έκανε μια ιστορική αναδρομή στα σχέδια του ιμπεριαλισμού στην περιοχή μας, υπογραμμίζοντας ότι ο διαμελισμός των Βαλκανίων παίρνει σάρκα και οστά σήμερα και με την αναντικατάστατη βοήθεια της κυβέρνησης Σημίτη. Το καινούριο δόγμα του ΝΑΤΟ, τόνισε, είναι η δημιουργία της αντίληψης του νικητή, ο οποίος για να συνεχίσει την κυριαρχία του κατασκευάζει γενικευμένες περιφερειακές συγκρούσεις ανά τον κόσμο. Αφησε επίσης πολλές αιχμές για την κρατική καταστολή που εφαρμόζεται σε βάρος των λαϊκών κινημάτων, επισημαίνοντας ότι αυτό συγκαλύπτεται με πρόφαση της πάταξης της τρομοκρατίας.

Η Λ. Κανέλλη έκλεισε την ομιλία της με την επισήμανση ότι οι λαοί θα συγκρουστούν με τους εξουσιαστές τους. Η σύγκρουση αυτή δε θα είναι αναίμακτη, είπε, και έκλεισε την ομιλία της τονίζοντας την επικαιρότητα της ρήσης: «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα».

Μετά το τέλος των τοποθετήσεων ακολούθησε διάλογος μεταξύ των ομιλητών και του κόσμου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής το μέλος της ΚΕ του Κόμματος Νίκο Μπατιστάτο, αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας από την τοπική οργάνωση, η αντιδήμαρχος Κερατσινίου Αγ. Μελά καθώς και πλήθος εκπροσώπων μαζικών φορέων της περιοχής.

Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ

Ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 9ης Απριλίου, οι ΚΟ του ΚΚΕ εντείνουν τη δράση τους για να φτάσει πλατιά στον ελληνικό λαό η πολιτική πρόταση του Κόμματος. Στα πλαίσια αυτά, πραγματοποιούνται τις επόμενες μέρες οι παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Σήμερα, Τρίτη, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης θα περιοδεύσει και θα μιλήσει στους εργαζόμενους στο γκαράζ του Δήμου Νίκαιας.

Αύριο, Τετάρτη, η ΚΟΒ Αμαρουσίου του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση στα γραφεία της Εθνικής Αντίστασης, στις 6.30 μ.μ., με ομιλητή τον Γιώργο Σκιαδιώτη.

Η ΚΟ Πρέβεζας του ΚΚΕ καλεί τα μέλη, τους φίλους και τους οπαδούς της σε σύσκεψη, ενόψει των εκλογών, αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ., στο κέντρο «Σεντόνια», με ομιλητή τον γραμματέα του Γραφείου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας, Γεράσιμο Αραβανή.

Την Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί τελικά η εκδήλωση της ΚΟΒ Αμφιάλης του ΚΚΕ, την οποία αναγκάστηκε να αναβάλει, λόγω της επίθεσης που δέχτηκαν τα γραφεία της. Η εκδήλωση θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της επί της Τσαλδάρη, όπου θα γίνει συζήτηση για τις εκλογές, θα τιμηθεί η μνήμη δύο μελών της που χάθηκαν, των Β. Γιανναράκου και Μπ. Σπαθαρόπουλου, θα εγκαινιαστεί η βιβλιοθήκη της και θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της. Θα μιλήσει ο Γ. Μανουσογιαννάκης.

Την Τετάρτη, θα πραγματοποιηθούν περιοδείες στο Νέο Φάληρο, στις 6.30 μ.μ. ο Κώστας Τζατζάνης και στην Π. Κοκκινιά την ίδια ώρα η Ελπίδα Παντελάκη.

Αύριο, επίσης, θα πραγματοποιηθεί πολιτική ομιλία στα γραφεία της ΚΟ Πειραϊκής του ΚΚΕ, στις 6.30 μ.μ., με ομιλητή τον Γιώργο Μαρίνο.

