ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Πάντα στην πρώτη τη γραμμή

Αύριο στις 11 το πρωί συλλαλητήριο από τα Προπύλαια προς το υπουργείο Παιδείας

Κόντρα στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία και ενάντια στους νόμους - λαιμητόμους 2525/97 και 2640/98, που στερούν το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι μαθητές όλης της χώρας. Οι μαθητές της Αθήνας προετοιμάζονται πυρετωδώς για το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη, έχοντας μαζί τους τους απεργούς καθηγητές τους, καθώς και γονείς, εργαζόμενους, φοιτητές και σπουδαστές. Το «ραντεβού» τους είναι στις 11 το πρωί στα Προπύλαια, απ' όπου θα κάνουν πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Στον Πειραιά, οι μαθητές θα συναντηθούν στην πλατεία Κοραή, στις 11 το πρωί. Στις άλλες πόλεις, σε όλη τη χώρα, θα πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια στις Νομαρχίες.

Ο αγώνας, όμως, των μαθητών δε σταματά: «Θα είμαστε εδώ και μετά τις γιορτές, στις 14 Γενάρη, με νέο μαθητικό συλλαλητήριο», τονίζουν. Σύμφωνα και με την απόφαση της Πανελλαδικής Συνάντησης των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων, οι γενικές συνελεύσεις αποφασίζουν μαζικές καταλήψεις και αποχές από τα μαθήματά τους. Μάλιστα, όταν έρχεται ο εισαγγελέας και η αστυνομία στα σχολεία, ανοίγουν την πόρτα και μένουν όλοι στο προαύλιο. Σε περίπτωση σύλληψης συμμαθητή τους, όλοι μαζί «πολιορκούν» το αστυνομικό τμήμα και ζητούν την απελευθέρωσή του.

«Ο αγώνας μας συνεχίζεται! Η κυβέρνηση πίστεψε ότι με το να κηρύξει τις κινητοποιήσεις παράνομες, ότι με το να στείλει τους εισαγγελείς και την αστυνομία στα σχολεία μας θα τελείωνε με το μαθητικό κίνημα», τονίζει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, σε ανακοίνωσή του.

Στην προσπάθεια που κάνει το υπουργείο Παιδείας να πείσει ότι οι μαθητικές κινητοποιήσεις βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία, το Συντονιστικό τονίζει ότι απαντούν τα 210 λύκεια της Αθήνας και του Πειραιά, που βρίσκονται σε κατάληψη ή πραγματοποιούν αποχή με επίσης μεγάλη τη συμμετοχή και των γυμνασίων. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, τα σχολεία στην Αττική που βρίσκονται σε κινητοποίηση είναι: Πετρούπολη 4, Περιστέρι 14, Ν. Λιόσια 10, Αγ. Ανάργυροι 3, Καματερό 2, Αιγάλεω 6, Αγ. Βαρβάρα 2, Χαϊδάρι 5, Καλλιθέα 11, Ν. Σμύρνη 5 Μοσχάτο 2, Π. Φάληρο 1, Ταύρος 1, Μπραχάμι 6, Ηλιούπολη 3, Λυκόβρυση 1, Κηφισιά 2, Μαρούσι 2, Αγ. Παρασκευή 4, Χαλάνδρι 1, Ψυχικό 2, Πεύκη 2, Πεντέλη 1, Γαλάτσι 3, Γκράβα 17, Αμπελόκηποι 3, Γκύζη 1, Τουρκοβούνια 1, Ερυθραία 1, Ν. Κόσμος 1, Πετράλωνα 3, Σεπόλια 2, Κ. Πατήσια 3, Κουκάκι 2, Βάθης 4, Κυψέλη 3, Υμηττός 2, Δάφνη 3, Αλιμος 2, Ελληνικό 1, Γλυφάδα 3, Βουλιαγμένη 1, Βούλα 2, Βάρη 1, Ζωγράφου 5, Βύρωνας 3, Καισαριανή 3, Ν. Ιωνία 5, Ν. Φιλαδέλφεια 6, Ν. Ηράκλειο 3, Μεταμόρφωση 2, Χολαργός 3, Πειραιάς 31.

