ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Κ. ΣΗΜΙΤΗ
Προεκλογική αυλαία στον απόηχο της Συνόδου του Ελσίνκι

Ως ελληνική επιτυχία και μάλιστα ως επιβεβαίωση του ρόλου που έχει αναλάβει η Ελλάδα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στα πλαίσια της νέας τάξης, θέλησε να εμφανίσει ο πρωθυπουργός την απόφαση του Ελσίνκι. Σε συνέντευξη Τύπου, που οργάνωσε χτες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο Κ. Σημίτης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην τελευταία απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που πραγματοποιήθηκε στη φινλανδική πρωτεύουσα, όπου η Τουρκία ανακηρύχτηκε υποψήφια για ένταξη χώρα και τέθηκε ως όρος για οποιαδήποτε «συνοριακή διαφορά» η παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στα «επιτεύγματα» της ελληνικής οικονομίας και σε άλλα ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

Ειδικότερα για την απόφαση του Ελσίνκι είπε: «Η απόφαση αυτή με όλα όσα σημαίνει για την προοπτική εξέλιξης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και το Κυπριακό ανοίγει για την Ελλάδα και την Τουρκία νέες προοπτικές. Οι προοπτικές είναι προοπτικές ειρήνης και συνεργασίας. Οι ηγεσίες των δύο χωρών θα πρέπει να τις προχωρήσουν για να τις οδηγήσουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Να δημιουργήσουν έτσι μια κατάσταση σταθερότητας, φιλίας και συνεργασίας στην περιοχή».

Μετά το Κόσσοβο το Ελσίνκι

Για τη θέση της Ελλάδας ανέφερε: «Η Ελλάδα σήμερα έχει δεσπόζουσα θέση στην περιοχή. Δεσπόζουσα θέση που οφείλεται στους δημοκρατικούς θεσμούς της, στην ισχυρή οικονομία, στην αποφασιστική συμβολή της για την ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή. Μετά το Κόσσοβο, το Ελσίνκι είναι μια νέα απόδειξη ότι εμείς, η Ελλάδα, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις λύσεων και συνεργασίας.

Δείχνουμε το δρόμο προς μια νέα εποχή της ανάπτυξης της κοινής προσπάθειας, της αυξανόμενης ευημερίας. Δείχνουμε το δρόμο χωρίς αντιπαραθέσεις, εχθρότητες. Η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα που έχει απαλλαγεί από πολλά από τα βαρίδια που τη βάραιναν στο παρελθόν. Βλέπει τη θέση της στο διεθνές σύστημα με μια θετική προσμονή».

Η παραπομπή στη Χάγη

Αναφερόμενος στο θέμα της παραπομπής των διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο Κ. Σημίτης είπε: «Η παράγραφος των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Κορυφής είναι απόλυτα θετική για την Ελλάδα. Επιδίωξή μας ήταν η Τουρκία να μη ζητάει ένα γενικόλογο διάλογο, να ζητά να αντιμετωπιστούν αυτές οι διαφορές όπως τις βλέπει αυτή από διάφορα όργανα ή διαιτησίας. Η Τουρκία να μην κρατά όλα τα προβλήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε ασάφεια. Η απάντησή μας εδώ και πολύ καιρό ήταν ότι υπάρχει ένας τρόπος μόνο, η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έρχεται τώρα και καθορίζει ότι οι διαφορές μεταξύ υποψηφίων χωρών και κρατών - μελών της Ενωσης λύνονται μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Αυτό το οποίο επιζητούσαμε, το πετύχαμε τώρα».

Η Τουρκία δε θα πάει στη Χάγη...

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει την αναφορά σε «διαφορές», είπε ότι «η σχετική ρύθμιση δεν αφορά την Τουρκία, αφορά όλες τις υποψήφιες χώρες, ως εκ τούτου η διατύπωσή της πρέπει να είναι γενική». Οσον αφορά το ποιες είναι οι διαφορές, ο Κ. Σημίτης επανέλαβε τη θέση πως «εμείς έχουμε πει ότι υπάρχει μια μόνο διαφορά σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα». Και συνέχισε: «Για την Τουρκία βέβαια μπορεί να υπάρχουν άλλες διαφορές. Η Τουρκία μπορεί να έχει αιτήματα, απαιτήσεις. Η απάντησή μας θα είναι η ίδια που ήταν όλο το προηγούμενο διάστημα. Αν έχει απαιτήσεις, αιτήματα να απευθυνθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και τώρα, σύμφωνα με τη διατύπωση αυτή, είναι υποχρεωμένη να απευθυνθεί στο Διεθνές Δικαστήριο». Ωστόσο αναγνώρισε: «Και αν απευθυνθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που δεν πιστεύω ότι πρόκειται να συμβεί αυτό, θα πρέπει να αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου».