Η Αχτίδα Μεσογείων - Παραλίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει σύσκεψη αύριο Τετάρτη, στις 5.30 το απόγευμα, σε αίθουσα του δημαρχείου Παλλήνης, με ομιλητή τον Γ. Ποσοτίδη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή, 18/2, πραγματοποιεί τη συνεστίασή της η ΚΟΒ ΕΣΔΚΝΑ του ΚΚΕ στις 21.30, στην ταβέρνα «Τα ρεμπέτικα» στη Νέα Χαλκηδόνα.

Στην Πελοπόννησο

Ενα πλούσιο πρόγραμμα δράσης υλοποιούν οι Κομματικές Οργανώσεις Πελοποννήσου του ΚΚΕ, που οργώνουν τις περιοχές ευθύνης τους, μεταφέροντας παντού τις πολιτικές θέσεις και την πολιτική πρόταση του Κόμματος.

Στα παραπάνω πλαίσια, αύριο Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση εργατοϋπαλλήλων στην Κόρινθο, με ομιλητή τον Γιάννη Σταυρόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επίσης, τις επόμενες μέρες, θα πραγματοποιηθούν μια σειρά συσκέψεις, περιοδείες, συγκεντρώσεις και ομιλίες στη Λακωνία, στην Αργολίδα, στην Αρκαδία και τη Μεσσηνία.

Στο Βόλο

Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης, θα πραγματοποιηθούν ως την Παρασκευή στον Βόλο, μεταξύ άλλων, οι παρακάτω συγκεντρώσεις - συζητήσεις: Αύριο Τετάρτη, στη Δημοτική Επιχείρηση ΔΟΥΚ. Στο Γηροκομείο Βόλου. Την Πέμπτη στον ΕΟΤ και στο ΙΚΑ και την Παρασκευή στις δημοτικές επιχειρήσεις (ΔΗΠΕΘΕ, Δημοτικό Ραδιόφωνο, ΔΕΜΕΚΑΒ, ΔΕΟΒ κ.α.).

Στην Κοζάνη

Ο Νίκος Μπατιστάτος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επισκέπτεται το Νομό Κοζάνης σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη. Στα πλαίσια της επίσκεψής του, θα περιοδεύσει στους παρακάτω χώρους:

Σήμερα Τρίτη, στις 10.30 το πρωί, στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, στις 12 θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Καντίνα του ΑΗΣ, στις 17.00 στο κοντρόλ του ΑΗΣ και στις 19.00 θα μιλήσει στο δημοτικό διαμέρισμα της Μαυροπηγής.

Αύριο, Τετάρτη, στις 7 το πρωί, θα βρεθεί στους χώρους διανομής και ασφαλιστικού της ΔΕΗ Πτολεμαΐδας, στις 10 π.μ. στους χώρους του βόρειου τομέα, στο Διοικητήριο και το Μηχανουργείο, στις 12 συγκέντρωση στην καντίνα του βορείου τομέα, στις 13.30 συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας και στις 17.00 επίσκεψη στα κοντρόλ του ΑΗΣ Καρδιάς.

Στη Ζάκυνθο

Η ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ πραγματοποιεί αύριο Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου, με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις - εκλογές - εκλογική διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο κ. Ανδριανόπουλος πρέπει να σοβαρευτεί!

ΟΑνδρέας Ανδριανόπουλος (Α.Α.) σε άρθρο του στα ΝΕΑ (12.2.2000) υποστηρίζει την ανάγκη ύπαρξης Δημοκρατικού Καπιταλισμού!

Κατ' αρχήν δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατικός καπιταλισμός. Ο καπιταλισμός δεν είναι συμβατός με τη Δημοκρατία. Ο καπιταλισμός και η Δημοκρατία δεν πάνε μαζί. Είναι σαν τη φωτιά με το νερό που δεν πάνε μαζί. Οποιος έχει κεφάλαιο έχει και πολιτική ισχύ, επιβάλλει τη γνώμη του κλπ. Ετσι λοιπόν ο καπιταλισμός είναι βαρβαρότητα. Οι κλασικοί του Μαρξισμού μιλούσαν για σοσιαλισμό ή βαρβαρότητα. Επιτέλους ο κ. Ανδριανόπουλος πρέπει να σοβαρευτεί!