Συμμετέχουν στο αυριανό συλλαλητήριο

Μαζί με τους μαθητές, και οι απεργοί δάσκαλοι και καθηγητές, οι οποίοι θα συμμετάσχουν με τρίωρη στάση εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις τρεις πρώτες ώρες του απογευματινού, που κήρυξαν τα ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ. Στο πλευρό των μαθητών, και οι γονείς τους, που, με απόφαση της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, θα συμμετάσχουν στο αυριανό συλλαλητήριο.

Επίσης, απόφαση για συμμετοχή έχουν πάρει και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής, Μαθηματικού, Πάντειου, Νομικού, Οικονομικού, Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής Προσχολικής Ηλικίας (Νηπιαγωγοί), Χημικών Μηχανικών, Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων, Μεταλλειολόγων και ο Σύλλογος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Πολυτεχνείου. Συμμετέχουν επίσης, με κοινή τους απόφαση, εννιά σύλλογοι σπουδαστών ΤΕΙ: ΣΕΥΠ, ΣΔΟ, ΣΤΕΦ, ΣΓΤΚΣ Αθήνας, ΣΔΟ Αμφισσας, ΣΤΕΓ Μεσολογγίου, ΣΔΟ Πρέβεζας, ΑΣΗ Θεσσαλονίκης, ΣΤΕΓ Φλώρινας, καθώς και τα Τμήματα Ηλεκτρολόγων Πειραιά, Δομικών Εργων Πειραιά, Ηλεκτρονικών και Υπολογιστών Συστημάτων Πειραιά. Απόφαση έχει πάρει, επίσης, η Πανελλήνια Ενωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών.

ΠΑΤΡΑ
«Δεν περνάς τρομοκρατία, δεν περνάς»

Με χιούμορ αντιμετωπίζουν οι αγωνιζόμενοι μαθητές τις δυνάμεις της κρατικής καταστολής

Δεν κάνουν πίσω οι μαθητές της Πάτρας, συνεχίζοντας πολύμορφα τις κινητοποιήσεις τους, παρά το όργιο αυταρχισμού και τρομοκρατίας που ξετυλίγεται καθημερινά έξω από τα σχολεία. Χθες σημειώθηκαν πολλά κρούσματα αστυνομικής βίας έξω, αλλά - σε πολλές περιπτώσεις - και μέσα στα σχολεία. Εξω από το 7ο Λύκειο Πάτρας, αστυνομικοί επιχείρησαν να εισβάλουν με τη βία στο σχολείο και επιχείρησαν χωρίς επιτυχία να συλλάβουν μαθητές - μέλη του 15μελούς. Στο 4ο Λύκειο Πάτρας στο σχολικό συγκρότημα Μαρούδα, στο οποίο μέρες τώρα αποτελεί «υπόθεση τιμής» για τις δυνάμεις καταστολής η σύλληψη μαθητών, αστυνομικοί και διμοιρίες των ΜΑΤ κατέλαβαν τις εισόδους δυόμισι ολόκληρες ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και περίμεναν τους μαθητές. Οταν εκείνοι άρχισαν να συγκεντρώνονται, οι αστυνομικοί μπήκαν στο προαύλιο του συγκροτήματος για να αποτρέψουν κλείσιμο της πύλης από τους μαθητές. Κατόπιν περίμεναν την έλευση των «αγανακτισμένων γονέων» και των καθηγητών. Σ' όλο αυτό το διάστημα, οι μαθητές διακωμωδούσαν την κατάσταση, άλλοι φωνάζοντας συνθήματα κατά της τρομοκρατίας και άλλοι διασκευάζοντας το «δεν περνάς κυρά Μαρία» σε «δεν περνάς τρομοκρατία». Οταν έφθασε η διευθύντρια του σχολείου, έδωσε το σύνθημα της εισόδου και μαζί με μερίδα καθηγητών πέρασαν από τις εισόδους, στις οποίες οι αστυνομικοί είχαν σχηματίσει «επιτροπή υποδοχής» μέσα σε αποδοκιμασίες από μαθητές και γονείς, την ώρα που ο διοικητής της αστυνομικής δύναμης καλούσε όσους ήθελαν να «περάσουν ελεύθερα», φωνάζοντας το αμίμητο «ό,τι θέλει ο λαός», προκαλώντας για άλλη μια φορά τα ειρωνικά γέλια των μαθητών, οι οποίοι μπήκαν αμέσως στο προαύλιο. Οχι, όμως, επειδή υπαναχώρησαν στη βία, αλλά για να καταλάβουν το χώρο που οδηγεί στις τάξεις και να αποκλείσουν το δρόμο στους ελάχιστους καθηγητές που ήθελαν να φανούν αρεστοί στην κυβέρνηση. Τελικά, η κατάληψη συνεχίστηκε απρόσκοπτα, καθώς οι αστυνομικοί, μην μπορώντας να μπουν ακόμα πιο μέσα στο σχολείο, όπως τους καλούσαν μερικοί «αγανακτισμένοι γονείς», αποχώρησαν άπρακτοι για μια ακόμη μέρα.