Ο ελληνικός λαός να είναι ήσυχος...

Ο Κ. Σημίτης μίλησε για το νέο πλαίσιο που δημιουργεί το Ελσίνκι στα Ελληνοτουρκικά. «Η απόφαση του Ελσίνκι, είπε, δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο σχέσεων με την Τουρκία. Δημιουργεί νέες προοπτικές. Η Τουρκία δεν είναι απ' έξω, δεν είναι στην άκρη. Πρέπει να συμμετέχει στις διαδικασίες διαμόρφωσης της Ευρώπης. Με τις αρχές της δημοκρατίας, ανθρώπινα δικαιώματα, λειτουργία της δημοκρατίας. Τα προβλήματα μπαίνουν σε ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο. Και αυτό ανοίγει την προοπτική της συνεργασίας. Και αυτή την προοπτική πρέπει να την εκμεταλλευτούμε, όπως πρέπει να την εκμεταλλευτεί η Τουρκία. Είμαστε στην αρχή βέβαια. Είμαστε στο πρώτο μέτρο. Και θα υπάρξουν και αύριο δυσκολίες. Θα υπάρξουν και αύριο τριβές».

Στο σημείο αυτό έβγαλε το χαρτί της «ειρήνης», που αναμένεται να το χρησιμοποιήσει και προεκλογικά: «Το κέρδος, είπε, είναι ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια, βεβαιότητα για το μέλλον, καλύτερες προοπτικές. Δεν υπάρχει πια λόγος ανησυχίας». Και για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, σημείωσε: «Να μη θεωρήσει κανείς ότι δεν είμαι ακριβής στην έκφρασή μου. Επαναλαμβάνω, αυτό το κέρδος θα είναι όλο και πιο ορατό και απτό όσο περνάει ο χρόνος και δουλεύουμε σ' αυτή την κατεύθυνση. Αλλά τώρα μπήκε η βάση. Και αυτή είναι μια στέρεη βάση, γιατί πιστεύω και η Τουρκία θέλει έναν άλλο δρόμο σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και εμείς βεβαίως θέλουμε πάντα το δρόμο της ειρήνης. Είχαμε μια μια στρατηγική ειρήνης και αυτή τη στρατηγική την προωθήσαμε αποφασιστικά».

Ο Κ. Σημίτης ανέφερε ότι ελληνική επιδίωξη ήταν πάντα η επίλυση του προβλήματος της υφαλοκρηπίδας, «από εκεί και πέρα», εκτίμησε, «δεν πρόκειται να ανακύψουν άλλα προβλήματα», αφού σημείωσε ότι πιστεύει στην ομαλή πορεία της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας. Και συμπλήρωσε: «Εχουμε αρκετό καιρό μπροστά μας. Το 2004 είναι το ορόσημο που οι διαδικασίες αυτές πρέπει να έχουν προχωρήσει σημαντικά ή καταλήξει για να έχουμε διαγράψει ένα δρόμο που θα δίνει θετικά αποτελέσματα. Οποιος βιάζεται, σκοντάφτει. Και δεν έχουμε λόγο να βιαστούμε».

Οι «καλόπιστοι» παρατηρητές και η τουρκική αγορά

Για τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη και άλλων πρώην και νυν στελεχών της ΝΔ υπέρ της απόφασης του Ελσίνκι, ο Κ. Σημίτης σχολίασε ότι οι δηλώσεις αυτές δεν τον εκπλήσσουν, «γιατί είναι ολοφάνερο σε κάθε καλόπιστο παρατηρητή ότι το Ελσίνκι είναι ένα μεγάλο βήμα».