Ο Α.Α. υποστηρίζει ειδικότερα ότι «όσοι στρέφονται με τυφλό πάθος ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και την ελεύθερη οικονομία της αγοράς, είναι αδύνατον να αφουγκραστούν τα νέα δεδομένα της κοινωνίας της πληροφορίας, τις επαναστατικές αλλαγές που εισάγει το διαδίκτυο στη ζωή μας...».

Κανένας δεν παραγνωρίζει τη σημασία της πληροφορικής και του διαδικτύου (ΙΝΤΕΡΝΕΤ) και μεις τα χρησιμοποιούμε στο βαθμό του δυνατού, αλλά το ερώτημα είναι, γιατί ο Α.Α. τα συσχετίζει άμεσα με την παγκοσμιοποίηση και την αγορά. Η πληροφορική διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό και τον κεντρικό σχεδιασμό ώστε να είναι αποτελεσματικός μιας και κάθε μήνα ή και κάθε μέρα θα ξέρεις αν υλοποιείται το πλάνο ή όχι. Ακόμη, στο σοσιαλισμό θα καταργηθεί το χρήμα και οι εργάτες, οι ελεύθερα συν/σμένοι παραγωγοί θα παίρνουν την αμοιβή τους σε μαγνητική κάρτα (όπως η τηλεκάρτα) και με αυτή θα ψωνίζουν κλπ.

Ο Α.Α. υποστηρίζει ακόμα: «Το εγώ πρέπει να αντικαταστήσει το εμείς... η ιδεολογία των νέων δεν είναι οι αφηρημένες διακηρύξεις μουχλιασμένων κομματικών στεγανών παρά το πάθος για επιτυχία που μετριέται με την εξασφάλιση υψηλών οικονομικών ωφελημάτων». Και για να μην υπάρξει και καμιά αμφιβολία προσθέτει: Οι νέοι «θέλουν να διαφεντεύουν αποτελεσματικά τη ζωή τους βγάζοντας χρήματα». Πρώτα πρώτα αυτό το απόσπασμα δείχνει εχθρότητα προς τα κόμματα, προς όλα τα κόμματα. Αυτό είναι καθαρά φασιστικό. Θυμίζει χούντα. Πέρα απ' αυτό δεν πρέπει να ισοπεδώνουμε όλους τους νέους και να κρίνουμε απ' τον εαυτό μας. Υπάρχουν κ. Ανδριανόπουλε και άλλες αξίες. Αυτό το έχουν δείξει όλοι οι νέοι, ιδιαίτερα οι μαθητές με τους μεγαλειώδεις αγώνες τους.

Τέλος ο Α.Α. μάς καλεί να αποδεχτούμε «την πραγματικότητα του παγκόσμιου περιβάλλοντος ενός δυναμικού δημοκρατικού καπιταλισμού» και να μη ματαιοπονούμε «επιζητώντας την πραγματικότητα». Αυτό λεγόταν και το 1821 και στη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης. Ετσι αν οι λαοί αποδέχονταν την πραγματικότητα, θα ήμασταν ακόμα υπόδουλοι στους Τούρκους ή στους Γερμανούς. Ας μας επιτρέψει λοιπόν ο Α.Α. να έχουμε οράματα, να θέλουμε να ανατρέψουμε τον καπιταλισμό και να οικοδομήσουμε το σοσιαλισμό. Οσον αφορά το κεντρικό κρατικό σχέδιο, ο Α.Α. πρέπει να καταλάβει ότι χωρίς σχέδιο - με την αγορά - δεν μπορούν να γίνουν ούτε μεγάλα έργα, ούτε βαθιοί κοινωνικοί μετασχηματισμοί. Αυτή είναι αναμφισβήτητη αλήθεια που δεν πρέπει κανείς να αγνοεί.

Κώστας ΚΑΠΠΟΣ

Υ.Γ.

Ο Ι. Κ. Πρετεντέρης (ΒΗΜΑ 13.2.2000) υποστηρίζει ότι δεν μπορείς να είσαι «εχθρός της παγκοσμιοποίησης». Η απάντηση είναι ότι η παγκοσμιοποίηση είναι συνώνυμο του ιμπεριαλισμού και ισχύει το σύνθημα: «ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός» που τόσο ενοχλεί τον κ. Πρετεντέρη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