Παρά τα αμέτρητα παραδείγματα τρομοκρατίας, οι μαθητές συνεχίζουν και είναι αποφασισμένοι να τραβήξουν στο δρόμο του αγώνα μέχρι το τέλος. Αυτή τους τη μαχητικότητα θα δείξουν και στο παμμαθητικό συλλαλητήριο, που θα γίνει στην Πάτρα αύριο Πέμπτη, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Ενα συλλαλητήριο, που, όπως λένε οι μαθητές, θα είναι ακόμα μαζικότερο και μαχητικότερο από τα προηγούμενα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Ακλόνητοι συνεχίζουν οι μαθητές

Κλιμακώνει την προσπάθεια τρομοκράτησης η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης σε βάρος των αγωνιζόμενων μαθητών. Χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ε. Ζαχαρής διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας στα σχολεία της πόλης που τελούν υπό κατάληψη, προκειμένου να «διαπιστωθεί» αν υπάρχουν φθορές.

Οι μαθητές όμως, ακλόνητοι από την επιχείρηση τρομοκράτησης που έχει στηθεί σε βάρος τους, συνεχίζουν αγωνιστικά την πάλη τους ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Ετσι αύριο Πέμπτη οργανώνουν πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε Σέρρες, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Κομοτηνή, Βέροια, Νάουσα, Φλώρινα, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Ν.Μουδανιά και Αγιο Νικόλαο Χαλκιδικής. Στη Θεσσαλονίκη το αγωνιστικό ραντεβού ορίστηκε στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Σε προσυγκέντρωση, στις 11 πμ, στην Πλατεία Χημείου, καλούν τους φοιτητές οι Σύλλογοι Παιδαγωγικού και Φυσικού του ΑΠΘ.

Στη Θεσσαλονίκη οι μαθητές συνεχίζουν με αποχές και καταλήψεις των σχολείων τους τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, απαιτώντας την κατάργηση των δύο αντιεκπαιδευτικών νόμων και προειδοποιούν την κυβέρνηση πως με την καθημερινή παρουσία της αστυνομίας και των εισαγγελέων εντός και εκτός των σχολείων τους δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από το δίκαιο αγώνα τους. Χτες σε κατάληψη βρισκόταν τα 5 ΤΕΕ του σχολικού συγκροτήματος του «Ευκλείδη» και τα 2 Νυχτερινά Λύκεια που στεγάζονται σε αυτό, το 2ο ΕΛ του Εύοσμου, το 1ο ΕΛ Θεσσαλονίκης και τα Λύκεια της Θέρμης, ενώ οι μαθητές του 2ου ΕΛ προχώρησαν σε πορεία και ολιγόλεπτο αποκλεισμό της οδού Τσιμισκή στο ύψος της Αριστοτέλους.