Για το «όραμα» της συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας στον οικονομικό τομέα ανέφερε το παράδειγμα των 3.500 ελληνικών επιχειρήσεων που βρίσκονται σε βαλκανικές χώρες. Επισήμανε δε ότι η Τουρκία «είναι μια μεγάλη αγορά», ενώ «η Ελλάδα έχει τεχνογνωσία, έχει τις ικανότητες και μπορεί να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα της μεγάλης αγοράς». Επίσης είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει προϊόντα από την Τουρκία όπως π. χ. το φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας.

Οι «επιδόσεις» στην οικονομία

Αναφερόμενος στις εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας, είπε στην εισαγωγική του ομιλία: «Η Ελλάδα έχει πετύχει στην προσπάθεια σταθεροποίησης και ανόρθωσης της οικονομίας της. Εχει πετύχει στο βαθμό που την καθιστά πειστικό υποψήφιο για την ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση». Και συνέχισε: «Η αναγνώριση των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας από όλους τους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και η αυξημένη αυτοπεποίθηση που έχουν οι Ελληνες ότι υπάρχει πρόοδος είναι ένα επίτευγμα όχι μόνο μιας κυβερνητικής παράταξης. Είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας ολόκληρου του του ελληνικού λαού. Πρόκειται για μια προσπάθεια που ανοίγει για την Ελλάδα νέο δρόμο, μια προοπτική. Προοπτικής προκοπής. Θεμέλιο αισιοδοξίας. Είναι η αφετηρία ενός νέου ιστορικού κύκλου για την ελληνική οικονομία, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα».

Και άλλα μέτρα για την ΟΝΕ

Σχετικά με τα προβλήματα που έχουν σχέση με την επίτευξη των στόχων της ΟΝΕ, σημείωσε ότι «οι οικονομικές εξελίξεις στον τόπο από τον Μάρτιο του 1998 μέχρι σήμερα έχουν οδηγήσει σε επανεκτίμηση ορισμένων πλευρών της πορείας της Ελλάδας για την ένταξη στην ΟΝΕ». Για να διευκρινίσει σχετικά με την υπόθεση των επιτοκίων: «Οταν γίνουμε μέλη της ΟΝΕ, τα επιτόκια θα πρέπει να είναι στο επίπεδο των ευρωπαϊκών επιτοκίων. Οσον αφορά το επιτόκιο στη διατραπεζική αγορά χρήματος, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα κινείται περίπου στο 9% με 10%, στην Ευρωπαϊκή Ενωση κινείται περίπου στο επίπεδο του 3%».

Και επισήμανε: «Η προσαρμογή μπορεί να προκαλέσει κάποια θέματα που πρέπει να δούμε από πριν. Ξέρετε επίσης υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες προήλθαν κυρίως από το γεγονός της ανατίμησης του πετρελαίου. Μπορεί η μείωση των επιτοκίων, την οποία πρέπει να επιδιώξουμε βαθμιαία, να εντείνει αυτές τις πιέσεις. Χρειάζεται να δούμε αυτό το πρόβλημα και να πάρουμε όλα εκείνα τα κατάλληλα μέτρα, τα οποία θα μας επιτρέψουν να πετύχουμε το στόχο μας γρήγορα μέσα στο χρονοδιάγραμμα και να αποφύγουμε μετά τους όποιους κλυδωνισμούς ή τις όποιες δυσκολίες.

Μέσα στα πλαίσια αυτά συζητάμε με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα μέλη της ΟΝΕ τη δυνατότητα και τη σκοπιμότητα ανατίμησης της δραχμής. Η ανατίμηση αυτή, αν πραγματοποιηθεί, θα έχει ένα σημαντικό όφελος για την ελληνική οικονομία, γιατί θα ενισχύσει τη σταθερότητα και θα περιορίσει τις πληθωριστικές επιπτώσεις. Θα οδηγήσει ταυτόχρονα, ίσως, σε μια μείωση της ανταγωνιστικότητας, η οποία εμείς πιστεύουμε θα είναι περιορισμένη, γιατί ταυτόχρονα υπάρχουν οι πληθωριστικές πιέσεις και αν αφήσουμε αυτές να εξελιχθούν χωρίς να αντιδράσουμε, η ανταγωνιστικότητα έτσι κι αλλιώς μειώνεται. Βρισκόμαστε στο στάδιο της εξέτασης αυτού του θέματος και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας τον επόμενο χρόνο από την 1η Γενάρη και μετά».