Στο μεταξύ με καταλήψεις σχολείων και αποχές από τα μαθήματα συνεχίζουν ανυπότακτα τον αγώνα τους οι μαθητές στις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Ετσι, σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι μαθητές 11 Λυκείων του Νομού Φλώρινας, 7 Λυκείων του Νομού Ημαθίας, 7 Λυκείων του Νομού Πέλλας, 2 Λυκείων της Πιερίας , των Λυκείων Πολυγύρου, Αρναίας και Νέων Μουδανιών της Χαλκιδικής. Σε νέο κύκλο μαζικών κινητοποιήσεων μπήκαν και πάλι από χτες οι μαθητές της Ορεστιάδας, της Αλεξανδρούπολης, της Δράμας και της Κομοτηνής.

Αποβολή γιατί αρνούνται να υποταχθούν

Στην Κοζάνη 2 μαθητές του Λυκείου αποβλήθηκαν με απόφαση του διευθυντή του Σχολείου Γ.Φυλαχτού, επειδή καλούσαν τους συμμαθητές τους να λάβουν μέρος στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στην πόλη την περασμένη Τρίτη και το συλλαλητήριο που οργανώνεται αύριο. Ενώ στο 1ο Λύκειο Κοζάνης γονείς σε ρόλο χωροφύλακα δεν άφησαν τους μαθητές να ανοίξουν τις κάλπες όπου είχαν ήδη ψηφίσει υπέρ της κατάληψης. Το ΝΣ Κοζάνης της ΚΝΕ καταγγέλλει τη στάση του Γ.Φυλαχτού τονίζοντας πως «ο ζήλος που δείχνει έχει σκοπό να τρομοκρατήσει τους μαθητές που αντιδρούν στην πολιτική της κυβέρνησης και στις εντολές της ΕΕ. Αυτή η στάση δεν είναι τυχαία, αφού και πέρυσι είχε δώσει αποβολές σε πρωτοπόρους μαθητές του σχολείου». Το ΝΣ Κοζάνης της ΚΝΕ καλεί «τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να σταθούν στο πλευρό των παιδιών τους, που έμαθαν πως μόνο ένα δρόμο έχουν για να κερδίσουν το δικαίωμα στη μόρφωση. Το δρόμο της αντίστασης και του αγώνα».

ΤΕΕ Ελληνικού
Ασφαλίτες έσπασαν το χέρι μαθήτριας!

Στα Σεπόλια πήγαν σταλτοί να συλλάβουν τον Θεοδόση...

Σε ένα καθημερινό όργιο κρατικής τρομοκρατίας έχουν επιδοθεί εισαγγελείς και αστυνομία που εισβάλλουν στα σχολεία. Με κόφτες και τανάλιες στο χέρι, οι υπάλληλοι της κυβέρνησης προσπαθούν να σπάσουν τις καταλήψεις. Χτες, όμως, πέρα από το σπάσιμο των λουκέτων, έφτασαν και στο σπάσιμο του χεριού μιας μαθήτριας.

Χτες, στο ΤΕΕ Ελληνικού, το οποίο τελεί υπό κατάληψη, βρέθηκαν εισαγγελέας και ασφαλίτες με σκοπό να τη «σπάσουν». Ο εισαγγελέας, όμως, ήταν ιδιαίτερα προκλητικός και απειλώντας τους μαθητές, τους είπε ότι αν δεν ανοίξουν τις πόρτες θα μπουν με τη βία οι αστυνόμοι. Οι μαθητές κράτησαν με τα ίδια τους τα χέρια το λουκέτο, για να μην το σπάσουν οι αστυνομικοί. Τότε ένας ασφαλίτης με μια κλοτσιά έσπασε το χέρι της Αμαλίας Φάλαρη, μαθήτριας του ΤΕΕ. Οι μαθητές απάντησαν αμέσως με αποχή από τα μαθήματά τους.

Στο 54ο Λύκειο Αθηνών, οι αστυνομικοί ξήλωσαν την πόρτα του σχολείου, σπάζοντας την κατάληψη. Και εκεί οι μαθητές απάντησαν με αποχή. Οι αστυνομικοί έφυγαν και τότε οι μαθητές επανακατέλαβαν το σχολείο. Οι αστυνομικοί εμφανίστηκαν πάλι, καλώντας την πρόεδρο του 15μελούς, με σκοπό να την τρομοκρατήσουν. Τότε επενέβησαν όλοι οι μαθητές, λέγοντας ότι η απόφαση για την κατάληψη είναι από γενική συνέλευση, συνεπώς υπεύθυνοι είναι όλοι οι μαθητές και όχι η πρόεδρος του 15μελούς. Οι αστυνομικοί έκαναν καθαρό πως είχαν σταλεί με ειδικό σκοπό στο σχολείο. Απείλησαν ευθέως τον 15χρονο μαθητή Θεοδόση Μπενάτο προσωπικά, λέγοντάς του ότι αυτός είναι ο πρώτος στη «λίστα» τους. Δεν εξήγησαν αν αυτό ήταν εντολή του Γιαννόπουλου ή του Ανθόπουλου, που είχαν εξευτελιστεί δημόσια στη γνωστή εκπομπή του «Σταρ» από τον εκπρόσωπο των μαθητών.

Φεύγοντας, πάντως, απείλησαν τους μαθητές ότι θα έρθουν σε συνεννόηση με τον εισαγγελέα και θα επιστρέψουν για να κάνουν συλλήψεις, διαλέγοντας τους μαθητές στην «τύχη».

Στο 2ο Γυμνάσιο Γαλατσίου, ο γυμνασιάρχης Β. Παπαθανασίου και στο 61ο Γυμνάσιο Αθηνών, η διεύθυνση του σχολείου απαγορεύουν στα 15μελή μαθητικά συμβούλια να συγκροτηθούν σε σώμα και μπλοκάρουν οποιαδήποτε γενική συνέλευση, αλλά και συνεδρίαση των μαθητών, με σκοπό να μην επιτρέψουν έτσι να παρθεί απόφαση για κατάληψη στα σχολεία.

Στο Ενιαίο Λύκειο Καλυβίων χτες το πρωί έγινε επέμβαση της αστυνομίας για να σταματήσουν την κατάληψη, όμως οι μαθητές απάντησαν με αποχή και πορεία στο Δήμο.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
Στο δρόμο του αγώνα

«Η τρομοκρατία δε θα περάσει. Ο αγώνας μας φουντώνει». Με σημαία τους αυτό το σύνθημα, το Συντονιστικό Απογευματινών - Νυχτερινών Σχολείων Αθήνας και Πειραιά θα πραγματοποιήσει αύριο Πέμπτη, παναθηναϊκή κινητοποίηση, στην πλατεία Κάνιγγος, στις 8 το βράδυ και αμέσως μετά θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Παιδείας.

Οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους με καταλήψεις στα σχολεία, με συνεχής Γενικές Συνελεύσεις, με πολύμορφες κινητοποιήσεις, «για το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή».

Οι αγωνιστές νυχτερινοί μαθητές κατηγορηματικά δηλώνουν ότι «τα Ενιαία Νυχτερινά σχολεία και ΤΕΕ δε θα μας τα κλείσει η κυβέρνηση, με τον αγώνα μας θα μείνουν ανοιχτά» και διατρανώνουν την απαίτησή τους άλλη μια φορά για:

- Κατάργηση των νόμων 2525/97 και 2640/98

- Κατάργηση των Πανελληνίων στην 3η και 4η Λυκείου

- Κατάργηση των Νομαρχιακών και Πανελλήνιων στον α' και β' κύκλο στα ΤΕΕ

- Τη μη κατάργηση των μετεξεταστέων

- Διατήρηση του 1% εισαγωγής σε ΤΕΙ - ΑΕΙ

- Τη μη κατάργηση των δεσμών (για φέτος) στην 4η τάξη των ΤΕΛ

- Ολα τα βιβλία δωρεάν, σύγχρονα, κατανοητά και όχι φωτοτυπίες και CD

- Αμεση κάλυψη σε εργαστήρια, καθηγητές, βιβλία, υποδομή που στα ΤΕΕ οι ελλείψεις είναι τραγικές.