Στα φρούτα η ελπίδα

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα κριθεί με πολιτικά ή οικονομικά κριτήρια για την ΟΝΕ, είπε: «Θα μπούμε στην ΟΝΕ με το σπαθί μας». Και διευκρίνισε ότι στο τέλος Φλεβάρη «θα έχουμε όλα τα οικονομικά στοιχεία για το 1999 και θα υποβάλουμε την αίτησή μας». Ενώ σχετικά με το δείκτη του πληθωρισμού, υποστήριξε ότι η αύξησή του το Νοέμβρη στο 2,6% είναι συγκυριακή και εξέφρασε την ελπίδα η «παραγωγή φρούτων να μας βοηθήσει μέχρι το Μάρτη».

Οσον αφορά το θέμα της ανεργίας και τον κίνδυνο αύξησής της μετά την είσοδο στην ΟΝΕ, υποστήριξε ότι «δε βλέπω γιατί θα αυξηθεί». Και συμπλήρωσε: «Εχουμε καταφέρει από το 1996 και μετά μέχρι σήμερα να κρατήσουμε την ανεργία σε χαμηλό επίπεδο. Εχουμε αυξήσει τις θέσεις απασχόλησης. Εχουμε αυξήσει την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων κατά 2-3%. Καμία άλλη χώρα μόλις μπήκε στην ΟΝΕ δεν περιήλθε σε ύφεση. Οι προοπτικές είναι πολύ καλές».

Οι εκλογές θα κάνουν κακό στην ΟΝΕ

Αναφορικά με το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ανέφερε ότι «το συμφέρον του τόπου απαιτεί να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία ένταξης στην ΟΝΕ». Και συνέχισε: «Εμείς θα υποβάλουμε την αίτηση το Μάρτη. Οι απαραίτητες διαδικασίες απαιτούν τρεις τουλάχιστον μήνες. Το θέμα θα είναι ώριμο για απόφαση στο Συμβούλιο Κορυφής του Ιουνίου. Και σε όλο αυτό το διάστημα μέχρι τον Ιούνιο οι οποιεσδήποτε πολιτικές εξελίξεις, όπως παράδειγμα εκλογές, δεν εξυπηρετούν τη χώρα. Διότι κατά το διάστημα αυτό χρειάζεται στενή παρακολούθηση, χρειάζεται συζήτηση, χρειάζεται προσοχή στις οικονομικές εξελίξεις, χρειάζεται παρέμβαση, εάν υπάρχουν κάποια προβλήματα». Για να συμπληρώσει: «Πιστεύω με ευθύνη της ΝΔ, επειδή όλα αυτά τα αυτονόητα δε θέλει να τα δει, θα προχωρήσουμε το Μάρτη σε εκλογές».

Σε ερώτηση σχετική με την Γιουγκοσλαβία δεν παρέλειψε να πει ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και ως εκ τούτου ακολουθεί τις αποφάσεις των οργάνων της. Για να σημειώσει ότι «εμείς υποστηρίζουμε την άποψη ότι το εμπάργκο δε βοηθάει να λυθούν τα προβλήματα». Και πρόσθεσε, για να μην υπάρχουν αμφιβολίες: «Το εμπάργκο ισχυροποιεί το καθεστώς το οποίο υπάρχει σήμερα στη Γιουγκοσλαβία».

Για το ζήτημα της λεγόμενης διεύρυνσης του ΠΑΣΟΚ είπε: «Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει συνεργασίες με όλα τα πολιτικά στελέχη που βρίσκονται εκτός της δικής του παράταξης, εφόσον αποδέχονται το πρόγραμμά του και τις κατευθύνσεις του».

Για το θέμα της προσφυγής στα δικαστήρια του Ε. Γιαννόπουλου είπε: «Είναι προσωπικό θέμα. Η τιμή και η υπόληψη του κάθε ατόμου είναι ένα θέμα για το οποίο αποφασίζει ο ίδιος. Και ο κύριος Γιαννόπουλος θεώρησε ότι πρέπει να επιδιώξει στα δικαστήρια την αποκατάσταση της τιμής και της υπόληψής του. Το δικαίωμα αυτό το έχει, όπως το έχει ο κάθε Ελληνας πολίτης. Και δεν μπορώ να του το απαγορεύσω».