- Αύξηση των δαπανών για την παιδεία, από τον κρατικό προϋπολογισμό

- 6ωρο με αποδοχές, 8ωρο από τον ΟΑΕΔ

- Οχι στην ποινικοποίηση των αγώνων μας

- Δημοκρατία στα σχολεία

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Συμμετέχουμε μαζικά στο συλλαλητήριο

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο απευθύνει με ανακοίνωσή της σε όλους τους γονείς η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, ενώ καταγγέλλει και την απαράδεκτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Τα προβλήματα του σχολείου και της Παιδείας όχι μόνο δε λύνονται με εισαγγελείς και αστυνομία, αλλά ακυρώνεται ο ίδιος ο ρόλος του σχολείου και πρώτα θύματα είναι τα παιδιά, αλλά και οι γονείς που συλλαμβάνονται γιατί υπερασπίζονται το συνταγματικό δικαίωμα στη μόρφωση», τονίζει η Ομοσπονδία στην ανακοίνωση.

Επίσης, κάλεσμα σε κάθε πολίτη «ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί με τις μορφές κινητοποίησης των μαθητών, να αντιδράσει στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία στα σχολεία και να πάρει την υπόθεση της Παιδείας στα χέρια του», απευθύνει και η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Καισαριανής, καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να προχωρήσει στην ικανοποίηση των αιτημάτων των μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
«Να είμαστε κοντά στα παιδιά μας»

Οι γονείς έφραξαν το δρόμο στην αστυνομία

Με νέες απόπειρες τρομοκράτησης των μαθητών ξεκίνησε και η χθεσινή μέρα. Συγκεκριμένα, στο 10ο ΕΛ Περιστερίου, στη Χωράφα, ξεκίνησε από προχτές το πρωί η καθημερινή «επίσκεψη» αστυνομικών δυνάμεων, ενώ ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής δε δίστασε να δώσει και τελεσίγραφο στους μαθητές: «Eχω εντολή από τον εισαγγελέα, και είναι υποχρέωσή μου, να φτάσω μέχρι την πόρτα εντός των δύο ωρών...».

Χτες το πρωί, ο διοικητής της αστυνομίας έφτασε πάλι έξω από το χώρο του σχολείου, για να ελέγξει αν το σχολείο συνεχίζει να βρίσκεται υπό κατάληψη, αλλά αυτή τη φορά βρέθηκε αντιμέτωπος με δεκάδες γονείς και καθηγητές, που είχαν συγκεντρωθεί ως ένδειξη συμπαράστασης στα παιδιά τους. «Είναι ανάγκη να καταλάβουν οι γονείς ότι δεν πρέπει να αφήσουν τον αγώνα μόνο στα χέρια των παιδιών τους. Πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση, οι εισαγγελείς και η αστυνομία ότι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι είναι εκείνοι που κλείνουν τα σχολεία. Είναι επιτακτική ανάγκη να συγκροτηθεί λαϊκό μέτωπο παιδείας», υπογράμμισε η Γεωργία Λαναρά, μητέρα μαθητή.

Αλλος ένας γονιός, ο Παναγιώτης Διαμαντόπουλος, τόνισε: «Ο αγώνας των μαθητών είναι δύσκολος και πρέπει να βρισκόμαστε κοντά στα παιδιά μας. Πρέπει να δείξουμε με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή μας στα παιδιά. Ερχονται δύσκολες μέρες. Δεν πρέπει να καθόμαστε». Οι μαθητές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, με κάθε μορφή αγώνα.

Σε συμβολικό αποκλεισμό της Λεωφόρου Συγγρού, στο ύψος του ΦΙΞ προχώρησαν, χτες στις 8.30 το πρωί, οι μαθητές του 1ου Λυκείου Πλάκας, το οποίο συστεγάζεται με το 14ο Λύκειο Κουκακίου.

ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Υπερβάλλων ζήλος...

«Ιδιαίτερο ζήλο» στην άσκηση της κρατικής τρομοκρατίας επιδεικνύουν άντρες του Αστυνομικού Τμήματος Αγ. Παρασκευής. Το γεγονός καταγγέλλει ο εκδότης της τοπικής εφημερίδας της Αγ. Παρασκευής «Αποψη», που συνελήφθη την περασμένη Δευτέρα έξω από τα 4ο Λύκειο - 5ο Γυμνάσιο της πόλης και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση εκκένωσης του σχολείου από τους μαθητές που πραγματοποιούσαν κατάληψη. Αστυνομικοί απώθησαν με βίαιο τρόπο τον εκδότη της εφημερίδας Α. Γκιζιώτη, τον οποίο μετέφεραν με διάφορες απειλές στο τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων, παρά το ότι τούς είχε γίνει γνωστή η ιδιότητά του.

«Το νέο επεισόδιο με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις και στόχους είναι συνέχεια μιας αντιδημοκρατικής πρακτικής, που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει υιοθετήσει το τοπικό αστυνομικό τμήμα», μας είπε ο Α. Γκιζιώτης. «Το δικαίωμα της ενημέρωσης είναι κατακτημένο δημοκρατικό και αναφαίρετο δικαίωμα και δεν πρόκειται να μπαίνει στην έγκριση κανενός».

Εξάλλου, χτες το πρωί αστυνομικοί εισέβαλαν στο χώρο, όπου στεγάζονται τα δυο σχολεία, παραβιάζοντας παράθυρα των εγκαταστάσεων και πήραν τα ονόματα των 30 μαθητών, που περιφρουρούσαν την κατάληψη των σχολείων.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Κινητοποιήσεις η απάντηση στον αυταρχισμό

Καθημερινά πυκνώνουν τα κρούσματα τρομοκρατίας και αυταρχισμού. Αυτή τη φορά οι τρομο-μηχανισμοί της κυβέρνησης χτύπησαν στο 2ο Ενιαίο Λύκειο Σπάρτης, το οποίο με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης τελούσε υπό κατάληψη.

Από νωρίς χτες το πρωί, στην είσοδο του σχολείου, ήταν παραταγμένοι αστυνομικοί. Στις 8:20 π.μ. εμφανίστηκε ο εισαγγελέας και με παρουσία του, οι αστυνομικοί άνοιξαν την πόρτα του σχολείου και βιαιοπράγησαν κατά μαθητών. Λίγο αργότερα οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν δύο μαθητές, τον Γιώργο Πενταφρόνιμο, πρόεδρο του 15μελούς και μέλος του Συντονιστικού Σχολείων Σπάρτης και το Γιώργο Λαβαντζή, μέλος του 15μελούς. Λίγο αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ομως η τρομοκρατία δε σταμάτησε στις συλλήψεις των δύο μαθητών. Απειλές εκτοξεύτηκαν από τις αστυνομικές αρχές και κατά των καθηγητών, τους οποίους πίεσαν να μπουν στις τάξεις για να κάνουν μάθημα. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του σχολείου και αποφάσισαν να μην μπουν στις τάξεις, ενώ οι καθηγητές εξοργισμένοι με τη συμπεριφορά της αστυνομίας δεν έβαλαν απουσία σε κανέναν μαθητή.

Την ίδια στιγμή γονείς είχαν πάει στην αστυνομία για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους προς τους μαθητές, αλλά ήδη οι μαθητές είχαν αφεθεί ελεύθεροι. Παρά το κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση στο μαθητικό κίνημα, και οι μαθητές της Σπάρτης έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν δυναμικά με κινητοποιήσεις και δίνοντας δυναμικό παρών στο αυριανό συλλαλητήριο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