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ετοιμάζεται διάλογος για όλα

Αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο μηχανισμό χειραγώγησης της κοινής γνώμης, η κυβέρνηση ονόμασε «επιτυχία» τα συμφωνηθέντα στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι και ήδη σπεύδει να τα αξιοποιήσει στο εσωτερικό, προεκλογικό, πολιτικό σκηνικό.

Ταυτόχρονα, η ελληνική διπλωματία, προσαρμόζεται με τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι αποφάσεις του Ελσίνκι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για την ακρίβεια, όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, η ελληνική διπλωματία, οφείλει να ανασυνταχτεί, να αναζητήσει νέες τακτικές και προσανατολισμούς, καθώς έχει να κινηθεί σε μια νέα βάση και το κυριότερο, προς διαφορετική κατεύθυνση. Μετά το Ελσίνκι, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, γίνεται φανερό πως η ελληνική διπλωματία πρέπει να ετοιμαστεί για να συζητήσει για όλα τα ελληνοτουρκικά προβλήματα.

Οπως «προβλέπουν» παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών, η Αθήνα και η Αγκυρα, έχοντας επιλέξει την πολιτική της προσέγγισης, αξιοποιώντας τις αποφάσεις του Ελσίνκι, αργά ή γρήγορα θα οδηγηθούν στο τραπέζι του διαλόγου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν, με ειρηνικά μέσα, τις μεταξύ τους συνοριακές διενέξεις. Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί, ότι η ελληνική κυβέρνηση, όπως «διευκρινίζουν» συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών, δε σύρεται, αλλά με συνέπεια ακολουθεί την πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Με άλλα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση στο Ελσίνκι, θεωρεί ότι απάλλαξε την εξωτερική της πολιτική από το «βάρος» ανελαστικών θέσεων του παρελθόντος. Ετσι, λοιπόν, η ελληνική διπλωματία ήδη θεωρεί ότι η ευρωτουρκική προσέγγιση είναι υπέρ των ελληνικών συμφερόντων και σύντομα θα δεχτεί ανοιχτά, ότι έχει την υποχρέωση να συζητήσει εφ' όλης της ύλης με την Αγκυρα.

Βέβαια, το επόμενο «επεισόδιο» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν μπορεί να αρχίσει πριν τις εκλογές που κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθούν το Μάρτη. Μέχρι τότε, η ελληνική διπλωματία θα αρκεστεί σε κινήσεις που απλώς θα συντηρούν το «καλό κλίμα» και τη «νέα» ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ετσι λοιπόν, θα πανηγυριστούν δεόντως οι οκτώ Συμφωνίες για θέματα «χαμηλής πολιτικής» που θα υπογραφούν στην Αγκυρα και την Αθήνα μέσα στον επόμενο μήνα. Ταυτόχρονα, θα δοθεί μεγάλο βάρος στην «κινητοποίηση» των μεγάλων οικονομικών παραγόντων των δύο χωρών, για αμοιβαία δραστηριοποίηση και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, καθώς η ελληνική κυβέρνηση τρέφει την ελπίδα ότι η δημιουργία κοινών μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, μπορεί να γεφυρώσει ή να «απονευρώσει» τις διαφορές που χωρίζουν τις δύο χώρες.

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ
Από το Κόσσοβο ... στο Ελσίνκι!

Αυτό που φρόντισε από την αρχή της συνέντευξής του ο Κ. Σημίτης ήταν να περηφανευτεί για τη «δεσπόζουσα θέση της Ελλάδας στην περιοχή σήμερα», όπως είπε. Προσέξτε πώς κατακτά αυτό το ρόλο. «Μετά το Κόσσοβο, το Ελσίνκι είναι μια νέα απόδειξη ότι εμείς, η Ελλάδα, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις λύσεων και συνεργασίας»!!! Και σε άλλο σημείο: «Μετά το Κόσσοβο και μετά το Ελσίνκι μπορούμε να αναγνωρίσουμε χωρίς καμία υπερβολή ότι η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια».

Δηλαδή και στο Κόσσοβο και στο Ελσίνκι η κυβέρνηση συμβάλλει σε «λύσεις», με γνώμονα όχι βέβαια τα συμφέροντα της χώρας και του λαού ή την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, αλλά με βάση τα σχέδια των ιμπεριαλιστών και τα συμφέροντα της «νέας τάξης». Η ευθεία σύνδεση του βρώμικου πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας και του επαίσχυντου ρόλου που έπαιξε η κυβέρνηση Σημίτη με τις αποφάσεις του Ελσίνκι, στη λογική του Κ. Σημίτη, δεν είναι παρά διαδοχικοί σταθμοί για την κατάκτηση ενός ρόλου χωροφύλακα στο πλαίσιο της «νέας τάξης». Αυτή είναι και η πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί πλήρως τη λογική ότι στο όνομα αυτού του ηγετικού ρόλου στην περιοχή, του χωροφύλακα της «νέας τάξης» δηλαδή, πρέπει να ξεπουληθούν τα πάντα στα αφεντικά της «νέας τάξης». Ο ελληνικός λαός πρέπει να προετοιμαστεί για τα χειρότερα.

Οσο για τη Γιουγκοσλαβία, ο Κ. Σημίτης, ζαλισμένος μέσα στη δόξα των «νικητών», δε δίστασε ούτε χτες να επιβεβαιώσει, εμμέσως πλην σαφώς, την απόφαση της Συνόδου του Ελσίνκι και τη βούληση των εταίρων για την ανατροπή Μιλόσεβιτς, στο όνομα του εκδημοκρατισμού της Γιουγκοσλαβίας. «Η δημοκρατία πρέπει να λειτουργήσει εκεί», διακήρυξε! Αραγε το πρότυπο είναι η δημοκρατία των «εκσυγχρονιστών»;... Είπε μάλιστα με καμάρι ότι δεν προβλέπει να ταξιδέψει στη Γιουγκοσλαβία. Οβερ, το μήνυμα ελήφθη στην Ουάσιγκτον...

Μετά τη θριαμβολογία, την οποία δήθεν αποκήρυξε χτες, αφού έκανε τη δουλιά του, ο «μετρημένος» Κ. Σημίτης τώρα προσπαθεί να πείσει ότι η Σύνοδος του Ελσίνκι «δεν άλλαξε τίποτα». Εμείς, είπε, λέμε ότι το μόνο πρόβλημα είναι η υφαλοκρηπίδα και η Αγκυρα θα μπορεί να κάνει ό,τι και πριν το Ελσίνκι και να θέσει όποιες διαφορές θεωρεί στη Χάγη, αλλά εμείς δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συμφωνήσουμε!

Πρόκειται για νέα επιχείρηση εξαπάτησης και αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού, ο οποίος μετά τον κουρνιαχτό της θριαμβολογίας αρχίζει να βλέπει πιο καθαρά τα πράγματα. Ο Κ. Σημίτης προσποιείται ότι δεν έχει καμία σημασία ότι οι «15», με την υπογραφή τη δική του, συμφώνησαν για διάλογο εφ' όλης της ύλης με την Τουρκία τα επόμενα χρόνια και βέβαια για τις «συνοριακές διαφορές» Τουρκίας -Ελλάδας. Και βέβαια, καμία σημασία δεν έχει, σύμφωνα με τη λογική του πρωθυπουργού, ότι το Κυπριακό «θάβεται» στην προοπτική της «λύσης» της συνομοσπονδίας που προωθούν οι Αμερικανοί.

Το ωραίο είναι ότι τώρα ο Κ. Σημίτης εκφράζει την προσδοκία ότι η Τουρκία δε θα αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης και δε θα προσφύγει σε αυτό! Ναι, θα την τρομάξει ότι το δικαστήριο είναι όργανο του δικαίου της «νέας τάξης»...

Πολύ βολεύει τον πρωθυπουργό να εμφανίζει την επιστολή Λίπονεν στον Ετσεβίτ ότι στάλθηκε με την ιδιότητα του πρωθυπουργού της Φινλανδίας και όχι του προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ξεχνάει όμως ότι ο Λίπονεν αναφέρει στην επιστολή ότι τις απόψεις του τις είπε στη σύνοδο «χωρίς να με αμφισβητήσει κανείς»...


Π. Κ.

Σήμερα στη Βουλή

Εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση θα γίνει στη Βουλή σήμερα Τετάρτη. Η, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, συζήτηση, θα αφορά στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και θ' αρχίσει στις 7 το βράδυ. Η συζήτηση θα μεταδοθεί απευθείας από την τηλεόραση της ΝΕΤ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org